Delicatese Literare
Prezentari carti

Bibliotecara de la Auschwitz de Antonio G. Iturbe, Editura RAO

Bibliotecara de la Auschwitz

(La bibliotecaria de Auschwitz – 2012)

Antonio G. Iturbe

Editura RAO

Ediția 2020

Nr. pagini: 432

Antonio González Iturbe este un jurnalist, scriitor și profesor spaniol. În prezent, este directorul revistei culturale Librújula.
Pentru romanul Bibliotecara de la Auschwitz, ziaristul și scriitorul aragonez Antonio G. Iturbe a obținut premiul Troa Libros, acordat de Fundația Troa.
Juriul i-a acordat premiul în unanimitate pentru ,,calitatea să literară și pentru valorile pe care le cuprinde”. Conform membrilor juriului, ,,romanul se potrivește perfect cerințelor premiului: este foarte bine scris și documentat și reprezintă un omagiu adus cărților. O lecție de supraviețuire și o dovadă că speranța nu trebuie să lipsească niciodată din viețile noastre”.
Cartea se bazează pe povestea adevărată a unei supraviețuitoare a lagărului de concentrare nazist, Dita Kraus, care trăiește acum în Israel și cu care autorul a luat legătură în cursul investigațiilor pe care le-a făcut pentru realizarea romanului.
Antonio G. Iturbe ne propune o poveste fantastică și plină de speranță, pe care a știut să o transforme într-un roman tulburător și pasionant, Bibliotecara de la Auschwitz, după patru ani de cercetări și călătorii în care s-a confruntat cu îndoieli, ipoteze și multe emoții.
Romanul redă întâmplările din viața Ditei, o copila de 14 ani, care, în blocul 31 de la Auschwitz, a luat în grijă cele câteva cărți interzise, folosite ca manuale de un grup de adulți, „profesori” ai copiilor deportați.
Blocul 31 era o mică oază de liniște în interiorul lagărului de concentrare, întrucât aici Fredy Hirsch, un prizonier, a căpătat permisiunea să creeze un spațiu rezervat copiilor, pe care acesta l-a transformat în școală. Biblioteca Ditei este cea mai mică din istorie: opt cărți, însă una dintre cele mai valoroase, întrucât ea își riscă viață pentru a-i ajută pe ceilalți că, prin lectură, să poată evada din dura realitate. Cititorul află, puțîn câte puțîn, nu numai povestea Ditei, ci și pe aceea a celorlalți supraveghetori și profesori din blocul 31. Va descoperi Rezistența și va înțelege cum acționa această și, inevitabil, se va confruntă cu doctorul Moarte (Josef Mengele), care trece adesea prin blocul 31, în căutare de noi victime pentru experiențele sale macabre, dintre care unele sunt descrise, în detaliu, în carte.

Cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune

Recenzii și prezentări cărți Holocaust

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *