Delicatese Literare
Recenzii

Budu: șoaptele trecutului de Rusty Adriana Holtei – recenzie

Budu: șoaptele trecutului

Rusty Adriana Holtei

Editura studIS

Colecția Vâj-vâj

Nr. de pagini: 394

An apariție: 2022

Budu: șoaptele trecutului nu este o carte ca oricare alta. Acum o vreme, dacă vă amintiți, vă povesteam despre Îngeri fără aripi, autobiografia plină de zâmbete, dar și de lacrimi, a Adrianei Rusty Holtei, o tânără din Oltenia rurală care s-a luat la trântă cu soarta și nu s-a lăsat învinsă de adversități. Iată, deci, că Rusty Adriana Holtei revine cu o nouă carte, de această dată un roman de tip saga inspirat din istoria familiei, din rădăcinile sale și din lumea autentică a satului oltenesc.

Cel care a pus bazele personajului principal al romanului, Florică Budu, este, din câte am reușit eu să îmi dau seama nimeni altul decât tatăl autoarei, căreia aceasta îi aduce un cald omagiu. În fapt, nu numai lui, ci și bunicilor, unchilor, mătușilor, mamei, vecinilor, prietenilor. Sunt prezenți și răutăcioșii, bârfitorii, leneșii, în fine, toată pleiada de tipologii pe care o poți întâlni pe ulițele (sau liniile, cum sunt numite aici) satului, în orice geografie ar fi plasat.

Romanul începe sub auspiciile sumbre ale unui sfârșit de viață. Budu, trecut de vârsta de 70 de ani, începe să simtă că i se apropie sfârșitul, într-un mod care amintește de balada Miorița. Nu degeaba își iubea atât de mult oile. Odată cu trecerea sa din această lume, totul devine un prilej pentru a o porni de la capăt, dinspre copilăria acestuia, care îl prezintă ca pe un ștrengar fără de pereche, demn de a sta alături de Nic-a lui Ștefan a Petrei. Încă de atunci, era plin de îndrăzneală și de imaginație, nestând pe gânduri prea mult când venea vorba să încerce ceva, oricât de trăznit. Episodul când dorește să prindă un porumbel și cade de pe casa coanei Vica cu tot cu căsuța porumbeilor este de un haz nebun, precum și multe alte isprăvi demne de orice roman al copilăriei la țară.

Treptat, este arătat ca un om în toată firea, căsătorit cu o frumoasă fată, Caterina, dornic de a-i dărui acesteia un guler de vulpe, motiv pentru a arăta că pornirile din copilărie nu l-au părăsit. Cu îndemânare, autoarea trece de la o poveste la alta, de la un plan al vieții tânărului Budu la cel mai amplu al satului, ajungând și la înjghebarea acestei frumoase povești de dragoste cu fata dintr-un sat vecin, care a reușit să îl îmblânzească pe băiatul destul de dependent de atenția fetelor. Din ce în ce mai adânc și ramificat merge apoi povestea, în paralel arătând luptele și greutățile acestor oameni de treabă, punând reflectorul apoi pe bunici, cu incursiuni în tinerețea lor, subliniind cele mai frumoase momente, în care erau , așa cum e normal de când e lumea, dornici să își găsească o pereche cu care să se poată înțelege tot restul vieții. Și ce de povești! Relatate savuros, folosind rând după rând limbajul specific regiunii.

Lumea satului, o lume deseori dură, fără fasoane, cu mentalități destul de închise, cu destule tragedii, dar și cu multe prilejuri de râs și de haz, ne este descrisă ca de la fața locului. De fapt, dacă stau să mă gândesc mai bine, de la fața locului chiar e descrisă, întrucât autoarea locuiește și azi în Cilieni, Olt, în care localitate și împrejurimi are loc acțiunea romanului. Nimic nu scapă ochiului vigilent și omniscient – tradiții de tot felul, nunți, înmormântări, alte prilejuri de a aduce sub ochii cititorului multele ritualuri și eresuri din zonă, dar, în primul rând, destinele. Aparent simple, dar care ascund sub suprafața lor multe profunzimi, așa cum și Oltul își ascunde tainele sub undele mereu schimbătoare. Acest râu, atât de iubit de Budu, este iubit mai departe și de generațiile care vin, este un simbol al continuității, al devenirii.

Așa cum putem observa la final, cartea capătă aspect de cronică, de însemnări menite să reziste în lupta cu timpul, fiindcă ea, Buduleasa, nu-și va lăsa oamenii și satul să fie uitați, atât timp cât stă în puterile sale.

Vă invit și pe dumneavoastră să luați pulsul Cilienilor și al satelor din zonă, dându-i Adrianei atât aripi pentru a visa, cât și pentru a continua relatările autentice, pline de emoție.

Puteți achiziționa romanul „Budu: șoaptele trecutului” luând legătura direct cu autoarea Rusty Adriana Holtei.

Recenzii și prezentări cărți autori români

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *