Delicatese Literare
Recenzii

Cartea accidentelor de Chuck Wendig, Editura Litera – recenzie 

Cartea accidentelor

(The Book of Accidents – 2021)

Chuck Wendig

Editura Litera

Colecția Buzz Books

An apariție: 2023

Nr. pagini: 640

Traducerea: Dana-Ligia Ilin

Chuck Wendig este romancier, scenarist și creator de jocuri independent.

Când tatăl său moare, Nate primește drept moștenire de la el un ultim dar: casa care a fost căminul copilăriei sale. Nate hotărăște să se mute acolo împreună cu soția sa, Maddie, și cu fiul lor, Oliver, căutând o evadare din tumultul orașului.

Dar în scurt timp, lucruri tot mai stranii încep să se petreacă, atât noaptea, cât și, mai cu seamă, pe timpul zilei.

Pentru că Nate a fost abuzat în copilărie de tatăl său, lucru pe care nu l-a mărturisit niciodată familiei sale. Pentru că atunci când Maddie era mică, a văzut ceva ce nu ar fi trebuit să vadă. Pentru că o făptură sinistră, înfometată bântuie prin tunelurile, munții și minele de cărbune ale micii localități rurale din Pennsylvania...

Iar acum, întâmplările petrecute cu ani în urmă se repetă, numai că, de data aceasta, Oliver va fi cel prins în vâltoarea lor. Când îl cunoaște pe Jake, un băiat cam ciudat, cu propriile-i secrete și o predilecție pentru magia neagră, Oliver nu-și închipuie nici o clipă că tot ceea ce va urma va arunca întreaga familie în miezul unei cumplite bătălii între bine și rău.

„Wendig îmbină horrorul cosmic și eroismul uman cu tema recurentă a traumelor generaționale cauzate de abuzurile tatălui față de fiu; o poveste complexă, profund satisfăcătoare.“  The Guardian

„Teroarea, amploarea, ritmul, răsturnările de situație… nu am mai simțit toate acestea la o asemenea intensitate de la Shining încoace.“ Stephen Graham Jones

Cartea accidentelor este o poveste epică între bine și rău. Cartea accidentelor nu este o poveste tipică, ci, mai degrabă, este un amestec de genuri care includ supranatural, horror, science fiction – călătorie în timp, bucle în timp, viața după moarte, puțin din toate; este vorba despre familie, loialitate, dragoste și puterea prieteniei și a credinței.

Cartea începe cu un criminal în serie pe scaunul electric. Condamnat pentru uciderea a patru fete tinere, Edmund Reese, un obsedat al numerelor, scapă de execuție într-un mod supranatural. Exact când curentul electric îi trece prin corp,… dispare! A dispărut din acest plan al lumii. Dar unde?!

”Edmund Reese a simțit cum lumea se luminează în jur, mare și strălucitoare. Toate lucrurile au fost înghițite de valul alb. Brusc, era ca și cum ar fi căzut – și apoi invers, ca și cum ar fi fost săltat de mâini invizibile, așa cum trebuie să se simtă o vacă prinsă într-o tornadă, și următorul lucru pe care l-a simțit a fost că nu mai era pe scaun, nu mai era în această lume, nici mort, nu…

Era alceva și altundeva.”

În continuare, cartea urmărește povestea familiei Graves – Nate, Maddie și fiul lor  adolescent, Oliver – în timp ce renunță la viața de la oraș și se mută în casa degradată a familiei după ce tatăl abuziv al lui Nate moare. Nate ar prefera să nu se întoarcă acolo niciodată, dar Maddie insistă că această mutare va fi benefică pentru familie și, în cele din urmă, Nate este de acord. Existau lucruri care erau diferite în legătură cu toți cei trei Graves. Oliver poate simți durerea celor din jur, ca pe o ființă vie zvârcolindu-se în corpurile lor, Maddie și Nate au și ei propriile secrete, iar întreaga familie caută un nou început.

Însă decizia se pare că nu a fost de bun augur, căci lucruri ciudate încep să se întâmple în scurt timp, atât în casă, cât și în împrejurimile acesteia. Casa moștenită este situată în apropierea minelor de cărbune întunecate și abandonate de la Ramble Rocks… unde, cu ani în urmă, criminalul în serie Edmund Reese își dusese victimele. Mi-a plăcut această idee și felul în care e abordată în carte: Ramble Rocks ca origine a tot ceea ce este greșit în toate lumile. La fel ca în majoritatea cărților care prezintă case vechi înfiorătoare, familiei Graves încep să se întâmple lucruri ciudate, neliniştitoare, care schimbă modul în care percep lumea.

Nate începe să vadă fantoma răposatului său tată. Iar sculpturile lui Maddie încep să prindă ”viață”, imediat ce le termină. Se pare că era înzestrată cu abilități artistice supranaturale…

Ollie își face noi prieteni la școală, însă își face un nou prieten și în afara școlii, misteriosul Jake, care emană pericol prin toți porii. Cu toate acestea, Oliver, un adolescent foarte empatic, care este conectat mult prea puternic la emoțiile celor din jur, nu sesizează latura întunecată a acestuia. Nu recomand să o citiți seara, decât dacă aveți nervii tari! Acțiunea devine înfricoșătoare și plină de suspans, cu sânge și violență pe tot parcursul.

Cartea accidentelor este un roman complex, iar Wendig are un talent evident nu numai în stilul de scriere și în crearea personajelor, ci și în construirea lumii întunecate, misterioase și înfricoșătoare a cărții. În general, mi-a plăcut această carte, deși am citit-o destul de greu. Și asta nu neaparat din cauza lungimii sale de peste 600 de pagini – puteau fi, totuși, mai puține, întrucât acțiunea devine la un moment dat repetitivă și bate cam mult pasul pe loc -, cât mai ales din cauză că în ultima parte acțiunea mi s-a părut destul de ”aiuritoare” cu toate acele lumi paralele și variante ale personajelor. Se întâmplă multe în carte și uneori lucrurile devin confuze și încurcate. Cel puțin o sută de pagini ar fi putut fi eliminate fără ca vreo parte importantă din poveste să se piardă. Pur și simplu a devenit prea mult. Cu toate că finalul lămurește o mare parte din mister, nu am înțeles totuși de ce toată soarta lumii era legată de familia Graves, de ce era această familie atât de specială, cum și de ce devenise sau fusese aleasă această familie ”de referință”. Însă mi-a plăcut finalul,  semi-deschis, pe un o notă pozitivă.

Ca puncte tari ale cărții, există o mulțime de elemente supranaturale care au fost gestionate bine, împreună cu restul complotului. Totodată, temele familiei, abuzului ciclic – traumele generaționale cauzate de abuzurile tatălui față de fiu –  și posibilitatea de a alege o lume mai blândă sunt idei universale prezente în carte care au dat poveștii mai multă adâncime.

Cartea accidentelor e o poveste captivantă și intensă, cu răsturnări surprinzătoare de situație, o carte bine scrisă, pe care o recomand iubitorilor genului.

Cărțile apărute la Editura Litera pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, dol.ro

Recenzii cărți Editura Litera

Recenzii și prezentări cărți din Colecția Buzz Books

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți horror

4 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *