Delicatese Literare
Recenzii

Călătoria mea cu Charlie de Mark Lowery, Editura Pandora M – recenzie

Călătoria mea cu Charlie

Mark Lowery

Editura Pandora M

Colectie: Literati
Anul apariției: 2018
Număr de pagini: 272
Traducerea: Bogdan Voiculescu
Titlu original: Charlie and me: 421 miles from home
Mark Lowery a crescut în Preston, dar acum locuiește lângă Cambridge cu familia sa și este profesor de școală primară. Pe vremuri făcea mult sport – alerga, mergea cu bicicleta, înota citea, dar acum preferă să stea acasă, să schimbe scutece și să-i distreze pe cei trei copii mici ai săi. În timpul rămas încă mai caută o prăjitură care să nu-i placă. Mark Lowery deține un Master în Literatură pentru Copii. Primele două cărți ale sale – Socks Are Not Enough și Pants are Everything au fost nominalizate la Roald Dahl Funny Prize. Este și autorul seriei Roman Garstang (The Jam Doughnut that Ruined my Life, The Chicken Nugget Ambush, Attack of the Woolly Jumper, The Great Caravan Catastrophe).
Martin are 13 ani și împreună cu fratele său mai mic, Charlie, pornește într-o călătorie absolut specială. Vor traversa Marea Britanie, un drum de exact 678 de kilometri din Preston până în vârful peninsulei Cornwall, unde îi așteaptă un delfin într-un port.
Martin ține foarte mult la Charlie, care este un băiat neobișnuit. E unul dintr-un milion. S-a născut prematur și e un miracol că a supraviețuit. Și la cât este de neastâmpărat, își ține mereu fratele în alertă. Martin se străduiește să fie un frate bun, dar e greu când în Cornwall îi așteaptă ceva copleșitor…
Mark Lowery deține un Master în Literatură pentru Copii. Primele două cărți ale sale – Socks are not enough și Pants are everything – au fost nominalizate la Roald Dahl Funny Prize. Este și autorul seriei Roman Garstang.
Un roman minunat, amuzant și trist deopotrivă … o poveste înduioșătoare despre bunătate și pierdere.” – The Sunday Times

Această carte se adresează în primul rând copiilor între 8 și 14 ani, dar nu numai. La fel de bine, poate fi citită și de cei mai mari sau chiar adulți.
“Ce-ai face din dragoste pentru fratele tău?”
Este o întrebare la care se răspunde ușor: totul!
O carte despre iubirea dintre frați. Despre un frate special:
“Charlie nu e un copil obișnuit. E unul dintr-un milion. De fapt, e unul dintr-un Charlilion. Că veni vorba, Charlilionul e un număr inventat de el, egal cu infinitate plus unu. Am încercat să-i explic că nu există infinitate plus unu. Infinitatea merge la infinit. Charlie a zis că sunt un cap-de-banană. Când are chef, se poartă foarte copilărește.”
O poveste despre doi frați care se iubesc. Unde cel mare îl protejează pe cel mic.
“Vede prost cu un ochi, are un cap imens, sforăie ca un hipopotam, se îmbolnăvește des, are gusturi ciudate la mâncare și o memorie oribilă, e mereu fără suflare din cauza astmului, firav și impertinent, nu e în stare să facă nimic de unul singur și nici să se concentreze mai mult de două secunde, cu mintea pe dos și nu pricepe ce este pericolul. Prietenul meu cel mai bun din absolut toată lumea.”
Ce poți să spui mai mult? Este clar că Martin își iubește foarte mult fratele!
O poveste plină de emoție, dureroasă, care te prinde în mreje și te stoarce efectiv de orice putere. O citești cu sufletul, îi faci loc în inima ta și nu o uiți foarte ușor. Este o carte care se cere citită! Simțită! O poveste de viață, în ciuda grijilor și problemelor cărora sunt nevoiți să le facă față.
Martin este un băiețel inteligent, care-și iubește fratele și îi dorește binele. Curajos din cale-afară, micul Martin ne invită să-l însoțim în călătoria lui alături de Charlie. Iar Charlie… Charlie cucerește inima oricui!
“ – Dar ciocolate din alea groase, învelite în folie aurie? Alea sunt preferatele mele. Nouăzeci la sută, ciocolată. Cinci la sută, biscuit.
– Și ceilalți cinci la sută? întreb eu, pentru simplul motiv că mereu îmi dă câte un răspuns ciudat.
Charlie fornăie zgomotos.
– Visuri.”
“Călătoria mea cu Charlie” este un roman de aventură, o călătorie importantă pentru cei doi frați. Este călătoria vieții lor.
“- Plecați într-o excursie specială? întrebă el, făcând semn spre rucsacul meu.
Încerc să mă gândesc la un răspuns, moment în care intervine Charlie.
– Elveția, spune el grav. Trebuie să-mi fac upgrade la laserul din buric.”
Cum vă spuneam, nu ai cum să-i reziști lui Charlie! Este adorabil. Iar ca frate, cred că este inegalabil. Un asemenea frate și-ar dori oricine.
Charlie este un băiețel născut prematur, la doar 25 de săptămâni. A stat 3 luni în spital, timp în care a fost operat de patru ori deoarece inimioara lui tot ceda… și a făcut o infecție urâtă de la tuburile respiratorii.
“Dar a luptat, și a luptat și, cumva, a supraviețuit.”
Romanul acesta este un fel de imn dedicat lui Charlie. Scris chiar de fratele lui, care l-a iubit atât de mult. O carte care îți rupe inima în bucăți pe care, apoi, le lipește la loc. Nu mai este niciodată ca la început, dar cu siguranță te simți mai bogat sufletește după ce ai citit cartea. Fiecare rând al cărții te lasă să simți prietenia dintre cei doi frați, legătura sufletească care-i unește și dragostea unuia pentru celălalt.
“Charlie e un copil foarte haios, dar uneori e ca un pisoi rătăcit — trece prin viață împiedicat și derutat, fără să-și dea seama ce se petrece în jur. N-aș zice că sunt o persoană bună la inimă sau mai știu eu ce. Pur și simplu trebuie să-l ajut.”
Cartea este împărțită în etape ce reprezintă etapele călătoriei celor doi micuți spre Cornwall. Iar fiecare etapă începe cu versuri scrise de Martin:
“Tu ești un delfin sărind.
O întrupare minunată
A ceea ce înseamnă
Să fii viu.”
Pe măsură ce călătorim alături de Martin și Charlie, avem parte de amintirile lui Martin, care ne permit să-i cunoaștem mai bine. Și ne dăm seama că…
“… acum totul pare ok.
Doar că nu e.
Nu cu adevărat. Am fugit de acasă, mi-am răpit fratele și acum mergem în capătul țării ca să ne petrecem acolo weekendul. Dacă – pardon, când – mama și tata o să afle, o să-mi ia gâtul. Asta dacă nu mă arestează mai întâi poliția în gară.”
De aici, deja îți pui mii și mii de întrebări. Și oricât încerci, nu reușești să găsești un răspuns. Așa că, plin de idei, citești despre această aventură memorabilă fără a putea întrezări finalul.
Pe parcursul cărții am fluctuat între două stări emoționale: neliniștea și hohotele de râs provocate de năzdrăvaniile lui Charlie. Cumva, Martin și Charlie reușesc să călătorească singuri și nimeni nu își pune întrebări în acest sens… Dar, frica lui Martin se transmite și cititorului care, cu inima bubuind asemeni unei tobe citește fără să se poată opri.
Cartea este o ciocolată dulce- amăruie… De ce? Este frumos să vezi pe cineva că își iubește atât de mult fratele, că e dispus să facă orice pentru el. Iar partea amăruie… vă las pe voi să o descoperiți.
O lectură care-ți schimbă perspectivele! Te pune pe gânduri și te face să apreciezi ceea ce ai. La finalul acestei cărți înveți despre bucuria de a trăi, despre valoarea amintirilor și despre iubirea de frate.
“Să dansezi singur
Într-o sală plină.
Muzica liber ascultam –
Pam chinga pam.
Fericirea se găsește ușor.
Dar se pierde într-o clipă.”
Sunt dați în urmărire la gările prin care trec, de părinții îngrijorați. Nici nu vreau să mă gândesc prin ce coșmar trece un părinte care-și caută disperat copilul… Mi se strânge inima. Printre schimbări de trenuri, drumuri înfundate și planuri date peste cap în ultimul moment, primesc ajutoare pentru a ajunge la locul în care își doresc, ajutoare nesperate.
“Călătoria mea cu Charlie” poate fi văzută drept o experiență inedită, o declarație de dragoste față de frate sau drept o călătorie spre împlinirea unui vis, a unei ultime dorințe…
“Cu o explozie imensă de apă, care surprinde lumina soarelui, puiul de delfin sare din apă și țâșnește în aer, trecând prin norul lui Charlie. Plutește o clipă în gol, împrăștiind canușa în rotocoale zglobii, care se amestecă cu stropii de apă aurii, și apoi coboară și dispare în marea întunecată.”

Cartea Călătoria mea cu Charlie de Mark Lowery a fost oferită pentru recenzie de Editura Pandora M

Cărțile autoarului Mark Lowery pot fi comandate de pe elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura Pandora M

14 Comments

Spune-ți părerea!