Delicatese Literare
Recenzii

Balanta puterii, Seria Alina Marinescu Vol. 3 de Monica Ramirez – recenzie

Mulţumim autoarei Monica Ramirez pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

Cartea a fost reeditată la Editura UP.

Balanta puterii, Seria Alina Marinescu, Vol. 3

Monica Ramirez

Editura Librex Publishing
Nr. pagini: 477
Seria Alina Marinescu:
  1. Asasin la feminin
  2. Identităţi secrete
  3. Balanţa puterii
  4. Bariere de fum
  5. Abis
  6. Recviem pentru un asasin
Ultimii şapte ani au învăţat-o să se resemneze în faţă realităţii. A acceptat în cele din urmă că viaţa în cadrul Organizaţiei Elite nu se măsoară în bine şi rău, ci în rată de supravieţuire. Nu se ştie câţi asasini controlează Elite, dar ea este diferită. Cu toţii sunt instruiţi în artă de a ucide, dar ea a fost antrenată pentru mai mult. în urmă cu şapte ani, era încă Alina Marinescu, nefiind obligată să-şi asume o nouă identitate în fiecare lună. Pe atunci, Alex Therein era încă în viaţă… mentorul ei, prietenul ei, iubitul ei, fundaţia întregii ei distrugeri. Povestea lor de dragoste a fost singurul lucru de care au avut vreodată parte, dar iubirea nu poate supravieţui în lumea lor opresivă. Violenţă, intrigă, iubire şi ura, atracţie şi respingere într-o lume întunecată şi complicată, Elite reprezintă opusul societăţii ideale. în această lume atât de secretă încât devine fantomatică, agenţii operativi devin la fel de fantomatici. Odată intraţi în joc, nu se mai pot retrage, nu pot pleca acasă la terminarea programului de lucru. Elite le acaparează vieţile complet, invadându-le simţurile, intimitatea, de cele mai multe ori chiar gândurile.
Asistăm la un crescendo clar al seriei, din punct de vedere al complexității misiunilor, al gradării suspansului și al interacțiunii personajelor, din acest punct de vedere galeria de personaje îmbogățindu-se semnificativ pe măsură ce povestea avansează. Avem parte de câteva revelații în privința unor personaje și întâmplări din trecut, pe care le vedem într-o altă lumină.
Acțiunea cărții se petrece la șapte ani de la tragicele întâmplări de la finalul volumului doi, Identități ascunse, când am fost martorii morții lui Alex și al suferinței crunte a Alinei, care nu i-a putut face față, așa că a fost eliberată temporar din cadrul Elite, agenția oferindu-i o vacanță prelungită, din care a fost rechemată „la ordine” după șapte ani. Situația internațională se deteriorase foarte mult, terorismul cunoscând o amploare din ce în ce mai mare, drept care se impuneau măsuri drastice, iar agenția avea mare nevoie de o persoană cu experiența și calitățile Alinei. Așa cum va recunoaște Brett, conducătorul Elite, la un moment dat:
”Încăpățânată și sfidătoare, dar vie, vibrantă, foarte inteligentă și cu abilitatea rar întâlnită de-a rămâne cu capul pe umeri în orice situație. Sfida șansele chiar și în cele mai drastice circumstanțe. Am trimis-o în absolut orice gen de misiune. Nu conta gradul de dificultate, cât de departe trebuia să călătorească ori cât de solicitant era profilul misiunii. A fost expusă greșelilor și lipsei de experiență a noilor recruți, a profilelor prost întocmite și-a liderilor de echipă incompetenți. Înclină din cap în semn de respect. Până la urmă, n-am putut să nu fiu impresionat de Alina.”

Fundalul cărții este reprezentat de culisele luptei împotriva terorismului. Avem de-a face cu un păienjeniș de informații strict secrete, scurgeri de informații, trădători, ca și trădați, „cârtite” din interiorul sistemului și acțiuni în forță, de o parte, ca și de alta a baricadei, în numele unor idei și interese proprii fiecăreia din părțile implicate. Și bineînțeles, avem de-a face cu inevitabilele victime colaterale.
În acțiunile împotriva grupărilor teroriste, în primul rând fiind vorba de Al Qaeda, este implicată în primul rând Elite, condusă din umbră de un Consiliu, iar pe de altă parte CIA, acestea colaborând la un moment dat în carte împotriva inamicului comun.
În misiunile ce au loc o urmărim în prim plan pe Alina, care de această dată va avea un partener nou alături de care va acționa, și anume Kosmas, un agent Elite ca și ea, care, până la apariția lui Alex, fusese considerat cel mai bun agent operativ. Un personaj care mi-a plăcut în carte, și m-a întristat soarta lui. Veți vedea despre ce e vorba…
Ne reîntâlnim cu personaje din volumele anterioare, cum sunt Ford, Scott, Jason, Villon, apar personaje noi, Roger, Oliver, Webb, Debra, și, în primul rând, Marius – care va avea rol principal în acest volum, între el și Alina înfiripându-se o relație ce va depăși granițele profesionale, deși felul cum au făcut cunoștință nu a diferit cu mult de felul în care a abordat-o Alex în trecut, Alina fiind, și de această dată, victima unei trădări peste care va trece, cum a făcut și în trecut… Până la urmă, în lumea lor, fiecare își joacă rolul ce îi este distribuit, iar ceilalți nu au decât să încerce să accepte acest lucru, chiar și atunci când, sau mai ales atunci când sunt implicate sentimente personale.
Vorbind de personaje, m-a dezamăgit trădarea unor prieteni ai Alinei, în care aceasta avusese încredere cu ani în urmă și care s-au dovedit a fi cu două fețe. Vă las să descoperiți despre cine e vorba.
Misiunile îi vor purta pe agenții noștri în destinații exotice, localități pitorești din Grecia, locații exclusiviste din capitale europene, sau cătunuri izolate din țări arabe. Chiar am simțit atmosfera locurilor respective, atât de bine sunt descrise.
”Peisajul era de o frumusețe îmbătătoare. Părăsiseră Aeroportul Macedonia Thessaloniki într-o mașină închiriată și coborâseră de-a lungul coastei până aproape de baza tridentului format din insulele Halkidiki. Pini de culoare turcoaz mărgineau dealurile, înconjurând bisericuțe mici și mănăstiri văruite în alb, cu acoperișuri azurii. Căsuțele dreptunghiulare cocoțate precar pe stânci păreau gata să sară în neant în orice moment, aidoma caprelor sălbatice, cărările pietroase se înfundau în livezi cu măslini și lămâi. Era cald, dar o briză răcoroasă purta cu ea miresmele citricelor și ale florilor de eucalipt.”
Este fascinant de urmărit cum, chiar în condițiile unor vieți trăite pe muchie de cuțit, în care destinul nu le aparține, trecutul îi bântuie iar viitorul nu le este promis, personajele cărții încearcă din răsputeri, instinctiv, să-și urmeze condiția umană și să încerce să trăiască căutând o urmă de normalitate oriunde o puteau găsi. Autoarea dovedește cu prisosință că este o fină observatoare a firii omenești, invitându-ne să luăm parte, în timp ce citim cărțile ei, la extraordinarul spectacol al naturii umane.
”Nu există trădare mai mare decât trădarea față de tine însuți.” (William Shakespeare)
Marea revelație a cărții este faptul ca Alex trăiește, fiind trimis într-o misiune „de iad”, pentru care ani de zile a trebuit să-și asume o identitate falsă, în prezent fiind mâna dreaptă a lui Bashir Al-Fadhee, mult vânatul lider al grupării Al Qaeda – ”unul din cei Zece Aleși” să conducă comunitatea internațională a musulmanilor. Este ceea ce aflăm despre Alex, însă el va fi marele absent din acest volum, având doar apariții meteorice, dar foarte semnificative, salvând viața Alinei într-una din misiunile care a adus-o în apropierea lui, chiar cu riscul de a-și deconspira acoperirea. Însă Alina nu a aflat cui i s-a datorat salvarea ei în acea misiune…
Alina realizează la un moment dat că Alex trăiește, punând cap la cap niște indicii, dar, în sinea ei, a pus punct relației cu el, în ciuda suferinței cumplite prin care a trecut atunci când l-a crezut mort.
”Atinse cu mâna marmura rece, trasând cu degetele literele cioplite în piatră. O lacrimă singuratică îi alunecă pe obraz. 
– Nu știu dacă ești viu sau mort, dar nu mai pot continua așa, nu pot să-mi mai fac asta. Am venit să-mi iau la revedere.”
Nu știu ce să cred despre ea și cum să interpretez asta, pe mine m-a durut puțin această renunțare a ei, cât și faptul că și-a asumat ca „iubire” atracția explozivă față de Marius. Cu Alex se împotrivise mult timp din răsputeri să-și recunoască iubirea, având în vedere ceea ce simțea, sentimentele ei amestecate, ”relația lor sălbatică, iubirea lor imposibilă, furia și violența” – explicabile, având în vedere că trădările lui.
Un mare plus al cărții este dat de detaliile și acuratețea cu care ne sunt prezentate misiunile, începând de la descrierea locației, până la atitudinea și acțiunile si trăirile personajelor. Efectiv, am trăit alături de ei acele momente, cu emoții și cu un nod în gât de câte ori pierdeau un camarad în misiune. Scenele respective au un puternic impact vizual, spun corect ”vizual” întrucât sunt atât de bine redate încât parcă le vezi derulându-se în jurul tău.
Pe de altă parte, în afară de pericolele implicate de misiunile în care sunt trimiși, Marius și Alina, care de asemenea vor forma un cuplu în diferitele scenarii de misiuni, vor trebui să facă față și amenințării directe asupra vieții lor din partea unor ”fantome vii” din trecutul lui Marius. Cândva, trăise și el o poveste imposibilă de iubire, dar cea de care se îndrăgostise era de cealaltă parte a baricadei. Finalul poveștii lor fusese sângeros. O trădase, iar ea îl înjunghiase, lăsându-l să moară. Fusese salvat în ultima clipă, iar până de curând nu mai știuse nimic de ea (și de sora ei, cu care avusese de asemenea o relație). Trebuia să se gândească mai bine, în fond ea era un foarte bine antrenat asasin plătit. Și în lumea lor, trădarea se plătește întotdeauna. 
Cum se vor derula toate aceste acțiuni, și care va fi deznodământul misiunilor în care au fost implicați agenții Elite și CIA, veți afla citind cartea. Vom asista la salvări miraculoase, dar și la sacrificii, și multă moarte. Și ne vom pune multe întrebări, din care unele vor rămâne în continuare fără răspuns. Cel puțin în acest volum…
În ceea ce privește partea romantică a cărții, deși am avut parte de romantism prin prisma relației Alinei cu Marius, trebuie să recunosc că eu abia aștept să reapară în scenă Alex, marele meu favorit, și sunt foarte curioasă cum va jongla Alina cu sentimentele ei, ce anume va înclina balanța în favoarea unuia sau altuia dintre cei doi…

https://youtu.be/OUPHObiWat4

Mulţumim autoarei Monica Ramirez pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

Cartea a fost reeditată la Editura UP.

Cărțile autoarei Monica Ramirez pot fi comandate de pe tritonic.ro, elefant.rolibris.rolibrarie.net

Recenzii cărți Monica Ramirez

Recenzii și prezentări cărți autori români

 

 

19 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *