Delicatese Literare
Recenzii

Bijuteriile Kabbalah și Lumina Lor de Thea O. Haimovitz, Editura RAO

Bijuteriile Kabbalah și Lumina Lor

Thea O. Haimovitz

Editura RAO

Data publicării: 2016
Tip copertă: Hardcover
Format: 250×200
Nr. Pag: 208
Categoria: Lifestyle

Thea O. Haimovitz s-a născut în România, însă a emigrat alături de familie în Israel. În urmă cu optsprezece ani a început să creeze bijuterii Kabbalah, dăruindu-le, cu mult drag, prietenilor și apropiaților săi. În timp, creațiile sale s-au vândut în cadrul unor licitații caritabile, iar astăzi sunt purtate de forte multe persoane publice din România.
O Bijuterie Kabbalah trebuie respectată. Desi plină de misticism, este foarte important de spus că Bijuteria Kabbalah NU este amuletă și NU este talisman.
Este fermecătoare, misterioasă, și transmite Sufletului mesajele ei intrinseci printr-o comunicare non verbală. Doar prin percepție.
Am luat hotărârea ca, prin Kabbalah, să opresc această agonie și să scot afara tot ce are sufletul meu mai frumos și mai curat de oferit, pentru a mă putea bucura de viață și pentru a putea oferi aceeași bucurie și celor din jurul meu. – Thea O. Haimovitz

Bijuteriile Kabbalah și Lumina Lor – o extraordinară carte enciclopedică în care impactul vizual e dublat de multă informație documentată despre subiectul abordat, în acest caz Kabbalah ca și concept și, punctual, bijuteriile Kabbalah. Cartea a apărut la editura RAO într-o ediție de lux, elegantă, beneficiind de o prezentare grafică splendidă, de excepție, începând de la coperta cartonată, cu supracopertă, până la filele lucioase, de calitate, și pozele superbe care împodobesc fiecare pagină. Să nu credeți însă că avem de-a face cu o carte doar despre bijuterii, cât ar fi ele de deosebite și unice. Am descoperit o lucrare complexă, documentată, care mi-a atras atenția asupra unui întreg orizont, dacă pot spune așa, despre care nu aveam cunoștință.
„Una dintre cele mai importante credințe Qabbala este aceea că omul poate influența configurația corpului divin. Prin respectarea bine intenționată, qabbalista a poruncilor, omul poate reface echilibrul pierdut dintre cele două sefiroturi mai mici, Tif’eret și Malkhut, făcând astfel posibilă transferarea emanațiilor divine dinspre sefiroturile superioare către lumea noastră. Mai mult, omul poate coborî aceste emanații dinspre divinitatea ascunsă. Ein Sof către sefirot. Conform unor viziuni qabbaliste timpurii, însăși existența divinității revelate în sefirot este dovadă respectării poruncilor de către om. Prin faptul că acesta reușește să atragă în jos aceste emanații, el de fapt se opune dorinței „naturale” a sefirotului de a se întoarce către starea lui primordială din interiorul corpului divin. Respectarea qabbalistică a poruncilor este o activitate teurgica prin scopul sau de reîntregire a lui Dumnezeu. „
Recunosc că nu știam nimic despre Kabbalah până acum, așa că lectura acestei cărți mi-a oferit o adevărată lecție de cultură generală.
Ca și structură, cartea e împărțită în câteva părți distincte. După o Prefață extrem de interesantă, în care aflăm despre mișcarea, conceptul Kabbalah și despre ceea ce reprezintă bijuteriile Kabbalah, Thea O. Haimovitz ne vorbește atât despre ea însăși, împărtășindu-ne câteva momente semnificative din istoria familiei sale, cât și despre înțelepciunea Kabbalah, pe care o numește știința Lumilor Superioare care guvernează Universul nostru fizic.
Urmează un capitol foarte bine documentat, Mărturii despre Kabbalah – care merită citite cu multă atenție și cu mintea deschisă -, după care, într-un mod foarte inedit, autoarea ne vorbește despre Kabbalah în România, despre  personalități care au dovedit o gândire și un comportament de factură kabbalistică. Ei bine, această parte a cărții e cea care mi-a plăcut cel mai mult, cuprinde patru povești impresionante cu parfum de epocă, povești adevărate, despre Jaques Elias, despre Hotelul Continental, despre Carol I și despre Frații Minovici. O parte din cele prezentate le știam, dar acum le-am văzut în altă lumină. Și totul este însoțit de valoroase fotografii de arhivă care ne poartă în trecut, cu nostalgie.
În cea de-a doua parte a cărții aflăm despre bijuteriile Kabbalah, despre cum se nasc, ce semnifică, cum se aleg și cum se poartă aceste podoabe, din ce sunt făcute. Totodată, deși autoarea insistă pe faptul că o bijuterie Kabbalah nu e amuletă și nici talisman, ea poate acționa în acest sens prin percepția celui care o poartă, iar în acest sens avem câteva cuvinte din partea mai multor persoane publice din România care poartă bijuterii Kabbalah și recunosc că au simțit influența pozitivă a acestora în momente cheie din viață.

”Bijuteriile Kabbalah create de Thea Haimovitz te cuceresc pe măsură ce le privești, lăsându-se descoperite treptat, piesă cu piesă. Aceste bijuterii unice îmbină imaginația, arta și cultura într-un echilibru perfect. Când o bijuterie Kabbalah îți atrage privirea, nu este întâmplător, înseamnă că trebuie să porți acea bijuterie, să ai încredere în forța ei interioară, curată.” – conf. dr. Felicia Waldman
Ultimul capitol al cărții ne poartă în artă! În arta lui Brâncuși, vorbindu-ne de marea moștenire de factură kabbalistică pe care Brâncuși a dorit să o lase poporului român. Un capitol care îndeamnă la reflecție.
Referitor la bijuteriile Kabbalah, arată fiecare în parte ca niște mici opere de artă, cu un design aparte, sofisticat și rafinat – pietre semiprețioase, perle naturale și cristale de Murano, montate în argint de calitate, alăturând câteva pandantive micuțe, cruciulițe, hamsa, sau alte simboluri speciale. Ca notă originală, am remarcat bijuteriile lungi, cu au capetele libere, nelegate în nici un fel. Se menționează distinct Brățara Roșie Kabbalah & Firul Roșu de Lână. Câți dintre noi nu am purtat sau nu am pus copiilor mici la încheietură un fir roșu de lână, să-l ferim de deochi? Această credință există și în tradiția cabalistică!
O bijuterie Kabbalah este fascinantă și ”vie”. Prin mesajul ei, ea reprezintă un nivel de energie și o formă de comunicare. Se spune că o bijuterie Kabbalah ”te alege” prima. Doar după aceea ”o alegi” tu pe ea.
Nu am avut până acum ocazia să admir de aproape aceste mici comori, dar mi-aș dori! Nu mai spun ce mult mi-ar plăcea să port un accesoriu așa special…
Cartea mi-a prilejuit o încântătoare incursiune în lumea bijuteriilor și a artei, dar și în lumea poveștilor de altădată, un elogiu adus valorilor umane. Totodată, mi-a deschis ochii spre un mod de gândire și de armonizare cu universul cu totul aparte.

Cartea Bijuteriile Kabbalah și Lumina Lor poate fi comandată de pe raobooks.com, carturesti.ro, cartepedia.ro, libris.ro, elefant,ro 

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *