Calul bălan de Agatha Christie, Editura Litera, Colecția Buzz Books – recenzie
Calul bălan
(The Pale Horse – 1961)
Agatha Christie
Editura Litera
Colecția Buzz Books
Traducere: Lidia Grădinaru
Nr. de pagini: 320
An apariție: 2020
Agatha Christie a fost numită de către Guinness Book of World Records, printre alții, ca cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, împreună cu William Shakespeare. UNESCO consideră că ea este actualmente autorul individual tradus în cele mai multe limbi (cel puțin 56), fiind depășită doar de operele colective ale corporației Walt Disney Productions.
Până în 2006, cărțile sale s-au vândut în două miliarde de exemplare, în întreaga lume. Agatha Christie a publicat 80 de romane și nuvele și 19 piese de teatru, traduse în peste 70 de limbi.
O seară liniștită într-o cafenea de pe King’s Road din Londra este întreruptă de o luptă între două tinere. Nu la așa ceva s-a așteptat istoricul Mark Easterbrook când s-a mutat în Chelsea, ca să-și scrie cartea și să jelească moartea nașei lui, lady Hesketh-Dubois. În decurs de o săptămână, una dintre fete este găsită moartă în pat, la fel ca nașa lui Mark. Cele două femei nu se cunoșteau, dar numele lor apar pe o listă misterioasă găsită la hanul Calul bălan, unde se spune că locuiesc trei vrăjitoare care pot să omoare pe oricine prin mijloace supranaturale.
Va putea, oare, Mark Easterbrook să rezolve misterul înainte să ajungă și el pe temuta listă?
”Crimă prin magie neagră – foarte ingenios, foarte captivant.” – Evening Standard
Un preot asasinat în miez de noapte, o listă misterioasă găsită în pantoful acestuia cu numele unor persoane ce muriseră de curând, aparent din cauze naturale, trei vrăjitoare despre care se zvonea că pot să omoare pe oricine prin magie neagră și un detectiv atipic sunt ingredientele care fac din Calul bălan un thriller-mystery extrem de reușit, plin de suspans, ingenios şi foarte captivant.
Scris în anul 1961, romanul este elaborat după o cu totul altă rețetă decât cele în care apar ca personaje Hercule Poirot sau Miss Marple, păstrând însă aceeași întorsătură spectaculoasă de situație la final și dovedindu-ne încă o data talentul incontestabil al Agathei Christie pentru acest gen literar.
Deși cartea apare ca făcând parte din seria Ariadne Oliver, excentrica scriitoare de romane polițiste apare doar într-un rol secundar, istoricul Mark Easterbrook fiind cel care și-a asumat benevol rolul de detectiv, intrigat de mai multe coincidențe stranii. Cu toate acestea, o observație făcută într-un moment cheie de Ariadne Oliver va fi cea care îi va declanșa lui Mark Easterbrook un lanț de deducții care vor conduce la finalizarea cazului.
Am avut și surpriza deosebit de plăcută să descopăr și o frumoasă poveste romantică în plan secundar. În timpul desfășurării anchetei, Mark Easterbrook o va cunoaște pe Ginger Corrigan, o tânără fermecătoare, isteață și curajoasă, cu care va face o echipă redutabilă în dezlegarea misterului, cei doi logodindu-se la final.
Misterul plutește în aer încă de la primele pagini. Chemat în miez de noapte la căpătâiul unei muribunde, preotul Gorman este tulburat de confesiunea acesteia și îi promite că va opri totul. Însă, în drum spre casă, preotul Gorman este asasinat. Inspectorul Lejeune, ofițerul care investiga cazul, găsește în pantoful acestuia o listă cu numele unor persoane, aparent fără legătură între ele. Făcând câteva cercetări pentru a înțelege semnificația listei, inspectorul Lejeune a descoperit un fapt tulburător: majoritatea persoanelor aflate pe listă muriseră subit de curând, deși niciuna dintre morți nu fusese catalogată drept suspectă.
Mark Easterbrook a aflat întâmplător de acea listă de la prietenul lui, polițistul Jim Corrigan. Coroborând-o cu alte informații bulversante aflate, Mark a decis să investigheze posibilitatea ca acele morți să nu fi fost de fapt naturale, ci la comandă. Conform unei bârfe, dacă cineva era interesat ca o persoană să dispară, era suficient să meargă la hanul Calul bălan și să apeleze la cele trei vrăjitoare de acolo, iar acestea rezolvau problema prin magie neagră, provocând moartea persoanei în cauză de la distanță. Dacă era adevărat, ar fi fost vorba de o crimă perfectă, imposibil de dovedit.
Mark reușește să se infiltreze în mijlocul vrăjitoarelor și asistă la un ritual șocant, care-i zdruncină din temelii toate convingerile logice. Oare poate cu adevărat cineva să ucidă doar prin puterea minții?
Indiferent de riscuri, Mark era decis să facă totul pentru ca aceste crime să înceteze. Împreună cu Ginger, o tânără care-l impresionase prin ideile ei la o serată, intră într-un joc periculos, ce putea avea implicații mortale pentru amândoi.
Vă las să descoperiți singuri în carte modul spectaculos în care se va dezlega în final misterul.
Vă vine să credeți sau nu, această carte a salvat viața unei tinere. În anul 1976, anul morții Agathei Christie, o tânără de 19 ani din Qatar a fost adusă la un spital din Londra în stare foarte gravă. Una dintre asistente a remarcat faptul că simptomele prezentate de aceasta erau asemănătoare cu cele ale victimelor din romanul Calul bălan și le-a atras atenția doctorilor, spunându-le și cauza. În urma acestei revelații, doctorii au schimbat tratamentul, iar viața tinerei a fost salvată!
Cartea a fost adaptată în anul 2020 de Sarah Phelps sub forma unui serial de televiziune thriller BBC One în două episode, regizat de Leonora Lonsdale, avându-i în distribuție pe Rufus Sewell și Kaya Scodelario.
10 Comments
familiasimionescuyahooro
Excelenta recenzia si foarte interesanta povestea impactului pe care l-a avut cartea asupra unora dintre cititori (a salvat viata acelei tinere!).❤Multumesc mult pentru recomandarea deosebita.❤
Tyna
Mulțumesc! Da, și eu am fost impresionată că o informație dintr-un roman a contribuit la salvarea unei vieți!
anasylvi
Recenzia este excelenta, cartea – un clasic al literaturii politiste, iar articolul despre cazul tinerei din Qatar foarte interesant. Multumesc pentru intregul ansamblu bine alcatuit! Felicitari!
Tyna
Mulțumesc!
Oli
O recenzie de nota maxima, foarte frumos construita, si o recomandare de top, am retinut-o! Felicitari si multumesc, imi doresc sa citesc si eu cartea asta! Imi plac cartile politiste, mai ales cele clasice!
Tyna
Mulțumesc! Și mie!
Mirela Barbălată
Nu știam de cazul tinerei. Surprinzător!
Autoarea nu se dezminte! Un talent deosebit, povesti fascinante! Felicitări pentru recenzie!
Tyna
Mulțumesc! Într-adevăr, cu Agatha Christie mergi la sigur!
Geo
Îți mulțumesc pentru recomandare. Nu am citit nimic de aceasta autoare.
Tyna
Cu drag!