Delicatese Literare
Recenzii

Banca iubirii noastre. Locul unde a început totul… de Saskia Sarginson, Editura Creator – recenzie

Banca iubirii noastre. Locul unde a început totul…

(The Bench – 2020)

Saskia Sarginson

An aparitie: 2020

Editura CREATOR

Nr. pagini: 364

Traducător: Ana-Maria Gontea

 

Best Romance of 2020! Un minunat portret al iubirii, perfect pentru fanii  Me Before You, One Day și A Star is Born.

Saskia Sarginson a crescut în Suffolk și acum locuiește la Londra. Este mamă a patru copii. Are o diplomă de licență în literatură engleză la Cambridge și un masterat în scriere creativă la Royal Holloway. A lucrat ca editor în domeniul sănătate și frumusețe, jurnalist independent, ghost-writer și editor de texte. Pe lângă scris și citit, îi place să danseze tango și să se plimbe cu câinii.

O poveste de dragoste tulburătoare care se întinde pe trei decenii, începe și se termină pe o bancă, unde o femeie așteaptă un bărbat. Este locul lor, dar oare lucrurile vor fi altfel de data aceasta?

Acum zece ani, au făcut un pact: Pe această bancă, în această zi, vor încheia povestea de dragoste sau o vor începe din nou. Nu ar fi trebuit să se întâlnească niciodată. Nu ar fi trebuit să se îndrăgostească niciodată. Dar s-a întâmplat, până când o minciună i-a separat pentru o viață întreagă. Pot să îndrepte greșeala, să ierte minciuna, să șteargă anii ce au trecut? Mai pot regăsi ceea ce s-a pierdut?

Frumos evocată! – Sunday Mirror
Remarcabil de bună! – The Sun
Tulburătoare! – Independent
Minunată! – Rosamund Lupton

Fascinantă! – Ruth Ware

M-au încercat numeroase trăiri citind această poveste de dragoste tulburătoare în care autoarea expune cu emoție destinele a doi tineri, poveste care are ca punct central iubirea lor greu încercată, speranța și tăria de a nu renunta la sentimentele lor, pentru că dincolo de durere și suferință iubirea adevărată merită orice preț.

„Banca iubirii noastre” de Saskia Sarginson este o carte intensă și emoționantă despre decizii, regrete, iertare dar și despre speranța și noi începuturi.

Povestea este narată din perspectiva celor doi protagonișți, Cat și Sam, iar intriga se dezvăluie în felul următor: Catrin (Cât) Goforth este o tânăra americană de douăzeci și opt de ani care trăiește în Atlantic City, împreună cu familia ei. De când s-a născut a trăit ca o nomadă, stând cu chirie din oraș în oraș, fără să aibă suficient timp pentru a lega prietenii datorită năravului tatălui său, dependent de jocurile de noroc. Mama ei a aparținut înaltei societăți sudiste, s-a măritat din dragoste și a fugit în lume cu cel care le-a distrus viața, bărbatul care a vândut și a amanetat totul pentru a-și satisface viciul. După atâția ani de dezamăgiri, relațiile dintre părinții ei s-au deteriorat atât de mult încât mama ei a devenit o persoană cinică în ceea ce privește iubirea, presând-o permanent pe Cat să-și facă prieteni cu un anumit statut social.

Cat este blocată în această casă pentru că din salariul ei se plătește chiria și dacă și-ar părăși familia, cu siguranță părinții ei ar ajunge pe drumuri. Lucrează la o casă funerară, iar viața socială este limitată doar la întâlnirile cu cei morți. Singurătatea, sărăcia și faptul că se simte că o prizonieră în propria viață au determinat-o să-și construiască o lume imaginară în care cel mai bun prirten este fratele ei mort încă din copilărie, vocea acestuia fiindu-i mereu alături, dându-i speranță. Posedă un simt al datoriei extrem de dezvoltat, deși s-a săturat de minciunile și promisiunile deșarte ale tatălui, s-a săturat de existența cenușie pe care o duce. Pasiunea ei sunt poveștile pe care le născocește, scenarii care au drept personaje principale oamenii morți pe care-i însoțește pe ultimul drum la locul de muncă. Își dorește enorm să scrie cărți, să facă o facultate dar, din păcate, viața are alte planuri cu ea.

Catrin are o adevărată obsesie pentru mesajele scrise pe bănci, dovezi ale sentimentelor lor. Are un loc preferat unde tovărășie îi țin vocea fratelui ei, priveliștea superbă oferită de ocean și o bancă cu un mesaj deosebit scris pe ea.

Sam Sage este un tânăr englez care face parte din categoria „săracul băiat bogat”. A absolvit dreptul la Oxford, familia lui este înstărită, dar propria viață este plină de poveri sufleteșți. Este consumat de faptul că niciodată nu s-a putut ridica la înălțimea așteptărilor tatălui său care s-a folosit de jigniri, amenințări și chiar violență fizică pentru a-l determina să meargă pe drumul ales de acesta. Are o iubita la Londra, o femeie ambițioasă, care are planuri mărețe în ceea ce-i privește, doar că el nu și le dorește! Și-a pus rucsacul în spinare, și-a luat chitara și a plecat în America pentru a-și limpezi gândurile, pentru a-și găși drumul. A ales călătoria ca pe un punct de reper, un moment de răscruce în care va înceta să mai facă ceea ce oamenii așteaptă de la el. Nu vrea să fie avocat, nu vrea să continue tradiția familiei, vrea să fie muzician, să transmită emoție, muzica fiind ceea ce îl reprezintă cu adevărat!

Cu resurse financiare limitate și-a propus să exploreze locurile frumoase din America, o călătorie a descoperirii sinelui, găsind fericirea în muzică, oameni și lucrurile simple. Mai are trei săptămâni până când îi expiră viza și este doar în trecere prin Atlantic City .

Soarta îi aduce față în față pe Cat și Sam, doi tineri vulnerabili care-și caută fericirea și liniștea și amândoi simt că între ei există ceva important, mai presus de atracția extraordinară, de emoțiile care trosnesc sau de magnetismul tulburător, drept urmare, Sam se hotărăște să-și petreacă cu Cat aceste ultime trei săptămâni, cântând propria muzică care „curge” prin el și a cărei sursă o reprezintă Cat și sentimentele lui pentru ea. Ea este puterea și curajul lui, ea îl inspiră, ea devine centrul universului lui.

Două vieți complet diferite, doi tineri blocați în trecut, o iubire arzătoare și aceeași pasiune pentru mesaje scrise pe bănci – mărturie a iubirii celor care au poposit acolo înaintea lor. Aceeași inscripție de pe banca preferată a lui Cat se găsește în aproape aceeași formă pe banca lui preferată dintr-un anumit loc din Londra iar acest lucru le întărește cumva și mai mult convingerea că iubirea lor este predestinată. Sentimentele arzătoare, familiaritatea pe care o simt când sunt împreună, fac că legătura lor să fie dulce, suavă, fermecătoare.

Când Sam pleacă, își promit scrisori și revederea în Londra după ce tânărul își va rezolva criza de identitate cu care se confruntă și după ce Cat își va lua inima în dinți și se va desprinde de familia ei ca să-și trăiască propria viață. Ce nu șție tânăra este că Sam a omis să-i spună numele real, dar și lucruri importante despre familia lui și iubita care-l așteaptă acasă, iar Cat așteaptă înfrigurată prima scrisoare din partea lui, care nu mai vine, deși el a trimis-o. Se pare că Sam are curajul să meargă pe drumul pe care și-l dorește de mult timp, să lase trecutul în urmă, să se debareseze de prezența toxică a celor care nu-l acceptă așa cum este.

Niciunul nu șție însă că soarta le rezervă nenumărate obstacole, testandu-le credința în iubirea lor și în trăinicia și profunzimea sentimentelor. Destinul i-a adus împreună, același destin îi desparte și pune o lume întreagă între ei. Nevoia coplesitoate de Sam o determină pe Cat să ia hotărârea de a profita de o șansă ivită pentru a ajunge la Londra, devenind bonă pentru o fetiță care și-a pierdut mama. Ajunsă în Anglia, îl caută pe Sam în fiecare trecător de pe stradă, ajungând în cele din urmă și la banca preferată a acestuia, așteptându-l, chemându-l cu puterea dorinței, a minții și a gândului.

Dezamăgiți, fiecare merge pe drumul scris în cartea destinului „înecându-se” în amintirile iubirii lor. Ea – confuză, înfricoșată, furioasă că Sam a uitat-o și a mințit-o, el – simțindu-se trădat, plin de regrete că nu i-a dezvăluit de la început adevărată identitate, doi oameni care au avut trei săptămâni de iubire iar acum au o viață întreagă să se caute unul pe celălalt.

Viața, însă, este ciudată, plină de întorsături neașteptate, obstacole, secrete, minciuni, dar și de miracole și chiar dacă soarta a decis să-i țină departe o bună bucată de timp, ei simt că sunt făcuți unul pentru celălalt. Vor reuși să se găsească? Vor avea o viață împreună?

„Încă sunt aici, alături de ține, fie ploaie, fie soare” – o bancă a iubirii în Londra.

Vă recomand cu multă bucurie această poveste de iubire emoționantă care sunt convinsă că vă va fermeca, menționând însă că în paginile cărții veți întâlni câteva greșeli de corectare, editare și traducere, care nu au constituit, pentru mine, un împediment în a mă bucură de lecturarea acestei poveșți plină de culoare.

Fragment:

„Cat, iubirea mea, stau pe banca din Hampstead Heath despre care ți-am povestit. Să fiu aici mă face să mă simt mai aproape de ține și mă întreb dacă vei citi această scrisoare de pe banca ta de pe faleză. Simți că sunt alături de tine? Nu am renunțat la speranța că mă vei ierta fiindcă te-am mințit în legătură cu părinții mei și cu Lucinda. Nu-ți face griji, nu voi continua să inventez scuze ca un disc stricat; am spus totul în scrisorile anterioare. (…) Te iubesc, Cat. Asta este cel mai important, nu-i așa? Eu cred că și tu mă iubești. Am avut atâtea planuri și visuri și încă vreau să le împărtășesc cu ține. Doar scrie-mi înapoi, iubirea mea. Chiar dacă ești furioasă. Te rog. Tăcerea asta este insuportabilă. Adevărul e că ai scos la iveală ceva înăuntrul meu. Când sunt cu tine sunt cea mai bună versiune a mea. Iar muzica… datorită ție, cântecele curg. Fiecare dintre ele este despre tine. Pentru ține.”

Cartea Banca iubirii noastre. Locul unde a început totul… de Saskia Sarginson poate fi comandată de pe libris.ro

12 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *