Delicatese Literare
Recenzii

Candidatul Kremlinului – vol.3 din seria Vrabia roșie de Jason Matthews, Editura Meteor Press – recenzie

Candidatul Kremlinului

(The Kremlin’s Candidate – 2018)

Jason Matthews

Editura Meteor Press

Traducere: Mihai Dan Pavelescu

Nr. de pagini: 560

An apariție: 2020

Jason Matthews a fost ofiţer de operaţiuni în cadrul Directoratului de Operaţiuni al CIA. În cariera sa de peste 33 de ani, a activat în mai multe zone din afara ţării, specializându-se în colectarea de informaţii secrete de securitate naţională. A condus operaţiuni de recrutare împotriva unor ţinte din Uniunea Sovietică, Europa de Est, Orientul Mijlociu, Asia de Est şi Caraibe. Ca şef al diferitelor Staţii CIA din lume, Matthews a colaborat cu parteneri străini în cadrul unor programe antiproliferare a armelor de distrugere în masă şi contraterorism. Este autorul trilogiei Vrabia Roşie, Palatul trădărilor şi Candidatul Kremlinului.

1. Vrabia roșie – Editura Meteor Press – Red Sparrow – 2013 – recenzie
2. Palatul trădărilor – Editura Meteor Press – Palace of Treason – 2015 – recenzie
3. Candidatul Kremlinului – Editura Meteor Press – The Kremlin’s Candidate – 2018

Ultimul volumul al faimoasei trilogii „Vrabia roşie” începe la 18 luni după acţiunea din volumul anterior, prin plănuirea asasinării unui înalt demnitar american de către ruşi, pentru a-l înlocui cu o „cârtiţă” pe care serviciul secret al lui Putin o cultivase de peste cincisprezece ani.
Prinzând de veste, Dominika, Nate şi colegii lor din CIA sunt angajaţi într-o cursă contracronometru de găsire a „cârtiţei”, înainte ca aceasta să poată afla că Dominika era spioană americană şi s-o trimită astfel în beciurile morţii din Lubianka.
Este o tapiserie vastă, întreţesută cu firele altor operaţiuni de spionaj şi intervenţii ale serviciilor secrete ruseşti şi americane în Turcia, Austria, China şi Sudan, în care sunt implicate personaje deja cunoscute iubitorilor trilogiei. În cele din urmă totul va converge spre weekendul cercului de intimi al lui Putin, găzduit în spectaculosul palat prezidenţial de pe ţărmul Mării Negre.
Lumea creată de Matthews este reală, violentă, senzuală şi provocatoare, şi abundă în planuri ticluite cu grija marilor maeştri de şah, care anticipează jocul cu multe mutări înainte.

Candidatul Kremlinului” de Jason Matthews este un thriller de spionaj puternic, un roman penetrant emoțional, cu personaje complexe, care impresionează prin amploarea acțiunii, intriga spectaculoasă, ritmul alert și stilul de scriere realist și precis, elemente pe care autorul le-a păstrat pe tot parcursul acestei trilogii de excepție, „Vrabia roșie”, reușind să contureze, cu mare precizie, o lume fascinantă – lumea spionajului și a informațiilor secrete.

Doi protagoniști remarcabili, multe personaje secundare captivante și adrenalină din plin sunt câteva din motivele pentru care această serie este pentru mine pe primul loc în topul celor mai bune romane de spionaj.

Intriga se desfășoară în felul următor: Dominika Egorova, fosta balerină retrasă timpuriu din activitate datorită unui „accident” intenționat, este actualmente colonel și șefa SVR (Serviciul de Informații Externe Rus). Realizează cu succes misiuni de racolare a spionilor străini, fiind conștientă că trebuie să vină cu rezultate, să dovedească abnegație în fața lui Putin, președintele lacom și fără scrupule al Rusiei, totul pentru a-și atinge scopul final și anume numirea în funcția de director al SVR și rangul de general. Visul ei este să conducă acest departament, să aibă acces la toate informațiile ultrasecrete ale compatrioților ei pentru a le oferi americanilor, cu ajutorul cărora să-l poată da jos din scaunul aurit al conducerii Rusiei pe cel care se hrănește ca „un cancer” din bogățiile Rusiei, pe Vladimir Putin.

Numirea ei că director al SVR este o adevărată bombă pentru CIA, care ar avea acces prin spioana lor, colonelul Dominika Egorova, la toate planurile și comploturile imaginate de vicleanul Putin.

Bărbatul pe care-l poartă în suflet este Nathaniel Nash, ofițer CIA, cu care s-a întâlnit pentru prima dată în Finlanda când ea a venit să-l seducă și să-l racoleze. S-au străduit amândoi să se racoleze reciproc, să se ademenească, doar că cea racolată s-a dovedit a fi Dominika, spionul din birourile lui Putin, primind numele de cod DIVA.

Sila față de șacalii de la conducerea țării este imensă mai ales de când, prin șantaj, a fost obligată să frecventeze Școala de Vrăbii, unde a învățat să devină o asasină seducătoare și să stoarcă informații utile în timpul actului sexual, fiind amăgită cu operațiuni care nu mai veneau, frângându-i spiritul cu tehnici de seducție și spionaj, întărindu-i convingerea de a deveni trădătoare. Atracția dintre Dominika și Nate s-a dovedit, de-a lungul timpului, copleșitoare, putând fi fatală amândorura, mai ales de când rusoaica este directorul SVR. Insistent și protector, conștient de riscurile enorme pe care Dominika și le asumă, Nate ii mărturisește dorința ca ea să dezerteze, să fugă din Rusia, să se retragă amândoi din lumea perversă a spionajului și să-și facă o viață împreună. Dominika insistă însă să rămână și să culeagă informații pentru CIA ca să-și salveze țara de corupții ce își înfipseseră ghearele în ea.

În prezent, colonelul Egorova este la Atena, într-o misiune de racolare a unui important nord-coreean ce lucrează la producerea unui focos nuclear și care are informații despre armele nucleare ale americanilor. Concluzia? CIA are o cârtiță infiltrată la cel mai înalt nivel. Micuțul dar competentul grup de contraspionaj al CIA care coordonează informațiile primite de la Dominika trebuie să găsească cât mai repede informatorul american care lucrează pentru ruși și care, datorită poziției pe care o ocupă, are puterea să afle numele Dominikăi, cea care la rândul ei spionează pentru americani, această informație însemnând practic un glonț în capul rusoaicei.

Din Moscova la Atena, prin Istanbul, Viena, Hong Kong și până la Washington, cu contraspionajul rus pe urmele ei, cu ucigași plătiți care vor s-o elimine, misiunea Dominikai de a oferi informații extrem de valoroase americanilor se dovedește a fi una sinucigașă, trebuind să joace nenumărate roluri, de la cel în care trebuie să fie trup și suflet pentru țară și Putin, la cel în care trebuie să fie directorul SVR și o profesionistă desăvârșită care racolează cu succes spioni, la cel în care este iubita lui Nate în întâlnirile conspirative ale celor doi, dansând ca o balerină, pe vârfuri, printre comploturi interne, minciuni, secrete, orgolii nemăsurate și privirea glacială a lui Putin. Spionaj la cel mai înalt nivel, arta seducției, contraspionaj, loialități, curaj și o frumoasă și imposibilă poveste de iubire, acestea sunt punctele forte ale acestei frumoase trilogii care fascinează cititorul.

Mi-au plăcut foarte mult personajele principale ale cărții și implicit ale seriei, Dominika, grațioasă, extrem de echilibrată, decisă, hotărâtă dar și Nate, ambițios, inteligent, competent, loial, cât și firele vizibile și invizibile ale iubirii lor, fire care i-au tot tras unul spre celălalt din primul moment în care s-au cunoscut. și până la sfârșit. Cadrele în care se desfășoară acțiunea sunt extrem de bine creionate, grafica este impecabilă, lumea spionajului migălos construită, în concluzie, o poveste electrizantă și provocatoare pe care o recomand cu multă plăcere.

Fragmente:

Putin se aștepta că Dominika să-i fie concubina. Femeia își înghiți cunoscuta manie interioară, care se alătură durerii pentru soarta Repinei. Toate vilele și toate medaliile din lume n-ar fi putut minimaliza ce făcea intrigantul asta mărunt și blond cu Rusia ei, in timp ce cetățenii își așteptau pensiile amărâte ca să poată cumpăra pâine. Putin și cercul lui de apropiați (…) înfometaseră țara.”Și nu se întrevede niciun sfârșit” , își spuse ea, „pentru corupția asta, ca de altfel niciun sfârșit pentru viața mea de spioană”.

După ce absolvise cu note maxime Institutul Andropov, Dominika Egorova se delectase cu faptul că devenise o operupolnomocennîi, una dintre puţinele femei ofiţeri operativi din SVR. Însă dulcea iluzie a succesului căpătase gust de cenuşă când unchiul Vania o trimisese la Şcoala de Stat nr. 4, Institutul Kon din Kazan, pe malul Volgăi, cunoscut mai bine ca Şcoala de Vrăbii, acolo unde femeile învăţau permanentele, inexorabilele, inevitabilele umilinţe ale meseriei de Prostituată a lui Putin. O parte din sufletul Dominikăi a murit în Şcoala de Vrăbii – alte femei de acolo au murit la propriu, alegând, din deznădejde, să se sinucidă. Acel loc pustiit din sufletul ei a fost înlocuit de beşenstvo, o permanentă furie împotriva sistemului, şi o ură clocotitoare faţă de podhalimî, linguşitorii care-l înconjurau pe taciturnul lor suveran.

Cartea Candidatul Kremlinului de Jason Matthews poate fi comandată pe meteorpress.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Meteor Press

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

12 Comments

  • familiasimionescuyahooro

   Multumesc mult, Daniela!❤Recomand cu mare placere toata seria „Vrabia rosie”❤

 • Mirela Barbalata

  Tentantă și incitantă recenzia! Felicitări!
  Datorită ție mi-am luat primele două volume . De abia aștept să îmi întregesc seria .
  Sunt convinsă că va fi una plină de adrenalină

  • familiasimionescuyahooro

   Multumesc mult, Mirela!❤Vei avea parte de adrenalina la maxim, comploturi si o imposibila poveste de iubire, o lectura captivanta!❤

 • anasylvi

  Ca de obicei, o recenzie impecabila la un volum al acestei serii. Citesc rar spionaj, dar este clar ca atunci cand voi vrea ceva de gen, aceasta este seria de luat in considerare. Felicitari!

  • familiasimionescuyahooro

   Iti multumesc mult, Ana!❤Cu mare drag recomand acesta serie extraordinara!❤

 • Tyna

  Copleșitoare recenzie, cum cred că este și cartea! Ai surprins foarte bune atmosfera dură a cărții, cu o intrigă extrem de interesantă! Mulțumesc mult pentru recomandare! ❤

  • familiasimionescuyahooro

   Multumesc mult , Tyna, cu mare drag!❤O serie electrizanta care sunt convinsa ca te va captiva pana la final!❤

  • familiasimionescuyahooro

   Multumesc mult, Oli, cu mare drag recomand acesta serie excelenta!❤❤❤

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *