Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Capcane în junglă. Portalul magic nr.19 de Mary Pope Osborne, Editura Paralela 45

Capcane în junglă. Portalul magic nr.19

(Tigers at Twilight – 1999)

Mary Pope Osborne

Editura Paralela 45

Traducător: Laura Poantă

Ilustrator: Sal Murdoca

Nr. de pagini: 112

An apariție: 2020

Seria Portalul magic / Magic Tree House Series

Mary Pope Osborne, autoare americană de cărţi pentru copii, s-a născut pe 20 mai 1949. Este renumită pentru premiata sa serie bestseller Magic Tree House (Portalul Magic), din care s-au vândut peste 130 de milioane de exemplare în toată lumea şi care s-a tradus în 30 de limbi.

Fiică de cadru militar, Mary Pope Osborne s-a mutat des cu familia în timpul copilăriei şi adolescenţei: în Oklahoma, Florida, Virginia, Austria. După ce tatăl ei s-a stabilit într-un orăşel din Carolina de Nord, adolescenta Mary a regretat viaţa aventuroasă de dinainte şi s-a refugiat în teatru, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului liber în culisele teatrului din oraşul său. Pasiunea sa a fost atât de mare, încât a studiat arta dramatică la universitate, unde a devenit interesată de mitologie şi religie comparată.
După absolvirea studiilor universitare, la începutul anilor 70′, a dus o viaţă aventuroasă: a stat cu cortul într-o grotă din insula Creta, apoi a traversat, în compania unor prieteni pasionaţi de Orient, 16 ţări din Asia, printre care Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, India şi Nepal.

După întoarcerea acasă, a avut câteva slujbe mărunte şi s-a căsătorit cu actorul muzician Will Osborne, pe care l-a însoţit în turnee. A predat arta dramatică în Bronx şi a lucrat ca asistent editorial la o revistă pentru copii. În acea perioadă a început să scrie povestea unei fetiţe de 11 ani, care aminteşte de autoare, aşa cum era în copilărie, poveste care s-a transformat într-un succes mondial.

De 20 de ani, Mary Pope Osborne traversează spaţiul şi timpul în cele peste 50 de volume ale sale, în texte care au fost traduse şi au ajuns la copii din toată lumea.

Seria PORTALUL MAGIC

Jack și sora lui mai mică, Annie, călătoresc în timp și spațiu dintr-o căsuță secretă, plină cu cărți, descoperită într-un copac fabulos. Fiecare carte deschisă îi face să treacă printr-un portal magic, oferindu-le prilejul unor aventuri alături de creaturi uimitoare și personaje din epoci istorice diferite. Extrem de apreciate de părinți, de profesori, dar mai ales de copii, cărțile din seria PORTALUL MAGIC au realizat un lucru cu adevărat magic: au trezit pasiunea lecturii, devenind cărțile favorite ale tuturor fetelor și băieților din țările în care au fost traduse. Pentru că fiecare cititor devine o parte din poveste!

#19. Capcane în junglă

Jack și Annie trebuie să primească patru daruri speciale pentru a putea dezlega vraja sub care se află Teddy, un cățeluș foarte simpatic. De data asta trebuie să călătorească până într-o junglă din India, unde sunt tigri înfometați.

Seria Portalul Magic de Mary Pope Osborne este o serie încântătoare, care a reușit să înflăcăreze imaginația a milioane de cititori din întreaga lume.

Într-o zi de vară, în Frog Creek, Pennsylvania, o căsuță misterioasă a apărut într-un copac din pădure. E înțesată de cărți și e… magică! Ea are darul de a te purta în locurile descrise în carte. Tot ce ai de făcut e să deschizi o carte, să-ți pui o dorință și te trezești transportat în lumi de altădată.

Să înceapă aventurile! Alături de cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, micii cititori vor avea ocazia să călătorească în ținuturi de basm și să afle informații prețioase din diferite domenii.

Cei doi eroi ai cărții, Jack și Annie, se completează foarte bine reciproc. Jack, în vârstă de 8 ani, este serios și studios, iubește foarte mult cărțile, asta îl ajută de foarte multe ori să iasă din situații periculoase. Annie, în vârstă de 7 ani, este curioasă și zburdalnică, comunică foarte bine cu animalele și nu ratează nicio ocazie de a-și atrage fratele în aventuri.

În prima serie de patru aventuri, Codul luptătorilor Ninja, Aventuri în jungla Amazonului, Vrăjitorul din era glaciară, Călătorie pe lună, Jack și Annie au înfruntat nenumărate pericole pentru a găsi patru obiecte și a o salva pe zâna Morgan, asupra căreia aruncase o vrajă Merlin, cel mai puternic vrăjitor.

În a doua serie de patru aventuri – Salvați de delfini, Aventuri în Vestul Sălbatic, Cu leii în savană, Pericol în Arctica – misiunea celor doi frați este să dezlege patru ghicitori pentru a deveni Maeștri Bibliotecari ai bibliotecii din Camelot.

În a treia serie de patru aventuri – Codul luptătorilor Ninja, Aventuri în jungla Amazonului, Vrăjitorul din Era Glaciară, Călătorie pe Lună – misiunea celor doi frați este să găsească patru obiecte necesare pentru a o salva pe Zâna Morgan de vraja sub care căzuse.

În a patra serie de patru aventuri – Vacanță în orașul vulcanului, În Țara împăratului Dragon, Atacul vikingilor și Cursă de care la Olimpiadă – misiunea celor doi frați este să se întoarcă în timp și să salveze pentru biblioteca din Camelot patru cărți aflate în pericolul de a fi distruse.

În noua serie de patru aventuri – Ultimele ore de pe Titanic, Pe urmele indienilor, Capcane în junglă, Salvarea cangurilor – misiunea celor doi frați este să-l ajute pe Teddy, un cățeluș aflat sub puterea unei vrăji. Dacă Jack și Annie reușesc să primească patru daruri, din patru locuri diferite din lume, vraja se va destrăma și câinele va fi salvat.

Așa cum ne-am obișnuit deja din precedentele cărți din serie, nici de această dată nu vor lipsi pericolele, aventurile pe muchie de cuțit, elementele de magie și paranormal, precum și întâlnirile cu personaje celebre, iar informațiile oferite sunt deosebit de utile pentru a lărgi orizontul cultural al celor mici, într-un mod foarte plăcut. În plus, alături de Jack și Annie avem și noi ocazia de a face un tur virtual al unor locuri deosebit de interesante din niște vremuri de mult apuse.

În Ultimele ore de pe Titanic, cei doi frați au găsit în căsuța fermecată un cățeluș ce se uita la ei cu un aer trist.

Lângă cățeluș se afla o bucată de hârtie, acoperită de un scris frumos, de altădată:

Cățelușul se află sub puterea unei vrăji. Are nevoie de ajutorul vostru! Ca să-l eliberați, trebuie să primiți patru lucruri speciale:

 Primul dar e pe un vas pierdut pe mare
Al doilea dar e undeva în albastrul preriei
Al treilea dar e într-o pădure îndepărtată
Și cine o să vă dea al patrulea dar? Un cangur.

Fiți înțelepți și curajoși!
Morgan

La sfârșitul peripețiilor lor pline de suspans de pe Titanic, Jack și Annie au primit primul dar necesar desfacerii vrăjii: un ceas vechi!

În Pe urmele indienilor, cei doi frați au primit următorul dar: o pană de vultur oferită de bătrâna indiană de pe Marile Câmpii din America.

În Capcane în junglă, cei doi frați sunt gata să se avânte într-o nouă aventură pentru a primi următorul lucru special pentru a-l scăpa pe Teddy de vraja sub puterea căreia se afla.

În căsuța fermecată au găsit, ca de obicei, și cartea ce avea să-i ajute în călătoria lor: În jungla sălbatică din India. Plini de entuziasm, Jack și Annie s-au avântat în noua lor provocare și au aterizat pe malul unui râu, la marginea unei păduri.

Imediat după ce au ajuns acolo, Jack și Annie și-au și făcut doi prieteni: două maimuțe mici, Kah și Ko, frate și soră. Însoțiți de aceștia, Jack și Annie și-au început călătoria prin junglă, având parte de aventuri incredibile, călătorind pe spinarea unui elefant, întâlnind multe animale sălbatice, precum și păsări exotice, cu un colorit al penelor superb.

Cea mai palpitantă aventură a fost aceea în care cei doi frați au salvat un tigru, eliberându-i laba acestuia din capcana în care intrase.

Departe de a le fi recunoscător, tigrul, odată eliberat, s-a dovedit a fi un real pericol, atacându-i pe Jack și Annie, aceștia fiind salvați de intervenția salutară a cățelușului Teddy.

Era evident că nu tigrul avea să le ofere următorul dar, cine oare însă o va face? Aceasta rămâne să o descoperiți singuri în carte! 😉

La sfârșitul cărții, așa cum ne-a obișnuit, autoarea ne oferă multe informații interesante despre animalele din junglă, despre speciile pe cale de dispariție, despre hinduism și langurul sacru.

Abia aștept să descopăr aventurile care-i așteaptă pe cei doi frați în următoarea carte din serie: Salvarea cangurilor.

Capcane în junglă de Mary Pope Osborne poate fi comandată pe cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți din seria Portalul magic

4 Comments

  • familiasimionescuyahooro

    Îmi plac mult toate seriile scrise de autoare ca de altfel și aceasta poveste! ❤️O recenzie fermecatoare și o recomandare încântătoare! Felicitări și mulțumesc mult, Tyna❤️

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *