Delicatese Literare
Recenzii

Aviatoarea de Sandra Coroian, Editura Quantum Publishers – recenzie

Aviatoarea

Sandra Coroian

Editura Quantum Publishers

COLECTIA SCI FI
Anul aparitiei 2017
Nr. de pagini 144
Aviatoarea Süre Vanay pornește în cea mai importantă misiune a vieții sale, care o poate propulsa spre un nivel mai înalt în rândul aviatorilor din Naram. Misiunea stranie pe care o primește, de a livra un mesaj la o adresă neștiută de nimeni, aflată la baza muntelui Histo, o trimite pe Süre într-o călătorie de neuitat.
Curiozitatea și curajul o împing spre limitele dintre spațiu și timp, făcând-o să se piardă chiar înainte de a ajunge la destinație. Locurile pe care le vede, oamenii pe care îi întâlnește și speranța nebună de a-și revedea fratele dispărut, o poartă într-o lume cu totul nouă și misterioasă.
Începe o aventură de neuitat alături de Süre Vanay, aviatoarea neînfricată și decoperă o lume plină de emoție, în care războiul stă să înceapă la fiecare pas, în care dragostea pare imposibilă și timpul devine relativ.
“Sandra Coroian a depășit limitele impuse de genul SF și l-a redefinit, transformându-l într-o lectură extreme de atrăgătoare și pentru aceia care, până acum, nu se apropiau de astfel de cărți. Poveștile ei au o magie căreia nu ai cum să îi reziști.” – Theo Anghel
Este prima carte de acest gen pe care o citesc și în mintea mea, mă gândeam, că genul SF implică obligatoriu nave spațiale, alte galaxii, extratereștrii care citesc mințile noastre, mai exact, când mă gândesc la SF mă gândesc la Star Trek!
Motorul este inima unui avion, dar sufletul sau este pilotul” – Walter Raleigh
Coperta acestei cărți este foarte sugestivă, de impact, bine creată, iar povestea este efectiv oglinda coperții.
Încă de la începutul cărții aflăm că această meserie de aviator/pilot este de generații în familia eroinei noastre, Süre Vaney.
Autoarea își începe cartea cu ultima poveste înainte de somn a bunicului Gamah spusă nepoților Süre și Serghei. Bunicul le povestea din vremuri de demult, când avioanele timpurilor lui nu erau așa de pașnice, de multe ori aceste avioane se transformau în zmei și balauri… Iar de data aceasta, povestea a fost ultima spusă de bunic nepoților, bătrânul găsindu-și sfârșitul în acea noapte, lăsându-i pe Sure și Serghei singuri pe lume. Povestea e scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Süre Vaney.
Viaţa copiilor nu a fost ușoară după moartea bunicului. În prima fază ei au fost luați de preotul Greg și duși în casa lui dar aceștia nu au vrut să stea la el, iar în miez de noapte au fugit ducându-se în cimitir pentru a vedea locul de veci al bunicului. Au avut și aici o mică aventură! De frică s-au refugiat în casa lor, închizând uși și ferestre și ghemuindu-se unul în brațele celuilalt.
Noaptea aceea a fost una dintre cele mai lungi pe care am ajuns să le trăiesc vreodata”.
Copiii au crescut, primul care a devenit mesager pentru unitatea aviatică a fost Serghei, apoi, la insistențele lui Süre, a devenit și ea. Ambii aveau în sânge pilotajul și erau făcuți pentru acest lucru. Totuși, când Serghei pleacă într-o misiune dată de domnul Sam, Süre a simțit că nu ar trebui să își lase fratele să plece, deoarece ceva rău se va întâmpla. Parcă a avut o premoniție. Dar nu l-a putut împiedica. Serghei vroia să dovedească iscusința sa în ale pilotajului pentru a deveni un om de bază. Din păcate, presimțirea lui Süre s-a adeverit și fratele ei, Serghei, nu s-a mai întors…
Zece ani s-a chinuit Sure să se facă auzită, să îi fie apreciate eforturile în interiorul unității. Într-una din zile, domnul Sam i-a încredințat prima ei misiune importantă, trebuind să ducă un tub sigilat la o adresă misterioasă. Când Süre l-a întrebat ce reprezintă acesta, domnul Sam i-a răspuns:
“- Biletul tău spre ochii celor mari”.
Bucuroasă că are parte de o primă misiune importantă, Sure pleacă cu bătrânul ei avion, dorindu-și să ducă la bun sfârșit misiunea și să iasă din anonimat.
Doar că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg și, înaintea ochilor, în înaltul cerului, o ceață albicioasă compactă ca un paravan îi blochează vederea, cauzându-i probleme. Avionul cade în picaj… ea așteptându-se să se izbească de sol… doar că soarta i-a pregătit altceva…
Dupa căderea avionului, crezând că își va găsi sfârșitul, Süre este foarte surprinsă când se trezește într-un deșert apoi într-o câmpie unde va face cunoștință cu Ohm, un călăuzitor, și toată viața ei capătă un cu totul alt sens.
“- Eu, sunt Ohm. Călăuzitor.
-Călăuzitor? L-am întrebat nedumerită, holbându-mă de-a dreptul la ochii săi magnifici.
– Da. Te voi ajuta să ajungi din nou acasă, dar te avertizez, ai un drum lung de parcurs”.
Ea acceptă pe loc, cu speranța că îl va putea revedea pe fratele ei Serghei. În acest moment Süre pornește în călătoria vieții ei. Va vedea lucruri care s-au întâmplat cu mult înainte ca ea să locuiască în satul ei, Naram.
Se va trezi într-o zonă de război, iar locurile în care va ajunge erau și nu erau cunoscute, era clar că ceva straniu se întâmpla…
Balakian este prima persoană pe care o cunoaște încă de la începutul călătoriei pe care i-a aranjat-o Ohm, omul care îi schimbă toată viața, împreună trecând prin multe. Destinul își arată simțul umorului jucându-le destul de multe farse.
Chiar dacă la începutul cărții autoarea ne-o prezintă pe Süre o copilă destul de fricoasă și de la locul ei, pe parcursul poveștii această se dovedește a fi o adevărată luptătoare. Curajoasă și un foarte bun pilot.
“Prefer să mor în înaltul cerului, ca o pasăre, decât să îmi aștept moartea să pice din cer”.
Alături de Balakian va cunoaște fiorii primei iubiri.
Vă invit să citiți această carte, să vedeți cum se va desfășura aventura celor doi în satul Naram din trecutul îndepărtat, cine este și care este rolul lui Kass în viața eroinei noastre.
Trebuie să recunosc că sfârșitul m-a lăsat puțin cam mult cu gura căscată, îmi imaginam un alt final! Dar aceasta este strict opinia mea de cititor, drept dovadă viziunea autoarei nu a corespuns cu viziunea mea. Îmi place stilul autoarei, cred că are mult potențial.
Mi-ar fi plăcut ca unele date să fie mai exacte, să aflu mult mai multe despre familia lui Süre, multe lucruri fiind lăsate la latitudinea imaginației noastre.
Mi-a plăcut foarte mult Balakian și mai ales schimbarea produsă în el din momentul în care o cunoaște pe Süre, tocmai datorită dorinței lui de a fi mai bun pentru ea.
Povestea se derulează pe o graniță subțire aflată între vis și realitate, iar călătoria în care pornește Süre o va purta într-un spațiu din alt timp, schimbându-i perspectiva asupra lumii, dar și asupra sinelui.
O carte interesantă care se citește ușor, o poveste pe care o vizualizezi, prin intermediul imaginilor furnizate de autoare, asemeni unui puzzle care se construiește piesă cu piesă, fără a lăsa posibilitatea de a întrevedea finalul sau o imagine de ansamblu.
„- Ține minte un lucru, nu mașinăria te duce, ci sufletul, spiritul tău e cel care îți alimentează avionul.”
Mulțumim Editurii Quantum Publishers pentru cartea oferită pentru recenzie.
Cartea „Aviatoarea” de Sandra Coroian poate fi achiziționată de pe site-ul librăriei Quantum.

Recenzii cărți Editura Quantum Publishers

Recenzii și prezentări cărți autori români

14 Comments

Spune-ți părerea!