Delicatese Literare
Tag/Leapșa

BOOK BLOGGER TAG

BOOK BLOGGER TAG

1. Trei lucruri pe care nu le suporți la o carte.

Oli: Ca formă, nu îmi fac o impresie bună cărțile cu coperți neatractive, neinspirate, sau cele prost editate, cu greșeli gramaticale, iar ca și conținut, nu suport finalurile triste sau cărțile terminate ”în coadă de pește”. Și, ca să nuanțez, nu e vorba că nu apreciez o carte bună care are un final trist, ceea ce nu suport e starea pe care mi-o lasă lectura unei astfel de cărți, așa că le evit…
Tyna: Nu îmi plac exprimările încâlcite sau neclare, de trebuie să citești de câteva ori un paragraf ca să înțelegi ce a vrut să zică autorul, situațiile trase de păr, forțate, care nu te conving de posibilitatea producerii lor și nici personajele prea perfecte, idealizate, puțin credibile să existe în viața reală.

 

2. Descrierea locului tău preferat de citit

Oli: Locul meu preferat este…mai multe: pe fotoliu, pe balansoar în grădină, sau în pat înainte de culcare, dar timp de citit și o carte bună la dispoziție să fie, că ”prefer” oriunde…

 

Tyna: Locul meu preferat de citit este pe o canapea confortabilă, dar citesc cu plăcere și în pat înainte de culcare, pe un șezlong la plajă, în tren sau în avion.

 

3. Trei confesiuni legate de cărți.

Oli: Ador finalurile fericite. Preferatele mele sunt cărțile romantice (fantasy-romance, contemporane, historical-romance, thriller-romance, Young-adult, orice se combină cu ”romance”). Îmi place foarte mult să recitesc cărțile îndrăgite, e ca reîntâlnirea cu vechi prieteni în preajma cărora te simți confortabil.
Tyna: Îmi plac cărțile romantice, cu finaluri optimiste, pline de speranță. Citesc cu multă plăcere cărțile a căror acțiune se petrece în locuri exotice sau în alte culturi fascinante. Mă impresionează cărțile cu răsturnări spectaculoase de situații, la care nu m-aș fi așteptat în niciun caz.

 

4. Când a fost ultima dată când ai plâns în timpul lecturării unei cărți?

Oli: Îmi dau lacrimile de câte ori citesc o scenă emoționantă, care îmi merge până în suflet. Nu știu care a fost ultima dată când am plâns, dar îmi aduc cu siguranță aminte că am plâns la Mă pierd în tine de Jasinda Wilder.
Tyna: Citesc cu un nod în gât pasajele emoționante și rezonez cu trăirile personajelor. Ultima carte la care mi-au dat lacrimile a fost Flacăra iubirii de Nicholas Evans.

 

5. Câte cărți se află acum pe noptiera ta?

Oli: Destul de multe, având în vedere că am o mică bibliotecă la capul patului. De citit, citesc câte una odată, însă am încercat și cu două simultan (nu mai multe), și am reușit. Aleg această variantă când una din ele e prea solicitantă și simt nevoia să iau ”o gură de aer”. A doua e evident, una foarte relaxantă.
Tyna: În acest moment pe noptieră am cinci cărți primite pentru recenzie. Însă, în funcție de starea de spirit, chiar dacă mi-am stabilit o ordine în care să le citesc, mi se întâmplă adesea să le inversez sau să iau o altă carte la citit sau recitit.

 

6. Care este gustarea ta preferată în timp ce citești?

Oli: Nu ronțăi în timp ce citesc, poate să beau o cafea, dar am mai făcut și excepții pentru fistic, migdale, nuci sau curmale, astea sunt ”gustăricile” mele preferate.
Tyna: Nu mănânc niciodată în timp ce citesc, prefer să mă dedic în totalitate lecturii.

 

7. Numește trei cărți pe care le-ai recomanda tuturor.

Oli: Nu cred că există cărți ”universale”, depinde de gustul, vârsta, și experiențele de viață ale fiecăruia, care pot influența ce cărți preferăm într-un anumit moment. De obicei, nu dau greș cărțile clasice, dar o să trișez puțin și nu mă voi rezuma doar la trei recomandări. Aruncați o privire peste al meu Top 10 cărți clasice de neuitat, le recomand pe toate, cu drag!
Tyna: Este greu să mă limitez la doar trei cărți, totuși voi încerca: Anna Karenina de Lev Tolstoi, pe care am plasat-o pe primul loc în Top 10 cărți clasice memorabile, Shogun de James Clavell, pe care am pus-o pe locul întâi în Top 10 cărți fascinante din culturi diferite și Mândrie și prejudecată de Jane Austen – o carte de suflet, citită și recitită de câteva ori, cea care mi-a deschis apetitul pentru cărțile historical-romance și pe care am plasat-o pe primul loc în Top cupluri romantice din cărțile historical și pe locul al doilea în Top 10 eroine remarcabile din cărțile historical-romance.

 

8. Arată-ne o poză cu raftul preferat din bibliotecă.

Oli:

Tyna: 

9. Scrie în trei cuvinte ce înseamnă cărțile pentru tine

Oli: Pasiune, bucurie, visare.

Tyna: Fericire, speranță, optimism.

 

10. Care este cel mai mare secret de cititor al tău?

Oli: Ei, chiar nu știu ce să răspund aici. Nu am vreun ”secret” anume, pot doar să spun că citesc cu plăcere, cu pasiune, cu uitare de sine uneori…

Tyna: Cel mai mare secret? Poate acela că, uneori, chiar mă imaginez că iau parte la acțiunea cărții, ba chiar că pot să și intervin, schimbând finalul acolo unde nu îmi place…

 

Multumim  Anca si cartile pentru nominalizare!

Dacă v-a plăcut acest tag, vă invităm să îl preluați!

 

60 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *