Delicatese Literare
Prezentari carti

Cărțile Negre – C.G. Jung – Editura Trei

România, a doua țară din lume după S.U.A. care lansează în premieră „Cărțile Negre” ale lui C.G. Jung, publicate la Editura Trei

Cea mai importantă lucrare a lui C.G. Jung rămasă nepublicată până acum: Cărțile Negre

Cărțile Negre

(The Black Books. 1913-1932. Notebook of transformation)

C.G. Jung

Traducere din limba engleză de Oana Badea

Traducere din limba germană de Laura Karsch și Lorin Ghiman

Colecția Misterele Inconștientului Colectiv

Anul apariţiei: 2022

Format: 24x32x16mm, copertă cartonată

Greutate: 8.418 kg

Carl Gustav Jung (1875-1961), psihiatru elvețian, este fondatorul psihologiei analitice și creatorul conceptelor de inconştient colectiv, complex, anima, animus, umbră, introvert, extravert, imaginație activă etc.

Operele complete i-au fost traduse integral la Editura Trei, unde au mai apărut și insolita Carte RoșieAnaliza viselorCorespondența Freud-Jung și Viziuni (I-II).

La 11 ani de la apariția pe piața românească a celei mai învăluite de mister opere semnate de Carl Gustav Jung, Cartea Roșie, Editura Trei aduce o premieră de anvergură prin lansarea celebrelor Cărți Negre, care au stat la baza acesteia. Mult așteptatele caiete de însemnări ale medicului psihiatru și analist elvețian reprezintă o lansare eveniment, atât pentru domeniul psihologiei și psihoterapiei, cât și pentru piața editorială de carte. În plus, prin acest demers al Editurii Trei, România devine a doua țară din lume după Statele Unite ale Americii care traduce și publică manuscrisele „Cărțile Negre”, unele dintre cele mai valoroase documente despre un demers unic in istoria psihologiei: întâlnirea cu Sinele și analiza conținutului propriului inconștient, manifestat prin vise, imagini și fantasme interioare.

Proaspăt ieșite din tipar pe piața editorială românească, manuscrisele „Cărților Negre” beneficiază de o prezentare unică și o copertare specială. Pachetul de 7 volume cuprinde totalitatea însemnărilor făcute timp de 19 ani, la scară de unu la unu, iar fiecare volum conține facsimilul respectivei cărți, urmat de o traducere cu observații. Partea preliminară, introducerea, nota traducătorului, anexa cu imagini și indexul au fost incluse într‑un volum separat, care păstrează consecvența numerotării.

Cărțile Negre reprezintă o bijuterie editorială. Un proiect la care s-a muncit enorm, pe mai multe paliere și pe care, iată, îl aducem în fața cititorului român cu multă bucurie și cu multă speranță. Este bucuria unei recuperări unice și speranța unei transformări și a unei noi căi. Odată cu aceste scrieri intrăm în șantierul unei minți și a unui spirit excepțional și avem acces, într-un mod extins față de Cartea Roșie, la acea parte a personalității numărul 2, puțin cunoscută publicului. Ce poate fi mai interesant și până la urmă mai frumos pur și simplu decât să fii martorul unei întâlniri fabuloase între omul de știintă consacrat, psihologul, psihoterapeutul, medicul inovator și alchimistul dispus să experimenteze pe el însuși tehnici periculoase, riscante, dar în același timp atât de profunde! Avem multe de învățat despre posibilitățile noastre în urma acestei întâlniri”, declară coordonatorul colecției „Misterele inconștientului colectiv” din cadrul Editurii Trei, Silviu Dragomir.

În 1913, C.G. Jung a început un experiment unic pe care l-a numit „confruntarea cu inconștientul": o înregistrare minuțioasă a fanteziilor sale în stare de veghe, pe care le-a conturat într-o serie de caiete numite Cărțile Negre. Aceste scrieri intime deschid calea elaborării ulterioare a cosmologiei personale a lui Jung și a încercărilor sale de a se folosi de viziunile din investigarea sinelui în viața și relațiile lui personale. Cartea Roșie s-a bazat pe materiale înregistrate între 1913 și 1916, dar Jung a păstrat activ însemnările în caiete, timp de mai multe decenii.

Prezentat într-o colecție magnifică, în șapte volume, cu un eseu revelator al renumitului savant Sonu Shamdasani (îngrijitorul ediției) – completat de o selecție de lucrări vizuale vibrante ale lui Jung – și conținând atât versiunea tradusă, cât și facsimilul fiecărui caiet, Cărțile Negre oferă un portal unic către mintea lui Jung și originile psihologiei analitice.

Primele caiete de însemnări au stat la baza creării lui Liber Novus – Cartea Roșie, ambele lucrări fiind strâns interconectate. Odată cu lansarea acesteia în Statele Unite ale Americii, în 2009, Cărțile Negre au fost expuse public pentru prima dată, în forma originală, la Rubin Art Museum din New York. Demersul oficial de transcriere și redactare a acestora a început la sfârșitul anului 2012, urmat de cel de traducere a operelor, în 2015.  Acest ultim proces a durat 5 ani, astfel că, în octombrie 2020 ele devin pentru prima dată accesibile publicului larg, la 59 de ani de la moartea lui Jung.

„«Cărțile Negre» reprezintă un soi de schiță în cărbune a introspecției lui Jung, din care a extras și a șlefuit Cartea Roșie, mai accesibilă… Cărțile Negre detaliază întâlnirile vizionare ale lui Jung cu entități precum zeul Phanes, vrăjitorul Ha și magicianul înțelept Philemon, care a devenit guru intern al lui Jung.” ― Times Literary Supplement

Cărțile apărute la Editura Trei se pot comanda pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, cartepedia.ro, librarie.net, librex.ro, carturesti.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *