Avocatul din limuzină de Michael Connelly, Editura RAO – recenzie
Avocatul din limuzină
(The Lincoln Lawyer – 2005)
Michael Connelly
Editura RAO
Traducere: Graal Soft
Nr. de pagini: 521
An apariție: 2017
Michael Connelly este unul dintre cei mai citiţi, dar şi mai premiaţi autori de thrillere din lume. Cărţile lui de succes au în centru două personaje bine conturate, respectiv pe poliţistul Hieronymus Harry Bosch şi pe avocatul Mickey Haller, fraţi vitregi.
Romanele lui Connelly au fost traduse în peste 39 de limbi şi multe dintre ele au fost ecranizate. În perioada 2003-2004, a fost preşedintele Mystery Writers of America, o asociaţie care îi reuneşte pe autorii americani de thrillere.
Seria Mickey Haller
1. Avocatul din limuzină – Editura RAO – The Lincoln Lawyer – 2005
2. Verdictul – Editura RAO – The Brass Verdict – 2008 – recenzie
3. Până la capăt – Editura RAO – The Reversal – 2010 – recenzie
4. Al cincilea martor – Editura RAO – The Fifth Witness – 2011 – recenzie
5. Zeii vinovăției – Editura RAO – The Gods of Guilt – 2013 – recenzie
6. Jocul de domino – Editura RAO – The Crossing – 2015 – recenzie
7. Legea inocenței – Editura RAO – The Law of Innocence – 2020 – recenzie
8. Resurrection Walk – 2023
Michael Connelly ne oferă
în primul său thriller juridic o poveste incendiară despre un avocat cinic, a cărei singură fărâmă de integritate îl poate costa viaţa. Mickey Haller şi-a petrecut toată viaţa profesională temându-se că, dacă va întâlni un client nevinovat, nu-şi va da seama. Haller este un "avocat din limuzină", care lucrează de pe bancheta din spate a Lincolnului său, apărându-şi clienţii de la periferia societăţii. Nu e de mirare că este dispreţuit de poliţişti, procurori şi chiar de către unii dintre cei pe care îi apără. Soferi prinşi beţi la volan, artişti escroci şi traficanţi de droguri se află pe lista lui de clienţi. Dar când un puşti bogat din Beverly Hills este arestat pentru agresarea unei femei, Haller are, după ani de zile, parte de primul său client care plăteşte bine şi, mai mult decât atât, pare şi nevin
ovat.. Dar apoi cazul începe să o ia razna, clientul nu e tocmai cine pare, iar Haller descoperă că atunci când înoţi cu rechinii, poţi să sfârşeşti ca o pradă.
Deși l-am descoperit de curând pe Michael Connelly, a devenit rapid unul dintre autorii mei preferați de thrillere.
După ce am citit Verdictul plumbului, a doua carte din seria Mickey Haller, am dorit neapărat să citesc și Avocatul din limuzină, prima carte din serie, și m-am bucurat văzând că era pe stoc la Libris.
Michael Connelly nu m-a dezamăgit nici de această dată. Am fost încântată de această carte!
Avocatul din limuzină este un thriller juridic excelent, cu o intrigă deosebit de captivantă și caractere foarte interesante.
Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Mickey Haller, un avocat ambițios, cerebral și sarcastic, care își dorea succesul cu orice preț, indiferent câte legi etice sau morale ar fi încălcat pentru acest lucru.
Stilul cinic de a fi îl afectase pe Mickey în viața personală. Căsnicia lui cu Maggie McPherson fusese cumva încă de la început sortită eșecului, cei doi ghidându-se în viață după principii complet opuse, Maggie fiind procuror, zbătându-se să obțină maxim de pedeapsă pentru cei vinovați și dorind mereu să facă doar ceea ce era corect și etic. Cei doi rezistaseră doar opt ani împreună, timp în care se șicanaseră reciproc pe seama diferendelor lor de opinii, ultimii patru ani fiind ”salvați” doar de apariția fiicei lor, Hayley.
Căsnicia de consolare cu Lorna, asistenta lui, nu a avut nici ea prea mari șanse de reușită, cei doi divorțând rapid în mai puțin de un an dar, din fericire, reușiseră să rămână prieteni și să colaboreze în continuare.
Mickey era fiul din cea de-a doua căsătorie a unui avocat celebru, care fusese decanul baroului trei decenii la rând. Mickey Haller senior avea deja o vârstă inaintată când se născuse fiul lui cel mic și murise când acesta avea doar cinci ani.
Mickey își petrecuse copilăria și adolescența în umbra legendei tatălui său, aflând despre o grămadă de isprăvi ale acestuia de la fratele lui mai mare, care apucase să-l cunoască bine și care devenise și el avocat între timp.
Dorința de a călca pe urmele tatălui se infiltrase astfel încet, dar sigur, în conștiința lui Mickey, care și acum, la vârsta de peste treizeci de ani, își poziționa cumva faptele și principiile în raport cu cele ale acestuia.
Scotocind printre hârtiile lăsate de tatăl său, Mickey descoperise că acesta avusese o slăbiciune pentru ”păsările de noapte”, pe care le apăra adesea pro-bono, iar Mickey decisese să continue tradiția, deși propria lui asistentă îi reproșa adesea că pierdea timp și bani în procese ce nu-i aduceau niciun beneficiu și nu aveau nici o finalitate practică, întrucât clientele lui reveneau la aceleași îndeletniciri imediat ce el reușea să le elibereze.
Tatăl său se exprimase adesea că l-ar apăra și pe diavol dacă ar avea suficienți bani să-l plătească. Deviza lui Mickey era undeva pe aproape: ”orice caz, oricând, oriunde”. Mickey nu-și punea niciodată problema în privința vinovăției clienților săi și nici nu avea vreodată tulburări de conștiință dacă reușea să-l scape pe un vinovat ”basma curată”. Tot ceea ce îl interesa era să speculeze în interesul clienților săi orice lacună judiciară și să obțină maximul de eficiență dintr-o situație dată.
Procedând astfel, reușise să obțină negocieri extrem de avantajoase sau chiar eliberarea mai multor traficanți de droguri, prostituate și altor indivizi certați cu legea, fiind conștient că aceștia vor ajunge în scurt timp să apeleze din nou la el.
Este adevărat că existau și momente în care nu putea realiza mai nimic, ca de exemplu în cazul lui Jesus Menendez, care fusese acuzat de violarea și uciderea brutală a unei prostituate, cu peste 50 de lovituri de cuțit. Dovezile împotriva Jesus erau copleșitoare și tot ceea ce putea să facă Mickey era să-l scape de injecția letală, convingându-l să pledeze vinovat și să primească ”doar” închisoarea pe viață, cu posibilitatea de eliberare condiționată după 15 ani.
Singura spaimă pe care o avea Mickey, preluată și aceasta tot de la tatăl lui, era să întâlnească un client nevinovat.
”Cel mai înfricoșător client pe care poate să-l aibă un avocat este un client nevinovat. Pentru că, dacă dai greș și el merge la închisoare, o să te bântuie toată viața.”
Singurul verdict acceptabil în cazul unui client nevinovat era achitarea, însă Mickey se temea că, având de-a face aproape numai cu oameni vinovați și mincinoși, nu ar mai putea recunoaște nevinovăția. De ceea ce îți este frică nu scapi și, în curând, cel mai negru coșmar avea să îl bântuie pe Mickey, aruncându-l într-un iad emoțional.
Când Louis Roulet, un tânăr bogătaș în vârstă de douăzeci și șase de ani, acuzat de tentativă de viol și de omor, l-a angajat pentru a-l apăra, Mickey a crezut că dă lovitura vieții. Onorariul său inițial pornea de la 60.000 de dolari, estimându-se că va depăși până în final o sumă cu șase cifre. În plus, cazul părea destul de simplu de rezolvat. Cea care îl acuzase pe Louis era o prostituată de lux, avidă de bani și, la prima vedere, totul părea să fie doar o înscenare pentru a-l șantaja pe Louis Roulet în scopul de a obține o despăgubire fabuloasă. Mai mult, fervoarea cu care se apăra Louis și insistența acestuia de a avea un proces cât mai rapid pentru a scăpa cât mai repede de acuzații l-au făcut să se întrebe pe Mickey dacă nu are cumva de-a face, pentru prima dată, cu un client complet nevinovat.
Mama lui Louis, Mary Alice Windsor, deținea un imperiu financiar clădit în urma afacerilor cu imobiliare, însă în ultimii patru ani se retrăsese tot mai mult în umbră, lăsându-și fiul la conducere.
Cu ajutorul investigatorului său, Raul Levin, un polițist în retragere, Mickey a început să adune probe pentru a-l achita pe Louis, care refuzase categoric să încheie vreo înțelegere cu procurorul, susținându-și nevinovăția până în pânzele albe.
Punând cap la cap mai multe informații și indicii, Mickey a avut un șoc imens! Cazul lui Louis avea o legătură terifiantă cu cazul lui Jesus Menendez, Mickey realizând cu stupoare că Jesus fusese complet nevinovat, însă el nu crezuse acest lucru nicio secundă și acționase în consecință. Acum Mickey simțea din plin gustul amar al vinovăției, amestecat cu oroarea de a vedea cum arată răul pur, absolut, nativ și diabolic.
”- Știi de ce-mi era frică înainte? am întrebat
– De ce?
– Că n-aș recunoște nevinovăția. Că ar fi acolo, chiar în fața mea, și eu n-aș vedea-o. Nu vorbesc despre a fi sau nu vinovat. Vorbesc despre nevinovăție. Doar nevinovăție.
N-a spus nimic.
– Dar știi de ce ar fi trebuit să-mi fie frică?
– De ce, Haller?
– Răul. Răul pur.
– Ce vrei să spui?
– Vreau să spun, cei mai mulți dintre oamenii pe care îi apăr nu sunt răul, Mags. Sunt vinovați, da, dar nu sunt răul. Știi ce vreau să spun? Există o diferență. Îi asculți și asculți cântecele astea și întelegi de ce fac alegerile pe care le fac. Oamenii doar încearcă să răzbată, să trăiască doar cu ceea ce le e dat, iar unora dintre ei nu li se dă nimic, de la bun început. Dar răul este cu totul altceva. Este diferit. E ca și cum… Nu știu. E acolo undeva și atunci când iese la rampă… Nu știu. Nu pot explica.
– Ești beat, de aceea.
– Tot ce știu e că ar fi trebuit să-mi fie frică de un singur lucru, dar m-am temut exact de opusul lui.”
Mickey dorea cu ardoare să îndrepte lucrurile, însă era legat de mâini și de picioare de contractul de confidențialitate semnat cu un client. O nouă tragedie lovise de curând, iar Mickey era motivat și de dorința fierbinte de răzbunare.
Pentru prima dată, Mickey va simți și el ceea ce simțeau cei din partea cealălaltă a baricadei – polițiștii și procurorii -, anume dorința ca vinovatul să fie pedepsit după faptă și frustrarea că acesta ar putea să scape.
Ultima parte a cărții este extrem de dramatică, iar la un moment dat viața lui Mickey ajunge să atârne doar de un fir de păr!
Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte desfășurarea evenimentelor, dacă și cum va reuși Mickey să facă dreptate și să se răzbune, veți avea parte de un proces cu jurați, mai multe întorsături de situație și un final spectaculos.
Recomand cu căldură această carte tuturor iubitorilor de thrillere!
Romanul a fost ecranizat în 2011, în regia lui Brad Furman, cu Matthew McConaughey, Marisa Tomei, Josh Lucas în rolurile principale.
Am văzut filmul și pot spune că este excelent jucat!
21 Comments
familiasimionescuyahooro
Splendida recenzie si recomandare atat literara cat si cinematografica!❤Felicitari, Tyna si multumesc mult pentru tentatie!❤
Tyna
Mulțumesc! Îți recomand cartea cu mult drag! Sunt convinsă că o să îți placă!
familiasimionescuyahooro
Si eu sunt convinsa ca va fi o placere sa ma delectez nu numai cu aceasta recomandare dar si cu celelate recomandari facute de tine in ceea ce priveste scrierile acestui autor! Multumesc inca odata!❤❤❤
Tyna
Cu multă plăcere!
Geo
Chiar suna incitant! Îmi place mult recenzia ta. Felicitări! Nu pot spune dacă voi citi sau nu cartea in viitor, dar momentan nu mă atrage. In schimb filmul îmi doresc sa îl văd. Mulțumesc!
Tyna
Mulțumesc! Vizionare plăcută!
Carolina Bianca Moroianu
Mulțumesc pentru recomandare! Felicitări!
Tyna
Mulțumesc! Cu drag!
anasylvi
Wow, ce carte! Desi citesc rar thriller, din cand in cand imi place ceva atat de bine structurat, cum e acesta. Are si atmosfera, strabate din recenzie. Connelly e chiar un nume de retinut, cand voi avea chef de o astfel de lectura, se retine. Felicitari!
Tyna
Mulțumesc! Îți recomand cartea! Cred că ți-ar plăcea, deși nu este genul tău preferat.
anasylvi
Si eu cred. Are acel „nu-stiu-ce”.
Tyna
Să revii cu impresii după ce o citești!
anasylvi
Da, asa voi face!
Daniela Balan
Foarte frumoasă, tentantă și captivantă recenzia! Felicitări ❤️
Tyna
Mulțumesc!
Oli
Felicitari, Tyna, o recenzie alerta, captivanta, plina de suspans, care m-a facut sa-mi dau foarte bine seama de stilul, intriga si atmosfera cartii si sa o trec pe lista mea de dorinte, imi place la maxim ce ai scris despre ea, multumesc pentru recomandare! Nu am citit inca nimic de Connelly, dar citind recenzia ta m-am dus cu gandul la Grisham, autorul meu preferat de thrillere juridice.
Tyna
Mulțumesc! Îți recomand să începi chiar cu această carte! Cu siguranță îți va plăcea!
Oli
Multumesc! Sunt convinsa ca imi va placea!
Tyna
Îți aștept impresiile cu nerăbdare!
Mirela Barbalata
Am citit cartea! Mi-a plăcut enorm. Chiar sunt curioasă în privința celorlalte cărți din serie .
„Avocatul” este tare interesant și sexy, aș zice eu .
Mă bucur că ți – a plăcut!
Tyna
Da, mi-a plăcut foarte mult! Îți recomand și celelalte cărți din serie, precum și pe cele din seria Harry Bosh