Bărbați care urăsc femeile – partea a doua, seria Millennium de Stieg Larsson, Editura Trei – recenzie
Bărbați care urăsc femeile – partea a doua
(Män som hatar kvinnor /The Girl with the Dragon Tattoo – 2005)
Stieg Larsson
Editura Trei
Traducere: Elena-Maria Morogan
Nr. de pagini: 368
An apariție: 2010
Primul volum al binecunoscutei trilogii scrisă de Stieg Larsson a apărut în ediție separată, în două părți, odată cu Gazeta Sporturilor, la un preţ special.
Aceasta este partea a doua. Născut în 1954, jurnalistul Stieg Larsson a scris mai multe eseuri cu caracter economic şi reportaje despre războaiele din Africa. A fost redactor-şef al revistei suedeze Expo, care în romanul de faţă se regăseşte sub numele simbolic de Millennium. A murit brutal în 2004, înainte de a-şi vedea publicat primul roman din seria Millennium, care ar fi trebuit să aibă 10 volume. O serie captivantă, care combină elemente de roman de spionaj şi carte poliţistă, dar mai ales un thriller politic care se foloseşte de mijloace narative pentru a dezvălui secrete de stat, detalii jurnalistice neortodoxe şi o conspiraţie ce a luat naştere chiar în sânul serviciilor secrete suedeze.
Trilogia Millennium a înregistrat vânzări de peste 13 milioane de exemplare în întreaga lume. Ecranizarea suedeză a primului volum, «Bărbaţi care urăsc femeile», a fost lansată pe piaţa occidentală şi se bucură de un mare succes.
În 2013, David Lagercrantz a semnat un contract cu editura Norstedts pentru a scrie continuarea trilogiei Millennium a lui Stieg Larsson.
Seria Millennium
1. Bărbați care urăsc femeile-Editura Trei – The Girl with the Dragon Tattoo – 2005 – recenzie partea 1
2. Fata care s-a jucat cu focul – Editura Trei – The Girl Who Played with Fire – 2006
3. Castelul din nori s-a sfărâmat – Editura Trei – The Girl Who Kicked the Hornet’s Nest – 2007
4. Prizonieră în pânza de păianjen – Editura Trei – The Girl in the Spider’s Web – 2015
5. Dinte pentru dinte – Editura Trei – The Girl Who Takes an Eye for an Eye – 2017
6. Fata care trebuia să moară – Editura Trei – The Girl Who Lived Twice – 2019
Vă invit cu plăcere să lecturati un mistery- crime inteligent, provocator și alert, „Bărbați care urăsc femeile” – partea a doua – de Stieg Larsson, o radiografie a societății suedeze în care sunt extrem de bine detaliate corupția, minciuna, înșelătoria și afacerile dubioase. Intriga spectaculoasă, stilul realist, limpede și precis, personajele foarte bine conturate, toate aceste elemente oferă o lectură deosebită și captivantă pe care nu ai cum să o poți uita.
Totul începe când reputatul ziarist de investigații Mikael Blomkvist, redactor șef și coproprietar al revistei Millennium din Stockholm, calomniază, într-un articol, un important om de afaceri, Hans Wennerstrom, acuzându-l de escrocherii financiare. La rândul lui, miliardarul îl dă în judecată pe jurnalist reușind să câștige procesul, susținând că dovezile nu sunt solide ci sunt „fabricate”, așa încât Mikael Bloomkvist este condamnat la trei luni de închisoare.
Mikael este un om căruia îi place dreptatea, un incoruptibil care toată viața a luptat pentru demascarea fisurilor legislative ale societății suedeze, fisuri prin care s-au infiltrat afaceriști dubioși și corupți care au stors economia țării. Așa încât faptul că a eșuat în demersul lui de a demasca o infracțiune financiară îl conduce la concluzia că dovezile pe care le deținea de la sursa lui au fost false, fiind momit cu ele de către anturajul milionarului. Eroarea lui lovește atât în reputația sa ca jurnalist, cât și în revista Millennium, al cărui co-proprietar este împreună cu asociata lui, Erika Berger, cea care îi este mai mult decât prietenă și confidentă.
Părăsește Stockholmul, lăsând ziarul pe mâinile Erikai și dă curs invitației unui fost mare industriaș, Henrik Vanger, de a scrie biografia familiei acestuia și de a încerca să deslușească un mister vechi de aproape patruzeci de ani care încă îl mai bântuie pe bătrân, dispariția subită a nepoatei lui, Harriet Vanger, pe atunci în vârstă de șaisprezece ani.
Dar, până să-l angajeze, afaceristul vrea să cunoască detalii despre omul Mikael Bloomkvist, drept urmare o angajează pe Lisbeth Salander, de la firma de securitate Milton, să cerceteze trecutul ziaristului și să scormonească detalii despre afacerea Wennerstrom, cea care a dus la decăderea ziaristului. Lisbeth este o tânără deosebită, complicată, distantă, o hakeriță plină de tatuaje și de piercinguri, cu cicatrici fizice și psihice lăsate de trecutul dureros trăit prin orfelinate și alte instituții ale statului. Este o tânără cu amici numărați pe degetele de la o mâna, asocială, care fuge de oricine încearcă să se apropie de ea, fiind însă extrem de meticuloasă și perfecționistă în tot ceea ce face.
Bineînțeles că Mikael acceptă dubla sarcina dată de bătrânul afacerist, i se pun la dispoziție întreaga documentație și fotografiile familiei Vanger, încercând să descopere vreo urmă a nepoatei lui Henrik dispărută de atâția zeci de ani. Între timp, pentru că publicația se afla în dificultate financiară datorită scandalului mediatic prin care a trecut și pentru a supraviețui pe piață, Henrik Vanger devine acționar al revistei Milennium, resuscitând-o cu o infuzie de capital și clienți. Însă adevăratul motiv al acestei mutări îl constituie clinciurile și resentimentele lui Henrik Vanfer față de de milionarul Wennerstrom.
Un indiciu descoperit – legat de dispariția Harrietei Vanger, în fotografiile de familie din acea zi fatidică de septembrie din urmă cu aproape patruzeci de ani și câteva însemnări care arată interesul fetei pentru Biblie – îndreaptă bănuielile lui Mikael către crimă. Un criminal în serie care ucidea în anii ’50-’60 și care avea legătură cu Harriet Vanger!
Astfel, ziaristul se vede nevoit să ceară ajutor profesionist în munca de cercetare, ceea ce îl aduce față în față cu Lisbeth Salander, hackeriță tatuată și ciudată. Între cei doi se leagă mai mult decât o prietenie, lucru pe care Lisbeth nu l-a mai experimentat niciodată în scurta ei viață, ajungând să colaboreze perfect în această poveste bizară transformată într-o vânătoare a unui criminal în serie! Capacitatea extraordinară de a observa detalii și memoria fotografică uluitoare ale fetei, dar și spiritul justițiar al lui Mikael și secretele vechi de patruzeci de ani pe care cei doi le dezgroapă reprezintă catalizatorul unui șir de evenimente prin care viața celor doi este pusă în pericol, ceea ce le arată că investigațiile lor deranjează extrem de tare. Lisbeth se dovedește a fi un partener redutabil, pe măsura inteligenței lui Mikael, extrem de iscusită, nu numai în cazul vânării criminalului în serie, dar și în obținerea unor informații extraordinar de importante legate de afacerea Wennerstrom, ajutându-l pe jurnalist în demersul demascării coruptului milionar.
Ce secrete oribile se ascund în spatele dispariției Harrietei Vanger? Vor reuși Mikael și Lisbeth să deslușească toate enigmele care învăluie acest caz bizar? Ce va face Mikael când va fi pus în situația de a alege între datoria de ziarist și aceea de om? Vă las vouă plăcerea de a descoperi răspunsurile acestor întrebări citind acest roman original, de mare clasă.
Fragment:
„Înainte să plece la închisoare, transportase înapoi la Henrik Vanger cea mai mare parte din documentația despre Harriet.Crezuse că era o hotărâre bună să nu lase toată informația într-o casă nelocuită atâta vreme (…). Tot ce mai avea din hârtiile despre anchetă erau cinci carnete cu însemnările petsonale ale lui Henrik Vanger (…). Și mai văzu un album de fotografii pe care îl ascunsese pe ultimul raft al bibliotecii. Scoase albumul și-l lua cu el la masă din bucătărie (…) Erau fotografiile făcute în ziua în care dispăruse Harriet (…). Acum le privea distrat știind că nu va găși nimic care să-l facă să avanseze cu cercetările. Se simți brusc satul de enigmă Harriet Vanger și închise albumul cu un zgomot sec. Enervat, se apropie de fereastră de la bucătărie, privind în întunericul de afară. Apoi își întoarse privirea spre album. Nu reușea să-și explice senzația, dar un gând fugar îi apăru în minte, parcă ar fi fost o reacție la ceva ce văzuse. Era că și cum o ființă invizibilă i-ar fi suflat grijulie la ureche și simți cum i se ridică părul pe ceafă (…) De-a lungul anilor, Mikael învățase să se încreadă în instinctele lui. Reacționase la ceva din album dar nu putea spune exact la ce anume”.
12 Comments
Tyna
O recenzie minunată și super tentantă! Mă bucur că am această serie, pe care abia aștept să o citesc! Mulțumesc mult pentru recomandare!
familiasimionescuyahooro
Multumesc mult, Tyna, cu mare drag!❤Iti va placea maxim povestea, sunt convinsa!❤
anasylvi
O recomandare deosebita pentru fanii acestui gen, o recenzie care atrage fara doar si poate. Felicitari!
familiasimionescuyahooro
Multumesc mult, Ana, cu mare drag!❤
Geo
Îți mulțumesc pentru recomandare, Carmen. Suna tare bine. Felicitări!
familiasimionescuyahooro
Multumesc si eu, Geo, cu mare drag!❤
Daniela Balan
O carte interesantă ! Foarte frumoasă, tentantă și captivantă recenzia ! Felicitări ❤️
familiasimionescuyahooro
Multumesc mult, Daniela, cu mare drag!❤
Oli
Felicitari, Carmen, foarte frumoasa si captivanta recenzie! Multumesc pentru recomandare, imi doresc si eu sa citesc seria asta!
familiasimionescuyahooro
Cu mare drag, Oli, multumesc mult si eu!❤ Seria seamana pe undeva cu cea a Camillei Lackberg doar ca este mai antrenanta. Sunt convinsa ca iti va placea!❤
Mirela Barbalata
O recomandare palpitanta!
Am citit primul volum cu cele doua parti! Senzationale!!!! Seria este pe lista mea de dorinte . Are de toate: suspans, mister, adrenalina.
familiasimionescuyahooro
Multumesc, Mirela!❤ Intr-adevar, este o serie de top!❤