Delicatese Literare
Tag/Leapșa

Cartea asta sau cartea cealalta? – leapsa

Cartea asta sau cartea cealaltă?

Am răspuns la o leapșă foarte interesantă, în urma provocării primite de la Antoaneta Smaranda – Drumul vieții

 

Preferi cititul în pat sau în alt loc?

 

Oli: Prefer să citesc în pat, mai ales că majoritatea timpului ”răpit” pentru citit este seara, înainte de culcare.
Tyna: Prefer să citesc în pat, dar am citit și în multe alte locuri – pe șezlong la plaja, în avion, în tren…

Personaj principal feminin sau masculin?
Oli: Nu mi-am pus această problemă, atâta timp cât cartea e captivantă, nu are importanță dacă personajul principal e feminin sau masculin, sau amândouă, cum e cazul în multe cărți romantice. Totuși, cred că pot rezona mai bine cu personajele feminine, punându-mă în pielea lor, mai ales dacă povestea e scrisă la persoana întâi.
Tyna: Rezonez bine cu ambele personaje și îmi place să descopăr cum se formează chimia dintre ele.
Gustări dulci ori sărate?

Oli: Nu mănânc în timp ce citesc, dar nu-mi refuz o uneori ceașcă de cafea (seara, fără cofeină) sau un pahar de apă minerală.
Tyna: Depinde de dispoziția în care sunt. Uneori prefer dulciurile, alteori sărățelele.
Trilogii ori serii alcătuite din mai multe volume?
Oli: Îmi plac foarte mult seriile, fie ele trilogii, sau alcătuite din mai multe volume. Mă atașez de personaje și întru în poveste atât de mult încât mă desprind cu greu, așa că seriile îmi oferă posibilitatea de a sta mai mult timp în preajma personajelor îndrăgite.
Tyna: Îmi plac atât trilogiile, cât și seriile. Trilogiile, pentru că îmi dau posibilitatea să aflu evoluția personajelor principale pe o perioadă mai lungă de timp, iar seriile pentru că în fiecare volum descopăr povestea personajelor secundare din precedentele cărți, aflând în același timp amănunte despre fostele personaje principale de care m-am atașat în volumele anterioare.
Narațiunea la persoana I sau la persoana a III-a?
Oli: Nu contează, depinde de genul cărții, de felul în care se desfășoară acțiunea, de stilul autorului. O carte bine scrisă mă captivează indiferent dacă e narațiunea e la persoana I sau a III-a. Recunosc totuși că poveștile scrise la persoana I mă fac să rezonez mai bine cu personajul principal, să-i înțeleg la un mod mai personal reacțiile.
Tyna: Îmi plac cărțile scrise la persoana întâi, în care alternează capitolele scrise din perspectiva ei, cu cele scrise din perspectiva lui, înțelegând mai bine motivațiile ambelor personaje. Dar îmi plac și cărțile scrise la persoana a treia, care îmi oferă un punct imparțial de vedere, lăsându-mă să trag propriile concluzii.
Librărie sau biblioteca personală

Oli: În principiu, nu am nici o problemă cu acest aspect – cărți proprii sau împrumutate. Prefer totuși să îmi cumpăr cărțile pentru a le avea la îndemână să le recitesc oricând doresc. Îmi place foarte mult să recitesc cărți!

Nu am abonament la bibliotecă de când eram la școală, așa că de la bibliotecă nu împrumut cărți.
Tyna: De regulă, biblioteca personală, întrucât îmi place să recitesc sau măcar să răsfoiesc cărțile care mi-au plăcut și prefer să le am la îndemână.
Cărți care îți provoacă râsul sau cărți care te fac să plângi
Oli: Depinde de dispoziția mea din momentul respectiv. Îmi plac foarte mult cărțile cu umor, cu situații amuzante, cu personaje nostime. Ador comediile romantice.
În același timp, îmi plac și cărțile emoționante, care mă impresionează pînă la lacrimi, dar cu o condiție: să aibă happy-end.
Apreciez orice carte bine scrisă, cu un final inteligent și bine susținut, însă personal nu prefer cărțile care mă lasă cu un gust amar sau cu o stare de tristețe. Citesc tocmai pentru starea de bine pe care mi-o dau cărțile.
Tyna: Ador cărțile cu mult umor, care îmi schimbă în bine starea de spirit, dar și cărțile emoționante care mă fac să rezonez cu trăirile personajelor. Când citesc o carte amuzantă, râd în hohote la anumite pasaje, iar la cărțile foarte emoționante de multe ori mi-au dat lacrimile sau chiar am plâns la anumite pasaje și m-am bucurat când personajele și-au regăsit speranța după o perioadă traumatizantă.
Coperta albă sau copertă neagră?
Oli: Nu are importanță culoarea coperții, ci grafica ei, imaginea care apare pe copertă. Apreciez în mod deosebit coperțile sugestive.
Tyna: Nu contează culoarea, important este să fie în ton cu conținutul cărții.
Roman psihologic sau roman de acțiune?
Oli: Ambele, preferabil și cu un strop de romantism. Și să nu uităm de fantasy, unul din genurile mele preferate…
Tyna: Alternez ambele genuri, în funcție de starea de spirit.
Oricine e binevenit să preia leapșa și să răspundă la întrebări, fie pe blog, fie pe pagina personală, fie pe grup.

Vă invităm să citiți și celelalte tag-uri de pe site:

Cărțile de la A la Z – tag

MID-YEAR BREAK FREAK OUT TAG 2017

Tag de Dragobete

Leapșa literară amuzantă

Leapșa printre cărți

Leapșa Tardis

Tag: Cina literară

 

14 Comments

Spune-ți părerea!