Delicatese Literare
Recenzii

Blestemul mării de Shea Ernshaw, Editura Leda Edge – recenzie

Blestemul mării

(The wicked deep – 2018)

Shea Ernshaw

Editura: Leda Edge

Traducerea: Iordana și Ștefan Ferenț

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 320

“UN ORAȘ ASCUNS ÎN CEAȚĂ.
O FATĂ CU MULTE SECRETE.
UN PORT ÎN CARE MOARTEA LOVEȘTE FĂRĂ GREȘ.”
“Un roman de debut terifiant despre fantome, vrăjitoare, dragoste și răzbunare.” — School Library Journal
“Jonglând cu emoții delicate și suspans autentic, acest roman hipnotizant îi face pe cititori să se întrebe cum sau dacă, blestemul surorilor Swan poate fi destrămat.” — Publishers Weekly
“Cititorii se vor cufunda cu plăcere în această carte de atmosferă minunat meșteșugită.” — Kirkus Reviews
“O poveste plină de substanță și profunzime, despre magie și blesteme, despre trădare și răzbunare, dar, mai presus de toate, despre puterea salvatoare a dragostei.” — Amber Smith
“BINE AȚI VENIT ÎN ORAȘUL BLESTEMAT SPARROW!
Cu două sute de ani în urmă, trei surori au fost condamnate la moarte pentru vrăjitorie. Cu pietre legate de glezne, fetele au fost aruncate în ocean și lăsate să se înece. Acum, în fiecare vară, Marguerite, Aurora și Hazel Swan se întorc în oraș și ucid fără milă. An de an, trei băieți își găsesc pieirea în adâncuri, atrași de farmecul răvășitor al misterioaselor surori.
Penny Talbot locuiește împreună cu mama ei pe o insulă din apropiere de Sparrow și are în grijă bătrânul far. În mod surprinzător, adolescenta cuminte și retrasă știe o mulțime de lucruri despre năpasta care s-a abătut asupra micii așezări în urmă cu două secole și a descoperit chiar și metoda prin care Marguerite, Aurora și Hazel pot fi oprite.
Totul se complică atunci când în orașul blestemat sosește ca din întâmplare Bo Carter, un tânăr fermecător, dar plin de secrete, pe care însă nu e gata să le dezvăluie. Încetul cu încetul, băiatul va cădea în mrejele surorilor Swan, iar Penny va fi silită să facă o alegere cumplită: să se salveze sau să îl salveze pe Bo?”
Shea Ernshaw a început să scrie povești încă din copilărie, când umplea carnete întregi cu istorioare despre cai magici și zâne. Asemenea personajului principal din romanul ei de debut — Blestemul mării, autoarea locuiește într-un orășel din Oregon alături de două pisici pline de personalitate. Ea lucrează pentru o companie de producție cinematografică și își dedică tot timpul liber cititului și scrisului.
O descriere mai mult decât incitantă și atrăgătoare! Această carte m-a stârnit și datorită coperții de impact, care captează atenția și te face să-ți dorești să descoperi povestea pe care o ascund.
Și ce poveste! Alertă, învăluită în mister și plină de suspans, “Blestemul mării” ascunde secrete demult îngropate, ce se întorc să bântuie și după sute de ani! Vrăjitoare înecate, fantome decise să se răzbune, un blestem ce lovește an de an, și suflete care cad în capcană și se pierd…
Shea Ernshaw este un nume nou adăugat pe lista autorilor mei preferați, dar sunt convinsă că ne va oferi multe surprize plăcute!
O carte care ne vorbește despre vremurile în care vrăjitoarele erau spânzurate, arse pe rug, omorâte cu pietre sau înecate — după cum este cazul în povestea de față. Și nu doar atât! Avem parte de blesteme și fantome răzbunătoare.
Mi-au plăcut titlurile capitolelor, foarte sugestiv alese și am rămas impresionată de grafica cărții. Nu doar de coperta superbă!
“În 1822, trei surori au sosit în Sparrow, Oregon, la bordul lui Lady Astor, un vas care făcea negoț cu blănuri și care, mai târziu în acel an, s-a scufundat în port, chiar dincolo de promontoriu.”
Cam straniu, nu-i așa?
“Dacă există magie pe această planetă, atunci ea se găsește în apă.” — Loren Eiseley
Deoarece cele trei surori Swan se îndrăgosteau foarte ușor și numai de bărbați nepotriviți, care deja erau luați…
“Orășenii din Sparrow le socoteau însă a fi chiar mai mult decât atât: le credeau vrăjitoare ce făceau farmece bărbaților ca aceștia să devină necredincioși.”
Era și o doză de misoginism în acești locuitori. Cum să spună ei că bărbații erau slabi de caracter? Mai ales la vremea aceea…
Și astfel, au fost pedepsite legându-li-se pietre de picioare și fiind aruncate în mare și lăsate să moară, la fel și vasul ce s-a scufundat… vas cu care sosiseră în oraș…
Două sute de ani mai târziu, locuitorii orășelului se confruntă cu apariția stranie a surorilor venite să caute răzbunarea… Acest fapt atrage atenția turiștilor interesați de acest aspect straniu.
“Blestemul mării” se încadrează în categoria fantasy, young-adult, suspans. O poveste de dragoste, puțin suspans și mister și foarte puține clipe în care ți se ridică părul pe tine. Romanul îmbină două planuri, trecut și prezent, acestea alternând și oferindu-ne ocazia de a descoperi o poveste emoționantă și care-ți pătrunde în suflet cu fiecare propoziție citită.
Penny și Bo sunt personajele centrale ale poveștii din prezent.
“De multe ori, mi-am întrezărit viitorul în acele ceaiuri: un băiat care naufragiază pe insulă. Inima îi bătea nebunește în piept, pielea îi era acoperită de nisip și bătută de vânt.
Și inima mea, incapabilă să reziste. Este același viitor pe care l-am văzut în fiecare ceașcă cu ceai de când aveam cinci ani, când mama m-a învățat să descifrez tainele ascunse în frunze. Soarta ta se află pe fundul unei cești de ceai, îmi șoptise ea adeseori înainte să mă alunge la culcare. Și ideea acestui viitor se trezește în mine ori de câte ori mă gândesc să părăsesc orașul Sparrow — e ca și cum insula mă trage înapoi, iar soarta mea a prins rădăcini aici.”
O carte ce oferă multă adrenalină, crime și o întrebare cărora puțini vor fi capabili să îi afle răspunsul: cum pot fi oprite surorile Swan de la a mai comite asemenea crime?
O fire introvertită și singuratică, tânăra Penny are o singură prietenă, pe Rose. E invitată la petrecerea de pe plajă a liceenilor, pentru a întâmpina dezastrul pe care-l creează anual, la fiecare 1 iunie, cele trei surori Swan care posedă trei tinere din oraș care atrag spre moartea prin înecare trei băieți …
Aceea este ziua în care îl cunoaște pe Bo Carter. Un străin care caută un loc de muncă pe insulă… un tânăr misterios, necunoscut, despre care are doar curiozități.
“Începe ca o cântare gravă care se rostogolește împreună cu fluxul, un sunet atât de slab, că ar putea fi doar vântul care bate prin obloanele de scândură, prin hublourile ambarcațiunilor de pescuit acostate și prin crăpăturile înguste de-a lungul ușilor lăsate. Dar după prima noapte, armonia vocilor devine incontestabilă. Un imn încântător care plutește imperturbabil, plăcut și atrăgător pe suprafața apei. Surorile Swan s-au trezit.”
Cu un stil de scriere lejer și plin de naturalețe, autoarea reușește să stârnească curiozitatea și să ne facă să devorăm povestea. O poveste misterioasă și plină de magie, cu romantism și suspans.
Trecerea lină de la romanul contemporan la fantasy aproape că ia cititorul prin surprindere. Vine natural, tocmai prin îmbinarea perfectă a celor două planuri.
“Oamenii cred că atunci când o soră pune stăpânire pe un trup, ea își însușește toate amintirile fetei, așa că fata își poate continua viața ei obișnuită, comportându-se firesc, astfel încât nimeni nu va bănui că nu este ea însăși. Atunci când sora părăsește corpul, șterge și toate amintirile pe care nu dorește ca gazda ei să le aibă. Ele trebuie să pară de-ale locului pentru că, dacă ar fi descoperite, localnicii ar putea face ceva îngrozitor doar ca să termine cu blestemul.”
Autoarea Shea Ernshaw reușește să creeze o atmosferă ușor sumbră, ce strecoară în sufletul cititorului un fior de teamă. Dar, speranța este cea care conduce mai departe în această aventură! Speranța că vor reuși să rupă acest blestem vechi de două secole.
Bo ajunge până la urmă pe insula Lumiere, unde Penny este de acord să-i permită să se ocupe de livadă…
“— Răzbunare!
— Justificarea perfectă pentru crimă, adaugă el, desprinzându-și privirea de a mea ca să se uite spre negura tulbure care se ridică din valuri ca un fum.
— Nu este…, încep eu, dar mă opresc.
Crimă. De fapt, exact asta e. Spunându-i blestem, nu dispare adevărul a ceea ce se întâmplă aici în fiecare an: crimă. Premeditată. Violentă, crudă și sălbatică. Chiar monstruoasă. Un masacru care durează de două sute de ani. Un oraș care retrăiește trecutul nu se poate schimba, plătind prețul an după an. Ochi pentru ochi. Înghit, simțind o durere în piept și în măruntaie.”
Deja încep să moară băieți…
Un roman straniu și captivant, misterios și fantastic. Personajele simple și foarte clar conturate, ușor de imaginat, sunt cele care te poartă de-a lungul acțiunii, îți oferă momente de simplitate și pace, dar și clipe de suspans și agonie.
“Surorile și-au hotărât soarta, asemenea cuiva care se împiedică de o tufă de sumac otrăvitor pe întuneric, inconștiente de urmările care se puteau abate asupra lor în preajma dimineții.”
Misterul lui Penny, odată ieșit la lumină, ne poartă pașii spre zona fantasy: fata era singura capabilă să le recunoască pe surorile care posedau corpurile tinerelor nevinovate…
Mi-a plăcut modul în care interacționează Bo și Penny, cunoscându-se unul pe celălalt și-n același timp păstrând secrete unul față de altul. Dar, destinul este hotărât să amestece puțin ițele… Astfel, Penny se vede nevoită să ia anumite hotărâri și să facă anumite alegeri.
Povestea din trecut este tristă și înduioșătoare, în ciuda faptului că, după dispariția celor trei surori, ele s-au reîncarnat și au creat haosul care persistă anual în Sparrow, de două veacuri deja.
“Născute în aceeași zi. Plecate spre veșnicie în aceeași zi.”
Momentul când una dintre surori este recunoscută ca fiind întrupată într-una dintre tinere și este prinsă, stârnește și acum o adevărată vânătoare de vrăjitoare. De acum, acțiunea se precipită, multe informații și adevăruri ascunse ies la suprafață. Pericolele apar de unde nici nu te aștepți. Și totuși…
“Odată ce ai cunoscut moartea, viața nu mai e la fel.
Diferența dintre adâncurile întunecate și locurile luminoase de deasupra orizontului pune stăpânire pe mintea ta până când singurul gând este să-ți faci drum, chiar și cu dificultate, spre locul unde vei trage adânc aer în piept, înecându-te cu fiecare gură. Să simți soarele pe chip. Briza pe gene. Și nu te mai sufoci deloc.”

Cartea Blestemul mării de Shea Ernshaw poate fi comandată pe edituracorint.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro, dol.ro

Recenzii Editura Leda Edge

Recenzii și prezentări cărți fantasy

 

12 Comments

Spune-ți părerea!