Delicatese Literare
Recenzii

Caraval de Stephanie Garber, Seria Caraval, Editura RAO – recenzie

Caraval

(Caraval – 2017)

Stephanie Garber

Editura RAO

Nr. pagini: 438

Data apariției: 2017

Traducător: Lingua Connexion

Caraval Series:

  1. Caraval – Caraval – 2017
  2. Legendar – Legendary – 2018 – prezentare
  3. Finale – 2019

Caraval, cel mai așteptat roman de ficțiune pentru tineri al anului 2017 a intrat direct pe locul al doilea pe lista de bestselleruri a New York Times. De asemenea volumul a ajuns și pe locul al treilea in topul celor de la Sunday Times, la doar câteva zile de la debut.

Caraval ne aduce în prim plan povestea a două surori care reusesc să scape de sub strictetea unui tată tiranic atunci când pătrund în intriga periculoasă a unui joc legendar.

Scarlett Dragna nu a părăsit niciodată mica insulă în cazul în care ea și sora ei, Tella, trăiesc alături de puternicul și crudul lor tată. Acum, tatăl lui Scarlett a aranjat o căsătorie pentru ea, și Scarlett crede că visul ei de a vedea Caraval – un show care are loc o dată pe an şi în care publicul e şi participant – e spulberat. Pusă în faţa căsătoriei aranjate, Scarlett si-a pierdut speranţa de a vedea îndepărtatul Caraval, unde anual se ţin aceste reprezentaţii. Dar anul acesta soseşte mult-aşteptata invitaţie şi sora ei, Tella, reuşeşte să o ducă la spectacol. Numai că, imediat ce sosesc, Tella este răpită de organizatorul Caravalului, Legend. In acest sezon, se pare că jocul se învârte în jurul Tellei, iar cine o găseşte primul  va fi declarat câştigator.

Lui Scarlett i s-a spus că tot ceea ce se întâmplă în timpul Caraval este doar un spectacol elaborat. Cu toate acestea, ea se trezeşte prinsă într-un joc de dragoste, suferință, și magie. Și dacă Caraval este real sau nu, Scarlett trebuie să o găsească pe Tella înainte ca cele cinci nopți de joc să se termine, sau un efect de domino periculos de consecințe va urma, iar sora ei iubită va dispărea pentru totdeauna.

O poveste pur și simplu fermecătoare, un basm pentru oameni mari! Mister, magie, frumusețe, prefăcătorie, suspans, pericol și iubire! Pășind în lumea înșelătoare a Caravalului, pregătiți-vă să fiți surprinși! Și, nu uitați, e doar un joc!

Odată, demult, pe o mică insulă, trăiau două surori frumoase, Scarlett și Donatella/Tella. Mama lor le-a părăsit cu ani în urmă, în condiții misterioase, iar tatăl lor – puternicul guvernator al insulei – s-a schimbat mult în rău după plecarea mamei, devenind un tiran. Cele două surori se iubeau foarte mult, dar sentimentele lor deveniseră ”arma” cu ajutorul căreia tatăl lor le ținea sub un control strict, dominându-le voința, căci la orice abatere a uneia din ele era pedepsită crunt cealaltă!

Scarlett era pe punctul de a se căsători, o căsătorie aranjată, dar nu își cunoscuse viitorul soț, un nobil, decât prin intermediul scrisorilor. Deși o speria oarecum perspectiva căsătoriei cu cineva necunoscut, pe de altă parte se bucura că astfel va scăpa de tatăl ei, sperând că o va putea lua și pe Donatella cu ea.

Pe când erau mici, bunica lor le încânta cu povești despre magia Caravalului, un joc legendar, spectaculos și misterios, care îți putea îndeplini cele mai ascunse dorințe. Nu le spusese însă și cât de înșelător și periculos putea fi.
Astfel că, sedusă de acele povești, Scarlett scrisese an de an, pe ascuns, stăpânului Caravalului, Legend, cu rugămintea ca în sezonul respectiv să organizeze jocul pe micuța lor insulă, Trisda, însă asta nu se întâmplase și nici nu venise vreun răspuns. Până anul acesta, când vine răspunsul, însoțit de trei invitații la Caraval. Însă locul de organizare nu era Trisda. Singura problemă era aceea că trebuiau să plece de pe insulă pentru a putea participa, și asta chiar în ajunul nunții lui Scarlett, riscând furia crudului lor tată. Așa încât Scarlett ezita. Însă un complex de împrejurări a dus la plecarea lor spre Insula Viselor, locul de organizare al Caravalului, insula privată a lui Legend, cu ajutorul unui tânăr și foarte atrăgător marinar, Julian.

Îmi plac cărțile care au la început o hartă a locurilor unde se petrece acțiunea, cum este cazul și aici. Vedem unde află Taverna de sticlă, Șarpele de cristal, Castelul blestemat, Caruselul trandafirilor, Magazinul de rochii, Prăvălia pălărierului, și suntem curioși să aflăm ce aventuri și întâmplări o așteaptă pe protagonista noastră, Scarlett, în fiecare din ele. Si, în plus, țin să remarc deosebita prezentare grafică a cărții, cu capitolele foarte frumos delimitate.

După un drum de aproape două săptămâni pe apă, cu o ambarcațiune nu prea solidă, o plută de fapt, Scarlett -, care fusese adormită aproape tot timpul drumului, veți vedea cum și de ce – și Julian ajung în sfârșit pe țărmul Insulei Viselor. Tella ar fi trebuit să fie deja acolo, căci făcuse niște aranjamente astfel încât să ajungă înaintea lor.

Și acum începe „nebunia”! Absolut tot ce îi înconjoară e înșelător și schimbător, astfel încât Scarlett nu se putea baza nici pe propriile simțuri pentru a rămâne ancorată în realitate. Imaginile se schimbă ca într-un caleidoscop, iar descrierile și detaliile sunt de-a dreptul spectaculoase, cinematografice.

În paralel cu derularea acțiunii, asistăm și la formarea relației dintre Julian, un personaj destul de enigmatic, și Scarlett – Roșiuță, cum o numise acesta, o relație destul de tensionată și marcată de neîncredere, dar și de atracție reciprocă.

În ceea ce privește Caravalul, poti alege să fii jucător, sau simplu spectator. Dacă alegi să intri în joc, ești avertizat de la început că o faci pe riscul tău, știind că tot ce se întâmplă pe parcurs e doar un joc. Nimic nu e real. Oare?!

”Bine ați venit la Caraval! Cel mai mare spectacol de pe uscat sau de pe apă. Înăuntru, veți trăi mai multe minuni decât vad cei mai multi dintre oameni într-o viață întreagă. Puteți sorbi magia dintr-o ceașcă și cumpăra vise într-o sticlă. Dar trebuie să tineți minte ca totul este un joc. (…) O lume fabricată din iluzii. Așadar, chiar daca vrem să vă impresionăm, aveți grijă să nu vă lăsați impresionați prea mult. Visele care devin realitate pot fi frumoase, dar, de asemenea, se pot transforma în coșmaruri când oamenii nu se trezesc.”

Ce alege Scarlett să fie, spectator sau jucător? Când miza jocului se dovedește a fi propria ta soră, tu ce ai alege?

Fiecărui jucător i se dă un prim indiciu, urmând să le descopere singur pe următoarele, din aproape in aproape, într-o cursă contra cronometru, pe parcursul a cinci nopți. Și doar pe timpul nopții, căci odată cu venirea zorilor, totul se închide și se încuie! Și ar fi bine să nu rămâi pe dinafară atunci!

Decorul e de basm, fiecare locație în parte și fiecare personaj par desprinse din Alice în țara minunilor.
Acțiunea e dramatică, alertă și captivantă, plină de suspans, mister și pericol. Nimic si nimeni nu e ceea ce pare, secrete întunecate din edițiile din anii trecuți ai Caravalului ies la iveală, iar Scarlett se va trezi în mijlocul unui păienjeniș de întâmplări care cu siguranță nu au cum să fie doar un joc.

“În copilărie, pe Scarlett o atrăsese ideea magiei lui Legend, dar Tella își dorise dintotdeauna să audă despre partea întunecată a stăpânului Caravalului. O parte din Scarlett nu putea să nege faptul că a câștigă inima cuiva care jurase să nu mai iubească niciodată, era ceva oarecum seducător.

Dar Legend nu era pur și simplu distrus; era dement, expert nu doar în a face oamenii să se îndrăgostească, ci să și înnebunească. Cine știa ce fel de lucruri perverse o făcea să creadă pe Tella? Dacă Julian nu ar fi oprit-o pe Scarlett chiar acum, ar fi sărit direct de pe acea stâncă și ar fi murit înainte de a-și da seama de greșeala ei. Tella sărea înainte fără să gândească mult mai des decât Scarlett. (…)

– O vom găsi, spuse Julian. Ce i s-a întâmplat Rosei nu i se va întâmpla surorii tale.

Scarlett voia să-l creadă. După tot ce tocmai se întâmplase, își dorea să se frângă și să-l îmbrățișeze, să aibă din nou încredere în el, că înainte, dar cuvintele prin care el voia să o asigure forțaseră să iasă la suprafață întrebarea la care ei îi fusese prea frică să se gândească de când el îi mărturisise motivul pentru care se află aici.

Se desprinse din mâna lui Julian, străduindu-se din răsputeri să stea la distanță.

– Când ne-ai adus la Caraval, știai că Legend o va lua pe Tella, așa cum a luat-o pe sora ta?

Julian ezită.

– Știam că există o șansă.

Cu alte cuvinte, „da”.

– Cât de mare era șansa? întrebă gâtuit Scarlett.

Ochii de culoarea caramelului ai lui Julian se umplură cu o expresie asemănătoare regretului.

– N-am spus niciodată că sunt o persoană bună, Roșiuță.”

Nu, nu a spus, dar Scarlett așa alesese să creadă, considerându-l prieten. Cine era Julian și cum va evolua relația lor, rămâne de văzut…

Vă invit să vă alăturați Caravalului, urmărind participarea lui Scarlett la misteriosul și periculosul joc, să-i cunoașteți pe ceilalți jucători și să o urmăriți încercând să descopere indiciile și informațiile necesare pentru găsirea Tellei. Pentru găsirea ei în viață. Și pentru a rămâne amândouă în siguranță, odată jocul terminat. Oare va reuși? Cât de departe ar merge Scarlett pentru a-și știi imprudenta și impulsiva soră în siguranță?

Vă recomand această poveste minunată, care m-a fermecat!

Drepturile de ecranizare au fost deja cumpărate de 20th Century Fox.

Cartea Caraval de Stephanie Garber poate fi comandată de pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librarie.net, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți fantasy

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *