Delicatese Literare
Prezentari carti

Bel-Ami de Guy de Maupassant, Editura Litera, Colecția Cele mai frumoase romane de dragoste

Bel-Ami (Bel-Ami)

Guy de Maupassant

Editura Litera

Colecția Cele mai frumoase romane de dragoste

Bel-Ami spune povestea lui Georges Duroy de Cantel, poreclit „Bel-Ami” de către admiratoarele sale, un tânăr ambițios și fără scrupule, și a ascensiunii sale sociale în Parisul de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Departe însă de a fi un simplu roman de dragoste, Bel-Ami este un roman de moravuri, o carte despre bani, sex și putere, o satiră a lumii finanțelor, afectată de scandalurile provocate de ciocnirea dintre afaceri și politică, dar și a lumii jurnalismului. Bel-Ami este cel mai bun roman al lui Maupassant și unul dintre cele mai citite romane franceze din toate timpurile.
Sursa: Editura Litera
Henri René Albert Guy de Maupassant (1850 — 1893) a fost un scriitor francez din secolul al XIX-lea. Este unul dintre precursorii povestirii moderne. Ca protégé al lui Flaubert, povestirile sale sunt caracterizate de economia stilului și un dénouement (deznodământ) eficient și natural. A scris de asemenea și șase nuvele. Mai multe dintre povestirile sale descriu inutilitatea războiului și pe civilii inocenți care sunt zdrobiți în calea sa – multe se desfășoară pe perioada Războiului Franco-Prusac din anii ‘1870.
Bel-Ami, primul mare roman al lui Maupassant, publicat în 1885, sub formă de foileton în revista pariziană Gil Blas, urmărește ascensiunea socială a lui Georges Duroy, – bărbat ambițios și seducător, bel-homme, arivist și oportunist – de la un simplu funcționar la centrala căilor ferate a regiunii de Nord, până în vârful piramidei sociale pariziene, grație amantelor și cârdașiei dintre marea finanțare, politică și presă. Pe fundalul unei politici coloniale. Maupassant descrie cu minuțiozitate legăturile dintre capital, politică și presă, dar și influența femeilor, private de activitate politică prin Codul lui Napoleon, dar care, din umbră, lucrează pentru a impune ceea ce își doresc. Satira unei societăți minate de scandaluri politice de sfârșit de secol XIX, romanul se constitue și într-o mică monografie a presei pariziene, în măsura în care Maupassant prezintă experiența personală de reporter. Așa încât ascensiunea personajului central al romanului poate fi comparată cu propria lui ascensiune. Bel-Ami respectă întru totul canoanele curentului naturalist, se circumscrie contextului geopolitic realist. De asemenea, este un roman al uceniciei prin faptul că personajul central reușește să se debaraseze de primele proiecte de viitor și să deprindă tehnica și mijloacele de realizare a unor noi aspirații. Bel-Ami este romanul care a sedus numeroși scenariști și regizori de pe toate meridianele. (Sursa: Wikipedia)

Ambiţios şi oportunist, micul funcţionar Georges Duroy, fost soldat, se lansează fără ezitare în viaţa trepidantă a Parisului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cunoscând o ascensiune socială uluitoare. De la slujba să modestă, Duroy evoluează înspre sferele înalte ale societăţii folosindu-se de principala sa armă: seducţia.
Femeile din viaţa sa, de care se serveşte fără încetare, îi înlesnesc drumul către putere, deschizându-i calea către cele mai de seama personaje din politică şi presă vremii. Şantajul, maşinaţiunile şi lipsa de scrupule fac parte din arsenalul său şi nici un obstacol nu îi stă în cale.

Citate:
”E atât de adâncă şi de tristă tăcerea odăii în care trăieşti singur!”
”Viaţa este un povârniş. Cât urci, îi priveşti vârful şi te simţi fericit; dar când ajungi sus în creastă, zăreşti dintr-o dată coborâşul, şi sfârşitul, care e moartea. Merge încet la suiş, dar la coborâş merge repede.”
”Cu buzunare goale şi sânge clocotind te înfierbântă apropierea femeilor pierdute ce dau târcoale la colţ de stradă.”

Am inclus cartea în Top 10 cărți clasice memorabile

Cartea Bel-Ami de Guy de Maupassant poate fi comandată pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librarie.net

 

3 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *