Delicatese Literare
Recenzii

BOX 88 de Charles Cumming, Editura Crime Scene Press – recenzie

BOX 88

(BOX 88 – 2020)

Charles Cumming

Editura Crime Scene Press

Anul publicării: 2022

Nr. pag: 512

Traducător: Mihnea Arion

Primul volum al seriei Lachlan Kite/ BOX 88 Series:

  1. BOX 88 – BOX 88 – 2020
  2. Judas 62 – 2021
  3. KENNEDY 35 – 2023

Roman nominalizat la premiul CWA Steel Dagger 2021

O organizație care nu există. Un spion care nu poate fi prins.

1989. Războiul Rece se va încheia în curând, însă pentru BOX 88, o agenție de spionaj top-secretă, jocul abia începe să se înfierbânte. După ce e recrutat de la un colegiu de top, tânărul Lachlan Kite e trimis în Franța. Misiunea lui – să afle tot ce se poate despre un enigmatic afacerist iranian implicat în atentatul de la Lockerbie. Însă Kite descoperă ceva mai cumplit decât și-ar fi imaginat oricine, iar acum e pus în fața celei mai periculoase decizii din viața lui…

2020. MI5 află zvonuri despre existența BOX 88 și pleacă pe urmele lui Kite – dar serviciile iraniene ajung înaintea lor. Capturat și supus torturii, Kite trebuie să aleagă dacă să dezvăluie adevărul despre Franța sau să-și vadă familia ucisă.

Angrenat într-o luptă cum n-a mai văzut, Kite trebuie să-și folosească toate abilitățile ca să rămână în viață.

„Recomand acest roman. L-am citit dintr-o suflare.” (Ian Rankin)

„Charles Cumming e tot mai bun cu fiecare carte pe care o publică.” (The Times)

„Nimeni nu scrie thrillere de spionaj mai captivante decât Charles Cumming.” (Anthony Horowitz)

„Un thriller strălucitor.” (Sunday Times)

BOX 88” de Charles Cumming este un thriller palpitant despre agenți secreți, organizații ultrasecrete, terorism și supraviețuire în lumea plină de adrenalină a spionajului.

Acțiunea se desfășoară pe două planuri temporale, trecut și prezent, și are în centrul ei organizația „BOX 88” și pe Lachlan Kite, protagonistul acestei povești incitante. Câteva lucruri pe care vreau să le menționez în legătură cu BOX 88: acțiunea decurge lin, nu este încărcată cu elemente care obosesc cititorul, iar colecția de personaje este atrăgătoare.

De asemenea, interesant este și modul în care Lachlan a fost recrutat, la optsprezece ani, în vara de după terminarea celui mai exclusivist colegiu din Anglia. Faptul că a reușit să se integreze atât de bine printre odraslele răsfățate din familii influente, că a dovedit curaj, dar mai ales istețime, a făcut să fie remarcat de un personaj important al unei unități speciale a serviciilor secrete britanice și americane – BOX 88 – care i-a propus să devină colaboratorul lor într-o misiune ce îi va marca nu doar tinerețea, dar ale cărei consecințe îl vor bântui până în prezent.

Câteva cuvinte despre personajul principal al poveștii

Tânărul Lachlan Kite, cu origini scoțiene și părinți disfunctionali, se împrietenește la colegiu cu Xavier Bonnard, un tânăr autodistructiv, de bani gata, care provine dintr-o familie disfuncțională. Viața printre copiii de miliardari îl învață pe Lachlan să disimuleze, să pară ceea ce nu e, să se adapteze pentru a supraviețui, până la terminarea liceului. Invitația primită de la Xavier, de a petrece o parte din vacanța de vară, la proprietatea familiei acestuia, în Franța, dar și prezența, ca oaspete al familiei Bonnard, al unui important individ iranian ce finanța o rețea teroristă, au constituit catalizatorul evenimentelor care l-au propulsat pe Lachlan în lumea dură a spionajului, unde nimeni nu este ce pare a fi, iar inteligența, stăpânirea de sine și arta manipulării sunt vitale pentru supraviețuire. Cine și-ar fi imaginat că un tânăr de optsprezece ani, abia ieșit din liceu, care are în cap numai întâlniri, băutură, muzică  și petreceri, este spion?

Revenind în prezent, amintirile și cunoștințele agentului Lachlan sunt extrem de prețioase, pentru că acesta deține răspunsurile întrebărilor pe care iranienii le caută cu disperare de mult timp. Urmărit de serviciul secret britanic pentru informațiile pe care le deține despre organizația secretă BOX 88, cu teroriștii iranieni pe urmele lui, Lachlan este răpit, torturat și nevoit să apeleze la toate  trucurile, subrefugiile și experiența sa de spion pentru a-și apăra secretele, dar și viața celor pe care îi iubește.

Fragment din cartea BOX 88:

„Kite știa ce urma. Era o specialitate de-a iranienilor. Echipa lui Fariba controla parcarea și probabil că aveau să-l mute într-un alt vehicul de îndată ce-l dezbrăcau și îi luau mobilul. Kite era extrem de furios pe sine că nu fusese atent la înmormântare, dar n-avu timp să-și facă sânge rău. Șoferul ieșise de pe Brick Street și acum se îndrepta spre o barieră de la intrarea care dădea spre parcarea subterană. Un bărbat îmbrăcat într-un costum închis la culoare ridică bariera, după care o coborî de îndată ce trecu Jaguarul. (…)  Era extrem de înghesuit și avea doar câteva clipe la dispoziție. Își scoase centura de siguranță și își ridică șoldurile așa încât greutatea să se ducă în față, spre picioare. În aceeași mișcare se întoarse repede la stânga apoi la dreapta și se folosi de inerție că să-i tragă un cot în gât lui Fariba. Bărbatul icni când Kite îl lovi a doua oară însă nu reușise să nimerească tocmai în arteră carotidă. Viteza era esențială. Îl apucă de păr, se întoarse și îi trase un genunchi în față iranianului, însă șoferul frână tocmai în momentul impactului. Kite se dezechilibră și reuși doar să-l dea pe Fariba cu capul de geam înainte să cadă pe spate. Kite profită că iranianul era scos din luptă pe moment și înfăscă o porțiune liberă din centura șoferului, după care i-o strânse tare în jurul gâtului, încercând să-l sufoce.”

 

Cartea BOX 88 de Charles Cumming poate fi comandată de pe crimescenepress.ro, elefant.ro, libris.rocarturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți Editura Crime Scene Press

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *