Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Călătorie pe lună. Portalul Magic nr. 8 de Mary Pope Osborne, Editura Paralela 45

Călătorie pe lună. Portalul Magic nr. 8

(Midnight on the Moon – 1996)

Mary Pope Osborne

Editura Paralela 45

Traducător: Cristina Miron

Ilustrator: Sal Murdoca

Nr. de pagini: 104

An apariție: 2020

Seria Portalul magic / Magic Tree House Series

Mary Pope Osborne, autoare americană de cărţi pentru copii, s-a născut pe 20 mai 1949. Este renumită pentru premiata sa serie bestseller Magic Tree House (Portalul Magic), din care s-au vândut peste 130 de milioane de exemplare în toată lumea şi care s-a tradus în 30 de limbi.

Fiică de cadru militar, Mary Pope Osborne s-a mutat des cu familia în timpul copilăriei şi adolescenţei: în Oklahoma, Florida, Virginia, Austria. După ce tatăl ei s-a stabilit într-un orăşel din Carolina de Nord, adolescenta Mary a regretat viaţa aventuroasă de dinainte şi s-a refugiat în teatru, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului liber în culisele teatrului din oraşul său. Pasiunea sa a fost atât de mare, încât a studiat arta dramatică la universitate, unde a devenit interesată de mitologie şi religie comparată.
După absolvirea studiilor universitare, la începutul anilor 70′, a dus o viaţă aventuroasă: a stat cu cortul într-o grotă din insula Creta, apoi a traversat, în compania unor prieteni pasionaţi de Orient, 16 ţări din Asia, printre care Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, India şi Nepal.

După întoarcerea acasă, a avut câteva slujbe mărunte şi s-a căsătorit cu actorul muzician Will Osborne, pe care l-a însoţit în turnee. A predat arta dramatică în Bronx şi a lucrat ca asistent editorial la o revistă pentru copii. În acea perioadă a început să scrie povestea unei fetiţe de 11 ani, care aminteşte de autoare, aşa cum era în copilărie, poveste care s-a transformat într-un succes mondial.

De 20 de ani, Mary Pope Osborne traversează spaţiul şi timpul în cele peste 50 de volume ale sale, în texte care au fost traduse şi au ajuns la copii din toată lumea.

Seria PORTALUL MAGIC

Jack și sora lui mai mică, Annie, călătoresc în timp și spațiu dintr-o căsuță secretă, plină cu cărți, descoperită într-un copac fabulos. Fiecare carte deschisă îi face să treacă printr-un portal magic, oferindu-le prilejul unor aventuri alături de creaturi uimitoare și personaje din epoci istorice diferite. Extrem de apreciate de părinți, de profesori, dar mai ales de copii, cărțile din seria PORTALUL MAGIC au realizat un lucru cu adevărat magic: au trezit pasiunea lecturii, devenind cărțile favorite ale tuturor fetelor și băieților din țările în care au fost traduse. Pentru că fiecare cititor devine o parte din poveste!

#8. Călătorie pe Lună

Zâna Morgan este în pericol. Pentru a o salva, Jack și Annie trebuie să găsească ultimul obiect care va rupe vraja aruncată asupra ei. De această dată, căutarea îi poartă în viitor, pe o stație spațială selenară. După ce și-au pus costumele de astronauți, copiii se distrează copios și fac salturi uriașe. Asta până dau de un vehicul misterios și riscă să rămână fără oxigen. Va reuși omul de pe Lună să îi ajute?

Seria Portalul Magic este o serie încântătoare, care a reușit să înflăcăreze imaginația a milioane de cititori din întreaga lume.

Într-o zi de vară, în Frog Creek, Pennsylvania, o căsuță misterioasă a apărut într-un copac din pădure. E înțesată de cărți și e… magică! Ea are darul de a te purta în locurile descrise în carte. Tot ce ai de făcut e să deschizi o carte, să-ți pui o dorință și te trezești transportat în lumi de altădată.

Să înceapă aventurile! Alături de cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, micii cititori vor avea ocazia să călătorească în ținuturi de basm și să afle informații prețioase din diferite domenii.

Cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, se completează foarte bine reciproc. Jack, în vârstă de 8 ani, este serios și studios, iubește foarte mult cărțile, asta îl ajută de foarte multe ori să iasă din situații periculoase. Annie, în vârstă de 7 ani, este curioasă și zburdalnică, comunică foarte bine cu animalele și nu ratează nicio ocazie de a-și atrage fratele în aventuri.

În primele patru cărți din serie, cei doi frați au avut parte de tot felul de aventuri palpitante. Astfel, în Dinozaurii vin spre seară, Jack a fost salvat de un tiranozaur înspăimântător. În Cavalerul misterios, cei doi copii au pătruns într-un castel medieval, fiind capturați și duși într-o temniță înspăimântătoare. În Secretul piramidei, s-au rătăcit pe coridoarele întunecate ale unei piramide. Iar în Comoara piraților au ajuns prizonierii căpitanului Oase!

După ce au reușit să scape cu bine din toate aceste situații periculoase, cei doi copii au descoperit cine este proprietarul căsuței fermecate: zâna Morgan, o celebră bibliotecară din vremea regelui Arthur, care călătorește prin timp și spațiu pentru a aduna cărți, fiind și cea care i-a ajutat de altfel în fiecare din cele patru misiuni în momentele critice.

De data aceasta, a venit rândul celor doi frați pentru a o ajuta pe zâna Morgan. Jack și Annie au găsit în căsuța din copac un mesaj îngrijorător… Morgan este în pericol! Pentru a o salva, cei doi frați trebuie să găsească patru obiecte. În Codul luptătorilor Ninja. Portalul Magic nr. 5, Jack și Annie au descoperit primul obiect necesar operațiunii de salvare – o piatră numită ”mărgeaua lunii”. Pentru a găsi cel de-al doilea obiect, cei doi frați s-au aventurat tocmai în… jungla Amazonului! În Aventuri în jungla Amazonului Jack și Annie au găsit cel de-al doilea obiect necesar desfacerii vrăjii – un fruct de mango! În Vrăjitorul din era glaciară. Portalul Magic nr. 7, cei doi frați au fost transportați într-un ținut înghețat, realizând că ajunseseră chiar în plină eră glaciară! Cel de-al treilea obiect – un fluier fermecat!

Mai era nevoie doar de un singur obiect pentru a desface vraja. Unde oare îl vor găsi Jack și Annie?

În Călătorie pe lună. Portalul Magic nr. 8, Jack și Annie vor avea parte de o surpriză colosală! Căsuța magică îi va transporta în viitor, după anul 2031, într-un centru spațial aflat tocmai pe… Lună!

Din informațiile găsite în cartea deschisă din căsuță, Jack și Annie au aflat că o zi pe Lună durează cât echivalentul a 27 de zile terestre. Cum nu există atmosferă, temperatura poate atinge 125 de grade Celsius la soare. Era evident că fără o costumație specială, cei doi frați nu puteau să se aventureze în afara bazei spațiale. Din fericire, Jack și Annie au găsit într-o încăpere costume pe măsura lor și, echipați corespunzător, au pășit pe Lună!

La început, cei doi frați s-au distrat de minune, constatând că puteau să sară precum cangurii. Explicația era una simplă și au găsit-o imediat în carte: ”Oamenii cântăresc mai puțin pe Lună din cauza gravitației mici și a lipsei de aer. Dacă pe Pământ cântărești 30 de kilograme, pe Lună vei cântări doar 5.”

Un vehicul cu patru roți imense le-a oferit ocazia de a se deplasa și mai repede, ajungând la locul unde au pășit primii oameni pe Lună în iulie 1969.

Oxigenul ținea însă doar 2 ore, iar timpul se scurgea nemilos. Unde oare se afla cel de-al patrulea obiect? Un meteorit căzut din senin în fața lor i-a avertizat că pericolele puteau fi nenumărate și că trebuiau să se reîntoarcă rapid la bază. Întâlnirea cu un om de pe Lună le redă speranțele. Va reuși acesta să-i ajute?

Vă las plăcerea să descoperiți singuri în carte toate peripețiile prin care au trecut cei doi frați pe Lună, care era cel de-al patrulea obiect și cum vor reuși cei doi frați să desfacă vraja.

Din fericire, aventurile celor doi frați nu se opresc aici, îi așteaptă noi mistere de dezlegat și ținuturi de descoperit!

Călătorie pe lună. Portalul Magic nr. 8 de Mary Pope Osborne poate fi comandată pe edituraparalela45, libris.ro, cartepedia.ro, elefant.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți din seria Portalul magic

10 Comments

Spune-ți părerea!