Delicatese Literare
Prezentari carti

BIROUL DE LA VATICAN. Papa Pius al XII‑lea și evreii în timpul celui de‑al Doilea Război Mondial de Johan Ickx, Editura RAO

BIROUL DE LA VATICAN
Papa Pius al XII‑lea și evreii în timpul celui de‑al Doilea Război Mondial

Johan Ickx

Editura RAO

Anul apariției: 2021

Nr. Pagini: 512

Cât a știut Papa Pius al XII‑lea din atrocitățile comise în timpul războiului?
Papei Pius al XII‑lea i s‑a reproșat că nu a denunțat public holocaustul evreilor. Pe de altă parte, se spune că dacă ar fi condamnat regimul nazist, Hitler ar fi întețit prigoana și asupra celorlalți evrei (în Roma, din 8 000 de evrei, au fost deportați doar circa 1 000). Sunt întrebări care așteaptă clarificări de 60 de ani.
Biroul de la Vatican este o carte în care sunt prezentate pentru prima dată arhivele recent desecretizate ale Secretariatului de Stat al Vaticanului. Acestea dezvăluie rolul lui Pius al XII‑lea și al Sfântului Scaun în timpul războiului. Aceste documente unice aduc la iveală influența ascunsă a Vaticanului și rolul-cheie jucat de papă în Europa ocupată de naziști.
O carte care clarifică aspectele cunoscute de Pius al XII-lea despre atrocitățile comise în timpul războiului și acțiunile Sfântului Scaun pentru a ajuta victimele barbariei naziste. Pentru prima dată sunt publicate Arhivele Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun legate de rolul lui Pius al XII-lea și al Vaticanului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Printre ele, se regăsește corespondența cu președintele Roosevelt pentru a preveni escaladarea războiului, sprijinul papei pentru rețeaua Roman Escape Line (ruta de evacuare), cu scopul de a-i ajuta pe cei mai persecutați, încercările diplomatice ale Sfântului Scaun de a influența cel de-al Treilea Reich, respingerea legilor antirasiste ale lui Pétain, organizarea de urgență a botezurilor pentru salvarea a mii de evrei de la deportare sau chiar denunțarea preoților naziști la putere în Slovacia. Aceste documente unice pun în lumină influența ascunsă a Vaticanului și rolul crucial al Papei în Europa ocupată de naziști printr-o diplomație „blândă”.
Așadar, un volum de referință, bazat pe acte nepublicate anterior. Declasificarea unor documente care răstoarnă prejudecățile formate în jurul Papei Pius al XII‑lea.
Mult-așteptata desecretizare a documentelor din timpul războiului se regăsește în această carte, deschizătoare de drumuri pentru o nouă definiție a Suveranului Pontif din timpul celui de‑al Doilea Război Mondial. Se pare că în timp ce papa „tăcea“, întregul Birou de la Vatican lucra pentru salvarea a mii de evrei.
Un interviu cu autorul se poate viziona la acest link:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *