Delicatese Literare
Recenzii

Când dragostea ucide de Raluca Butnariu, Editura Librex Publishing – recenzie

Când dragostea ucide 

Raluca Butnariu

Editura Librex

400 pagini

O frumusețe fără cusur... O moștenire irezistibilă… Un titlu nobiliar la fel de vechi ca istoria Angliei…Trei motive ca să ucizi. 

Născută Lancaster, Cristine este adoptată încă din prima secundă de viață de către contele de Sutherland și soția acestuia, petrecând primii opt ani ai copilăriei alături de cei trei frați mai mari ai ei, Nick, Ethan și Anthony, într-o atmosferă plină de armonie. 

O altercație nevinovată între Cristine și Nick conduce la un deznodământ neașteptat: Cristine află adevărul despre adevărata ei identitate, iar Nick este trimis  forțat să studieze la Eton. 

Treisprezece ani mai târziu, odată cu moartea tatălui său, Nick este silit să părăsească frontul și să se întoarcă acasă. Însă nimic nu-l pregătește pentru revederea Cristinei, pe care a jurat să se răzbune de îndată ce reintră în posesia drepturilor ce i se cuvin prin naștere… 

O poveste fascinantă, plină de neprevăzut, în care pericolul pândește la tot pasul.

O poveste de iubire interzisă, plină de pasiune, ce vă va seduce… 

Când dragostea ucide este o spectaculoasă carte historical-romance, plină de suspans și întorsături dramatice de situație, cu personaje pătimașe și o poveste de dragoste cu multe năbădăi.

Începutul cărții este deosebit de dramatic. Elisabeth, contesă de Lancaster, însărcinată în luna a noua, se târăște cu ultimele puteri, pe o vreme de iarnă cumplită, până la ușa reședinței contelui de Sutherland. 

Daniel, contele de Sutherland și soția lui, Kimberly, îi sar imediat în ajutor, aflând cu tristețe că Keith, contele de Lancaster, fusese ucis mișelește, iar Elisabeth trebuise să fugă pentru a-și proteja copilul nenăscut. Din păcate, nașterea, extrem de dificilă, a oferit o șansă de supraviețuire doar copilului, o fetiță superbă cu ochi violeți, botezată Cristine.

Tatăl lui Keith, al optulea conte de Lancaster, se căsătorise cu o prințesă hindusă și moștenise un mic regat, Kumpur-Pala, situat undeva la granița dintre India și Nepal, al cărui pământuri adăposteau mine de rubine și diamante, safir și ametiste.

Keith venise la studii în Anglia și terminase Eton cu magna cum laudae. Pe când Keith avea douăzeci și opt de ani, tatăl lui murise pe neașteptate, lăsându-i unicului fiu un regat de condus și o avere imensă de mânuit. Doi ani mai târziu, o cunoscuse pe Elisabeth, o tânără fermecătoare cu un spirit vivace, de care se îndrăgostise instantaneu. Urmase o nuntă grandioasă, iar etalarea fabuloaselor bijuterii ale reginelor Kumpur-Palei stârniseră multă ură și invidie. Neștiind cine și de ce îl omorâse pe Keith, Elisabeth preferase să fugă, convinsă fiind că și viața copilului ei era în pericol.

Pentru a o proteja de dușmanii puternici ce-i omorâseră tatăl, Daniel și Kimberly au decis să o crească pe Cristine alături de cei trei fii ai lor, Nick, Ethan și Tony, în vârstă de opt, șase și patru ani la nașterea acesteia.

O gelozie copilărească l-a făcut pe Nick să reacționeze urât șapte ani mai târziu, dezvăluindu-i Cristinei că nu era, de fapt, soră cu ei. Daniel l-a pedepsit pentru gestul lui, trimițându-l forțat să studieze la Eton.

Treisprezece ani mai târziu, Daniel a murit pe neașteptate, iar Nick s-a întors să preia afacerile familiei, aflând cu surprindere că era și tutorele Cristinei, pe care trebuia să o protejeze pe perioada debutului ei în societate, aprobând și soțul pe care aceasta și l-ar fi ales.

Întâlnirea cu Cristina i-a produs lui Nick un adevărat șoc, descoperind că micuța fetiță bondoacă, așa cum și-o amintea el din copilărie, se transformase într-un adevărat vis exotic.

”Din toată armonia de forme și culoare, Nick nu recunoscu decât ochii migdalați, acei ochi de o culoare neobișnuită, limpezi și vii ca ametistele șlefuite, și nuanța aurie a pielii.” 

De asemenea, deși Cristine nu părea să fie conștientă de acest lucru, Nick a realizat că Eton era îndrăgostit de Cristine, lucru care i-a produs o gelozie neașteptată și absurdă.

La rândul ei, Cristine este de-a dreptul fermecată de Nick, care o impresionează atât prin fizicul lui, cât și prin tăria caracterului său.

Realizând că, odată cu debutul său în societate și dezvăluirea adevăratei ei identități, Cristine va fi în real pericol, Kimberly le povestește fiilor ei și Cristinei întreaga poveste a descendenței ei.

Reacția acestora la aflarea surprinzătoarelor informații e complet diferită. În timp ce Cristine e hotărâtă în sinea ei să facă orice să-l provoace pe ucigașul tatălui ei să iasă la lumină pentru a se răzbuna, Nick și Ethan sunt deciși să facă totul pentru a o proteja.

Într-adevăr, imediat ce adevărata identitate a Cristinei a fost dezvăluită, o întreagă pleiadă de rude s-a grăbit să-și facă apariția și să-i intre în grații. Unchi, mătuși, veri și verișoare, cu toții au asaltat-o cu atențiile lor, Cristine fiind de-a dreptul bulversată, nemaiștiind în cine să se încreadă, cine era sincer și cine urmărea un interes. Nu dorea să fie victima vânătorilor de avere, dar în același timp, nu dorea nici să fie dominată de suspiciune și să respingă pe toată lumea. 

”- Banii nu mă atrag și nu m-au atras niciodată. Oh, desigur, îți conferă putere, stabilitate, influență, gesticulă ea vag. Că doar am avut ocazia s-o constat personal. Nu știu câți din cei care mă privesc văd omul sau femeia din mine și nu grămezile de aur și pietre prețioase care mă înconjoară. Este derutant și cumva umilitor să trăiesc în permanență cu groaznica incertitudine că toți acei necunoscuți care se strâng în jurul meu, sufocându-mă cu amabilitatea lor, nu mă văd pe mine, ci viața de huzur care se întrezărește într-un viitor alături de mine. Că printre ei aș putea afla și prieteni sinceri, dar pe care s-ar putea să nu-i recunosc din cauza propriilor demoni.”

Deși Ethan prinde ocazia și își mărturisește sentimentele de iubire față de ea, propunându-i să se căsătorească cu el și promițându-i fidelitate și protecție, Cristine nu poate accepta cererea lui, realizând că pe zi ce trece se îndrăgostea tot mai mult de Nick.

”Un bărbat puternic, viril, carismatic, de o senzualitate întunecată, aproape crudă. Era frumos ca un arhanghel și păcătos ca un demon. Însă sub acel aspect periculos, care te îndemna la prudență, se ascundea o minte ageră și un spirit vertical, plin de noblețe și onoare, precum și o inimă caldă și generoasă.”

”Emoțiile o sugrumau. Cu fiecare zi, era din ce în ce mai rău. Și-i venea din ce în ce mai greu să-și înăbușe sentimentele și să se încline în fața propriei rațiuni, care se anemia tot mai mult de la o zi la alta. Existau momente când pur și simplu nu putea vorbi, atât de răvășită era de prezența lui.”

Din păcate, Cristine era convinsă că Nick nu-i împărtășea sentimentele, întrucât îl surprinsese într-o postură compromițătoare cu amanta lui.

De fapt, Nick se îndrăgostise profund și total de Cristine, pe care simțea nevoia să o facă fericită și să o protejeze de oricine, cu orice preț. Numai minciunile Cristinei, care justificase că refuza toți pretendenții întrucât era îndrăgostită de un bărbat însurat, îl opriseră să-și declare sentimentele.

Kimberly a remarcat și ea pendularea sentimentelor între cei trei copii ai săi, suferind pentru toți trei. Dacă de sentimentele lui Nick și Ethan era perfect lămurită, ambii fiind îndrăgostiți de Cristine, nu realiza încă prea bine ce își dorea aceasta. Totuși, instinctul ei îi spunea că, dacă Ethan părea să nu aibă nicio șansă, Cristine tratându-l ca pe un frate, în ceea ce îl privea pe Nick, părea că nu este indiferentă la farmecul acestuia. Grea decizie pentru o mamă!

”Era pusă în situația cumplită de a-și sacrifica fericirea unuia dintre copii pentru a aduce împlinire celorlalți doi. O decizie grea și dureroasă pentru o mamă! Dar nu putea să-i condamne pe toți trei la suferință și deziluzie. Nu ea era cea care hotărâse, ci destinul capricios. Și dacă Dumnezeu orânduise lucrurile astfel, atunci trebuia să se supună voinței Lui.”   

Cu un caracter puternic și o atitudine de învingător, Nick era decis să o cucerească pe Cristine prin orice metode, inclusiv în a o seduce, încrezător în şansa lui de a o face să se îndrăgostească de el în viitor.

În tot acest timp, ucigașul din umbră începuse să acționeze, mai multe crime atroce petrecându-se și toate părând să aibă o legătură cu Cristine.

Nick realizează că era vorba de un psihopat, mânat de propriile motivații malefice și era disperat să o apere pe Cristine, mai ales că aceasta trece printr-o experiență traumatizantă, din care el reușește să o salveze în ultima clipă.

Finalul, absolut dramatic, ne face să ne stea puțin inima în loc, unul din personajele principale fiind grav rănit.

Răul se ascunde sub multe forme, iar psihopatul se dovedește a fi o persoană ce părea complet inofensivă, dar a cărui minte bolnavă produsese o obsesie ce-l determinase să comită toate acele fapte cumplite.

Cartea are un ritm alert, ținându-te cu sufletul la gură pe tot parcursul acțiunii, ca la sfârșit să te lase cu un zâmbet pe buze și o stare de bine.

”Cristine se încruntă la spatele lui, având impresia că fusese păcălită în cel mai nerușinat mod. Brusc, începu să râdă. Bărbatul acela era absolut minunat. Încântător. Și era al ei.”

Cartea Când dragostea ucide de Raluca Butnariu se poate comanda pe site-ul Librex.

Cărțile autoarei Raluca Butnariu pot fi comandate pe librex.ro, libris.ro, librarie.net

Recenzii cărți Raluca Butnariu

Recenzii și prezentări cărți autori români

 

22 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *