Cartea vieții de Deborah Harkness, Editura Litera – recenzie
Cartea vieții de Deborah Harkness – recenzie
Cartea vieții
Deborah Harkness
Editura Litera
Traducere: Ana Dragomirescu
Nr. pagini: 634
Titlu original: The Book of Life
Genul: fantasy-romance
Este ultimul volum al trilogiei All Souls Trilogy:
The Discovery of Witches/ Cartea pierduta a vrăjitoarelor
Shadow of Night/ Școala nopții
The Book of Life/ Cartea vieții
„O poveste irezistibilă despre vrajitorie, știință și o iubire imposibilă.“ – People
„Deborah Harkness ne conduce prin locuri pe unde n-am mai fost niciodata până acum… Încântător!“ – USA Today
Deborah Harkness s-a născut în 1965, dintr-un tată american și mamă englezoaică. A crescut în Pennsylvania. Este absolventă a Mount Holyoke College, Northwestern University, University of California, Davis. A studiat de asemenea la Oxford University. Este recunoscută pentru cunoștințele ei în domeniul științei, medicinei, alchimiei, magiei și ocultismului. În prezent, este profesor de istorie la University of Southern California. A fost inclusă în programe prestigioase și a primit o bursă de la National Humanities Center. Cea mai recentă lucrare universitară a ei este o cercetare despre Londra elisabetană și revoluția științifică.
În inima Bibliotecii Bodleiene din Oxford, profesorul universitar Diana Bishop descoperă în cursul cercetărilor ei un manuscris alchimic – Ashmole 782 – aflat sub o vrajă. Descoperirea ei pune în mişcare o întreagă lume fantastică, atrăgând pe urmele sale deopotrivă demoni, vrăjitoare şi vampiri. Printre ei se află şi Matthew Clairmont, un vampir genetician pasionat de teoriile lui Darwin, pe cât de periculos, pe atât de enigmatic.
Dragostea lor este mai puternică decât orice lege, mai puternică decât timpul şi decât viaţa însăşi. Porniţi într-o călătorie prin timp la capătul căreia speră să găsească nu doar cartea pierdută a vrăjitoarelor, ci şi sursa neobişnuitelor ei puteri, Diana şi Matthew ajung în Anglia elisabetană. Pentru Matthew Clairmont călătoria în timp nu-i lucru uşor, aşa cum nici Dianei nu-i e simplu să afle cheia moştenirii sale şi să elibereze adevărată forţă ce zace în ea.
În Cartea vieții, proaspăt întorşi din călătoria în timp ce i-a purtat până în Anglia anilor 1590, Diana Bishop şi Matthew Clairmont sunt aşteptaţi de vechi prieteni, dar şi de noi ameninţări. Vestea că Diana urmează să nască gemeni este primită cu entuziasm, dar şi cu îngrijorare. În timp ce Diana trebuie să-şi apere poziţia în mijlocul complicatului neam de Clairmont, păstrând totodată secretul asupra adevăratei naturi a puterilor ei, Matthew îşi vede propriile taine scoase la lumina atunci când Benjamin, fiul pe care îl credea pierdut, revine în viaţă lui cu gânduri negre şi o puternică dorinţa de răzbunare.
Singura cale de a-şi ocroti familia şi prietenii rămâne reîntregirea misteriosului manuscris Ashmole 782 şi descifrarea conţinutului său. Strângând în jurul lor vampiri, vrăjitoare, demoni şi chiar oameni, Diana şi Matthew se lasă conduşi de scrierile străvechi, dar şi de ştiinţa modernă, într-o palpitantă aventură a cunoaşterii la capătul căreia vor afla cine sunt cu adevărat.
Între paginile cărții am descoperit o fascinantă poveste fantasy, autoarea aducând laolaltă oameni, vrăjitoare, vampiri și demoni pe care îi plasează cu măiestrie în lumea cotidiană, integrîndu-i firesc în lumea oamenilor și ne oferă o poveste unică, intensă și cu totul specială de iubire. Ne încântă cu legende, mituri și povești ce se țes între printre rânduri. Și cu multă magie!
“La urma urmei, magia nu este decât dorință transformată în realitate.”
În Anglia zilelor noastre, Diana Bishop – istoric, profesor universitar și vrăjitoare – îl întîlnește pe Mathew Clearmont – om de știință, profesor universitar și vampir…
Uniți de o iubire interzisă, căsătoriți în ochii vampirilor și conform legii bisericești, vânați de Congregație (adunarea supremă a ființelor supranaturale – vrăjitoare, vampiri și demoni), Mathew și Diana au realizat că exista un singur loc în care se puteau refugia, și acela era… trecutul! Iar volumul al doilea ne poartă în Anglia elisabethană, în anul 1590, lectura acestui volum oferindu-ne, pe lângă extraordinara poveste în sine, o adevărată lecție de istorie, în căutarea tainei pe care vrăjitoarele au ascuns-o timp de secole. O poveste romantică sofisticată şi plină de suspans care îi uneşte pe cei doi fascinanți protagoniști ai cărții în încercarea de a descoperi secretele manuscrisului, ale cărui dezvăluiri ameninţă să spulbere pacea fragilă care domneşte de secole în lumea lor, a creaturilor supranaturale trăitoare, dar nerecunoscute ca atare, printre oameni.
Este o lucrare complexă, elaborată, foarte bine scrisă și minuțios documentată, o carte care te captivează de la primul până la ultimul rând.
În Cartea vieții ne reîntâlnim la Sept-Tours, în Franța, la castelul fortăreață care era de secole reședința familiei de Clermont, cu Diana și Mathew – întorși din periculoasa lor călătorie în trecut – dar și cu personajele întâlnite în volumele anterioare: vampirii Isabeau – mama lui Matthew – și Marthe, menajera acesteia; Fernando – cumnatul lui Matthew; fiul său Marcus și credinciosul Gallowglass, nepotul lui, care era la rândul său îndrăgositit de Diana și dispus s-o apere cu prețul vieții; Miriam, al cărei soț se sacrificase pentru onoarea lui Mathew într-una din viețile trecute – adică cu secole în urmă – și puternicul și întunecatul Baldwin, temutul șef al clanului acesta de vampiri. Facem cunoștință în acest volum și cu sora lui Matthew, Verin, căsătorită și foarte îndrăgostită de un muritor. Erau de asemenea prezenți demonii Hamish –prietenul lui Mathew și Nathaniel cu soția sa Sophie, care era vrăjitoare, ca și Sarah, mătușa Dianei. Nici oamenii nu lipsesc dintre personaje, dintre aceștia făcînd parte Phoebe-iubita lui Marcus, și Chris, colegul Dianei de la universitate. Vă aduceți aminte că atât Diana, cât și Marcus, erau profesori universitari! Alături de acest mozaic de personaje care mai de care mai inedite, vor mai apărea câteva, pe care o să le cunoașteți pe parcurs. Și să n-o uităm pe Corra, balauroaica cea năzdrăvană care era duhul Dianei și stătea cuibărită între coastele ei…atunci când nu pornea hai-hiu de una singură în zbor…
În călătoria lor în trecut, Phillip, tatăl lui Mathew, o însemnase cu jurământ de sânge pe Diana ca fiind fiica lui prin legământ. În prezent, se va dovedi că acesta era cel mai mare dar care îi putea fi făcut, garantându-i siguranța în fața oricărui vampir, după cum veți vedea…”Chiar și la sfârșitul călătoriei în timp, legământul pecetluit cu sânge încă putea fi auzit și, conform lui Verin de Clermont și lui Gallowglass, rămăsese asurzitor.”
Deși Congregația reprezenta în continuare un pericol foarte mare pentru Diana și Matthew – având în vedere că ei formau un cuplu interzis, între un vampir și o vrăjitoare, mai ales acum că Diana era însărcinată, lucru considerat imposibil, care contrazicea mii de ani de biologie în privința împerecherii între specii – cel mai mare pericol care plana asupra lor era boala de care suferea Matthew, furia sângelui, ale cărei manifestări erau atât de cumplite, încât existența ei era negată și ascunsă cu mare grijă, iar Mathew făcea din răsputeri eforturi pentru a o ține sub control.
” – Furia sângelui. S-a agravat. Matthew își coborî fruntea deasupra mîinilor încleștate, într-o poziție de rugăciune.
– Bineînțeles că s-a agravat. Acum te-ai împerecheat. La ce te așteptai?
Reacțiile chimice și emoționale care însoțeau împerecherea erau intense. Până și vampirilor perfect sănătoși le venea greu să-și scape din ochi perechile. Situațiile în care le era imposibil să fie împreună duceau la iritare, agresivitate, anxietate și, arareori, la nebunie. Pentru un vampir care suferea de furia sângelui, atât impulsul împerecherii, cât și efectele separării, erau mai intense.
– Mă așteptam să fac față. Matthew își coborî fruntea până când și-o așeză pe degete. Credeam că dragostea pe care o simt pentru Diana o să fie mai puternică decât boala. A trebuit să mă silesc să plec de lângă ea în noaptea asta.
– Dacă Diana te iubește, se va adapta.”
Povestea de dragoste dintre Diana și Matthew e în continuare foarte frumoasă, în ciuda ferocei posesivitați a lui Matthew și a dependenței lui greu de controlat față de prezența Dianei în imediata lui apropiere. Mi-a plăcut foarte mult iubirea necondiționată pe care cei doi o împărtășau, siguri de sentimentele lor și unul de celălalt. Împreună erau puternici, de neînvins, chiar dacă totul era împotriva lor.
” – Îți mulțumesc că ai vegheat-o pe Diana, maman, spuse el, sărutând-o pe obraz.
Isabeau își puse o palmă pe obrazul lui, căutând, ca și Fernando, semnele furiei sângelui.
– Ar trebui să te veghez și pe tine?
– Sunt bine. Sincer! spuse Matthew. După ce sunetul pașilor liniștiți ai lui Isabeau se pierdu în depărtare, Matthew deschise larg ferestrele și trase un scaun lângă ele. Sorbi mireasma intensă de turiță a verii și parfumul ultimelor micșunele. Sunetul respirației regulate a Dianei, venit de la etaj, se amesteca printre celelalte cântece ale nopții pe care numai vampirii le puteau auzi: pocnetele rădaștelor care își încleștau coarnele în lupta pentru femele, horcăitul pârșilor ce alergau printre creneluri, chițăitul ascuțit al fluturilor cap-de-mort, mișunatul jderilor de pădure care se cățărau în copaci…În mod normal, Mathew savura ora aceasta liniștită…În noaptea asta însă, nici mirosurile și nici sunetele familiare ale căminului nu-și mai puteau țese vraja. Un singur lucru ar fi putut…Matthew urcă scările până la ultimul etaj al turnului. Privi în jos către trupul adormit al Dianei. Îi netezi părul și zâmbi când soția lui își împinse instinctiv capul în mâna lui. Oricât ar fi părut de imposibil, se potriveau: vampir și vrăjitoare, bărbat și femeie, soț și soție. Nodul strâns în jurul inimii lui slăbi cu câțiva milimetri. În tăcere, Mathew își dădu jos hainele și se srecură în pat…Răsuflă de câteva ori și inima i se potoli, neliniștea i se risipi. Diana îi oferea pacea pe care n-o putuse găsi. Aici, în cercul format de brațele lui, se afla tot ce-și dorise vreodată. O soție. Copii. O familie a lui.”
Un moment de cotitură în dinamica clanului Clearmont va avea loc atunci când Baldwin nu vrea să accepte apartenența Dianei la familia de Clearmont și nici paternitatea lui Matthew asupra copiilor. Diana era însărcinată cu gemeni!
”- Copiii nu pot fi ai tăi, Mathew.
– Diana poartă copiii mei, zise Matthew, cu ochi periculos de întunecați.
– Dacă-i așa, vor fi cei mai detestați și mai vânați prunci pe care lumea i-a cunoscut vreodată. Toate ființele vor lătra după sângele lor. Și al vostru.
Am observat dispariția bruscă a lui Mathew de lângă mine și în aceeași clipă am auzit cum scaunul lui Baldwin se rupe. Când mișcarea încețoșată încetă, soțul meu stătea în spatele fratelui său, cu brațul încolăcit în jurul brațului acestuia, apăsând un cuțit pe pielea de deasupra inimii lui Baldwin.
– Oi fi tu capul familiei, Baldwin, dar să nu uiți niciodată că eu sunt asasinul ei! Mârâi Matthew.
– Asasin? Am încercat să-mi ascund nedumerirea, căci o altă latură a lui Matthew tocmai ieșise la lumină. Om de știință. Vampir. Războinic. Spion. Prinț. Asasin.”
În curând, Mathew va fi pus să aleagă între ordinul lui Baldwin de a ucide pe cineva drag, ordin căruia era obligat să i se supună, și rugămintea disperată a Dianei, pe care era incapabil s-o refuze…cumplită dilemă. Ce și cum va alege, veți vedea.
Singura decizie pe care putea s-o ia pentru a scăpa de sub autoritatea lui Baldwin era crearea unui vlăstar, cu toate riscurile ce decurgeau de aici. Despre ce e vorba, vă las să de asemenea să descoperiți singuri.
Povestea ne poartă în continuare din Franța în Madison, New York, casa copilăriei Dianei, unde locuia mătușa ei. Ne mutăm din teritoriul vampirilor în cel al vrăjitoarelor, iar puternicul Sabat din Madison îi acceptă pe cei doi, deși trădători se găsesc pretutindeni. Totul ia o turnură urâtă când în peisaj apare maleficul Benjamin, creat de Mathew cu secole în urmă. Îi transmisese furia sângelui, iar manifestările și faptele acestuia erau de neînchipuit, amenințând echilibrul dintre vampiri și vrăjitoare, iar Mathew se află într-o luptă contra cronometru pentru a afla ce anume provoacă boala și dacă există vreun leac. Făcând o paranteză, mi-a plăcut faza în care Matthew, distinsul profesor de Clearmont, stă în fața unui grup de studenți și oameni de știință și își recunoaște identitatea, explicându-le calm că el este un vampir, în vârstă de treizeci și șapte de ani, plus/minus o mie cinci sute!!
Diana, la rândul ei, trebuia să dea de urma străvechiului manuscris Ashmole 782 – Cartea pierdută a vrăjitoarelor –Cartea vieții – care dezvăluia secretele speciilor supranaturale, pentru a afla de ce erau vânați ea și Matthew și care era miza pentru care erau interzise împerecherile mixte, în special cele între vampiri și vrăjitoare.
“E poate un grimoar? O poveste a originii noastre? Un soi de catastif? (…) Tot ce pot spune cu certitudine e ca aceasta Cartea vietii e incarcata de putere. De putere si secrete.”
O vom însoți la Londra, în locurile vizitate în trecut, apoi la Veneția, unde va avea de înfruntat de una singură Congregația. Ce s-a întâmplat între timp cu Matthew și cu celelalte personaje? Va reuși Diana să dea de urma manuscrisului până nu va fi prea târziu? Citiți cartea și veți afla…
Vă mai dezvălui că vom asista și la nașterea gemenilor. Mi-a plăcut mult partea asta, cu complicatele ritualuri de botez și cu toată agiatația din jurul bebelușilor…
Este o carte este foarte bine documentată, oferindu-ne o bogăție de informații din domeniul științei, medicinei, alchimiei, magiei și ocultismului, conform impresionantei pregătiri în toate aceste domenii a autoarei. Un amestec perfect de fantasy, istorie si romance. Acțiunea bine închegată, spectaculosul mozaic de personaje, calitatea și eleganța scriiturii, alături de o mare acuratețe a detaliilor și de documentarea minuțioasă vizibilă în informațiile transmise, fac din această trilogie una de excepție, pe care o recomand cu drag!
“Mai mult decât atât, uroborosul simboliza parteneriatul dintre noi. Eu şi Matthew reprezentăm o nuntă alchimică între un vampir şi o vrăjitoare, între viaţă şi moarte, între Soare şi Luna. Combinaţia dintre două contrarii crease ceva mai frumos şi mai preţios decât orice am fi putut avea fiecare în parte.
Noi eram cel de-al zecelea nod.
De nedespărţit.
Fără de început şi fără de sfârşit.”
15 Comments
Tyna
Superba recenzie! O serie incantatoare, pe care m-ai convins ca trebuie sa o.citesc neaparat!
Oli
Mulțumesc Tyna! Mă bucur că te-am convins, sunt sigură că te va încânta!
Tyna
Ai transmis multă emoție în recenzie! Se vede cât de mult ți-a plăcut!
Oli
E una din marile mele preferate dintre seriile fantasy-romance!
Balan Daniela
o serie pe care imi doresc sa o citesc ! foarte frumoasa si tentanta recenzia,felicitari Oli
Oli
Mulțumesc Daniela! Ti-o recomand, e superbă!
Geo
Superba recenzia! In mod sigur aceasta serie este un must read. Trebuie sa îmi fac timp sa o citesc si eu.
Oli
Multumesc Geo! Da, chiar e un must read pentru iubitorii genului!
Geo
Sper sa o citesc si eu in curând.
Oli
Si eu sper, ca sa putem schimba impresii. Sunt convinsa ca te va cuceri.
Geo
Poate citesc pana la finele anului măcar primul volum…
Mirela Nenciu
Felicitari Oli! O recenzie frumoasa!
Oli
Mulțumesc Mirela!
Mihaela
Sunt superbe cele trei carti pur si simplu nu poti sa le lasi din mana odata ce te apuci sa le citesti recomand cu placere!
Oli
Așa este, dau dependență! O serie de citit și recitit!