Cadavrul din bibliotecă de Agatha Christie, Editura Litera, Colecția Buzz Books – recenzie
Cadavrul din bibliotecă
(The Body in the Library – 1942)
Agatha Christie
Editura Litera
Colecția Buzz Books
Data apariție: septembrie 2020
Nr. pagini: 256
Traducător: Mihai Caraiman
Seria Miss Marple
- Crimă la vicariat – Murder at the Vicarage – 1930
- 13 probleme – The Thirteen Problems (13 povestiri scurte) – 1932
- Cadavrul din bibliotecă – The Body in the Library – 1942
- Mâna ascunsă / Penița otrăvită – The Moving Finger – 1942
- O crimă anunțată – A Murder Is Announced – 1950
- Împușcături la Sonygates / Jocuri de oglinzi – They Do It with Mirrors – 1952
- Un buzunar plin cu secară – A Pocket Full of Rye – 1953
- Trenul de Paddington / Trenul din Paddington – 4:50 from Paddington – 1957
- Oglinda spartă – The Mirror Crack’d from Side to Side – 1962
- Misterul din Caraibe – A Caribbean Mystery – 1964
- La Hotelul Bertram / Hotel Bertram – At Bertram’s Hotel – 1944 – prezentare
- Nemesis – Nemesis – 1971
- Misterul crimei fără cadavru – Sleeping Murder – 1976
- Ultimele cazuri ale lui Miss Marple – Miss Marple’s Final Cases (8 povestiri scurte) – 1979
- Miss Marple: The Complete Short Stories – 1985
AGATHA CHRISTIE este cunoscută în întreaga lume drept „Regina Crimei“. Hercule Poirot, cel mai renumit detectiv după Sherlock Holmes, a fost creat pentru primul roman al Agathei Christie, Misterioasa afacere de la Styles. Poirot și Miss Marple au devenit faimoși la nivel mondial și au făcut subiectul l multor filme realizate pentru marele și micul ecran.
Servitoarea respectabilei familii Bantry, prieteni ai lui Miss Marple, descoperă în biblioteca acesteia cadavrul unei tinere foarte machiate, într-o ținută de seară cam vulgară.
Cine e fata? Cum a ajuns acolo? Și care este legătura cu o altă fată moartă, descopertiă într-o mașină incendiată?
Poliția nu are nicio idee, iar bârfele pe seama colonelului Bantry încep să se răspândească în St Mary Mead. Miss Marple se consideră obligată să intervină pentru a apăra reputația prietenilor săi.
Miss Jane Marple este al doilea personaj celebru adus la viață de Agatha Christie și se pare că autoarea, conform propriilor declarații, o plăcea mult mai mult decât pe Hercule Poirot.
În Cadavrul din bibliotecă, carte pe care am găsit-o pe stoc pe libris.ro, avem ocazia să ne convingem din nou de istețimea și intuiția formidabilei detective amatoare, care reușește să facă mai multe conexiuni uluitoare apelând la analogia cu diferite evenimente petrecute în St. Mary Mead, satul în care locuia.
Miss Marple a fost rugată să se implice în caz de buna ei prietenă, Dolly Bantry, în a cărei bibliotecă fusese găsit cadavrul unei tinere strangulate. Morișca de bârfe din sat se pornise și, deși atât Dolly Bantry cât și Jane Marple erau absolut convinse că soțul lui Dolly, colonel în retragere, nu avea nicio vină în legătură cu moartea tinerei, comunitatea locală părea să fie de altă părere, speculând că fie respectiva tânără era amanta acestuia, fie era fiica lui nelegitimă care îl șantaja, iar el o redusese la tăcere.
În urma investigațiilor poliției a fost descoperită identitatea victimei: Ruby, o tânără în vârstă de optsprezece ani, dansatoare la Majestic. Ruby fusese recomandată pentru acel post de Josie, verișoara ei, care era animatoare la jocul de bridge la același prestigios hotel și, până în urmă cu câteva luni, îndeplinise și rolul de dansatoare, alături de partenerul ei, Raymond. Un accident nefericit îi cauzase însă o luxație de gleznă și, temându-se să nu-și piardă postul, apelase la verișoara ei Ruby pentru a o înlocui pe perioada recuperării ei.
Însă dispariția lui Ruby nu fusese semnalată de Josie, ci de Conway Jefferson, un bătrân invalid, putred de bogat, cazat în acel hotel. Povestea lui Conway Jefferson era una foarte tristă. În urmă cu câțiva ani, își pierduse atât soția, cât și fiul și fiica într-un accident aviatic, el fiind singurul supraviețuitor, însă cu răni grave ce-i afectaseră iremediabil coloana. De atunci, el locuise împreună cu nora lui, Adelaide, ce avea un băiat adolescent din prima ei căsătorie, și cu Mark, ginerele lui.
Din interogatoriile efectuate de poliție, iese la iveală o informație stupefiantă: bătrânul Jefferson o îndrăgise nespus pe Ruby, care îi aducea aminte de propria lui fiică, și demarase procedurile de înfiere, modificându-și corespunzător testamentul în favoarea acesteia. Evident că cei mai afectați de aceste inițiative fuseseră nora și ginerele lui, care ar fi avut tot interesul ca Ruby să dispară din peisaj. Ambii aveau însă alibiuri beton. Astfel, în seara de dinaintea zilei în care Ruby fusese găsită moartă, aceasta dansase la ora 10 seara cu Raymond, fusese zărită apoi dansând cu un tânăr și urma să mai aibă un dans demonstrativ imediat după miezul nopții, la care ea nu mai apăruse însă. În acest interval intervenise și decesul, conform constatărilor medicului legist. În acest timp, Adelaide și Mark stătuseră permanent lângă Conrad, începând un joc de bridge la care li se alăturase apoi și Josie.
La scurt timp după moartea lui Ruby, în zonă mai este găsit cadavrul carbonizat al unei tinere adolescente, a cărei dispariție fusese semnalată de părinții acesteia. Ca o coincidență tulburătoare, cadavrul acesteia a fost găsit în mașina tânărului ce dansase ultima dată cu Ruby, acesta spunându-le polițiștilor la interogatoriu că sesizase lipsa mașinii în dimineața zilei în care Ruby fusese găsită omorâtă.
Mai multe coincidențe bizare par să îl lege de caz și pe Basil Blake, un producător de filme ce locuia în zonă.
În stilul ei caracteristic, Agatha Christie ne conduce pe mai multe piste false, năucindu-ne la un moment dat complet. Însă, în ceea ce nouă ni se pare un haos desăvârșit, Miss Marple reușește să vadă un tablou clar al evenimentelor petrecute, dându-și seama clar cine era criminalul, care era motivația acestuia și cum săvârșise crima. Mai rămânea doar să îl facă să se demaște, lucru care îi reușește în urma unei înscenări magistrale. Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte despre ce este vorba.
Recomand cu mult drag această carte iubitorilor de cărți polițiste și de mister!
12 Comments
familiasimionescuyahooro
Excelenta recenzia, ai surprins perfect cadrul general al povestii❤️Felicitări, mulțumesc mult pentru recomandarea extrem de tentanta❤️
Tyna
Mulțumesc! ❤ Cu mult drag! ❤
Mirela Barbălată
Incitantă și tentantă recenzia! Felicitări!
O poveste în stilul caracteristic al autoarei . Mulțumesc pentru recomandare!
Tyna
Mulțumesc! Cu multă plăcere!
Geo
Frumoasă recenzie. Se simte cât de mult ți-a plăcut cartea! Mulțumesc pentru recomandare, Tyna! ❤️
Tyna
Mulțumesc! Cu multă plăcere!
anasylvi
Excelent construita recenzia, incitanta fara a dezvalui, numai atat cat sa te faca curios. Multumesc mult pentru recomandare!
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag!
Oli
Foarte frumoasa si bine construita recenzie, ai surprins perfect atmosfera actiunii, cadrul si misterul, felicitari si multumesc pentru recomandarea de top!
Tyna
Mulțumesc! Sunt convinsă că o să îți placă!
Daniela Balan
O autoare de top , o carte interesantă ! Felicitări pentru recenzia frumoasă, tentantă și captivantă ❤️
Tyna
Mulțumesc!