Delicatese Literare
Recenzii

Camerista de Nita Prose, Editura Litera, Colecția Buzz Books – recenzie

Camerista

(The Maid – 2022)

Nita Prose

Editura Litera

Colecția Buzz Books

Traducere: Ana Maria Scarlat

Nr. de pagini: 384

An apariție: 2022

Nita Prose are o bogată experiență de redactor, căpătată în lucrul cu autorii de bestselleruri și cărțile lor. Camerista (The Maid) este romanul ei de debut. Locuiește în Toronto, Canada, într-o casă de o curățenie moderată.

  1. Camerista – The Maid – 2022
  2. Oaspetele misterios – The Mystery Guest – 2023 – recenzie

Tânăra cameristă Molly Gray rămâne singură pe lume, după moartea bunicii sale. La serviciu, s-a obișnuit să treacă neobservată atunci când șterge praful, mizeria și secretele lăsate în urmă de oaspeții prestigiosului hotel unde lucrează. La urma urmei, e doar o cameristă – de ce i-ar acorda cineva atenție?

Dar Molly intră brusc în lumina reflectoarelor după ce îl descoperă pe unul dintre clienții hotelului mort în patul său. O problemă pe care nu o poți șterge, pur și simplu, cu buretele. Din acest moment, în timp ce se trezește prinsă, fără voia ei, în cursa pentru aflarea adevărului și pe măsură ce dezleagă misterele de la Regency Grand Hotel, își descoperă o forță lăuntrică pe care nu știa că o are. Ce-i drept, e doar o cameristă – dar oare nu tocmai asta o face să vadă lucruri pe care toți ceilalți le trec cu vederea?

Captivant, fermecător și având în centru un personaj cu totul original, romanul Camerista ne învață că oricine merită să fie privit și remarcat și că adevărul nu este mereu în alb și negru, ci uneori se ascunde undeva la mijloc, în zonele gri, prăfuite și tenebroase.

 „Un roman de debut fabulos, scris cu multă iscusință de Nita Prose. Mi-a plăcut să urmăresc lupta lui Molly pentru a da un sens lumii și i-am aplaudat pe cei care i-au arătat bunăvoință. Camerista este o încântare de la început până la sfârșit.“ – Jill Mansell

„Cea mai fermecătoare, originală și nuanțată carte pe care o veți citi anul acesta. Camerista reușește să fie în același timp misterioasă, plină de forță și înduioșătoare, iar Molly este un personaj pe care îl veți iubi cu înverșunare. Nita Prose este un talent exploziv, iar Camerista, o capodoperă unică, ce sfidează etichetele.“ – Laurie Elizabeth Flynn

Camerista de Nita Prose este un thriller deosebit de captivant, cu o eroină atipică și înduioșătoare, pe care nu ai cum să n-o îndrăgești.

Cartea este scrisă la persoana întâi din perspective lui Molly Gray, o tânără în vârstă de 25 de ani, cameristă la Regency Grand Hotel – un hotel de lux.

Deși în carte nu se specifică acest lucru, părerea mea este că Molly suferă de sindromul Asperger – o afecțiune de spectru autist care afectează dezvoltarea abilităților sociale și de comunicare -, întrucât mi-a adus aminte de un alt personaj cu totul remarcabil, pe care l-am îndrăgit, de asemenea  – Don Tillman din Proiectul Rosie de Graeme Simsion.

Molly are dificultăți în a înțelege subtilitățile de limbaj și sensul figurat al cuvintelor, nu pricepe ironiile, face gafe și este percepută ca o ciudată de cei din jur, fiind de multe ori ținta răutăților.

Părăsită de mamă de când era mic copil, fără să știe cine îi era tatăl, Molly a fost crescută de bunica ei, care a înconjurat-o cu multă dragoste, bunătate și înțelegere. Buni a fost cea care i-a insuflat principiile de viață după care se conducea cu sfințenie și tot ea i-a găsit slujba de cameristă, care i se potrivea mănușă lui Molly, curățenia și ordinea fiind a doua ei natură.

”Buni obișnuia să spună: ”Dacă îți place munca pe care o faci, nu vei lucra nici o zi din viața ta”. Și avea dreptate. Fiecare zi este o bucurie pentru mine. M-am născut să fac munca asta. Îmi place nespus să fac curat, îmi plac nespus căruciorul meu de cameristă și uniforma mea.

Nimic nu se compară cu un cărucior perfect apro­vizionat, dimineața devreme. Este, în umila mea opi­nie, un corn al abundenței în materie de mărinimie și frumusețe. Cutiile micuțe cu săpunuri în ambalaje fine, mirosind a flori de portocal, sticluțele de șampon de la Crabtree & Evelyn, cutiile de șervețele înghesuite, rolele de hârtie igienică în folie de protecție, prosoapele albe, de trei mărimi – de baie, de mâini și de față – și teancurile de milieuri pentru tăvile de servire a ceaiu­lui și cafelei. Și ultimul, dar nu cel din urmă, setul de curățare, care include un pămătuf pentru praf, un lac de mobilă cu aromă de lămâie, saci de gunoi antisep­tici, ușor parfumați, precum și o gamă impresionantă de solvenți și dezinfectanți în sticle cu pulverizator, toate aliniate și pregătite să combată orice pată, fie ea de cafea, de vomă sau chiar și de sânge. Un cărucior încărcat cu produse de menaj este un miracol sanitar portabil; este un curățător pe roți. Și așa cum am mai spus, e ceva frumos.”

Însă Buni murise în urmă cu nouă luni, iar Molly se simțea adesea pierdută, fără explicațiile acesteia în privința multor situații care o nedumereau. Mai mult, era complet falită întrucât fondul de rezervă, pe care Buni îl constituise ca să o ajute pe Molly după ce ea nu va mai fi, dispăruse în totalitate, după ce Molly căzuse victimă unei canalii care o sedusese, o zăpăcise și o convinsese să-i acorde încredere deplină iar, după ce o însoțise la bancomatul unde ea depunea bani, memorase PIN-ul, îi furase cardul și retrăsese ulterior întreaga sumă.

Nici în prezent Molly nu părea să-și fi învățat prea bine lecția, căzând pradă farmecului lui Rodney, barmanul de la hotel, un bărbat carismatic însă complet lipsit de scrupule. Când Molly nimerește din greșeală într-o cameră unde o operațiune cu droguri era în plină desfășurare, nu pricepe nimic din ce se întâmplă și interpretează amenințările lui Rodney la adresa lui Juan, un imigrant spălător de vase în hotel, care încerca să o prevină de pericol, drept grijă față de familia acestuia.

Acțiunea începe să capete tente halucinante după ce Molly îl descoperă pe domnul Black, un afacerist bogat, mort în patul său din camera de hotel.

Molly o simpatiza pe Giselle, soția lui Black, care tot timpul se purtase foarte amabil cu ea și îi dăduse bacșișuri generoase, ajungând chiar să o considere prietena ei după ce aceasta îi făcuse mai multe confidențe în privința căsniciei ei nefericite.

De dragul lui Giselle și cu concursul nemijlocit al lui Rodney, Molly ajunge într-o situație cu totul compromițătoare, fiind acuzată de crimă, furt, posesie ilegală de armă și tranzacții cu droguri!

Am pufnit în râs de mai multe ori citind despre experiența lui Molly la secția de poliție, când dădea răspunsuri de-a dreptul comice, deși perfect logice din punctul ei de vedere, la întrebările insinuante ale detectivei Stark.

Situația putea deveni de-a dreptul dramatică pentru Molly, dacă nu i-ar fi sărit în ajutor Preston, portarul de la Regency Grand Hotel, și fiica acestuia, Charlotte, o avocată foarte pricepută și inimoasă.

Cartea este bine scrisă și te ține în priză de la început până la sfârșit, unde surprizele se țin lanț, avem parte de mai multe dezvăluiri neașteptate și răsturnări spectaculoase de situație, Molly dovedind o capacitate de disimulare de care nu aș fi crezut-o în stare.

Epilogul este cald și pe deplin satisfăcător, făcând dreptate din mai multe puncte de vedere.

Recomand cu drag cartea tuturor iubitorilor de thrillere și de mister!

Mă bucur că a apărut deja a doua carte din serie, Oaspele misterios, pe care abia aștept să o citesc!

Cartea Camerista de Nita Prose poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți din Colecția Buzz Books

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

 

 

 

 

 

5 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *