Delicatese Literare
Recenzii

Bărbați care urăsc femeile – seria Millennium, partea 1 de Stieg Larsson, Editura Trei – recenzie

Bărbați care urăsc femeile

(Män som hatar kvinnor /The Girl with the Dragon Tattoo – 2005)

Stieg Larsson

Editura Trei

Traducere: Elena-Maria Morogan

Nr. de pagini: 688

An apariție: 2008

Născut în 1954, jurnalistul Stieg Larsson a scris mai multe eseuri cu caracter economic şi reportaje despre războaiele din Africa. A fost redactor-şef al revistei suedeze Expo, care în romanul de faţă se regăseşte sub numele simbolic de Millennium. A murit brutal în 2004, înainte de a-şi vedea publicat primul roman din seria Millennium, care ar fi trebuit să aibă 10 volume. O serie captivantă, care combină elemente de roman de spionaj şi carte poliţistă, dar mai ales un thriller politic care se foloseşte de mijloace narative pentru a dezvălui secrete de stat, detalii jurnalistice neortodoxe şi o conspiraţie ce a luat naştere chiar în sânul serviciilor secrete suedeze.
Trilogia Millennium a înregistrat vânzări de peste 13 milioane de exemplare în întreaga lume. Ecranizarea suedeză a primului volum, «Bărbaţi care urăsc femeile», a fost lansată pe piaţa occidentală şi se bucură de un mare succes.

În 2013, David Lagercrantz a semnat un contract cu editura Norstedts pentru a scrie continuarea trilogiei Millennium a lui Stieg Larsson.

1. Bărbați care urăsc femeile – Editura Trei – The Girl with the Dragon Tattoo – 2005

2. Fata care s-a jucat cu focul – Editura Trei – The Girl Who Played with Fire – 2006

3. Castelul din nori s-a sfărâmat – Editura Trei – The Girl Who Kicked the Hornet’s Nest – 2007

4. Prizonieră în pânza de păianjen – Editura Trei – The Girl in the Spider’s Web – 2015

5. Dinte pentru dinte – Editura Trei – The Girl Who Takes an Eye for an Eye – 2017

6. Fata care trebuia să moară – Editura Trei – The Girl Who Lived Twice – 2019

Mikael Blomkvist, un jurnalist căzut în dizgraţie, este angajat să facă investigaţii asupra unui caz neobişnuit. însă când acesta face legătura între dispariţia Harrietei şi un lanţ de crime terifiante, săvârşite cu 40 de ani în urmă, misiunea lui devine imposibil de finalizat fără ajutorul unui asistent. Lisbeth Salander, o tânără de 24 de ani, cu o înfăţişare de hacker şi o inteligenţă de geniu, pare a fi candidatul perfect pentru această poziţie. Neobişnuiţii parteneri descoperă un fir ce îi conduce spre un secret incredibil, care îi aruncă în plasa corupţiei de la cel mai înalt nivel.

«Millennium, de Stieg Larsson a detronat thrillerul anglo-saxon. Este o trilogie extraordinară din toate punctele de vedere: dimensiune, personaje inedite, intrigă complexă ce punctează teme ale lumii contemporane. Millennium este unul dintre rarele romane poliţiste care m-au făcut să mă trezesc în miezul nopţii pentru a continua lectura. Există un înainte şi un după Millennium: îţi va fi absolut imposibil să nu aderi la clubul cititorilor împătimiţi de această serie!» – Pascal Bruckner

«Un titlu menit să spargă topurile… O poveste fascinantă, credibilă şi, mai presus de toate, o eroină de o extraordinară originalitate!» – Literary Review

«Unul dintre cele mai bune romane poliţiste pe care le-am citit vreodată… Mikael Blomkvist şi partenera lui, enigmatica şi paradoxala Lisbeth Salander, se vor alătura curând panteonului celor mai mari personaje din literatura de mistere.» – Shots Magazine

Bărbați care urăsc femeile  – seria Millennium, partea 1, este un roman spectaculos despre corupție la cel mai înalt nivel, escrocherii financiare fabuloase, investigații jurnalistice și afaceriști dubioși, care pune excepțional  în evidență  disfunctionalitățile juridice, economice și morale ale unei societăți.

Bătrânul de optzeci si doi de ani primește în fiecare an, de ziua lui, pe 1 noiembrie, câte o floare presată într-un plic scris cu aceleași litere de tipar. Doar specia din care face parte floarea si ștampila poștei diferă. Misterul acestor flori îl cunosc doar câțiva oameni, iar din toți cei implicați nu mai trăiesc decât bătrânul, polițistul pensionar și expeditorul misterios. Pentru bătrân și polițist acest caz este ca „o așchie sub unghie” care îi sâcâie și deranjează. Patruzeci și trei de flori presate se află în biroul bătrânului, atârnate pe perete, iar locul numărul nouă este gol.

Mikael Blomkvist este un reputat ziarist de investigații, redactor-sef și coproprietar al ziarului MILLENNIUM, ziar care critică problemele societății suedeze, corupția, afacerile suspecte și deturnarea de fonduri. Mikael și-a dedicat întreaga viață profesională pentru a dezvălui afacerile dubioase și escrocheriile financiare. Are patruzeci și trei de ani, este un bărbat chipeș, divorțat, are o fată de șaisprezece ani pe care nu o vede prea des și întreține o relație cu Erika Berger, directoarea ziarului Millennium, al doilea coproprietar. Între ei există o relație pasională, cu suișuri și coborâșuri, Mikael fiind atras de Erika aproape împotriva voinței lui, revenind mereu unul spre celălalt.

Din punct de vedere profesional, ziaristul Mikael Blomkvist face însă o mare greșeală și calomniază un important om de afaceri, fiind găsit vinovat pentru că a „fabricat” o poveste fără a avea dovezi, publicând-o, deși nu acesta este stilul lui, motiv pentru care este condamnat la trei luni de închisoare. Scrisese o anchetă despre milionarul Hans Wennerstrom si afacerile lui, dar ceva s-a întâmplat cu dovezile pe care le deținea, ceea ce înseamnă că sursa lui de încredere i-a oferit în mod voit informații false, fiind pentru prima dată în viață când este acuzat de ceva. Încă nu realizeaza ce a mers prost în acesta anchetă, a cărei poveste a început în urmă cu un an și jumătate, când într-o croazieră si-a intâlnit un fost coleg de școală pe care nu-l mai văzuse de mult timp, care i-a  dat un pont despre afacerile lui Wennerstrom. Un proiect fabulos al milionarului, susținut cu subvenții alocate de stat pentru un parteneriat cu o țară din Est, Polonia, îl propulsează pe Wennerstrom, apărut de nicăieri,  în lumea afacerilor industriale. După numai un an, afacerea pe bani publici a dat faliment, însă omul de afaceri a apărut în fața comisiei investigatoare cu  „mâinile curate”, motivînd eșecul proiectului prin concurența neloială germană din Polonia. Doar că sub „sclipiciul” imaginii publice a lui Wennerstrom stă ascuns ceva putred, o escrocherie financiară fabuloasă, toate acestea fiind mărturisite confidențial de fostul coleg de școală al lui Mikael, membru în comisia de anchetă.  Bineînțeles că instinctul de investigator al ziaristului iese la suprafață și, deși face o anchetă riguroasa despre milionarul Wennerstrom, acesta reușește să scape „basma curată”,  câștigând  chiar și procesul de calomnie împotriva lui Mikael.

Ceea ce pierde Mikael nu este numai libertatea, ci și increderea oamenilor în munca lui, greșeala lui lovind indirect în ziarul Millennium care oricum supraviețuiește din greu pe piață. Drept urmare, Mikael decide să ia o pauză de la toate, părăsind Stockholmul și dând curs, sceptic ce-i drept, invitației unui fost mare industriaș de a scrie o biografie a familiei lui nebune și de a rezolva un mister vechi de patruzeci de ani, rămas neelucidat, care încă îl bântuie. Enigma devine și mai mare când pe peretele din biroul bătrânului magnat, Mikael privește hipnotizat patruzeci și trei de flori presate,  înrămate, cu locul numărul nouă gol.

Dragan Armand  conduce firma Milton, o firma importantă de securitate, în care a investit timp, talent si pasiune. Este fascinat de tot ce ține de strategii, spionaj industrial, aparatură de supraveghere și finanțe. Cel mai bun investigator al lui este Lisbeth Salander, o tânără de douăzeci și patru de ani, tatuată, cu piercing-uri,  fără studii dar cu o minte „brici”. Lisbeth este o femeie complicată, rece, tăcută, dar extrem de meticuloasă în ceea ce face, catalogată bolnavă psihic, o ciudată, cu  părinți disfunctionali, lăsată în grija statului. Prin avocatul unui respectabil om de afaceri, primește propunerea de a se ocupa de investigarea afacerii Wennerstrom si de ziaristul Mikael Blomkvist.

Cine este bătrânul magnat și care este misterul ce îl bântuie? Ce legătură are el cu milionarul Wennerstrom? Ce secrete stau în spatele investigațiilor jurnalistice?

Vă las vouă plăcerea să descoperiti enigmele acestui roman polițist de excepție, eu aștept cu mare nerăbdare să-i  reîntâlnesc pe eroii acestei  serii care se anunță a fi explozivă.

Cărțile autorului Stieg Larsson (autorul trilogiei Millennium) pot fi comandate pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro, dol.ro

Cărțile autorului David Lagercrantz (cel care a scris continuarea trilogiei Millennium) pot fi comandate pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

15 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *