Casa bântuită de Shirley Jackson, Colecția Buzz Books, Editura Litera – recenzie
Casa bântuită
Shirley Jackson
Editura Litera
Colecția Buzz Books
An aparitie: 2019
Nr. pagini: 256
Traducător: Marius Michal Klimowicz
Titlu original: The Haunting of Hill House – 1959
Shirley Jackson a fost o autoare americană ce a trăit între 1916 și 1965, foarte populară în perioada sa. A influențat scriitori ca Neil Gaiman, Stephen King, Nigel Kneale și Richard Matheson. Shirley Jackson s-a născut la San Francisco în 1916. A primit recunoașterea criticilor pentru povestirea „The Lottery“, publicată în 1948. Romanele sale – The Road through the Wall, Hangsaman, The Bird’s Nest, The Sundial, Casa bântuită (The Haunting of Hill House) și We Have Always Lived in the Castle – se remarcă prin folosirea unor cadre realiste în care se desfășoară povești ce implică adesea elemente horror și oculte. A scris și două cărți de amintiri despre viața alături de copiii săi, Life Among the Savages și Raising Demons. Come Along With Me este un volum ce cuprinde povestiri, prelegeri și o parte a romanului la care lucra când a murit, în 1965. Volumele de povestiri Just An Ordinary Day și Let Me Tell You au apărut postum.
În ultimii ani, scrierile sale au beneficiat de o atenție sporită a criticii literare.
O autoare extraordinară scrie una dintre cele mai înfricoșătoare povești pe care le-ai citit vreodată. Intră în lumea lui Shirley Jackson, intră în Casa Bântuită!
Hill House se înalță singuratică pe fundalul dealurilor, iar înăuntrul ei sălășluia întunericul…
Patru persoane au sosit la Hill House: doctorul Montague, un savant care caută dovezi solide legate de manifestările supranaturale; Theodora, asistenta sa drăguță și sensibilă; Luke, un aventurier și viitorul moștenitor al Hill House; și Eleanor, o tânără singuratică, fragilă, cu un trecut întunecat. Dar ceea ce la început pare să fie un experiment nevinovat, o întâlnire misterioasă cu niște fenomene inexplicabile, se dovedește rapid a fi o călătorie în cele mai cumplite coșmaruri ale celor patru și o investigație căreia mulți dintre ei s-ar putea să nu-i supraviețuiască.
Unul din cele două mari romane cu subiect supranatural din ultimii o sută de ani. – Stephen King
Sunt puține cărțile care m-au speriat profund… Dar Casă bântuită de Shirley Jackson le-a întrecut pe toate… M-a speriat pe când eram adolescent și încă mă bântuie. – Neil Gaiman
Shirley Jackson este unul dintre acei scriitori extrem de speciali, care nu pot fi imitați… și ale căror cărți exercită o vrajă de durată. – Joyce Carol Oates
O scriitoare extraordinară… Dacă n-ați citit-o, ați pierdut ceva cu adevărat uimitor. – Neil Gaiman
O poveste cu o casă bântuită perfectă, așa cum rar mi-a fost dat să citesc. – Stephen King
Cea mai înspăimântătoare carte pe care am citit-o vreodată. – Carmen Maria Machado
Shirley Jackson nu are egal când vine vorba să descrie într-o proză frumos scrisă acumularea fiorilor de groază. – Dorothy Parker
Lumea lui Shirley Jackson este misterioasă și de neuitat. – A.M. Homes
Unul dintre cei mai străluciți și mai surprinzători scriitori americani ai secolului XX. – Jonathan Lethem
Poveștile lui Shirley Jackson sunt printre cele mai înfricoșătoare pe care le-am citit vreodată. Cărțile ei pătrund adânc în adevărurile teribile care se ascund uneori în spatele ficțiunilor confortabile, dezvăluie trădarea de sub fetele vesele din cartier și din spatele manierelor simple ale oamenilor de la țară. – Donna Tartt
Un roman care o așază pe Shirley Jackson, brusc și fără urmă de îndoială, printre marii maeștri ai genului… la fel de înfricoșător… ca orice a visat vreodată Edgar Allan Poe. – Daily Telegraph
Este cea mai mare maestră… a poveștilor bântuite, criptice. – The New York Times Book Review
Să pătrunzi în Hill House este că și cum ai pătrunde în mintea unui nebun; curând devii la rândul tău un excentric. – Stephen King
Romanul Casa bântuită este un roman de referință al genului, scris în 1959, cunoscând numeroase reeditări, iar de curând a fost ecranizat într-o miniserie pe Netflix, după ce cunoscuse deja două adaptări cinematografice, în 1959, respectiv 1963. Nu am văzut nici unul din filme, deși m-am încumetat să văd primele două episoade din serialul de pe Netfix, ocazie cu care am constatat diferențe destul de mari între carte și film, și asta în favoarea filmului, zic eu, întrucât se explică mai bine unele aspecte din istoria casei și a foștilor proprietari, dar și povestea e abordată altfel, însă nu voi insista pe o prezentare carte versus film.
Fără a fi un fan al genului horror, am apreciat cartea și am citit-o pe nerăsuflate, cu sufletul la gură. Nu chiar dintr-o bucată, întrucât am avut proasta inspirație să o încep seara și sinceră să fiu, m-a cam înfricoșat lectura ei când afară s-a lăsat întunericul, deși recunosc că nu este o lectură terifiantă, mai ales citită la lumina zilei. Am apreciat coperta foarte inspirată și sinopsisul incitant. Toată cartea respiră o atmosferă sumbră, gotică, iar autoarea se joacă, constant, cu mintea cititorilor. Practic elementul horror e mai mult sugerat, creat de imaginația cititorului pe baza indiciilor primite. Totul e cumva în ceață, ca printr-un geam opac, nu știi, nu ți se spune și nu afli nimic clar, poți doar bănui și crea în mintea ta diverse scenarii.
“Frica este abandonarea logicii, abandonarea voită a tiparelor raționale. Îi cedăm sau ne luptăm cu ea, dar nu putem găsi o cale de mijloc.”
Nici personajele nu sunt foarte bine conturate, în sensul că nu afli povestea fiecăruia, doar părți din ea, și nici nu ești pus în pielea personajelor, nu afli ce gândește sau ce simte fiecare decât în porții mici, ”cu ligurița”, motiv pentru care nici nu pot spune că am rezonat sau empatizat cu vreunul din personaje. Se pune accentul pe crearea de atmosferă întunecată, pe interacțiunea și reacțiile personajelor, mai puțin pe ceea ce e în mintea lor. Iar personajul principal al cărții e Hill House, casa în sine, perceput aproape ca un organism viu.
Nici un organism viu nu poate să ducă o existență sănătoasă în condiții de realitate absolută pentru prea mult timp; se spune că până și ciocârliile și cosașii visează. Hill House, antiteza sănătății mintale, se înălța singuratică pe fundalul dealurilor, iar înăuntrul ei sălășluia întunericul; așa dăinuise vreme de mai bine de optzeci de ani și poate că avea să mai dăinuie încă optzeci. Înăuntru, pereții se înălțau drepți, cărămizile se aliniau ordonat , podelele erau ferme și ușile erau închise pe bună dreptate liniștea se sprijinea cu nădejde de lemnul și piatra casei. și orice umbla pe acolo, umbla în singurătate.
„Era o casă fără bunătate, fără intenția de a fi locuită, un loc neadecvat pentru oameni sau pentru iubire sau pentru speranță. Exorcismul nu poate schimba înfățișarea unei case; Hill House va rămâne la fel până va fi distrusă.”
Un antropolog, doctorul Montague, dorește să facă o analiză științifică a manifestărilor supranaturale. În acest scop închiriază Hill House, o casă despre care se spune că este bântuită, și invită câteva persoane atent selecționate să i se alăture pentru studiul său. Singurele care dau curs invitației, fiecare din motive proprii, sunt două tinere cu înzestrări paranormale: Theodora și Eleanor- Nell. Cele două par să se înțeleagă foarte bine la început, lucru care se va schimba pe parcurs, sub influența malefică a casei. Totodată, la experiment va participa și Luke, un aventurier fermecător, nepotul proprietarei casei, iar după câteva zile li se va alătura și soția doctorului Montague, o femeie de-a dreptul antipatică, însoțită de Arthur Parker, pe post de șofer al acesteia. Două personaje semnificative sunt îngrijitorii casei, familia Dudley, care par că știu mai multe decât lasă să se vadă și emit avertizări voalate, de care însă nimeni nu ține cont.
Cartea e scrisă la persoana a treia, punând-o în centrul poveștii pe Eleanor, cu fragilitatea, nesiguranța și ciudățeniile ei. O însoțim pe parcursul drumului de la sora ei de acasă – unde locuia – de unde plecase luând pe ascuns mașina familiei, vâzând totul ca pe o aventură extraordinară, al cărei final nu l-a putut din păcate prevedea.
Rând pe rând, ”oaspeții” sosesc la Hill House și, fiecare în parte, remarcă ce aer neprimitor și respingător are casa. Avea prea multe uși, care nu stăteau cu nici un chip închise chiar dacă le puneai opritoare, te rătăceai în permanență, geamurile abia lăsau lumina să intre, plus că erau numeroase încăperi interioare, fără geamuri deloc. Colțurile încăperilor nu erau drepte, camerele erau prea înalte, proporțiile erau aiurea, pe scurt era o casă deșucheată, de parcă ar fi fost opera unui arhitect nebun.
Cartea are cumva două planuri: ce se întâmplă ziua și ce se întâmplă noaptea. Cei patru explorează atât casa, cât și împrejurimile, iar lucruri stranii se întâmplă la tot pasul. Tot ce se întâmplă poate avea și o explicație logică, dar ai senzația că legile firii nu se aplică la Hill House și pe domeniul acesteia. Intrând în pielea personajelor, vrei să fugi, dar parcă ceva te reține.
Suspansul crește gradat și singurele momente de respiro sunt date de dialogurile și replicile de multe ori amuzante ale personajelor, care încearcă să păstreze o stare de normalitate, și, nu de puține ori te trezești zâmbind fără să vrei.
Este genul de carte care nu poate fi povestită, nici dacă ți-ai dori acest lucru. Trebuie citită, simțită și interpretată de fiecare în funcție de propria imaginație și așteptare. Avem frânturi de povești, de indicii și informații, ca bucățelele de puzzle, dar cum va arăta tabloul final, rămâne să descoperiți singuri. Tot ceea ce se întâmplă în carte se petrece pe parcursul a câtorva zile, ceva mai mult de o săptămână, dar mi-ar fi plăcut să aflu mai multe detalii despre ce s-a întâmplat cu personajele după această perioadă, despre viața lor ”de după”…
Cartea se citește ușor și, cu toate că nu pot să spun că am rămas cu o stare de bine la final, vă asigur că cele citite nu au rămas să mă bântuie, așa că v-o recomand, fie că sunteți sau nu pasionați ai genului. E o experiență literară inedită, o carte captivantă și bine scrisă.
Casa bântuită – romanul care a inspirat serialul difuzat pe Netflix
Casa bântuită de Shirley Jackson poate fi comandată de pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro
Cărțile din colecția Buzz Books pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, librariadelfin.ro
Recenzii și prezentări cărți din Colecția Buzz Books
13 Comments
anasylvi
Foarte buna recenzia, felicitari! Desi nu am citit cartea, cred ca surprinde foarte bine esenta. Nu am vazut serialele, dar am vazut parca un fel de documentar experiment pe acest subiect.
Oli
Multumesc, Ana! Este un subiect foarte ofertant si exploatat.
Tyna
Super recenzia! Ai reușit să redai foarte bine atmosfera sumbră a cărții și mi-ai stârnit curiozitatea. Felicitări!
Oli
Multumesc! E interesanta cartea, chiar daca nu esti fan al genului.
Daniela Balan
Nu sunt fan literatura horror , însă recenzia ta este tentantă și captivantă ! Felicitări ❤️
Oli
Multumesc, Daniela! Nici eu nu sunt fan al acestui gen…
Geo
Suna tare bine recenzia, felicitări! Mi-ar face placere sa văd filmul, poate si serialul. Mulțumesc ca mi-ai atras atenția asupra ei.
Oli
Multumesc mult Geo, ma bucur ca te-am tentat!
Oana - Crâmpeie de suflet
O recenzie minunată și tentantă, felicitări!
Oli
Multumesc mult, Oana!
Dana
O recenzie minunată şi tentantă! Trebuie să o citesc neapărat, e genul meu preferat, nu pot să o ratez!
Oli
Multumesc mult, ma bucur ca te-am tentat! Sa o citesti cu placere!
Mirela Barbălată
Recunosc că nu aş citi cartea. Fug de horror……Felicitări pentru recenzie dar mai ales pentru curaj .