Delicatese Literare
Recenzii

Cari Mora de Thomas Harris, Editura RAO – recenzie

Cari Mora

(Cari Mora – 2019)

Thomas Harris

Editura RAO

An apariție: 2019
Nr. pagini: 288
Traducător: Gabriel Stoian
Scriitorul American Thomas Harris a devenit renumit prin tetralogia Hannibal Lecter, serie de romane care au fost ecranizate. Scriitorul apare pe lista autorilor celor mai bune romane din SUA din anii 1990 până în 2000.
După o pauză de 13 ani, autorul bestsellerului Tăcerea mieilor a publicat în 2019 anul acesta cel de-al șaselea roman al său, Cari Mora
Cari Mora este un thriller „despre puterea răului, despre lăcomie și consecințele celor mai întunecate obsesii”, spune Thomas Harris.
500 de kilograme de aur se află îngropate sub o vilă de închiriat din Miami Beach, care i-a aparținut nu de mult lui Pablo Escobar. Mai mulți bărbați necruțători se află pe urmele lor, dar rafinatul și sadicul Hans-Peter Schneider este primul la locul acțiunii. Condus de apetituri terifiante, acesta își câștigă existența înlesnind împlinirea fanteziilor violente ale unor oameni bogați. Frumoasă și aparent vulnerabilă, Cari Mora, un „copil al războiului” care a fugit de violența din țara ei natală și se află la Miami în baza unui nesigur Statut de Protecție Temporară, acceptând diverse slujbe pentru a supraviețui, intră în atenția lui Hans-Peter, iar apoi intervine între el și comoara pe care o caută. Dar Cari Mora are un set de abilități surprinzătoare și o voință de a supraviețui ieșită din comun. În crevasele dintre dorințele unui bărbat și supraviețuirea unei femei pândesc monștri.
Niciun alt scriitor din ultimele decenii nu a conjurat acești monștri cu mai multă măiestrie dătătoare de fiori decât Thomas Harris. Cari Mora, cel de-al șaselea roman al său, reprezintă mult așteptata reîntoarcere a unui maestru american.
Un thriller brutal și foarte șocant, după cum m-am așteptat de altfel de la autorul cărții „Tăcerea mieilor”, o carte cu o excelentă ecranizare.
Povestea de față – Cari Mora – nu e foarte amplă, însă lectura ei solicită emoțional cititorul.
Galeria de personaje e destul de complexă și foarte pestriță, acestea provenind din lumea traficanților și a hoților. Crime de un sadism rar, trafic de oameni (de femei mutilate în prealabil), canibalism, copii-soldați, despre toate acestea citim și ne cutremurăm.
Acțiunea ne poartă în golful Byscanie, de unde ajungem la o casă anume din Miami Beach, fostă reședință a lui Pablo Escobar.
Cari Mora, o tânără frumoasă, ale cărei brațe marcate de cicatrice vorbeau despre un trecut dureros, este îngrijitoarea casei.
Subiectul cărții nu e complicat: e vorba de 500 de kg de aur despre care există informații că s-ar afla sub vila ce aparținuse lui Escobar, pe care le vânează mai multe grupări din lumea interlopă, iar Cari Mora este prinsă la mijloc, deoarece cunoaște casa.
Ingredientul forte al cărții, ca să zic așa, este chiar Cari Mora, un personaj foarte bine și frumos conturat: e frumoasă, curajoasă, puternică, inteligentă, muncitoare și foarte inimoasă și sensibilă, în ciuda copilăriei dramatice pe care a avut-o, fiind unul din copiii-soldați recrutați cu forța ai FARC (mișcare teroristă de gherilă din Columbia). Foarte interesant acest fir al cărții în care aflam despre perioada petrecută acolo de Cari, până a reușit să fugă.
„Cari, copil-soldat în vârstă de doisprezece ani, a primit note proaste pentru lipsa de atenție la orele de îndoctrinare – pentru ea, acele ore nu aveau mai mult sens decât școală de duminică – însă a priceput imediat cursurile de tactici de lupta. Și astfel, șefii FARC au socotit-o utilă. Și-a dat seama că rănițîi erau importanți, de aceea a învățat rapid chestiuni legate de medicină de urgență. Când atingea față unui soldat rănit, îl liniștea în timp ce strângea un garou cu cealaltă mână. Se pricepea la întreținerea armelor și echipamentelor. Sarcina ei principală, deseori o pedeapsă pentru atitudinea ei, era să gătească în aer liber – ceaune cu capacitatea de șaptezeci și cinci de kilograme cu estofado de carne, atunci când aveau carne, pregătită în aer liber într-un loc săpat în pământ și sub șoproane din tablă camuflate, unde un irlandez îi învață pe copii cum să facă proiectile de mortieră din canistre de benzină Kosan, cum să așeze o capcană cu fir peste o grenadă sau cum să rezolve problema unei bombe defecte dintr-un aruncător.
Gherilele se finanțau prin răpiri și șantaje. Una dintre sarcinile lui Cari era să îi poarte de grijă unui profesor în vârstă, răpit de FARC. Era specialist în științele naturii și profesor, și fusese cândva politician, un bărbat cu o stare fragilă de sănătate, provenind dintr-o familie avută din Bogota. I-a purtat de grijă vreme de trei ani. Șefii FARC s-au arătat destul de amabili cu bătrânul câtă vreme primeau bani de la familia lui. Îi dădeau cărți furate din conacele celor pe care îi considerau opresori, iar Cari citea din ele când ochii lui erau prea obosiți și-și punea ochelarii într-un buzunar al cămășii. Cărțile pe care i le dădeau erau non-politice, așa socoteau cei care îl capturaseră. Erau cărți de poezie, de horticultură și despre natură. Un ofițer FARC l-a silit pe profesor să le explice teoriile lui Darwin celor mai fragezi ucenici, ca argument în favoarea comunismului.
Tabăra FARC era o combinație ciudată de vechi și nou. Cari făcea supă din șobolani de orez pentru a combate tusea convulsivă și, în același timp, comandantul avea laptop.”
În prezent, Cari locuia în State, în baza unui nesigur Statul de Protecție Temporară, împreună cu mătușa ei bolnavă și cu verișoara ei care avea un bebeluș de crescut. O duceau greu, iar Cari avea mai multe slujbe, cea de îngrijitoare a vilei despre care vorbeam fiind una din ele. Lucra de asemenea la Centrul pentru Păsări Marine Pelican Harbor, despre care aflăm informații interesante.
Aurul ascuns era căutat de căpitanul Marco și oamenii lui pe de o parte – membrii ai unei grupări de hoți, „Zece clopote”, însă aceștia erau cei „normali”, și de Hans-Peter Schneider pe de altă parte, un personaj despre care mi-e și greu să vorbesc, ca și despre toți cei din anturajul lui. Un pervers sadic, cu preferințe și compartiment din zona patologicului. După cum spuneam, autorul a vrut să șocheze și a reușit cu siguranță.
Cartea are un puternic impact emoțional și nu o recomand persoanelor sensibile sau slabe de înger. Eu am citit-o greu și m-a încărcat negativ. E bulversant să citești despre asemenea deviații comportamentale. Nu vă mai dau detalii.
Din nefericire, Cari atrage atenția nedorită a maleficului Hans-Peter, care o destinase deja în mintea lui traficului de carne vie, găsind și cumpărător pentru ea, după ce o va „lucra” puțin (a se citi „mutila”, căci existau nenorociți care aveau bordeluri pentru care voiau femei mutilate). Cari nu știa ce are de gând Hans-Peter, dar a simțit instinctiv pericolul.
Pe de o parte citim despre căutarea aurului, fiecare din cei implicați sperând să ajungă primul în posesia lui, iar pe de altă parte o urmărim pe Cari fugind pentru a-și scăpa viața. Nu apare vreun cavaler pe cal alb să o ajute, neputându- se baza decât pe ea, și, din fericire, pe experiența sa de luptătoare de gherilă.
Întreaga acțiune e presărată cu crime și violență, e foarte intensă și alertă, totul petrecându-se contra cronometru.
Dacă și cum e găsit aurul și cine îl găsește, și, mai ales, ce se întâmplă cu Cari, vă las să descoperiți citind cartea.
O carte pe care o recomand pasionaților de thrillere.

 

Cartea Cari Mora de Thomas Harris/ cărțile apărute la Editura RAO pot fi comandate pe raobooks.com, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.rolibrex.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

Recenzii și prezentări cărți horror

13 Comments

 • familiasimionescuyahooro

  Excelenta recenzia, extrem de incitanta, imi place foarte mult, Oli!❤ Imi place povestea si personajul principal, atmosfera pe care ai descris-o in recenzie. Am notat cartea in lista cu lecturi. Felicitari si multumesc mult pentru tentanta recomandare!❤

  • Oli

   Cu mult drag, Carmen, și mulțumesc pentru apreciere, mă bucur că te-am tentat! Îți va plăcea cartea, cu siguranță !

  • familiasimionescuyahooro

   Sunt convinsa,Oli! Imi place tare mult atmosfera descrisa de tine si abia astept sa citesc cartea!❤

 • Mirela Barbalata

  O, Doamne!!! M-ai bulversat! Mi-a produs fiori recenzia, darămite cartea!
  Nu e pentru mine, nu am atâta curaj!
  Mulțumesc pentru recomandare!

 • Tyna

  Uau! Cred că este o carte tare șocantă! Ai reușit să transmiți foarte bine atmosfera neagră a cărții. Se simte că suspansul este la cote maxime! Totuși, m-aș încumeta și eu să o citesc. Mulțumesc pentru recomandare! ❤

  • Oli

   Mie mi se pare un thriller bun, dar nu il recomand decat fanilor genului, e prea socant. Am fost captivata de carte, mi s-a parut bine scrisa si interesanta, insa pe goodreads nu e prea bine cotata…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *