Bucătărie de Dan Chiriac, Daniela Chiriac, Violeta Borzea – Editura Național

9

Bucătărie

Dan Chiriac, Daniela Chiriac, Violeta Borzea

Editura Național

Colecția: Bucătărie

Format: 175 x 245
Nr. pagini: 904
Redactor-șef: Violeta Borzea
Redactor: Roxana Nacu
Tehnoredactor: Mihaela Gavriloiu
Coperta: Elena Drăgulelei-Dumitru
Această culegere de reţete este inspirată din bucătăria tradiţională românească, dar cuprinde şi reţete specifice bucătăriei internaţionale. Ineditul acestei cărţi constă în modalitatea de prezentare a reţetelor, menite să vină atât în ajutorul persoanelor specializate în acest domeniu, cât şi al celor care doresc să se iniţieze în arta culinară.
Fiecare reţetă conţine consumul specific de materii prime pentru 10 porţii, gramajul produsului finit pentru o porţie şi procesul tehnologic de preparare, fiind concepută pe ideea asigurării unei alimentaţii fundamentate pe principii ştiinţifice.
În pas cu cerinţele gastronomiei, această culegere – care conţine circa 1500 de reţete – este destinată să contribuie la promovarea unui consum sporit de legume, în concordanţă cu principiile echilibrate nutriţional, precum şi la diversificarea sortimentului în acest sector.
Cartea este structurată în nouă capitole, corespunzătoare diferitelor grupe de semipreparate şi preparate culinare, şi conţine, de asemenea, principalele metode moderne de preparare culinară pentru menţinerea factorilor nutritivi conţinuţi de materiile prime, precum şi metodologia de determinare a valorii calorice şi nutritive a preparatelor culinare, uşor accesibile fiecărei persoane interesate.
Departe de a se considera o culegere exhaustivă de reţete, această carte lasă totuşi posibilitatea unei viitoare completări şi, urmând îndeaproape modalitatea de preparare, se poate realiza cu succes un paralelism între preferinţele dumneavoastră culinare şi reţetele de faţă.
Sperăm ca această ediţie – a zecea – să preîntâmpine aşteptările, cerinţele şi preferinţele cititorilor noştri, pe ale căror opinii ne bazăm în perfecţionarea acestei lucrări.
Am fost încântată să descopăr această carte, foarte atent elaborată pentru a fi utilă atât persoanelor specializate în domeniu cât și începătorilor în arta culinară.

Cartea Bucătărie cuprinde 1492 de rețete, grupate în nouă capitole:

I. SOSURI – 74 rețete

A. Sosuri reci – 20 rețete

B. Sosuri calde – 43 rețete

C. Sosuri dulci – 11 rețete

II. SEMIPREPARATE – 33 rețete

III. GUSTĂRI – 233 rețete

A. Aperitive și gustări reci – 100 rețete

a. Gustări reci din brânzeturi – 6 rețete
b. Gustări reci din legume – 7 rețete
c. Gustări reci din brânzeturi – 9 rețete
d. Gustări reci din icre – 2 rețete
e. Gustări reci din carne și preparate din carne – 16 rețete
f. Rulouri – 11 rețete
g. Salate – Gustări – 33 rețete
h. Sandvișuri și tartine – 16 rețete

B. Gustări calde și minuturi – 133 rețete

a. Gustări calde din legume – 26 rețete
b. Gustări calde din brânzeturi – 11 rețete
c. Gustări calde din paste făinoase și foietaje – 26 rețete
d. Gustări calde din ouă – 46 rețete
e. Gustări calde din carne și preparate din carne – 19 rețete
f. Tartine calde – 5 rețete

IV. SUPE, CIORBE ȘI BORȘURI – 142 rețete

A. Supe – 55 rețete

a. Supe din legume și fructe – 12 rețete
b. Supe din legume și oase – 29 rețete
c. Supe din legume și carne – 14 rețete

B. Consomeuri – 1 rețetă

C. Creme – 15 rețete

a. Preparate din legume și oase – 13 rețete
b. Preparate din legume și carne – 2 rețete

D. Ciorbe – 53 rețete

a. Preparate din legume – 12 rețete
b. Preparate din legume și oase – 11 rețete
c. Preparate din legume și carne – 30 rețete

E. Borșuri – 18 rețete

a. Preparate din legume – 8 rețete
b. Preparate din legume și carne – 10 rețete

V. MÂNCĂRURI – 801 rețete

A. Mâncăruri din legume – 147 rețete

a. Preparate din legume – 136 rețete
b. Preparate din legume cu supă de oase – 11 rețete

B. Mâncăruri cu pește – 115 rețete

C. Mâncăruri din paste făinoase – 45 rețete

D. Preparate pizza – 26 rețete

E. Mâncăruri din carne tocată cu diferite adaosuri – 67 rețete

a. Preparate cu carne de pasăre – 12 rețete
b. Preparate cu carne de porc – 11 rețete
c. Preparate cu carne de vită – 24 rețete
d. Preparate cu carne de porc și vită – 20 rețete

F. Mâncăruri din legume cu carne de pasăre – 78 rețete

G. Mâncăruri din legume cu carne de porc – 105 rețete

H. Mâncăruri din legume cu carne de vită și vițel – 130 rețete

a. Preparate cu carne de vită – 93 rețete
b. Preparate cu carne de vițel – 37 rețete

I. Mâncăruri din legume cu carne de ovine – 35 rețete

a. Preparate din carne de miel – 24 rețete
b. Preparate cu carne de berbec și carne de oaie – 11 rețete

J. Preparate din organe – 53 rețete

VI. FRIPTURI ȘI GARNITURI – 71 rețete

A. Fripturi – 42 rețete

a. Fripturi din carne de pasăre – 3 rețete
b. Fripturi din carne de miel – 4 rețete
c. Fripturi din carne de berbec – 2 rețete
d. Fripturi din carne de porc – 15 rețete
e. Fripturi din carne de vită și vițel – 18 rețete

B. Garnituri – 29 rețete

VII. PREPARATE DIN VÂNAT – 28 rețete

VIII. SALATE – 38 rețete

IX. DULCIURI DE BUCĂTĂRIE – 72 rețete

Reușita fiecărei rețete depinde într-o foarte mare măsură de respectarea cu strictețe a gramajelor prezentate în tabele, precum și a metodei de preparare specifice.
Diversitatea, aspectul plăcut și atrăgător al preparatelor culinare, atenția și grija cu care vor fi servite vor contribui cu certitudine la asigurarea unor meniuri zilnice deosebite.

Cartea conține și un dicționar al termenilor specifici folosiți în bucătărie, deosebit de util, mai ales începătorilor.

De asemenea ni se explică, în termeni foarte accesibili tuturor, principalele metode de prelucrare culinară.

Vă invit să descoperiți și să încercați delicioasele rețete prezentate în carte!
Poftă bună!

 

Cărţile apărute la Editura Național pot fi comandate pe edituranational.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Național

About Author

9 comentarii

  1. Foarte interesanta si utila! Imi place modul de prezentare al cărții, coperta cartonată, complexitatea ei si felul in care sunt scrise retetele, multumesc pentru recomandare!

Spune-ți părerea!

%d blogeri au apreciat: