Delicatese Literare
Recenzii

Când am plecat din Cuba de Chanel Cleeton, Editura Univers – recenzie

Când am plecat din Cuba

(When We Left Cuba – 2019)

Chanel Cleeton

Editura Univers

Traducere: Iulia Dromereschi

Nr. de pagini: 360

An apariție: 2022

Chanel Cleeton este autorul cel mai bine vândut al New York Times și USA Today al cărților alese îm cadrul clubului de carte Reese Witherspoon Book Club, Next Year in Havana (Să ne vedem cu bine în Havana)When We Left Cuba (Când am plecat din Cuba)The Last Train to Key West, The Most Beautiful Girl in Cuba.

Originară din Florida, Chanel a crescut cu poveștile despre exodul familiei sale din Cuba în urma evenimentelor revoluției cubaneze. Pasiunea ei pentru politică și istorie a continuat în anii petrecuți în Anglia, unde a obținut o diplomă de licență în Relații Internaționale de la Richmond, Universitatea Americană Internațională din Londra și un master în Politică Globală de la London School of Economics & Political Science. Chanel și-a primit și doctorul în drept de la Facultatea de Drept a Universității din Carolina de Sud.

  1. Să ne vedem cu bine în Havana – Next Year in Havana – 2018 – recenzie
  2. Când am plecat din Cuba – When We Left Cuba – 2019
  3. The Last Train to Key West – 2020
  4. The Most Beautiful Girl in Cuba – 2021
  5. Our Last Days in Barcelona – 2022

În Florida anilor ’60, o tânără cubaneză exilată își va risca viața și inima pentru a‑și recupera țara, în noua carte a autoarei romanului Să ne vedem cu bine în Havana, selectat pentru clubul de carte al lui Reese Witherspoon.

Frumoasă. Îndrăzneață. Letală.

Revoluția cubaneză i‑a răpit totul moștenitoarei imperiului zahărului, Beatriz Perez: familia, poporul, țara. Recrutată de CIA pentru a se infiltra în cercul intim al lui Fidel Castro și atrasă în lumea periculoasă a spionajului, Beatriz este consumată de dorința ei de a se răzbuna și de a‑și recăpăta viața pierdută.

În timp ce Războiul Rece se extinde ca un uragan peste țărmurile Strâmtorii Florida, Beatriz este prinsă între ciocnirea dintre politica americană și cea cubaneză și riscurile unei aventuri interzise cu un bărbat puternic, cu propriile ambiții. Când valurile mereu în schimbare ale istoriei amenință tot ce are mai scump, tânăra trebuie să aleagă între trecut și viitor. Dar un pas greșit o poate costa totul: nu doar insula iubită, ci și bărbatul care i‑a furat inima...

”N‑o veți putea lăsa din mână.“ – COSMOPOLITAN

”O poveste palpitantă despre iubire, pierdere și tot ce facem ca să ne întoarcem acasă. Se citește dintr‑o răsuflare.“ – POPSUGAR

”O poveste de dragoste țesută cu lacrimi și o frescă istorică viscerală. Scriitura lui Cleeton pulsează de pasiune și intimtate… Este de mult recunoscută ca o autoare remarcabilă, dar romanul Când am părăsit Cuba este scris cu o forță sublimă, care ne ține captivi în frazele ei.“ – THE WASHINGTON POST

”Are sex, dramă, suspans… și merge perfect cu un mojito.“ – BUSTLE

”Beatriz cea curajoasă, care sfidează convențiile, este o eroină atemporală… O lectură palpitantă și provocatoare!“ – KATE QUINN, autoare a bestsellerului New York Times Rețeaua Alice.

Când am plecat din Cuba este un roman de ficțiune istorică captivant, frumos scris, care are în prim plan o eroină excepțională, puternică, independentă, pasională și curajoasă.

Chanel Cleeton a creat o tapiserie fină și fascinantă, împletind istoria cubaneză cu istoria americană, oferindu-ne în același timp o lectură romantică și plină de suspans. Aș dori să remarc și minunata copertă, foarte sugestivă.

Dacă în Să ne vedem cu bine în Havana, acțiunea curge pe două fire temporale, în Când am plecat din Cuba suntem transportați în trecut, în anii ’60. Incertitudinile și frica de la începutul Războiului Rece simți că se scurg prin pagini.

Beatriz Perez, o aristocrată cubaneză, a pierdut totul în revoluția din Cuba – fratele ei geamăn a fost ucis, averea familiei a fost confiscată, toată ordinea socială și economică a fost răsturnată, iar ea și familia ei au fost obligați să plece în exil în Statele Unite.

Deși la începutul acțiunii Beatriz are doar 22 de ani, sufletul ei este mult mai bătrân și plin de cicatrici, datorită experiențelor traumatizante trăite până atunci. Îl urăște profund pe Fidel Castro, pe care îl consideră vinovat de moartea fratelui ei și de confiscarea visurilor multor revoluționari. Este convinsă că doar moartea lui Castro ar putea readuce speranța într-un viitor luminos în Cuba, astfel că, atunci când Eduardo, bunul ei prieten din copilărie, o pune în legătură cu Dwyer, un înalt oficial din CIA, Beatriz nu ezită nicio clipă în a accepta mai multe misiuni de spionaj, cu scopul de a se infiltra în anturajul lui Castro.

Dotată cu o frumusețe excepțională, Beatriz atrăgea privirile tuturor bărbaților și ar fi putut încheia cu ușurință o căsnicie avantajoasă din punct de vedere financiar și care să-i garanteze un prestigiu social, însă aceasta ar fi stat în calea planurilor ei de răzbunare și de dreptate. Astfel, spre exasperarea mamei ei, refuzase nu mai puțin de cinci cereri în căsătorie.

Singurul bărbat care a reușit să o impresioneze a fost Nick Preston, un tânăr senator, inteligent, bogat, ambițios și carismatic, ce  provenea dintr-o familie de vază.

În ciuda faptului că Nick era logodit, cei doi nu pot rezista atracției instantanee care a luat naștere între ei încă de la prima vedere.

Suspansul, pericolul și adrenalina cresc în cea de-a doua parte a cărții, Beatriz dând dovadă, de mai multe ori, de un incredibil sânge rece și o excepțională viteză de reacție în situații critice.

După ce, pe parcursul întregii acțiuni a cărții, planează o atmosferă sumbră și tensionată, epilogul, care se petrece în zilele noastre, este cald și fericit.

Este demn de menționat faptul că, într-o notă, Chanel Cleeton a precizat că, deși familia Perez și prietenii lor sunt în întregime personaje fictive, evenimentele din roman au fost inspirate de relațiile tumultoase cubanezo-americane din anii ’60. Autoarea a reușit să surprindă cu acuratețe evenimentele istorice din anii 1960, cum ar fi invazia din Golful Porcilor din aprilie 1961 – o tentativă eșuată a guvernului american de a răsturna regimul comunist din Cuba, Criza Rachetelor din Cuba – timp de 14 zile, în octombrie 1962, lumea s-a aflat la un pas de război nuclear -,  și asasinarea lui Kennedy în 22 octombrie 1963, privite prin prisma vieții acestor personaje.

Recomand cu drag cartea iubitorilor de ficțiune istorică îmbogățită cu romantism, strălucire și suspans!

Cartea Când am plecat din Cuba de Chanel Cleeton poate fi comandată pe edituraunivers.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librex.ro, emag.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Univers

Recenzii și prezentări cărți istorice

8 Comments

Spune-ți părerea!