Delicatese Literare
Recenzii

Cadoul de Cecelia Ahern, Editura ALL – recenzie

Cadoul

(The Gift – 2008) 

Cecelia Ahern

Editura ALL

Traducere: Marilena Iovu

Nr. pagini: 320

An apariție: 2010

Bestseller internațional

Cadoul a fost nominalizat la Premiile Irish Book si a ocupat locul al doilea în topul vânzărilor de carte pe 2008 din Marea Britanie.

Prin intermediul acestei povești, Cecelia Ahern construieşte o parabolă a vieţii moderne trepidante, cu un mesaj emoţionant, plin de înţelepciune şi speranţă. Romanul a fost nominalizat la Irish Book Awards. 

Lou Suffern este un om de afaceri prosper, surmenat, aflat într-o permanentă bătălie cu secundele. Își exersează intens devotamentul față de muncă, neglijându-și întreaga familie. Când spiritul sărbătorilor îi animă pe toți cei din jurul lui, își păstrează totala indiferență.

Într-o dimineaţă geroasă, dintr-un acces de generozitate care nu îl caracterizează, Lou îi oferă o cafea lui Gabe, un om fără adăpost. Mai mult decât atât, îl angajează pe sărmanul om la serviciul de curierat intern.

Cum viaţa personală şi profesională a lui Lou se află la răscruce, iar Crăciunul se apropie, Gabe îi oferă un cadou magic, menit să-i reamintească ce preţios este timpul. Va reuși însă acest om providenţial să-l ajute pe Lou să recupereze tot ce a pierdut, înainte de a fi prea târziu?

„Cel mai bun mod de a evada din viața de zi cu zi este să te refugiezi în paginile unui roman de Cecelia Ahern.“ – Glamour

„Fermecător… Cadoul este ca un pulover cald și confortabil.” – Associated Press Staff

„Această poveste modernă a lui Scrooge, bătrânul cu inima de gheață care disprețuiește Crăciunul, este o lectură încântătoare cu o mulțime de întorsături de situație amuzante.” – Usa Today

„O poveste emoționantă… Cadoul strecoară elemente magice în tabloul vieții de zi cu zi.” – Booklist

Toate cărțile Ceceliei Ahern sunt dulci-amărui și conțin mesaje importante, pline de înțelepciune, care îți ating sufletul.

Cadoul este o carte foarte emoționantă, care te face să conștientizezi importanța timpului și adevăratele valori ale vieții.

De multe ori în viață ne stabilim obiective importante de atins și ne dedicăm tot timpul și energia îndeplinirii acestora, neglijând multe alte aspecte importante și uitând că timpul nu stă pe loc…

Alergăm după o promovare în carieră, recunoaștere profesională și siguranță financiară, dar, paradoxal, când le obții pe toate acestea, constați că singurul lucru pe care nu îl poți cumpăra cu bani este ”timpul”. Nu te poți întoarce în trecut să mergi la serbările copiilor sau reuniunile familiale pe care le-ai ratat, întrucât aveai sarcini importante de îndeplinit la serviciu… Nu mai ai vârsta necesară să te mai bucuri de distracțiile pe care ți le-ai refuzat, întrucât erai mult prea ocupat să te afirmi profesional sau să acumulezi avere…

Uneori, cel mai miraculos cadou este să ți se ofere șansa să conștientizezi tot ce ai pierdut și să primești un extra-timp pentru a încerca să mai repari lucrurile, fie și în cel de-al doisprezecelea ceas…

Acțiunea cărții începe în ajunul Crăciunului. Un adolescent rebel, în vârstă de paisprezece ani, sparge geamul casei în care locuia tatăl lui cu noua lui familie, aruncând în el cu un curcan înghețat. Gestul lui trădează toată frustrarea faptului că a fost părăsit de tatăl lui, iar surioara lui vitregă în vârstă de câteva luni beneficia de toată afecțiunea și atenția acestuia, care cândva era îndreptată doar asupra lui.

Detectivul Raphie, în custodia căruia acesta a ajuns în secția de poliție până la sosirea mamei lui, a înțeles dintr-o singură privire toate frământările băiatului și că, sub o fațadă dură, acesta ascundea multă suferință și neliniște.

Simțind că acesta avea nevoie de îndrumare și ajutor, Raphie a decis să-i relateze povestea impresionantă a lui Lou Suffern, un om de afaceri prosper și ambițios, pentru că, nu-i așa?, e mult mai bine să înveți din greșelile altora decât din ale tale…

„Aceasta este o poveste despre oamenii care, asemenea cadourilor, ascund secrete sub învelișul de poleială, până când apare persoana potrivită care le dă la o parte și descoperă ce se află înăuntru. Uneori trebuie să dai la o parte multe învelișuri pentru a afla cine ești cu adevărat.”

Lou Suffern se apropia de patruzeci de ani și se afla într-o permanentă luptă cu timpul, nereușind niciodată să împace ambele aspecte ale vieții lui, cea profesională și cea personală. Deși avea o soție minunată și doi copii adorabili, Lucy, în vârstă de cinci ani și Pud, în vârstă de doar câteva luni, Lou nu reușea niciodată să-și găsească disponibilitatea necesară pentru a petrece timpul cu ei, fiind mult prea preocupat să obțină o avansare importantă în carieră, care i-ar fi adus mai multă faimă și mai mulți bani, de care, de altfel, nu avea prea multă nevoie.

Deși Crăciunul se apropia cu pași repezi, Lou nu intrase în atmosfera magică a sărbătorilor, care îi însuflețea pe cei din jur. Când șeful lui i-a cerut să participe în locul lui la o întâlnire importantă, întrucât dorea să participe la serbarea fiului lui, Lou nu a pregetat nicio clipă să se ducă, chiar dacă un alt coleg putea să preia această sarcină și, procedând astfel, își dezamăgea fetița, ratând propria serbare a fetiței lui…

Interacțiunea cu un om al străzii avea să-i zdruncine din temelii existența lui Lou. Ajungând într-o zi, ca de fiecare dată, primul la serviciu, Lou s-a oprit să-i ofere o cafea lui Gabe, un bărbat tânăr fără locuință, iar din conversația cu acesta a constatat cu surprindere că acesta recunoștea cu ușurință toate persoanele din clădire după pantofii pe care-i purta. Lou a aflat astfel că un coleg de-al lui se întâlnise în secret cu șeful lui, mai mult ca sigur ”vânând” postul visat de el. Realizând că Gabe i-ar putea fi de folos și în viitor, furnizându-i informații prețioase din interior, Lou i-a oferit acestuia un post de curier în cadrul companiei.

Curând, Lou avea să regrete decizia luată. Gabe părea să fie mereu pe urmele lui, iar eficiența cu care acesta își îndeplinea sarcinile îl făcuseră remarcat de toată lumea, Lou având chiar impresia că Gabe vâna chiar postul lui, fapt ce l-a făcut să-și întețească și mai mult eforturile în detrimentul vieții de familie.

Când însă Gabe i-a oferit lui Lou câteva pastile pentru durerea acestuia de cap, un miracol s-a produs iar Lou s-a dedublat, putând fi prezent în două locuri diferite în același timp, atât acasă cât și la serviciu.

Având posibilitatea, pentru prima dată după mult timp, să stea relaxat alături de soție și copii, fără stresul că trebuie să se grăbească să ajungă altundeva, Lou a remarcat ce soție extraordinară, frumoasă, inteligentă, bună și devotată avea, fiind copleșit de regrete că o înșelase de mai multe ori, ultima dată chiar cu bona copiilor, pricinuindu-i multă suferință soției lui când aceasta descoperise acest lucru.

În același timp, privindu-l de dinafară pe celălalt ”eu” al lui, Lou a fost dezgustat de comportamentul și egoismul lui.

Era oare prea târziu să mai îndrepte lucrurile?

La un moment dat, Lou a descoperit că miraculoasele pastile oferite de Gabe erau, de fapt, niște banale medicamente pentru durerea de cap. Cine era cu adevărat Gabe și ce urmărea acesta?

Vă las să descoperiți singuri în carte desfășurarea evenimentelor, care a fost cadoul magic pe care i l-a dat Gabe lui Lou și care va fi deznodământul.

Finalul, deosebit de emoționant, mi-a adus lacrimi în ochi, dar m-a și pus pe gânduri.

Alături de adolescentul rebel, și noi am primit o lecție prețioasă. Depinde doar de fiecare dintre noi în parte cât de bine o vom conștientiza și ce concluzii vom trage…

”Timpul e mai scump ca aurul, mai prețios ca diamantele, mai valoros ca petrolul sau orice altă comoară. Timpul e cel care ne lipsește, timpul provoacă războiul din inimile noastre, deci trebuie să-l cheltuim cu înțelepciune. Timpul nu poate fi ambalat cu fundiță și lăsat sub brad în noaptea de Crăciun.

Timpul nu poate fi dăruit. Dar te poți bucura de el alături de ceilalți.”

Cartea Cadoul de Cecelia Ahern poate fi comandată pe targulcartii.ro

Am menționat cartea în Top 10 cărți romantice a căror acțiune se petrece în preajma Crăciunului

Recenzii și prezentări cărți Cecelia Ahern

14 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *