BookTag Halloween: Monștrii literari
BookTag Halloween: Monștrii literari
Am primit acest tag de la Ana – https://adropofinspiration.wordpress.com.
Sursa booktag-ului: La Biblioteca de Ailuz
Reguli!
Trebuie să etichetați 5 (cinci) persoane.
Cărțile nu trebuie să fie de groază, dar ar fi de preferat, deoarece sărbătorim Halloween-ul.
Este necesar să acordăm credit creatorilor acestui tag – Miscret (link) și Caronte (pe acesta nu l-am mai găsit).
Cel mai important lucru este să te distrezi și să fii creativ cu răspunsurile tale. Să încercăm să răspundem cu explicații pentru a ne cunoaște ceva mai mult cititorii.
1. Dracula: Cartea pe care nu ai putut să o lași din mână până nu ai terminat-o de citit. (Libro que te absorbió hasta la sangre. Ese libro del que no te pudiste apartar hasta que terminaste de leerlo.)
Tyna: Minus optsprezece grade de Stefan Ahnhem – un thriller extrem de captivant, cu o intrigă alertă, întorsături dramatice de situație, caractere interesante și atmosferă întunecată.
Oli: În ultimul timp am citit multe thrillere extrem de captivante, pe care nu am putut să le las din mână odată ce am început să le citesc. Ca să nominalizez doar unul: Prințesa ghețurilor de Camilla Läckberg.
2. Bruja de Blair: Cartea pe care ai luat-o, ai lăsat-o și te-ai întors din nou la ea, în mod repetat, până când ai terminat-o în cele din urmă. (Libro intermitente. Ese libro que tomaste, dejaste y volviste a tomar en repetidas ocasiones hasta que al fin lo terminaste.)
Tyna: Lecții periculoase de Alissa Nutting – un thriller erotic întunecat, care m-a revoltat și șocat, pe care am vrut să-l abandonez de câteva ori, însă sarcasmul și umorul negru al autoarei m-au convins în cele din urmă să îl termin.
Oli: Maestra de L.S. Hilton, o carte care nu m-a ”prins” de la început, dar care în cele din urmă m-a captivat, în ciuda faptului că nu am îndrăgit eroina și nu i-am înțeles motivațiile.
3. Edward Cullen: Cartea care a promis că te va speria. O carte la care ai crezut că o să mori de frică și la care, în cele din urmă, ai murit de râs. (Libro que prometía asustar. Un libro que creíste que te mataría de miedo y terminó por matarte de la risa.)
Tyna: La jumătatea drumului spre mormânt de Jeaniene Frost – o carte cu vampiri, plină de clipe tensionate, care se întrepătrund cu momentele romantice şi cu mult umor. Replici spunoase, dragoste, aventură şi dramă – iată o combinaţie captivantă şi total irezistibilă! Eu tot mai sper să se traducă și următoarele cărți din serie…
Oli: Bântuind după miezul nopții de Karen Robards – o carte care împletește spectaculos elementele horror cu umorul, suspansul și paranormalul!
4. Frakenstein: O carte grea și rigidă. O carte cu un complot sau o narațiune atât de lentă, încât ți-a trebuit mult timp să o citești. (Libro pesado y rígido. Un libro con trama o narración tan lenta que tardaste mucho, muchísimo en leerlo.)
Tyna: Război și pace de Lev Tolstoi – o capodoperă a literaturii universale, care mi-a plăcut mult, dar pe care nu am citit-o cu ușurință. Război și pace este considerat a fi cel mai mare roman scris vreodată, remarcabil prin complexitate și unitate, un roman istorico-psihologic de mari proporții. Pe pânza sa vastă, se țes poveștile a peste 500 de personaje, dintre care unele sunt istorice și altele fictive.
Am citit cartea cu mulți ani în urmă, dar nu cred că aș avea răbdarea să o mai recitesc.
Oli: Pe Donul liniștit de Mihail Șolohov – o carte de referință a literaturii universale, dar pe care eu nu am putut să o duc până la capăt, m-a pierdut pe parcurs.
5. Hombre Lobo: Carte sălbatică. Cartea care a scos la iveală partea ta mai sălbatică. (Libro salvaje. Ese libro que sacó tu lado más salvaje.)
Tyna: Jack Spintecătorul: Crimele din Whitechapel de Kerri Maniscalco – o carte young adult deosebit de captivantă, plină de mister și suspans. Partea sălbatică din mine m-a făcut să rezonez cu eroina cărții – Audrey Rose, o tânără excentrică în vârstă de șaptesprezece ani, ale cărei preocupări erau radical diferite de cele ale tinerelor din acea perioadă. În timp ce celelalte domnișoare fluturau cu eleganță evantaiul și discutau despre modă, petreceri și băieți, Audrey Rose mânuia cu dexteritate bisturiul și era fascinată de misterele corpului uman, asistându-l cu mult interes pe unchiul ei, Jonathan, care preda medicina legală la universitate, la autopsiile și experimentele pe care acestea le făcea asupra cadavrelor umane.
Oli: Nu știu dacă pot spune despre vreo carte că a scos la iveală partea mea cea mai sălbatică, dar, văzând întrebarea, primul răspuns care îmi vine în minte este Jumătatea sălbatică de Sally Green.
6. Casper: Carte ușoară. O carte atât de ușoară, încât abia ai observat-o. Poate fi și acea carte pe care nu ți-o vei aminti niciodată. (Libro ligero. Un libro tan ligero que apenas y lo notaste. También puede ser ese libro que no recordabas haber leído nunca.)
Tyna: Cu flăcări în sânge de Joyce Varney – o carte ușoară și romantică, cu câteva elemente de mister și suspans, dar cu o poveste insuficient dezvoltată.
Oli: Cu mulți ani în urmă era o colecție, El și Ea, ale cărei cărticele le serveam ca pe semințe, mă relaxa lectura lor, dar le uitam în scurt timp.
7. Cthulhu: Zeul cărților. Cartea aceea de groază atât de antică, încât nu poți trăi, cât timp nu se află în biblioteca ta. (El dios de los libros. Ese libro de terror tan arque-típico que no puedes vivir mientras no esté en tu biblioteca.)
Tyna: Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde – o carte horror clasică, care a însemnat un punct de cotitură în istoria literaturii. Basil Hallward pictează într-o bună zi portretul tulburător al lui Dorian Gray. Doar că, odată cu trecerea timpului, tânărul din tablou îmbătrânește, pe când modelul lui, Dorian, rămâne neschimbat. Fiecare faptă, fiecare an trecut lasă pe chipul pictat încă un semn, fără că acest amănunt să fie cunoscut de ceilalți; doar creatorul lui, Basil Hallward, știe, iar pentru aceasta e ucis de Dorian Gray.
Acesta din urmă va ajunge și el la confruntarea fatală cu reflexia să pictată și va sfârși, îmbătrînit fără veste, victima misterioasă a imaginii din tabloul pe care atât l-a prețuit.
Oli: Dracula de Bram Stoker, roman scris în 1897 de autorul irlandez, avându-l în prim plan pe contele Dracula, devenit unul dintre cei mai renumiți vampiri din literatură. Bram Stoker l-a folosit pe Vlad Țepeș ca sursă de inspirație pentru romanul Dracula.
8. Pennywise: Traume din copilărie. Prima carte care ți-a luat somnul (din orice motiv). (Traumas de la infancia. El primer libro que te quitó el sueño (por cualquier motivo).)
Tyna: Puiul de Ion Alexandru Brătescu Voinești. Mă bântuie și acum povestea prepeliţei cu șapte puișori, care, venind vremea să plece în ”țările calde”, a fost nevoită să-și abandoneze puiul cel mare, întrucât acesta nu mai putea să zboare, pentru că n-o ascultase pe mămica, zburase într-un moment nepotrivit şi fusese rănit la o aripă de un vânător. Deși am înțeles rațiunea prepeliței, care astfel și-a salvat ceilalți șase puișori de la îngheț, am plâns în hohote, copil fiind, citind cum a suferit puiul cel mare privindu-și mama și frații îndepărtându-se, iar apoi cum a murit la marginea unui lăstar… 😰
Oli: Hruba și pendulul de Edgar Allan Poe, o povestire horror care mi-a bântuit somnul o bună perioadă de timp. A fost prima poveste de genul acesta pe care am citit-o, cu mulți ani în urmă, și nu am mai revenit ani de zile la acest gen, cu care nu rezonez nici acum.
9. La Momia: Cartea ta îmbălsămată. Cartea aceea atât de veche, atât de citită, poate moștenită de la familia ta, încât se destramă, dar rămâne în picioare. (Tu libro embalsamado. Ese libro tan viejo, tan leído, quizás heredado de tu familia, que se está cayendo a pedazos, pero sigue en pie.)
Tyna: La răscruce de vânturi de Emily Brontë – un roman uluitor, fascinant, o adevărată capodoperă a literaturii universale. Deși am cartea și într-o ediție recentă, păstrez cu drag în bibliotecă și în exemplar din anul 1962, în care am descoperit pentru prima dată această poveste răvășitoare.
Oli: Jane Eyre de Charlotte Bronte. Am un exemplar vechi și îndrăgit în bibliotecă, citit și recitit. Mi-am luat un nou exemplar dintr-o ediție recentă tocmai pentru a-mi menaja ”bătrânica”.
10. King Kong: Carte mare și grea. Cartea aceea care ți-a rupt spatele oriunde ai luat-o. (Libro grande y pesado. Ese libro que te quebró la espalda a donde sea que lo llevabas.)
Tyna: Shantaram de Gregory David Roberts (891 pagini) – o carte uluitoare, hipnotizantă, care te copleșește cu un noian de emoții, aventuri incredibile și personaje fascinante. Binele și răul coexistă într-o uniune halucinantă de la prima până la ultima pagină, reușind să te captiveze și să te provoace în permanență să faci propriile reflecții asupra naturii umane.
Oli: Frumoasele adormite de Stephen King, o ”cărămiduță” de 838 de pagini, prima carte a autorului pe care am citit-o. Este un thriller fantasy, o distopie, dar în același timp o parabolă, o carte cu mesaj și care propune câteva teme de gândire destul de dureroase. Iar premisa de la care pornește ideea cărții e devastatoare în sine: ce ar fi dacă, într-o buna zi, ar dispărea femeile? Așa, deodată! Ar adormi, s-ar transforma în coconi precum fluturii și nu s-ar mai trezi? Sau, mai exact, nu s-ar mai trezi în această lume și în acest plan al existenței?
11. Zombie: Miroase a putrezit. Cartea despre care ai crezut că va mirosi urât și a sfârșit prin a te impresiona. (Huele a podrido. El libro que pensaste que iba a „apestar” y terminó impactándote.)
Tyna: Miezul noptii este un loc singuratic de Barbara Erskine – un excelent roman horror, cu accente gotice, foarte bine scris, autoarea reușind să țese cu mult talent o poveste înfricoșătoare, creând o atmosferă sumbră și apăsătoare, captivându-te de la prima până la ultima pagină dar, în același timp, dându-ți fiori reci pe șira spinării.
Oli: Dacă chiar cred că-mi va ”mirosi urât” o carte, din prima nu sunt tentată să o citesc. Dar pot răspunde prin a nominaliza o carte care mi-a depășit așteptările, cum este Partea urâtă și minunată a lucrurilor de Bryn Greenwood, o carte extraordinară, o poveste puternică, de o intensitate copleșitoare. M-a tulburat, m-a emoționat, m-a contrariat, m-a șocat, m-a revoltat, m-a fermecat! Mi-a depășit orice așteptări am avut în privința ei.
12. Alien: Carte neidentificată. Cartea respectivă căreia, în ciuda faptului că i-ai acordat atenție, nu i-ai găsit nici picioare, nici cap, și bănuiești că nu este de pe această planetă. (Libro NO identificado. Ese libro que, pese a prestarle atención, no le encontraste ni pies ni cabeza y sospechas que no es de este planetă.)
Tyna: Mama mea, Moscova de Hamid Ismailov – o carte complexă, scrisă în genul realismului magic. În roman sunt incluse în același plan elemente aparent contradictorii de tip realist și de tip fantastic, iar evenimentele și personajele neobișnuite sunt prezentate ca fiind o parte firească și absolut plauzibilă a realității cotidiene. Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva conștiinței unui băiat botezat cu un nume tipic rusesc, Kirill, poreclit Mbobo, dar care a murit la vârsta de doisprezece ani.
Oli: Nu-mi vine în minte nici o carte anume care să nu aibă nici cap, nici picioare, însă aș încadra aici cărțile al căror final ne lasă în ceață, din categoria ”oare ce-o fi vrut să zică autorul?”. Și toate seriile începute și neterminate (din acestea avem multe exemple, spre regretul meu) la care rămânem cu ochii în soare…
13. Cerbero: O carte intimidantă. Acea carte de care nici nu vrei să te apropii. Nu care cumva să te muște. (Un libro intimidante. Ese libro al que no quieres ni siquiera acercarte. No vaya a ser que te muerda.)
Tyna: Shining de Stephen King – încă nu mi-am adunat suficient curaj să o citesc, deși mă tentează foarte tare!
Oli: IT de Stephen King. Îi dau ”târcoale” de când a apărut, iar după ce am citit Frumoasele adormite care mi-a plăcut foarte mult, vreau să citesc și alte cărți ale autorului. IT mă tentează, dar pare terifiantă…
24 Comments
Geo
Foarte faine alegerile, fetelor! Felicitări!
Am preluat si eu tag-ul, mi-a plăcut.
Tyna
Mulțumim! Foarte interesante și răspunsurile tale!
https://justreadingmybooks.wordpress.com/2019/10/14/book-tag-halloween-monstrii-literari/
Oli
Mulțumim, Geo! Și răspunsurile tale sunt foarte interesante.
Bălan Daniela
Foarte frumoase și interesante răspunsurile voastre ! Felicitări fetelor ❤️
Tyna
Mulțumim!
Oli
Multumim, Daniela!
anasylvi
Wow, fetelor, ce raspunsuri! Eram sigura ca veti avea multe propuneri interesante. A iesit super tag’ul!
Oli
Mulțumim, Ana! Mă bucur că îți place cum a ieșit tag ul nostru.
Dorina Danila
Pffuu! Grea provocare! Cu atât mai interesantă. Să vedem ce iese .
Tyna
Abia aștept să aflu răspunsurile tale! Sunt convinsă că vor fi foarte interesante!
Oli
Multumim! Asteptam cu mult interes tagul tau!
Tyna
Mulțumim! Mă bucur că ți-au plăcut răspunsurile noastre!
Catalina Coman
Frumoase răspunsuri. Multumesc de tag. Il preiau cu drag.
Oli
Cu drag! Multumim, asteptam cu interes raspunsurile tale!
Tyna
Cu plăcere! Sunt curioasă să aflu răspunsurile tale!
Mirela Barbălată
Un tag interesant! Iar răspunsurile sunt deosebite .
Tyna
Mulțumim! ❤ Mă bucur că ți-au plăcut!
Oli
Multumim, Mirela!
Dede
Ce răspunsuri faine și ce de titluri interesante, fetelor! Pe unele le-am citit și eu, însă am ochit și câteva pe care aș vrea să le citesc în viitorul apropiat.
Oli
Mulțumim, mă bucur că -ți plac răspunsurile noastre și ca te-am tentat cu câteva titluri!
Tyna
Mulțumim! ❤ Să le citești cu plăcere!
nicolepredulea
Foarte frumoase raspunsurile si recomandarile ! Va multumesc pentru nominalizare, ma provocase deja Dede :), deci am raspuns!
Tyna
Mulțumim! Mi-au plăcut răspunsurile tale!
nicolepredulea
Ma bucur mult ca ti-au placut ! Iti multumesc frumos!