Cartea Blestemelor, de Andrei Ruse, Editura Hyperliteratura
A apărut Cartea Blestemelor, de Andrei Ruse – un fantasy 100% românesc
Scriitorul și editorul Andrei Ruse a publicat de curând Cartea Blestemelor, primul volum din trilogia Ultimul împărat nemuritor, o reinterpretare epică a uneia dintre cele mai frumoase povești străvechi autohtone, Tinerețe fără Bătrânețe și Viață fără de Moarte.
Andrei Ruse este directorul editurii Hyperliteratura și a debutat cu volumul de poezie Black Job (Ed. Vinea, 2007), dar apoi s-a dedicat prozei în totalitate. Primul lui roman, SONI (Ed. Tritonic, 2008, 2009; Ed. Polirom, 2012; Ed. Rao, 2014), povestea unei tinere de 26 de ani diagnosticată cu cancer, care află că are numai jumătate de an de trăit și pornește într-o călătorie urbană tumultoasă plină de sex și droguri pentru a înțelege sensul libertății și existenței ei, a fost una dintre cele mai dezbătute cărți în online la momentul ei, cu sute de recenzii și reacții, prima carte cu video-trailer din România și printre primele titluri pentru adolescenți apărute la noi, considerată un best-seller, depășind 10.000 de exemplare vândute și ajunsă în prezent la a patra ediție.
A continuat cu romanul Dilăr pentru o zi (Ed. Polirom, 2011), încercarea unui polițist de a prinde un important „dilăr” de droguri din capitală pentru a avansa rapid în carieră, însă este nevoit să consume câteva dintre stupefiante timp de câteva ore și ajunge să aibă o serie de revelații despre sine și lume, care îi vor schimba viața în totalitate.
Câțiva ani mai târziu, a primit o bursă importantă în Germania, la prestigioasa Akademie Schloss Solitude (Stuttgart, 2012), unde a început să scrie Zaraza, tratând ascensiunea și decăderea unuia dintre cei mai mari dizeuri ai interbelicului, Cristian Vasile. A publicat romanul după o perioadă de documentare intensă ce a durat aproape trei ani (Ed. Polirom, 2014, 2016; Ed. Hyperliteratura, 2021), iar acesta s-a bucurat rapid de succes, ajungând până acum la încă trei reeditări. A fost desemnat și Romanul anului 2014 (votul cititorilor, site-ul Bookaholic) sau Cea mai bună carte din 2014 (site-ul Carticusuflet.ro), iar Răzvan Mazilu a semnat un musical cu același titlu inspirat din carte.
A urmat Despre tristețea femeilor frumoase (Ed. Hyperliteratura, 2019), o serie de proze scurte fantastice și biografice, scrise în perioada 2014 – 2018. Cartea a ajuns la a treia retipărire în primele luni de la apariție.
Cel mai nou roman al lui, Cartea Blestemelor, începe într-o noapte friguroasă, când șapte ostași se întorc la palat, aducând cu ei un străin misterios, de pe un tărâm necunoscut, care știe de ce fiul împăratului oamenilor nu se trezește la viață. Salvarea prințului însă vine cu un preț usturător: o profeție care spune că atunci când el va împlini al douăzecilea său leat, va trebui să plece din regat pentru totdeauna, spre locul de unde sângele său își are rădăcinile. Destinul său îi va fi ascuns de cei din jur, dar odată ce va crește, inima începe să i se neliniștească, bănuind că alt adevăr îi este scris în stele.
Vei pătrunde într-un timp înainte de timp, un univers păgân și plin de magie, al basmelor, miturilor și al folclorului pur românesc, așa cum nu l-ai aflat vreodată, unde zâne, vâlve, iele și știme, ursitoare și vrăjitori sau ființe fantastice ale pădurilor și nopților deschid „cartea blestemelor” lui Aleodor, cel sortit să schimbe lumea știută de până atunci.
Încalecă pe-o șa și intră în lumea magică a lui Aleodor, ultimul împărat nemuritor.