Delicatese Literare
Cărți pentru copii,  Recenzii

Băiatul care creștea dragoni, Andy Shepherd, Editura Univers – recenzie

Băiatul care creștea dragoni

(The Boy Who Grew Dragons – 2018)

Andy Shepherd

Ilustrații de Sara Ogilvie

Editura Univers

Colecția Unicorn Univers

Traducere din limba engleză de Parmena Zirină

Nr. de pagini: 218

An apariție: 2021

Vârstă recomandată: 9-12 ani

Primul volum dintr-o serie nouă absolut încântătoare, Seria Băiatul care creștea dragoni/ The Boy Who Grew Dragons Series

Nominalizat la Waterstones Children’s Book Prize. Serie vândută în peste 350,000 exemplare vândute. În curs de publicare în 22 de țări.

Când Tomas descoperă un copac ciudat în fundul grădinii bunicului său, nuîi dă prea mare importanță. Dar iacu elfructulstraniudin copacși îl duceîn casă – și, spre încântarea lui,un dragon micuț, Flicker,iese din fruct!Tomas află curând că viața cu Flicker este foarte distractivă, dar și foarte... imprevizibilă. Da, dragonii sunt minunați, dar îți dau foc și periuței de dinți și îți lasă pantalonii atârnați de antena TV. Tomas trebuie să învețe cum să aibă grijă de Flicker - șiasta cât mairepede.

Dar apoise întâmplă ceva extraordinar - mai multe fructe de dragon aparîncopac.Oficial,Tomas crește dragoni...Noi creştem dragoni. Şi pot să-ţi spun un lucru – îţi dau de furcă mult mai mult decât castraveţii. Îţi fugăresc pisica? Îţi dau foc la periuţa de dinţi, dar pot să-ţi mai spun şi altceva. Ochişorii lor strălucesc ca nişte diamante când clipesc încrezători spre tine. Răsuflarea lor călduţă te gâdilă la ureche. Şi ai face bine să-i ţii secret, pentru că cine n-ar vrea să aibă dragonul lui personal?

Dragonii… aceste creaturi legendare, iubite de toți fanii literaturii fantasy și chiar și de unii mai puțin înclinați înspre acest gen de lectură, nu aveau cum să nu fie îndrăgiți și de copii. „Băiatul care creștea dragoni”, de Andy Shepherd este un exemplu clar în acest sens, mai ales că volumul este însoțit și de ilustrații care fac deliciul cititorului de orice vârstă.

Tomas, protagonistul romanului, este un puști de școală primară care locuiește într-un sat, alături de părinții săi și sora mai mică, alintată Lolli. La doar câteva case distanță se află locuința bunicilor, iar în grădina acestora se află un copac ca niciun altul. Aventura începe pentru Tomas, altminteri un copil obișnuit, în momentul în care bunicul îl roagă să îl ajute la grădinărit. Un fruct mare, țepos cade din copacul de care vă aminteam, iar Tomas îl ia cu el acasă. Acolo, surpriză… se dovedește că din fruct își face apariția nici mai mult, nici mai puțin decât un pui de dragon. Vă puteți imagina uimirea și entuziasmul băiatului în fața unei asemenea minunății, dar nu și complicațiile care au urmat acestei strașnice descoperiri.

Evident, băiatul încearcă să țină dragonul, care a primit numele de Scăpărici, secret față de părinți și, inițial, față de toată lumea. E încântat să aibă un animal de casă mai ceva ca oricare altul. Totuși, natura dragonului e imprevizibilă, iar Tomas se trezește curând în mijlocul a tot felul de boroboațe rezultate din asocierea lui cu Scăpărici.

Bunicul ar vrea să taie copacul de unde culesese fructul, dar Tomas se opune – apar o serie de întrebări: or mai fi ieșit alți dragoni din fructe? Se decide să investigheze mai multe pe marginea acestui subiect și începe o muncă de documentare, în paralel cu una detectivistică. La un moment dat, realizează că e prea mult pentru un singur copil și hotărăște să împărtășească secretul cu cei mai buni prieteni ai lui: Ted și gemenii Kai și Kat. De unde a venit un dragon, pot veni mai mulți, nu, deci fiecare dintre copii ar putea să facă rost de unul. De-ar fi doar atât de simplu totul! Situațiile încărcate de suspans și amuzament se succed cu repeziciune. Trebuie numai să dați paginile cărții ca să descoperiți toate năzbâtiile pe care le pot face eroii noștri alături de noii lor prieteni, dragonii vegetarieni. Iese cu scântei, alta nu! Și se lasă foarte des și cu o ploaie de excremente de dragon, da, ați auzit bine, care se dovedește a fi un compus destul de… volatil.

Iată, deci, o carte simpatică și amuzantă, iar fontul prietenos și imaginile foarte bine realizate contribuie la crearea unui cadru propice unei experiențe faine de lectură pentru cei mai tineri cititori.

„Da, aveam un dragon! Nu aveam nevoie de un porcușor de guineea pe care să-l îngrijesc sau de un câine care putea dansa, nici de un pește-leu care se putea camufla. Nu! Aveam un dragon. Concurează cu asta, Liam!

Și, ok, recunosc că era mic. Ați putea chiar spune minuscul – deja știam totul despre asta, pentru că eram cel mai scund din clasă – dar asta nu părea să îl deranjeze. Poate că, dacă aș fi strălucit ca el și aș fi putut să zbor, nici pe mine nu m-ar fi deranjat așa mult.

Mă întrebam cât de repede va crește și deodată m-am gândit la Lolli. Ar fi fost o gustare de o singură îmbucătură pentru un dragon în creștere! Ca și cum ar fi vrut să mă liniștească, micul dragon a sărit pe filodendronul meu – care, de fapt, nu este comestibil, dar era bun pentru o gustare – și a început să-l roadă.

– Ptiu, am râs eu. E bine că măcar știu un lucru acum. Tu mănânci plante. Să sperăm că voi găsi destule ca să te pot hrăni.”

„Dacă vă imaginați că patru dragoni și patru oameni vor fi un pic înghesuiți într-un cort de două persoane, aveți dreptate. De fapt, a fost un coșmar. La început, dragonii au fost destul de amorțiți, astfel încât căratul lor înapoi prin grădina luminată de lună a fost floare la ureche. Dar, nu după mult timp, au început să se agite și voiau să-și întindă aripile. Din fericire, știam cum să-i calmez. Sau credeam că știu.

Le spusesem celorlalți să vină pregătiți cu o cutie de pantofi și ceva broccoli și, datorită statutului meu de expert șef în dragoni, ei mi-au urmat ordinele. Mi s-a părut un lucru foarte plăcut noul meu rol de căpetenie respectabilă, vocea experienței și a înțelepciunii, conducându-mi minionii…”

Cartea Băiatul care creștea dragoni, de Andy Shepherd, poate fi comandată de pe edituraunivers.ro, elefant.ro, emag.ro, cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Univers

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *