Delicatese Literare
Recenzii

Bărbatul rătăcit, de Jane Harper, Editura Trei – recenzie

Bărbatul rătăcit

(The Lost Man – 2018)

Jane Harper

Editura Trei

Colecție: Fiction Connection

An apariție: 2023

Nr. pagini: 432

Traducere din limba engleză de Alunita Voiculescu

Bestseller New York Times

Jane Harper s-a născut în Manchester și s-a mutat cu familia în Australia când avea opt ani. Cărțile ei sunt publicate în 40 de țări, iar Arșița, romanul ei de debut, a fost adaptat pentru marele ecran, avându-l în distribuție pe Eric Bana. A primit numeroase premii importante, printre care: cartea anului la Australian Book Industry Awards și la Australian Indie Awards, CWA Gold Dagger Award pentru cel mai bun roman polițist și British Book Awards, secțiunea Crime and Thriller.
Jane a lucrat ca ziarist în presa scrisă timp de treisprezece ani, în Australia și în Marea Britanie, iar acum locuiește în Melbourne împreună cu soțul și cei doi copii.
De aceeași autoare, la Editura Trei au apărut Arșița, Forța naturii și Supraviețuitorii.

Trei frați, o moarte, niciun răspuns

O poveste cu suspans, intensă și dura, care se desfășoară într-un peisaj copleșitor.

Nathan și Bub Bright se întâlnesc după luni întregi, în arșița dogoritoare din Queensland, pentru a încerca să elucideze moartea fratelui lor Cameron. Toți locuiesc într-o zona izolată, iar casele lor se află la distanță de trei ore de mers cu mașina. Oare ce îl determinase pe Cameron, cel care administra proprietatea familiei, să plece pe un drum fără întoarcere? Curând, încep să apară bănuielile, iar Nathan e nevoit să scotocească printre secrete pe care familia le-ar vrea uitate. Dacă fratele lui a fost ucis, suspecții sunt puțini în această pustietate.

Am devorat-o într-o zi, este cea mai bună carte de până acum a lui Jane Harper! – Liane Moriarty

Proză viguroasă a lui Harper și personajele dure sunt convingătoare. Un final care te lasă cu gură căscată. – Publishers Weekly

O capodoperă a genului crime. Peisajul și cultura acestui teritoriu australian izolat sunt descrise magnific, în paralel cu o poveste despre secrete de familie. Rareori se îmbină așa de bine un puzzle atât de complicat. – People

De-a dreptul fascinantă! Cu fiecare carte, Harper își construiește propria poveste complexă și plină de viață despre sălbăticia australiană. – New York Times Book Review

Atmosfera e așa de apăsătoare, că poți simți gustul prafului roșu, iar folclorul care-l înconjoară pe misteriosul crescător de vite intensifica narațiunea deja întunecată și intensă. Adevărul este dezvăluit într-un final surprinzător, care arată cât de departe poate să meargă cineva că să păstreze o viață ce merită trăită într-un loc detestat și iubit în același timp. – Booklist

Trei frați, o moarte, un mister de nepătruns.

Amplasat în îndepărtatele fierbinți și sălbatice ținuturi australiene, unde străinii sunt extrem de rari și fiecare suflet este cunoscut de toată lumea, Bărbatul rătăcit de Jane Harper urmărește povestea lui Nathan și Bub Bright, care îl descoperă pe fratele lor mijlociu, Cameron, mort lângă piatra funerară a unui necunoscut – un reper cu o legendă în spate. Nimic din această scenă nu are sens: de ce s-ar îndepărta Cameron de mașina sa pentru a porni pe jos sub soarele nemilos? Și fără a avea cu el obligatoria rezervă de apă, crucială pentru supraviețuirea în acel deșert fierbinte și nemilos. Land Cruise-ul său a fost găsit la câteva sute de metri depărtare, cu portbagajul plin de provizii de mâncare și apă intacte. Polițistul sosit într-un târziu la fața locului constată faptul că pare sinucidere. Cameron, care se comportase ciudat în ultima vreme, ar fi putut să-și fi provocat în mod deliberat propria moarte, însă Nathan nu se împacă cu această idee și începe să facă cercetări pe cont propriu. Secrete întunecate încep să iasă la iveală și se conturează o ipoteză tulburătoare: Cameron pare că nu este deloc omul cumsecade și jovial pe care toată lumea îl îndrăgea și îl respecta.

Marcat de o greșeală din trecut care l-a costat custodia fiului său, Xander – care venea la el doar în scurte vizite, iar în momentul în care se petrec evenimentele din carte era una din acele dăți – și l-a transformat într-un proscris, abandonat de întreaga comunitate, înstrăinat de propria familie și măcinat de un sentiment devorator de vină, Nathan își propune să găsească explicații pentru moartea fratelui său. Nathan a trăit o viață singuratică și izolată ani de zile și nu este sigur în cine să aibă încredere și cine și de ce și-ar dori moartea fratelui său. Izolarea ținutului australian ar putea fi prea mare pentru toți, în ciuda faptului că familia lor este atașată de proprietate și de acel ținut într-un mod care ar face imposibilă plecarea din acel loc detestat și iubit în același timp. Nathan își iubește fiul, care locuiește cu fosta soție, în urma unei despărțiri urâte, un fiu pe care nu îl vedea prea des. Dar în această perioadă tristă a morții lui Cameron, fiul lui Nathan este alături de el și relația lor este explorată împreună cu cea a restului familiei.

Combinând personaje creionate cu migală și empatie – Nathan și Bub, mama lor, fiul lui Nathan, soția lui Cameron și cele două fetițe rămase fără tată, plus alte personaje secundare ce dau culoare poveștii -, suspans perfect gradat, descrieri magnifice, pline de forță și culoare locală ale peisajului din Queensland și un binevenit strop de romantism, autoarea a creat o poveste misterioasă și surprinzătoare, care m-a făcut să o citesc pe nerăsuflate de la primul până la ultimul rând. Și, pe tot parcursul cărții, asprul ținut australian este un personaj în această poveste la fel de mult ca și oamenii săi.

Bărbatul rătăcit este un thriller captivant, presărat cu detalii înșelătoare. Un roman de atmosferă, care explorează atât realitățile  acelor locuri izolate, în care fiecare om depinde de micuța comunitate din care face parte, cât și dinamica relațiilor familiale. Familia Bright este o familie perfect funcțională la prima vedere, dar, pe măsură ce intri în miezul ei ies la iveală secrete adânc îngropate. Povestea împletește într-un model complicat firele împrăștiate ale misterului care se risipește treptat, în timp ce explorează istoriile personajelor implicate, începând cu o generație în urmă.

Jane Harper a reușit să realizeze un portret profund emoționant al pierderii și descoperirii, mai ales al descoperirii de sine. Vinovăție și trădare, pedeapsă și sacrificiu, iubire și speranță de izbăvire. Un roman despre familie, despre mândrie și păstrarea aparențelor, despre bucuriile și sacrificiile de părinte, despre abuzuri, păcate și vinovății ascunse, despre răscumpărare și prețul pe care ni-l cere iertarea. Pe măsură avansăm în poveste, începe să se contureze portretul unei familii pline de secrete și regrete, de dor, de neînțelegeri și neîmpliniri, iar revelația uluitoare și sfâșietoare de la final are un impact emoțional profund asupra cititorului. Autoarea nu oferă un răspuns simplu la întrebările pe care ne-a făcut să ni le punem pe parcursul lecturii. Oare toate întâmplările care s-au țesut în timp și care au culminat cu moartea lui Cameron erau bătute în cuie, definite de trecut? Suntem doar suma evenimentelor pe care le-am trăit, așa cum le-am trăit, sau suntem definiți, în egală măsură, de felul în care alegem să acționăm în prezent? Trebuie să facem alegeri. În fiecare zi. Iar uneori alegerile sunt imposibile. M-am pus în pielea unuia dintre personaje și chiar nu știu dacă aș fi putut să-mi asum și să acționez așa cum a făcut-o. Nu vă spun mai multe, veți vedea despre ce vorbesc citind cartea.

Un thriller captivant și tulburător, o poveste presărată cu povești încâlcite de viață, un final plin de speranță, dar care propune teme de gândire. O carte pe care o recomand călduros!

Fragment din carte:
Nathan Bring nu vedea nimic. Apoi a văzut totul brusc.
Urcase dâmbul abrupt cu mâinile încleștate pe volan, de vreme ce terenul accidentat încerca să‑i fure controlul mașinii, și deodată totul era chiar acolo. În fața lui. Vizibilă, deși încă la kilometri distanță, oferindu‑i răgazul de a descoperi ceea ce vedea, pe măsură ce i se dezvăluia înainte. A aruncat o privire către scaunul pasagerului.
„Nu te uita“, a fost tentat să spună, dar a renunțat. Nu avea niciun sens. Priveliștea îi lua ochii.
Și totuși, a oprit mașina mai departe de gard decât ar fi avut nevoie. A tras frâna de mână, dar a lăsat motorul pornit și, în același timp, și aerul condiționat. Ambele au protestat scâncind față de căldura de decembrie din Queensland.
— Stai în mașină, a spus el.
— Dar…
Nathan a trântit ușa înainte să audă continuarea. S‑a dus către gard, a dat la o parte firele de sârmă de deasupra, s‑a cățărat și a sărit, trecând de pe partea sa în cea a fraților săi.
Lângă mormântul păstorului era parcată o mașină de teren, tot cu motorul și aerul condiționat pornite. Cel mai probabil, aerul condiționat era la maximum. Nathan s‑a desprins de gard în același moment în care portiera șoferului s‑a deschis și fratele său mai mic a ieșit din mașină.
— Sal’tare, a zis Bub, când Nathan s‑a apropiat suficient cât să îl audă.
— Sal’tare.
S‑au întâlnit lângă mormânt. Nathan era conștient că, la un moment dat, va trebui să privească și în jos. A amânat momentul și a zis:
— Când ai…
A auzit mișcare în spatele său și s‑a întors.
— Hei! Stai naibii în mașină!
Trebuia să strige ca să poată fi auzit, însă vocea îi sunase mai aspră decât intenționase.
— Stai în mașină, a încercat el din nou.Nu a sunat mult mai bine, dar măcar fiu‑său l‑a ascultat de data asta.
— Am uitat că Xander era la tine, a zis Bub.
— Mda.
Nathan a așteptat să se închidă bine portiera. Îl putea vedea pe Xander prin parbriz; în zilele noastre, la șaisprezece ani ești mai degrabă bărbat decât băiat. S‑a întors înapoi către fratele lui. Către cel care stătea în picioare în fața sa, adică. Pentru că al treilea frate, mijlociul Cameron Bright, zăcea la picioarele lor, lângă piatra de mormânt.

Cărțile apărute la Editura Trei se pot comanda pe edituratrei.ro, librex.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro

4 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *