Delicatese Literare
Prezentari carti

Cartea clanului din Baltimore de Joël Dicker, Editura Trei

Cartea clanului din Baltimore

Joël Dicker

Editura Trei

Titlu original: Le Livre des Baltimore

Joël Dicker s-a nascut la Geneva, pe 16 iunie 1985.
A studiat dreptul la Universitatea din Geneva, absolvind in 2010.
A obtinut „Premiul scriitorilor genevezi“ pentru primul sau roman, Les Derniers Jours de nos pères.
Al doilea roman al sau, Adevarul despre cazul Harry Quebert a primit Marele Premiu al Academiei Franceze, a fost tradus in peste 30 de limbi si a fost publicat in peste 45 de tari.
De asemenea, a facut parte din selectia finala pentru Premiul Goncourt si a fost distins cu Premiul Goncourt al Liceenilor pe 2012.

  1. Adevărul despre cazul Harry Quebert – Editura Trei – La Vérité sur l’affaire Harry Quebert – 2012 – recenzie
  2. Cartea clanului din Baltimore – Editura Trei – Le Livre des Baltimore – 2015
  3. Cazul Alaska Sanders – Editura Trei – L’Affaire Alaska Sanders – 2022 – recenzie

De la autorul romanului Adevarul despre cazul Harry Quebert.

Pana in ziua Dramei, au existat doua familii Goldman: Goldmanii-din-Baltimore si Goldmanii-din-Montclair.
Goldmanii-din-Montclair, al caror descendent este Marcus Goldman, autorul romanului despre profesorul Quebert, apartin clasei de mijloc si locuiesc intr-o casa mica din Montclair, New Jersey.
Goldmanii-din-Baltimore sunt o familie instarita, care locuieste intr-o casa de lux dintr-o suburbie bogata din Baltimore, si de care Marcus este fascinat.
Ambele familii ascund insa secretele lor, amintiri mai mult sau mai putin fericite, iar viata ii incearca pe toti deopotriva, fara sa tina cont de avere, prestigiu, pozitie sociala.

Fanii lui Dicker vor regasi aceleasi elemente care au facut din Adevarul despre cazul Harry Quebert un boom literar: ritmul alert, alternarea permanenta intre epoca noastra si anii ’80 si enigmele ingenios plasate la inceputul romanului.” – L’Express

Joël Dicker nu trebuie decât să tragă de un fir pentru că întregul eşafodaj uluitor din jurul poveştii Goldmanilor-din-Baltimore să se destrame şi totul să se năruie.” – Salon Littérăire

Deşi te simţi prins în hăţişul numeroaselor răsturnări de situaţie, tensiunea psihologică, mai puternică decât în Adevărul despre cazul Harry Quebert, este aproape insuportabilă.” – Télé Loisirs

Fragment din romanul „Cartea clanului din Baltimore” de Joel Dicker

„Baltimore, Maryland.

Primăvară—toamna 1994.

Ne-a luminat existenţele în cursul următorilor doi ani.

Dragii mei veri, dacă aţi mai fi şi voi aici, ne-am poveşti unii altora cum am fost subjugaţi de ea.

În vara lui 1994, mi-am implorat părinţii să mă lase, după sejurul de la Hamptons, să petrec două săptămâni la Baltimore. Pentru a fi cu ea.

Alexandra ne îndrăgise şi ea, iar noi ne fofilăm tot timpul pe la familia Neville. În principiu, surorile mai mari nu se înţeleg cu fraţii mai mici şi invers. Cel puţin aşa constatasem uitându-mă la prietenii mei din Montclair. Îşi ziceau cum le venea la gură şi-şi făceau o mulţime de mizerii unii altora. Fraţii Neville erau cu totul altfel. Cu siguranţă, datorită bolli lui Scott.

Alexandrei îi plăcea să fie cu noi. Ba chiar ne caută compania. Iar Scott adoră prezenţa surorii lui. Ea îi zicea „drăgălaşule” şi avea pentru el tot felul de gesturi tandre. Când o vedeam alintându-1, luându-1 în braţe, mângâindu-1 pe ceafă, sarutandu-1 pe obraji, mă cuprindea dintr-odată dorinţa de a avea şi eu mucoviscidoză. Eu, cel căruia i se acordase întotdeauna un interes demn de un Montclair, eram cucerit de faptul că unui copil i se poate acordă atâta atenţie.

Am promis Cerului toate faptele bune cu putinţă în schimbul unei preafrumoase mucoviscidoze. Pentru a accelera procesul divin, lingeam pe ascuns furculiţele lui Scott şi beam din paharul lui. Când îl apucau crizele de tuşe, mă apropiam de el cu gură larg deschisă, pentru a-i recolta exhalatiile.

După care m-am dus la doctor care, din nefericire, m-a găsit într-o formă sclipitoare. „

cartea clanului orig

Cărțile autorului Joël Dicker pot fi comandate pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librex.ro, carturesti.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți Joël Dicker

 

10 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *