Delicatese Literare
Recenzii

Cabina de săruturi de Beth Reekles, Editura Leda Edge – recenzie

Cabina de săruturi

(The Kissing Booth – 2012)

Beth Reekles

Editura Corint / Leda Edge

Traducerea: Claudia Roxana Olteanu

Nr. pagini: 368

An apariție: 2018

1. Cabina de săruturi – The Kissing Booth – 2012
1.5. The Beach House – 2011
2 Relație la distanță – Going the Distance – 2020 – prezentare

BETH REEKLES este o scriitoare britanică. S-a născut în Țara Galilor și a absolvit Exter University. A mai publicat: Rolling Dice și Out of Tune. La 15 ani, și-a încercat condeiul cu romanul Cabina de săruturi (The Kissing Booth) și l-a publicat pe platforma Wattpad, unde a fost citită de 19 milioane de ori.

Ea este Rochelle, dar prietenii o alintă Shelly sau Elle. Este drăguță, amuzantă, populară și tânjește în taină după marea iubire.

El este Noah, însă toată lumea îi spune Flynn, pentru că pare un nume mai potrivit pentru imaginea lui de băiat rău, fustangiu și aprig la mânie.

Atunci când Elle hotărăște să organizeze o cabină de săruturi cu prilejul mult așteptatului Carnaval al Primăverii, inevitabilul se produce, iar Elle și Noah ajung să formeze un cuplu. Tânăra însă nu se poate bucura din tot sufletul de povestea de dragoste abia începută. În timp ce inima îi spune să dea o șansă iubirii, mintea îi cere să fugă. Asta pentru că Noah este fratele lui Lee, cel mai bun prieten al lui Elle, iar între ei există un pact: acela de a nu te îndrăgosti de rudele amicului tău. Așadar, ce va face Elle? Va alege iubirea sau prietenia? Oare nu există o cale de a le împăca pe cele două, fără lacrimi și suferință?

Autoarea Beth Reekles a scris Cabina de săruturi pe când avea doar cincisprezece ani, iar în carte se simte din plin inocența și candoarea specifică acelei vârste, când copilăria s-a sfârșit iar adolescența își intră în drepturi, cu toate temerile și speranțele sale.

”În primul rând, nu îmi plăcea că maturizarea însemna și decizii importante. Cum ar fi la anul facultatea. Trebuia să mă gândesc la facultate. La naiba, habar n-aveam ce voiam să fac! Până acum mă mulțumisem să merg înainte. Nu mă gândisem prea mult la asta. Pur și simplu, habar n-aveam.

Sigur, maturizarea avea și părți bune, cum ar fi să ai un iubit sau să poți conduce mașina, să descoperi cine ești, tra-la-la.

Dar oare era atât de rău că o parte din mine ar fi vrut ca lucrurile să rămână la fel pentru totdeauna? Să dau fuga acasă și tata să-mi lipească un plasture pe genunchi după ce am căzut, să plonjez cu Lee în piscină și să nu mă intereseze altceva decât cum să fac ca să împroșc mai multă apă decât el.”

Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva Ellei, personajul feminin principal, o adolescență foarte simpatică și efervescentă, iar în gândurile acesteia simțim din plin amprenta personală a autoarei, aflată la început de drum, într-o perioadă încărcată de vise, nu toate foarte realiste.

Întâmplările relatate în carte sunt unele obișnuite, din viața de zi cu zi a unor liceeni, cu școală, petreceri, tachinări, mici ironii, planuri de viitor. Personajele sunt adolescenți obișnuiți, în vârstă de 17-18 ani, fără traume emoționale din trecut sau probleme existențiale. Deși Elle rămăsese orfană de mică, crescuse înconjurată de dragostea tatălui, având și sprijinul necondiționat al celui mai bun prieten al ei, Lee.

Relația dintre Elle și Lee este una cu totul specială, tinzând să dărâme mitul conform căruia nu poate exista o prietenie reală între o fată și un băiat. Elle și Lee se născuseră în aceeași zi, la distanță de doar câteva ore unul față de celălalt. Încă ce mici, cei doi au fost nedespărțiți, împărtășindu-și toate gândurile și încurajându-se reciproc în orice situație. Între cei doi nici nu putea fi vorba de o relație romantică, având doar o relație ca între un frate și o soră, plus o empatie cu totul specială, cum se întâmplă doar în cazul gemenilor.

Pe când Elle avea doar doisprezece ani, s-a îndrăgostit de Noah, fratele lui Lee, mai mare cu un an decât acesta. Însă Noah, mare cuceritor încă de atunci, nici nu părea să o observe pe Elle, decât pentru a o tachina când se afla întâmplător în preajma lui. După ce a suferit puțin, Elle și-a impus să îl uite. Tot atunci s-a născut și una dintre cele mai importante reguli ale prieteniei dintre Elle și Lee: niciodată să nu te îndrăgostești de rudele amicului tău!

Cinci ani mai târziu, această regulă de aur avea să fie însă grav încălcată. Când Elle, care nu avusese parte de experiența primului sărut, decide să participe la Cabina cu săruturi din cadrul Carnavalului de Primăvară al liceului, ea ajunge să îl sărute pe Noah, scânteile zboară în jurul lor, iar Elle realizează că el rămăsese dragostea ei secretă. Relația dintre Elle și Noah evoluează rapid în secret, în scurt timp ajungând să se culce împreună. Era pentru prima dată când Elle ascundea ceva de Lee, iar spaima că ar putea pierde prietenia acestuia în momentul în care va afla de relația ei cu fratele lui îi tulbură liniștea. Elle este complet bulversată în momentul în care realizează că, în cele din urmă, va trebui să facă o alegere: să urmeze regulile sau să-și urmeze inima.  

Pe mine nu m-a convins prea tare Elle de profunzimea sentimentelor ei față de Noah. Mi s-a părut că ceea ce simțea ea era o pasiune pur adolescentină, la o vârstă la care hormonii fac ravagii. Elle era mai degrabă preocupată de disconfortul lui Lee la aflarea veștii că ea era prietenă în secret cu fratele lui, decât de faptul că, prin atitudinea ei, i-ar fi putut răni sentimentele lui Noah. Chiar și atunci când, după mai multe gesturi extrem de romantice făcute de Noah, a decis să-i acorde acestuia o nouă șansă și să-l accepte din nou în viața ei, i-a cerut acordul lui Lee în acest sens.

Mult mai mult m-a convins Noah de puterea sentimentelor lui. În ciuda aparenței lui de ”băiat dur”, Noah s-a dovedit a fi, de fapt, un ”dulce”. De ani de zile îi ținea pe băieți departe de Elle, amenințându-i cu pedepse drastice dacă ar fi îndrăznit să atenteze la virginitatea acesteia. Când Elle a fost pe punctul de a se face de râs la o petrecere, întrucât băuse mult prea multe cocktailuri, Noah a intervenit prompt, luând-o practic pe sus de acolo. În relația lui secretă cu Elle, nu a grăbit lucrurile, ea fiind cea care a decis să treacă la ”nivelul următor”. Modul în care a acționat pentru a o recuceri m-a înduioșat. Vă las să descoperiți singuri în carte despre ce este vorba.

Cartea are o dulceață aparte, aducându-ți aminte de perioada în care apar fiorii primei iubiri, o iubire pe care doar timpul va demonstra dacă va rămâne un simplu foc de paie, sau se va transforma într-o pasiune puternică și profundă, capabilă să reziste tuturor încercărilor vieții. Un lucru însă e cert: prima iubire nu se uită niciodată!

”Poate că relația mea cu Noah chiar avea să meargă. Speram să fie așa. Îmi țineam degetele încrucișate. Dar poate că relația mea cu Noah nu avea să meargă, poate că aveam să întâlnim pe altcineva, sau poate urma să ne îndepărtăm, sau poate că o relație la distanță nu era potrivită pentru noi. Dar indiferent ce avea să se întâmple, știam că întotdeauna o parte din inima mea îi va aparține lui Noah Flynn, durul școlii; o mică părticică din inima mea avea să fie mereu a lui.”

Cartea a fost ecranizată, iar filmul este pe NETFLIX!

Cartea Cabina de săruturi de Beth Reekles poate fi comandată pe edituracorint.ro, librariadelfin.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura Leda Edge

Recenzii și prezentări cărți young adult

20 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *