Cântecul zăpezilor de Gelu F. Achiș, Editura Datagroup – recenzie
Cântecul Zăpezilor
Gelu F. Achiș
Editura Datagroup
Anul apariției: 2018
Număr de pagini: 432
Gelu-Flaviu Achiș s-a născut în data de 22 octombrie 1992, la Cluj-Napoca, România. În 2012 a absolvit Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, iar în 2015 a absolvit Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, specializarea Biologie.
Pasionat fiind de diferite forme de artă, a început să scrie de la vârsta de 6-7 ani. În perioada copilăriei a descoperit filmele din trilogia Stăpânul Inelelor, seria de cărți Harry Potter, jocurile video Warcraft, World of Warcraft, Heroes of Might and Magic și anime-uri precum Dragon Ball, YuYu Hakusho, Inuyasha. Toate acestea au avut un impact semnificativ asupra sa, făcând ca genul fantasy să devină preferatul său.
În anii următori a descoperit și literatură, filme, seriale TV și anime-uri specifice genului science fiction. Acestea, la rândul lor, l-au influențat într-o mare măsură. De remarcat este serialul Lost – serialul său preferat din toate timpurile. Acesta și-a lăsat amprenta asupra stilului său de scriere, astfel că în anii următori a construit romane complexe de tip puzzle, încărcate de mister și redate într-o manieră cinematografică.
În perioada copilăriei și adolescenței a început să scrie diferite romane fantasy, dar toate au rămas neterminate. Însă în timpul facultății, în 2013, a început să lucreze la trilogia science fiction Pierduți printre Stele – o serie adresată în principal publicului tânăr și adolescenților. Misterele Zarondiei, primul volum, a fost publicat în 2017. Cântecul Zăpezilor, al doilea volum, a apărut în 2018. Iar Războiul Începutului, ultimul volum, a fost publicat în 2019. Tot în 2019 a început să lucreze la seria Dalidan Zarthas – o tetralogie Young Adult care îmbină epic fantasy-ul, distopia, aventura și misterul. Sabia Umbrelor, primul volum, a fost publicat în 2022. Următoarele trei volume (Cavalerii Soarelui, Citadela Viselor și Dansul Fulgerelor) se află în stadiul de proiect.
Seria Pierduți printre stele
1. Misterele Zarondiei – recenzie
2. Cântecul zăpezilor
3. Războiul Începutului – recenzie
Continuarea aventurilor din Misterele Zarondiei.
Vanesa, Raul, Dan și George ajung pe planeta Tarundia. Aici îl întâlnesc pe singurul aztan rămas în viață din tot universul, un individ pe nume Ubadah.
Acesta dispune de doar câteva ore înainte ca planeta Tarundia să fie distrusă din motive de securitate. În puținul timp rămas îi informează pe copii despre Pietrele Începutului, singura lor șansă de a ajunge pe Pământ. Aztanul le oferă celor patru o navetă spațială, astfel că Vanesa, Raul, Dan și George pornesc prin galaxie să caute informații despre Pietrele Începutului. Dar călătoria lor se sfârșește în scurt timp, după ce naveta ajunge din greșeală în Curentul Morții. Nicio navă nu a mai fost văzută vreodată după ce a fost prinsă în acest fenomen...
“Misterele Zarondiei” m-a uimit, m-a captivat și încântat. Acum a sosit momentul să descopăr prin ce alte aventuri mai trec cei patru tineri aventuroși, în încercarea de a reveni pe Pământ…
Autorul Gelu F. Achiș a reușit și de această dată să deschidă noi orizonturi, să ne poarte prin lumi necunoscute, oferind cititorului un science -fiction deosebit!
“Cărțile îți deschid și lărgesc mintea și te fac mai puternic decât orice altceva.” – William Feather
Acesta este motto-ul introductiv al volumului de față. Un citat plin de adevăr.
În “Cântecul zăpezilor”, autorul Gelu F. Achiș ne poartă spre planeta Tarundia, ce pare părăsită… Nici un aztan nu-i întâmpină…
Cu umor, cu situații tensionate și trecând prin tot felul de aventuri, alături de cei patru tineri curajoși pe care îi cunoaştem din primul volum, pornim într-o aventură deosebită căreia nu-i putem întrezări destinația.
“— Ubadah este singurul aztan rămas în viață din tot universul, răspunse 45. Veniți după mine și o să vă conduc la el.”
45 este un robot înzestrat cu conștiință, o inteligență artificială, capabil să vorbească.
Aflăm despre zarnitul produs de Copacul Suprem, despre diminuarea proprietăților sale cu fiecare nouă generație, ca şi despre faptul că Ubadah are 934 de ani și că planeta va fi distrusă curând:
“— De ce trebuie distrusă planeta? întrebă Paul.
— Din motive de securitate, răspunse Ubadah. Aproape tot ce s-a putut transporta a fost mutat pe planeta Huldanah, dar ce nu poate fi transportat trebuie distrus din motive care țin de securitatea galaxiei.”
După ce obțin unele informații care-i fac să pornească degrabă în căutarea Pietrelor Începutului, care le pot fi de folos să creeze o gaură de vierme care să le ușureze drumul spre Terra… copiii pornesc cu ajutorul IA- ului unei nave – pe care o vor numi România, către destinația lor. Cercetări nesigure, posibilități nenumărate, totul le apare în cale!
Pe timpul călătoriei, autorul Gelu F. Achiș ne furnizează diferite informații din trecut, despre prietenia lui Raul cu Dan și Vanesa…
“— Există o problemă foarte gravă.
— Ce problemă? întrebară la unison toți patru.
— Suntem atrași de forța Curentului Morții și nu există nicio modalitate de a împiedica asta.”
După trecerea prin Curentul Morții, tinerii noștri ajung pe o planetă unde constată cu stupoare că nici un fel de aparat sau tehnologie nu funcționează absolut deloc. Deci, tinerii se văd nevoiți să exploreze și să descopere de ce se pot folosi pentru a supraviețui. Dar, scopul lor este în continuare găsirea unei metode pentru a ajunge pe planeta Pământ.
“Situația disperată în care se aflau îi făcea să-și piardă mințile, îi demoraliza. Ea însăși era atât de epuizată și lipsită de energie, încât îi venea să se trântească pe jos și să doarmă la nesfârșit, să uite de oboseală, de durerile din picioare, de frig, de sete, de foame…”
Cei patru temerari dau de un tărâm îmbrăcat în zăpadă, rece și în același timp debusolant, captivant și misterios.
“În ansamblul lui, peisajul arăta nostalgic și deprimant, iar viața părea să fi fugit pentru totdeauna de pe aceste meleaguri.”
Situația se complică atunci când apar niște ființe fantomatice care îi înconjoară și șoptesc ceva într-o limbă doar de ei știută. Apoi, Vanesa și băieții se trezesc înghețați în cuburi de gheață albastră… Criogenare în stil arhaic!
Dar, tocmai această criogenare forțată le va permite să vorbească limbajul drasinilor, îl cunosc pe Nereh – un enian de pe planeta Agahia, o planetă înghețată, aflată sub nivelul mării.
Cu siguranță autorul reușește să ne pună imaginația la treabă! Ne oferă atât de multe planete deosebite, ființe ciudate care le locuiesc și aventuri după aventuri; că efectiv nu putem lăsa cartea din mână.
“— În acest fel lucrează Energia Universală asupra destinului, spuse Nereh. Uneori aflăm de ce ni se întâmplă în viață într-un anume fel, dar de cele mai multe ori nu aflăm.”
Tinerii au parte de aventuri uimitoare, sunt lăsați să facă propriile lor greșeli și să învețe din acestea, învață despre acceptarea celorlalți și despre munca în echipă, se maturizează și au din ce în ce mai multă încredere în ei înșiși. Cu pași mici, din pericol în pericol, din situație tensionată în alta și mai și; cei patru ies mai puternici, pregătiți să înfrunte ceea ce are soarta de oferit.
“Cântecul zăpezilor”, un roman despre credințele unor ființe extraterestre, despre planete necunoscute și despre călătoria care schimbă vieți!
O lectură care ne ține cu sufletul la gură, unde suspansul și pericolul se împletesc, iar misterul rămâne nerezolvat până spre final. Ceea ce descoperi pe parcurs, etapele complexe pe care trebuie să le urmezi pentru a reuși să-ți duci călătoria la bun sfârșit, toate acestea sunt calitățile acestui volum captivant.
Mi-a plăcut foarte mult cartea, acest al doilea volum al seriei s-a dovedit a fi și mai intens decât primul. Iar copiii sunt credibili și curajoși, au credință în ceea ce fac și nici măcar nu concep să nu se mai întoarcă pe Terra.
O mulțime de aventuri care mai de care mai neașteptate, mai incitante, unde totul poate fi dat peste cap într-o fracțiune de secundă… Un volum care ne oferă surprize peste surprize!
“E ciudat când mă gândesc că într-o vreme nu-mi păsa de astfel de lucruri, iar acum vorbesc cu plăcere despre civilizații de pe alte planete. Printre lecții strecor cronicile mele despre Distrugător, Bătrâni și Marea Adunare.
…. Nu-mi rămâne decât să sper că peste ani și ani, drasinii vor înțelege importanța deosebită a acestor cronici.”
13 Comments
Mirela Barbălată
Minunată recenzia, Geo! Captivantă şi intensă! Sunt sigură că şi cartea este pe măsură .
Felicitări!
Geo
Mulțumesc! Este! Are multă acțiune si atât de intensa ca uiți ca personajele sunt doar niște copii.
Carolina Bianca Moroianu
Felicitări pentru recenzie. Pare tare interesanta cartea!
Geo
Mulțumesc, Caro!
Fratiloiu Dorina Petronela
O carte interesanta Geo! Felicitari pt recenzie!
Geo
Mersi
Daniela Balan
Foarte frumoasă,tentantă și captivantă recenzia ! felicitări ❤️
Geo
Mulțumesc!
Geo
Mersi mult, Daniela! ❤️
Oli
Super!!! Felicitari, foarte frumoasa recenzie, precum se vede ca e si cartea, imi place mult subiectul, personajele, mesajul cartii si felul in care ai prezentat-o.
Geo
Mulțumesc, Oli! Abia aștept volumul următor!
anasylvi
Foarte frumoasa recenzia, Geo! Imi plac aventurile prezentate.
Geo
Mulțumesc mult, Ana!