Delicatese Literare
Prezentari carti

Când te-am găsit de Catherine Ryan Hyde, Editura Trei

Când te-am găsit

Catherine Ryan Hyde

Editura Trei

Colecția Fiction Connection

An aparitie: 2019
Nr. pagini: 448
Titlu original: When I Found You
Traducător: Mihaela Ionescu
Catherine Ryan Hyde, născută în 1955 în Buff alo, statul New York, este romancieră și autoare de proză scurtă. Provine dintr-o familie de scriitori, însă i-a fost dificil să debuteze, reușind să-și publice prima povestire după ce textele ei fuseseră respinse de nu mai puțin de 122 de ori. Primul sau roman, Funeral for Horses, a apărut în 1997, dar succesul de public și de critică l-a cunoscut în 1999, cu Dă mai departe (Pandora M, 2016), tradus în peste douăzeci de limbi și ecranizat în anul 2000, cu Kevin Spacey, Helen Hunt și Haley Joel Osment în rolurile principale. Ulterior, a publicat alte 24 de romane, multe dintre ele bestselleruri, printre care se numără Love în the Present Tense, Diary of a Witness, Walk Me Home și Say Goodbye for Now. Multe dintre povestirile ei au fost nominalizate la Best American Short Stories, The O. Henry Award și The Pushcart Prize. Când nu scrie, lui Catherine îi place să facă fotografii și să meargă în excursii.
Nathan McCann duce o viață confortabilă, dar nu tocmai interesantă alături de soția lui, Flora, și de cel mai bun prieten al lui, retrieverul Sadie. Într-o dimineață rece de octombrie, Nathan merge cu Sadie în pădure și descoperă un bebeluș abandonat într-o grămadă de frunze. Întâmplarea această îi schimbă pentru totdeauna viață lui Nathan. El își dorește să păstreze copilul, însă autoritățile descoperă că bunica bebelușului trăiește și îi încredințează ei custodia. Nathan se desparte cu greu de copil, rugând-o pe bunica să-i promită că, la momentul potrivit, îi va spune băiatului cine l-a găsit în pădure. Trec mulți ani fără niciun semn din partea copilului, iar Nathan s-a împăcat deja cu gândul că nu-l va revedea niciodată. Dar, într-o bună zi, la ușa casei lui apare un adolescent furios cu o valiza în mâna. Și nu e nici pe departe băiatul pe care și l-a închipuit în toți acești ani de așteptare.
Un roman captivant și tulburător despre dificultățile adolescenței. – The Cambridge Review
Când te-am găsit spune povestea unui delincvent juvenil, în stilul elegant și profund cu care ne-a obișnuit Catherine Ryan Hyde. O carte minunată! – The Bookseller
Palpitant și misterios, noul roman al lui Catherine Ryan Hyde te va emoționa până la lacrimi. – Lovereading
Fragment din romanul „Când te-am găsit” de Catherine Ryan Hyde:
„Nathan mânca la cină o masă simplă, pui cu găluște. O lăudă pe Flora pentru cum gatise; fusese o masă mai mult decât potrivită. De fapt, i-ar fi plăcut chiar mai mult, dacă n-ar fi avut sentimentul că anticipata rață friptă nu putea fi înlocuită nicicum. Pur și simplu nu era ceea ce se așteptase să primească.
După cină, Flora se retrase în camera ei. Avea acolo un televizor, singurul din casă. Nathan disprețuia de-a dreptul bâzâitul dialogului televizat, că fundal al vieții sale.
Nu era ceva neobișnuit ca Flora să dispară imediat după cină, dar în acea seară Nathan fu parcă mai conștient că niciodată de acest lucru.
Stătea pe patul lui situat vizavi de hol, cu ușa de la camera deschisă. Ușa de la dormitorul ei era închisă și, din câte își putea da Nathan seama, televizorul încă nu fusese pornit. Probabil că se dezbracă, pregătindu-se de culcare. Din când în când, putea să vadă, în crăpătură de sub ușa, umbră picioarelor ei. Una dintre scândurile pardoselii din camera Florei scârțâia de obicei, când calcă; iar ea nu făcea niciun efort să încerce s-o evite, așa cum ar fi procedat Nathan.
Pentru prima dată în foarte mult timp – ani – Nathan se simți tentat să-i bată la ușa. S-o roage să petreacă puțin timp împreună. Ar fi putut stă de vorba, sau chiar ar fi putut să joace cărți. Dar înainte să se ridice să facă asta, își aminti de tonul ei distant de mai devreme. Nu, faptul că el se simțea gol pe dinăuntru, își dădu seama, nu însemna în niciun fel că Flora ar fi putut sau ar fi vrut să umple acel gol. Se ridică din pat și se duse la telefonul din bucătărie. Sună la informații și ceru numărul spitalului.”

Cărțile autoarei Catherine Ryan Hyde se pot comanda pe edituratrei.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *