Delicatese Literare
Recenzii

Bariere de fum, volumul 4 din seria Alina Marinescu de Monica Ramirez, Editura Librex – recenzie

Bariere de fum

Monica Ramirez

Editura Librex Publishing
Nr. pagini: 464
Seria Alina Marinescu:
  1. Asasin la feminin
  2. Identităţi secrete
  3. Balanţa puterii
  4. Bariere de fum
  5. Abis
  6. Recviem pentru un asasin

Seria a fost reeditată la Editura UP

Realitatea lor se află de cealaltă parte a oglinzii… o lume întunecată, unde fiecare umbră poate deveni o ameninţare.
Un roman care dă dependenţă… personajele principale devin persoane reale. Sunt aici. Există. La fel şi organizaţia Elite.
Doar ce am terminat de citit Bariere de fum și încă sunt… în ceață…
Răsturnarea de situație de la final, referitoare la ultima misiune a Alinei e atât de neașteptată, încât impactul e total! De la Musso nu am mai întâlnit asemenea răsturnări de situații ca în această serie.
Volumul de față este, după cum autoarea deja ne-a obișnuit, spectaculos, plin de forță și vitalitate, transmițând o energie de-a dreptul molipsitoare! Ne așteaptă surprize – plăcute și mai puțin plăcute, sau de-a dreptul șocante – în fiecare pagină pe care o întoarcem. Emoțiile sunt turate la maxim, simțurile în alertă, atenția trează, iar sentimentele implicate trec de la plus la minus infinit cu viteza luminii – nu poți citi această carte/ serie fără să pui suflet, ajungi efectiv să consideri la modul personal tot ceea ce li se întâmplă eroilor ei. Empatizăm profund cu aceștia, admirându-i, aprobându-i, sau din contră …
Marea revelație a acestui volum a fost apariția lui Alex, după ce toată lumea, în primul rând Alina, îl crezuse mort timp de șapte ani lungi…

Alex mi-a murit în braţe după o misiune dezastruoasă în Irak, sau cel puţin aşa am crezut timp de şapte ani. Acum ştiu că n-a fost decât o altă înscenare, ceea ce înseamnă că vom lucra din nou împreună. îmi şi imaginez… eu, Alex şi Marius împreună sub acelaşi acoperiş. Mi se face rău numai când mă gândesc la asta.
Marea mea supărare (mi-e imposibil să nu spun acest lucru) a fost reacția Alinei vis-a-vis de acest fapt. Nu a fost reacția/ trăirea/ surpriza/ bucuria pe care mă așteptam să o aibă la vederea lui. Nu-i nimic, m-am bucurat eu și pentru ea!!! Și aștept cu răbdare să văd din nou în acțiune acest cuplu care m-a fascinat prin dinamica lui, și sper să o facă și în continuare – Alex și Alina. Singurul meu ”off” e faptul că stau prea mult timp unul departe de altul, inclusiv după ce el a revenit ”din morți”.
Pentru că tot suntem pe tărâmul sentimentelor, în „Bariere de fum” planul romantic al cărții (oh, cu atâtea misiuni absolut spectaculoase, periculoase, ucigătoare la propriu de-a dreptul, eu urmăresc tot stropul de romantism din firul poveștii, dar care în context e cu atât mai prețios cu cât e mai unic, greu de găsit și aproape imposibil de păstrat, ca o perlă într-o scoică rară) e dat oarecum de un triunghi amoros: îi avem în prim plan pe Alina și Marius, dar Alex, revenit în peisaj, suferă, și-a acceptat sentimentele față de Alina și o vrea înapoi în viața lui, lucru pe care i-l spune și lui Marius. Cum va evolua relația dintre cei trei, rămâne să descoperiți.
În ceea ce privește misiunile la care luăm parte trup și suflet – datorită măiestriei autoarei, care efectiv ne forțează limitele atrăgându-ne în poveste – acestea au depășit orice închipuire prin dramatismul lor.
Am fost cutremurată citind în ce constă amenințarea cu arme biologice, iar detaliile privind infectarea cu Ebola nu sunt pentru cei slabi de înger …
Autoarea ne poartă, și de această dată, urmărind firul misiunilor, prin locații inedite, de pe Riviera Italiană până în Afganistan, recreând, așa cum ne-a obișnuit deja în primele volume, atmosfera specifică locurilor respective, cu detalii ce dovedesc o minuțioasă documentare.
Dramatismul acestui volum constă în ceea ce i se întâmplă Alinei… dispărută în misiune, torturată înfiorător, declarată moartă în cadrul Elite, se dovedește că trăiește doar datorită lui Marius și Alex, care colaborează de această dată, spre binele ei.
“Marius şi Alex se priviră pentru câteva momente, înclinând amândoi din cap. Rivalitatea nu mai exista, cel puţin nu acum. Nu cât timp viaţa Alinei era în pericol. Acum deveniseră aliaţi.”
”O primă sclipire de furie apăru în privirea lui Alex.
-Nu e adevărat și tu o știi prea bine, răspunse pe un ton controlat. Sper că îți amintești că eu am fost cel care ți-a sugerat să introduci în simulatoare locația unde de altfel ai și găsit-o. (…)
Nu vreau să mă cert cu tine, cu atât mai mult să ajungem la o confruntare fizică… Cel mai bine ar fi să te calmezi și să discutăm în mod logic și constructiv. Fă-o pentru Alina, dacă nu pentru altceva. Când de va întoarce nu cred că va fi prea fericită să afle că ne-am tăvălit pe jos ca doi adolescenți.
Cuvintele acelea avură un efect de duș rece pentru Marius. Inspiră adânc, încercând să-și controleze furia ce-i întuneca judecata. Înclină din cap și se așeză pe un scaun în fața biroului din lemn masiv.
-Ascult, rosti pe un ton calm. Fă-mă să înțeleg.
Alex înclină și el din cap, la rândul lui reluându-și locul pe scaun.
-Înainte de toate, trebuie să înțelegi că nu fac niciodată nimic care ar putea s-o afecteze pe Alina în mod negativ. Da. știu la ce te gândești, adăugă atunci când privirea lui Marius se întunecă. Eu am fost cel care a adus-o în lumea asta nebună și tot eu am fost cel care a făcut-o în așa fel încât să nu mai poată ieși. După care am lăsat-o singură și mi-am văzut de treabă. Numai că lucrurile nu sunt ceea ce par a fi. Nu judeca după aparențe. Alina a crezut că sunt mort timp de opt ani pentru simplul fapt că așa a fost cel mai bine pentru propria ei siguranță. Știu că nu m-a iertat pentru asta și probabil nu mă va ierta vreodată, dar am preferat s-o pierd pentru totdeauna în loc să-i pun viața în pericol. (…) Nu știm câte gărzi o păzesc și dacă nu au ordin să tragă un glonț în cap la cel mai mic semn că sunt atacați. Avem nevoie de mai multe informații și avem nevoie ca Alina să se țină pe picioare în momentul extracției.”
Însă chiar după ce i se dă de urmă, Alina nu este retrasă imediat din misiune, pe care trebuia s-o ducă până la capăt, cu orice preț. Va reuși? Cu ce preț?
Acțiunea devine din ce în ce mai intensă spre final, iar tensiunea atinge cote maxime odată cu ultima misiune în care am pornit alături de agenții Elite și CIA. Cea mai ingrată și periculoasă postură îi revine Alinei, care trebuie, nici mai mult, nici mai puțin, decât să se infiltreze în anturajul lui Bataine, fratele lui Bashir Al-Fadhe, un cap al terorismului internațional, despre care știm din volumul trecut, și să îl determine pe acesta să își trădeze fratele. Cum anume? Folosind cea mai veche armă din lume: seducția!
De ce este Alina de acord cu această misiune cu potențial sinucigaș? Ei bine, departamentul operațional al Elite a fost transferat la misteriosul Consiliu – ca urmare a nemulțumirilor acestuia privind tehnicile lui Brett – Elite rămânând un simplu executant. Iar Consiliul i-a oferit în schimbul ducerii la bun sfârșit a acestei misiuni o răsplată irezistibilă: LIBERTATEA!
Avem parte de asemenea de o interesantă incursiune în lumea și cultura arabă. E multă nedreptate, teroare, minciună și pericol la mijloc, dar și multă frumusețe și valori reale.
”Cu o mișcare rapidă și neașteptată, Alina întinse mâna peste masă pentru a-l apuca de încheietura mâinii.
– Nu dau doi bani pe filosofiile tale grandioase, care din punctul meu de vedere nu sunt altceva decât justificări inventate pentru terorism.Ne-ai făcut toată polologhia asta și tot n-ai răspuns la întrebare. De ce ne ajuți?
– Pentru că suntem catalogați drept un neam de teroriști și nu asta ne caracterizează. Ăștia suntem noi cu adevărat, făcu un semn cu capul către bazar.
Alina îi eliberă brațul și privi în jur: vacarmul vesel, aglomerația care nu părea deloc opresivă, râsetele spontane, sunetul clopoțeilor ce anunțau sosirea vânzătorilor ambulanți, aromele mâncărurilor și mireasma îmbietoare a cafelei, atmosfera degajată și prietenoasă.”
Cunoaștem și în acest volum personaje interesante. Avem parte, prin prisma eroilor noștri, de ajutor atunci când ne așteptăm mai puțin, dar și de trădare, acolo unde nu ne-am aștepta. Până la urmă, nimeni și nimic nu e ceea ce pare…
Dacă va reuși Alina să-l întâlnească pe Bataine, și dacă va reuși să îndeplinească misiunea, vă las să aflați singuri, spunându-vă doar că am avut parte, la final, de o surprinzătoare răsturnare de situație.
Vă invit să aflați despre ce este vorba citind cartea. Că veți fi surprinși, e puțin spus…

Cartea a fost reeditată la Editura UP.

Cărțile autoarei Monica Ramirez pot fi comandate de pe tritonic.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net

Recenzii cărți Monica Ramirez

Recenzii și prezentări cărți autori români

 

 

31 Comments

Spune-ți părerea!