Delicatese Literare
Recenzii

Bărbatul care a murit de două ori, de Richard Osman, Editura Crime Scene Press – recenzie

Bărbatul care a murit de două ori

(The Man Who Died Twice – 2021)

Richard Osman

Editura Crime Scene Press

Anul publicării: 2021

Nr. pag: 240

Traducător: George Arion Jr.

SUNDAY TIMES #1 BESTSELLER

Continuarea romanului CLUBUL CRIMELOR DE JOI, care a stabilit noi recorduri în Marea Britanie
Peste 500 000 de exemplare vândute în numai două luni

Al doilea volum din seria Clubul crimelor de joi/ Thursday Murder Club Series:

1. Clubul crimelor de joi – The Thursday Murder Club – 2020 – recenzie

2. Bărbatul care a murit de două ori – The Man Who Died Twice – 2021

3. The Bullet That Missed – 2022

4. Untitled – 2023

Richard Osman este un scriitor, producător, comediant, scenarist și prezentator de televiziune britanic. Este cunoscut drept gazdă a mai multor emisiuni, printre care Pointless și Richard Osman’s House of Games, a lucrat ca director de creație pentru Endemol UK, a prezentat emisiunea Pointless de pe BBC One și este invitat frecvent la emisiuni-concurs ca Have I Got News For You, Would I Lie to You și Taskmaster. În prezent locuiește la Londra și se bucură de succesul uriaș al primului său roman, Clubul Crimelor de Joi, lansat în septembrie 2020.

Joia următoare…

Elizabeth a primit o scrisoare de la un vechi coleg alături de care a trecut prin multe. Bărbatul are nevoie de ajutorul ei. Povestea lui implică niște diamante furate, un mafiot violent și o amenințare cât se poate de reală la adresa vieții sale.

Pe măsură ce numărul cadavrelor crește, Elizabeth îi cooptează pe Joyce, Ibrahim și Ron în căutarea nemilosului criminal. Dar dacă ar da și de urma diamantelor? N-ar fi frumos?

Însă de data aceasta prietenii noștri se confruntă cu un dușman care ar fi dispus să scoată din joc patru septuagenari fără să clipească. Poate Clubul Crimelor de Joi să-l găsească pe criminal înainte ca acesta să-i găsească pe ei?

„Elegantă și amuzantă… E o încântare!” (Daily Mail)

„O lectură captivantă și emoționantă.” (Sunday Times)

„Osman s-a întors și e mai bun ca niciodată!” (Jeffery Deaver)

„După ce citiți această carte palpitantă, Joyce și ceilalți din gașcă vor fi detectivii voștri preferați.” (Independent)

„O adevărată bucurie.” (Kate Atkinson)

„Personajele lui Osman sunt minunat zugrăvite, iar rezultatul este un roman pe care îți face o reală plăcere să-l citești.” (The Observer)

Richard Osman este un scriitor talentat care știe să construiască povești a căror amprentă rămâne în memoria iubitorilor de mistery. Cu binecunoscutul umor englezesc, atât în „Clubul crimelor de joi„, cât și în „Bărbatul care a murit de două ori”, a reușit să creioneze personaje care m-au încântat și pe care le-am adorat.

„Bărbatul care a murit de două ori” mi-a plăcut mult. Cum să nu îi iubesc pe cei patru pensionari din „Clubul crimelor de joi„, pasionați de mister și aventuri, între care s-au închegat relații nu doar de colegialitate detectivistică, ci și de prietenie și afecțiune, formând un grup unic, genial – aș spune -? Am fost înduioșată, am zâmbit, am râs, mi-a fost zgândărită curiozitatea, iar finalul poveștii a fost perfect!

Joyce – fostă asistentă medicală, optimistă fără pereche -,  Elizabeth – fostă agentă a Serviciului Secret Britanic, genială, de un farmec aparte, Ibrahim – fost psihiatru, prudent și loial, și Ron – pensionarul curios, totdeauna dornic de aventură, sunt cei care formează gașca de detectivi amatori din Coopers Chase. Pe de altă parte, inspectorul Chris Hudson, singuratica agentă Donna De Freitas și Bogdan cel care vorbește puțin și face mult, completează  colecția de personaje pe care Richard Osman le-a portretizat excelent.

Nu vreau să vă dezvălui multe lucruri, doar să schițez în linii mari cadrul general al romanului: Elizabeth primește informația că fostul soț, agent activ al Serviciului secret britanic, se ascunde, prin programul de protecție, în Coopers Chase – sătucul pentru pensionari în care aceasta locuiește. Deși nu regretă, a cedat ispitei furând de la un mafiot, în timpul unei operațiuni, câteva diamante, în valoare  de  douăzeci de milioane de lire. Și acum este hăituit de MI5 și de mafiotul păgubit. Și la cine poate să apeleze, dacă nu la fosta soție, agentă experimentată a serviciului secret? Așa încât îi cere lui Elizabeth favoarea de a-l proteja de răzbunarea celor care-l vânează. Doar că bătrânul agent este trădat  și ucis, nu înainte de a-i lăsa fostei soții câteva indicii misterioase, ca harta unei vânători  de comori, pentru o ultimă aventură de neuitat!

O călătorie literară extraordinară pe care v-o recomand cu plăcere, din care nu lipsesc mafioți, spioni, crime, urmăriri, scenarii sclipitoare puse la cale de simpaticii  pensionari, dar și loialitatea, încrederea, empatia, iubirea – firele invizibile și extrem de presioase care leagă prietenii.

Fragmente din cartea Bărbatul care a murit de două ori :

„Mi-aș dori așa de tare să se întâmple iar ceva palpitant! Nu contează ce anume. Poate un incendiu, dar unul în care nu pățește nimeni nimic. Să fie doar cu flăcări și mășini de pompieri. Putem să stăm cu toții pe margine și să ne uităm, cu butelcuțele la purtător iar Ron poate să le zbiere sfaturi pompierilor. Sau poate o aventură amoroasă, și asta ar fi distractiv. Preferabil să fie a mea dar nu mă lțcomesc, atâta vreme cât se iscă puțin scandal, eventual să presupună o diferență mare de vârstă sau vreunul dintre cei implicați să aibă nevoie urgentă de o proteză la sold. Poate o aventură între gay? Încă n-am avut parte de așa ceva la Coopers Chase, dar cred că tuturor le-ar plăcea. Sau poate să intre la răcoare nepotul cuiva! Sau vreun potop, dar care să nu ne afecteze pe noi. Mă rog, ați înțeles la ce ma refer.”

 

„Clubul Crimelor de joi și-a încheiat cea mai recentă întrunire. Săptămâna asta au analizat cazul neelucidat al unui vânzător de ziare care a omorât un intrus cu arbaleta. (…) Elizabeth e mereu în stare de  alertă pentru că nu știi niciodată ce-ți poate cădea în poală. De-a lungul timpului a auzit de toate. O frântură de conversație într-un bar din Berlin, un marinar rus cam vorbăreț aflat în permisie în Tripoli. De data asta, într-o zi de joi, în timpul mesei de prânz dintr-un sătuc pentru pensionari adormit din Kent, se pare că Joyce vrea un câine, că are loc o discuție despre dimensiunile acestuia și că Ibrahim are anumite îndoieli. Însă mintea ei e în altă parte. Scrisoarea i-a fost strecurată lui Elizabeth pe sub ușa, de către o mână nevăzută.”

 

Cartea Bărbatul care a murit de două ori de Richard Osman poate fi comandată de pe crimescenepress.ro, elefant.ro, libris.rocarturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți Editura Crime Scene Press

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *