Delicatese Literare
Recenzii

Capcana Margrave de Lee Child, Editura Trei, Colecția Fiction Connection – recenzie

Capcana Margrave 

(Killing Floor – 1997)

Lee Child

Editura Trei

Nr. pagini- 544

An apariție- 2018

Traducere- Constantin Dumitru-Palcus

Primul roman din seria Jack Reacher 

Violent și visceral.” – The Denver Post

Când Jack Reacher hotărăște să coboare din autobuz în Margrave, un orășel liniștit din Georgia, își închipuie că singurul lui motiv e să viziteze locul unde a murit marele chitarist de blues Blind Blake. E o zi ploioasă și tot ce vrea e să găsească un restaurant unde să mănânce și să bea o cafea.
Dar în Margrave tocmai s-a produs prima crimă din ultimii treizeci de ani. Iar Jack Reacher, străinul venit de curând în oraș, devine principalul suspect. Așa că, la nici jumătate de oră de la sosire, este reținut și dus la închisoare. Cum urmează și alte crime, poliția e nevoită să accepte că a arestat pe cine nu trebuia.
După eliberare, sprijinit de doi detectivi convinși de nevinovăția lui, Reacher, fost polițist militar, începe să investigheze pe cont propriu crimele din Margrave. Pe măsură ce descoperă indiciile care îl vor conduce la făptași, Reacher devine ținta unei echipe de ucigași care vrea să-l elimine.
Dar și-au ales greșit ținta.
Lee Child este unul dintre cei mai mari autori de thrillere din lume. Cărțile sale se află constant pe listele de bestselleuri de pe ambele părți ale Atlanticului și au fost publicate în peste o sută de țări. După două dintre romanele sale au fost realizate ecranizări de excepție: Jack Reacher, bazată pe romanul One Shot, și Jack Reacher: Să nu te întorci niciodată, care a fost lansată în toamna anului 2016.
Capcana Margrave este prima carte a lui Lee Child, publicată în 1997. A primit Anthony Award și Barry Award pentru cel mai bun roman de debut.
La Editura Trei au apărut deja nouă romane din seria Jack Reacher: Merită să mori, Școala de noapte, 61 de ore, Convinge-mă!, Ghinioane și încurcături, Personal, Urmărit, Să nu te întorci niciodată! și Filiera de miezul nopții.
”Capcana Margrave îmbină suspansul la cele mai înalte cote cu acțiunea trepidantă. Reacher e un erou excelent construit: puternic, taciturn și totuși vulnerabil.”  – PEOPLE
”Un stil excelent și o intrigă ingenioasă, cu scene de o violență brutală, descrise în detaliu, care inspiră groază și creează un suspans continuu.”  THE NEW YORK TIMES
”O poveste foarte complexă, cu pericole la fiecare pas și cu suficiente cadavre cât să- l facă să zâmbească încântat pe un antreprenor de pompe funebre.” –  KIRKUS REVIEWS
Odată ce ai citit o carte semnată Lee Child nu ai cum să nu te îndrăgostești de stilul autorului. Mai mult decât atât, odată ce l-ai cunoscut pe Jack Reacher nu ai cum să nu îți dorești să afli care mai e viața lui și cu ce s-a mai ocupat în ultima vreme.
În Capcana Margrave, autorul ne oferă suspans și acțiune la cote maxime așa cum ne-a obisnuit.
Jack Reacher călătorește până în orașul Margrave cu scopul de a vizita locul unde și-a găsit sfârșitul un mare chitarist. Vizita lui se transformă brusc într-o situație complicată iar ceea ce urmează să descopere îl va marca pentru întreaga viață.
La doar câteva minute de când sosește în oraș, în timp ce se afla într-un mic restaurant, Reacher este luat pe sus de poliție și arestat pentru crimă. Coincidență sau nu, chiar în timp ce el sosise în oraș, fusese descoperită o crimă. Martorii identificaseră ucigașul ca fiind un bărbat alb, foarte înalt, ce purta un pardesiu negru și lung.  Reacher se potrivea perfect acestei descrieri, doar că nu el era autorul crimei.
Escortat de doi polițiști extrem de duri în comportament, este condus la secția de poliție, percheziționat și fotografiat apoi plasat în arest preventiv.
În timp ce i se luau amprentele de către o polițistă brunetă și foarte frumoasă, Reacher nu se putea abține să nu-i privească sânii perfecți și degetul fără verighetă. Urmează apoi un interogatoriu extrem de dur în fața lui Finlay, șeful detectivilor.
– Am fost copil de trupă, am spus. În orice listă a bazelor militare americane de pe glob, și aia e o listă a locurilor în care mi-am dus traiul. Am făcut liceul într-o duzină de țări diferite și am făcut patru ani la West Point.
– Mai departe, zise Finlay.
– Am rămas în armată. La Poliția Militară. Am lucrat și am trăit în toate acele baze, luând-o de la capăt. Și deodată, Finlay, după treizeci și șase de ani în care, mai întâi am fost copil de ofițer și pe urmă eu însumi ofițer, uite că nu mai e nevoie de o mare și puternică armată fiindcă sovietele au mierlit-o. Așa că uraaaa, acum încasăm dividendele pe starea de pace. Ceea ce pentru tine înseamnă că impozitele pe care le plătești sunt cheltuite pe alte chestii, dar pentru mine înseamnă că sunt un șomer de treizeci și șase de ani, fost membru al Poliției Militare, ajuns să fie făcut vagabond de niște mucoși de civili care n-ar rezista nici cinci minute în lumea căreia i-am supraviețuit eu.
Reacher rămâne în custodia poliției pe durata weekend-ului, timp în care îi sunt verificate declarațiile date și alibiul pentru noaptea crimei.
În momentul în care este dus intenționat la etajul condamnaților pe viață și nu la etajul arestaților preventiv, începe adevărata luptă pentru supraviețuire. Are parte de un tratament dur din partea deținuților periculoși dar experiența acumulată de-a lungul anilor îl ajută să scape cu viață. Așa își dă seama că situația cu care se confruntă nu este întâmplătoare și că cineva îl vrea mort.
Norocul a venit mai repede decât s-a așteptat, iar duminică dimineața primește ordin de eliberare. În fața închisorii este așteptat de Roscoe, polițista frumoasă pe care o întâlnise la secție.
– Finlay a fost mulțumit, mi-a spus Roscoe. Ești cine spui că ești iar joi, la miezul nopții, erai la o distanță de vreo șase sute cincizeci de kilometri de aici. Astea erau niște puncte câștigate. L-a sunat din nou pe medicul legist să se asigure că nu-și schimbase părerea în privința orei decesului, dar nu, era tot la miezul nopții.
După toate aceste întâmplări neplăcute, Reacher intenționează să plece cât mai repede din Margrave. După ce avea să o scoată la cină pe Roscoe, drept mulțumire pentru atenția cu care-l tratase, planul lui era să plece cât mai repede și cât mai departe.
Dar cum niciodată lucrurile nu sunt atât de simple pe cât ne dorim, Reacher descoperă întâmplător că cel ce fusese omorât iar mai apoi zdrobit în picioare era chiar Joe Reacher, fratele lui mai mare cu doi ani. Relația lor nu fusese una foarte strânsă iar întâlnirile lor erau foarte rare.
În condițiile date, Reacher decide că trebuie să rămână și să descopere cine sunt cei care i-au omorât fratele și ce căuta acesta în Margrave.
În pantoful mortului fusese descoperit un număr de telefon. La acest număr răspunde un individ pe nume Paul. După ce-i face unele mărturisiri lui Reacher, acesta dispare. În urma lui rămân soția sa și cei doi copii. Împreună cu detectivul Finlay și Roscoe hotărăsc să le asigure protecție până ce lucrurile aveau să fie rezolvate. Un agent FBI, prieten cu Finlay, urmează să aibă grijă de ei și să-i ducă într-un loc sigur.
La scurt timp are loc o dublă crimă. Marrison, comandantul poliției este găsit mort alături de soția sa. Marrison avusese parte de cea mai urâtă moarte din câte văzuse Finlay în toată cariera sa. Țintuit de perete, cu numeroase cuie bătute în mâini și picioare. El și soția lui fusese măcelăriți în cel mai urât și dur mod.
Atracția lui Reacher față de Roscoe se transformă rapid într-o dorință tot mai mare. Când aceasta îi propune să rămână la ea atât cât intenționează să mai stea în oraș, Reacher o trage spre el și o sărută cu foc.
„Am simțit că-mi pierd mințile, dar ardeam de dorință, așa că am tras-o spre mine și ne-am sărutat. Acel fabulos prim sărut. Senzația oferită de o gură nouă și nefamiliară, de păr, de gust și de miros. M-a sărutat îndelung și intens, ținându-se aproape de mine. Am făcut două pauze de respirație înainte să pornească din nou mașina spre locuința ei.”
Au petrecut noaptea împreună fără să se gândească la nimic. În acel moment contau doar ei doi și nimic altceva. Timpul petrecut împreună cu Roscoe îl făcea cel mai fericit. Se plimbau și luau masa împreună, se sărutau și făceau dragoste, apoi dormeau îmbrățișați. Dimineața, fiecare porneau spre treburile lui gândindu-se ce se va întâmpla când totul avea să se rezolve, care va fi situația lor în acel moment și cât de grea avea să fie despărțirea.
Cu ajutorul polițistei, Reacher obține un pistol ce-l ajută să supraviețuiască în căutările periculoase de care se va ocupa.
Iubita lui Joe le oferă informații prețioase din viața lui. De profesie anchetator, misiunea lui fusese să anihileze o rețea de falsificare a banilor ce se desfășura în forță. Marfa se exporta în ambalaje de aer condiționat.
– Am să găsesc răspunsul, am spus.
– Chiar crezi c-ai să poți? Acolo unde Joe n-a reușit?
Am ridicat din umeri și i-am spus:
– Poate că Joe reușise, am zis. Nu știm ce descoperise până să pună mâna pe el. În tot cazul, în clipa asta mă întorc în Georgia. Vă rog să continuați cercetările.
– Noroc, domnule Reacher. Poate că vei reuși. Vorbea adesea de dumneata. Îi erai drag, să știi.
Iubita lui Joe vine în oraș cu dovezi, dar la aeroport este răpită și înjunghiată. Moare în brațele lui Reacher câteva clipe mai târziu dar nu înainte de a-i face unele mărturisiri.
Ulterior, Reacher află că inclusiv agentul FBI, cel care se ocupa de protecția soției lui Paul și a copiilor, făcea parte din acea organizație de falsificare a banilor. Situația se complică și mai mult iar lucrurile iau o altă întorsătură.
Cum reușește Reacher să încheie misiunea și care va fi deznodământul relației cu Roscoe veți descoperi citind acest thriller atât de sensibil, de o frumusețe aparte și cu o poveste de dragoste minunată.
Ea l-a rugat să rămână.
El a rugat-o să plece cu el.
Vor ține ei cont de sentimente sau alte lucruri vor avea prioritate?
Recomand cu drag Capcana Margrave și toate cărțile autorului!

Mulțumim Editura Trei pentru cartea Capcana Margrave de Lee Child primită pentru recenzie

Cărțile autorului Lee Child pot fi comandate din librăriile online edituratrei.roelefant.rolibris.ro, cartepedia.ro, librarie.net, emag.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Lee Child

Recenzii Editura Trei

 

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *