Bunica din măr de Mira Lobe, Susi Weigel, Editura Paralela 45 – recenzie
Bunica din măr
(Die Omama im Apfelbaum – 1965)
Mira Lobe
Ilustrații: Susi Weigel
Editura Paralela 45
Traducerea: Monica Grigore
Anul apariției: 2020
Număr de pagini: 112
Mira Lobe s-a născut în 17 septembrie 1913 la Görlitz, în Silezia. Încă din timpul şcolii avea talent la scris. Fiind evreică şi neputând să studieze jurnalismul din cauza valului tot mai extins de antisemitism, s-a înscris la şcoala de Modă din Berlin. În 1951 s-a mutat la Viena, unde a locuit până la moarte, în 1995. A scris peste 100 de cărţi pentru copii, distinse cu numeroase premii literare. Cele mai cunoscute cărţi ale sale sunt Micuţul Eu-Sunt-Eu (1972) şi Bunica din măr (1965). La Editura Paralela 45 a apărut de asemenea cartea sa Insu-Pu. Insula copiilor pierduți.
Andi e tare necăjit, fiindcă nu are o bunică. Dar uite că, dintr-odată, se alege cu două. Una conduce o mașină albastră ca cerul și călărește tigri în India. Cealaltă nu pare cu nimic deosebită: Andi trebuie să aibă grijă de ea, iar ea de el. Andi îi povestește ce n-ar povesti nimănui, iar ea face același lucru. Cum o să se împartă Andi între atâtea aventuri și povești?
O lectură plăcută, suficient de alertă cât să mențină treaz interesul micului cititor. Cu propoziții simplu de citit, cu un subiect interesant, “Bunica din măr” este o carte ce invită copilul să pornească pe tărâmul fanteziei într-o călătorie de neuitat.
“— De ce nu avem și noi o bunică? întrebă el.— O, Andi, știi de ce! Una dintre bunici a murit când era tati mic. Asta s-a întâmplat cu foarte mult timp în urmă. Iar cealaltă bunică a murit chiar înainte să vii tu pe lume.— Și asta a fost cu foarte mult timp în urmă! spuse Andi.”
Supărat că toți prietenii lui au o bunică cu care petrec timp și doar el nu are, copilul este ușor trist. Mama îi arată o poză a bunicii… cumva, îi mai trece supărarea.
Merge afară și se urcă în măr, unde are parte de o surpriză: bunica din fotografie apare deodată lângă el în măr!
Odată cu această apariție fantastică, Andi pornește într-o aventură plină de culoare și veselie alături de bunica. Merg cu autobuzul cu două etaje, în parcul de distracții, iar bunica se dovedește a fi la fel de aventuroasă precum acest băiat plin de energie.
Autoarea Mira Lobe reușește să ne poarte pe tărâmul imaginației într-o avalanșă de emoții și întâmplări demne de ținut minte pentru un băiețel.
“Se dădură în carusel de trei ori la rând, pentru că era atât de frumos și pentru că altfel, după cum spunea bunica, n-ar fi meritat să scoată lucrul de tricotat. Când reveniră pe pământ, totul se clătina în jur și fură nevoiți să se țină zdravăn unul de celălalt.”
S-au distrat, au mâncat și s-au plimbat cu tramvaiul. O aventură întreagă plină de năzdrăvănii, iar Andi ajunge cu bunica înapoi în copac fix când mama îi strigă la masă.
Printre mersul la școală, făcutul temelor și dictarea pe care o face cu mama lui pentru a învăța să scrie corect, Andi se teme că nu va mai avea timp pentru a sta în măr. Este nerăbdător să-și revadă bunica, chiar dacă ceilalți membrii ai familiei cred că aceasta există doar în închipuirea băiatului.
S-au plimbat cu mașina bunicii, cu viteză, prin oraș. O mașină cu accesorii interesante așa cum Andi nu a mai văzut până acum. Este fermecat copilul. Merg în preerie și prind cai sălbatici cu sfoara pentru rufe pe post de lasou…
Aceste aventuri ale lui Andi mi-au adus aminte de copilăria mea, la bunici, unde inventam alături de ceilalți copii o mulțime de jocuri interesante.
“Bunica din măr” este o invitație la aventură, o călătorie în lumea fanteziei. Invită micuții cititori la visare.
8 Comments
anasylvi
Ce carte draguta! Multumesc mult pentru recomandare, recenzia e foarte delicata si simpatica in acelasi timp.
Geo
Asa mi s-a părut și mie, Ana! Mulțumesc!
Oli
Îmi place recenzia, am reținut recomandarea, felicitări Geo și mulțumesc! ❤
Geo
Cu multă placere, draga mea. ❤️
Tyna
Pare o carte tare drăguță! Mulțumesc pentru recomandare!
Geo
Este, Tyna! Mi-a plăcut!
Mirela Barbalata
O carte pentru pitici tare drăguță!
Sunt convinsă că ai avut parte de o călători plină de duioșie pe meleagurile imaginației și fanteziei!
Geo
Ai dreptate, așa a fost!