Delicatese Literare
Recenzii

Casa de la Riverton de Kate Morton, Editura Humanitas Fiction – recenzie

Casa de la Riverton

(The House at Riverton – 2006)

Kate Morton

Editura Humanitas Fiction

Colecția Raftul Denisei

Traducere: Sînziana Dragoș

434 pagini

Casa de la Riverton este primul roman al autoarei Kate Morton. A fost desemnat de Sunday Times drept cel mai bine vândut roman al anului 2007 în Marea Britanie, iar de New York Times drept una dintre cele mai bine vândute cărţi ale anului 2008 în SUA.

În 2007 este desemnat General Fiction Book of the Year în cadrul Australian Book Industry Awards, în 2008 fiind nominalizat la categoria Most Popular Book Awards.

Roman cinematografic în spiritul marilor producţii Gosford Park şi Rămăşiţele zileiCasa de la Riverton reînvie saga engleză de la începutul secolului XX.

La Riverton, în 1924, un garden party reuneşte crema societăţii tinere. În vreme ce muzica de dans însufleţeşte spiritele, explozia unui glonţ răsună în noapte: poetul Robbie Hunter îşi pune capăt zilelor, iar drama lui va schimba pentru totdeauna viaţa familiei Hartford. Până şi Grace, menajera, părăseşte domeniul de la Riverton, încercând să tragă cortina peste tragica întâmplare. Dar trecutul reînvie după şaptezeci şi cinci de ani, când o tânără regizoare reia filmul evenimentelor. Grace, singurul martor în viaţă al acelei epoci apuse, încearcă să refacă din frânturi de amintiri viaţa din casa de la Riverton. În faţa ochilor ni se dezvăluie o lume aparte: ne plimbăm prin saloanele vechii aristocraţii engleze interbelice, luăm parte la bucuriile, dramele şi pasiunile ei, şi aflăm secretele rămase atâta vreme nemărturisite. O veritabilă saga de familie împletită din poveşti tulburătoare şi o meditaţie profundă asupra destinului uman.

”Un debut uluitor.” – People Magazine US

”Un amestec încântător de iubire și mister.” – Lancashire Evening Post

Casa de la Riverton de Kate Morton este un roman deosebit de interesant, cu o intrigă captivantă, cu povești în poveste, precum și cu un iz gotic pronunțat. Prezentul este bântuit de fantomele trecutului, secrete de familie bine păzite ies la iveală după mult timp, destinul personajelor este puternic influențat de moștenirea lăsată de generațiile trecute, iar amintirile păstrate mult timp în memorie capătă noi valențe, potențate de evenimentele prezente.

Pe lângă povestea de bază, este fascinant să asiști la dispariția unei lumi, cu obiceiurile, regulile și ritmurile ei, și nașterea uneia noi, complet schimbată.

Planurile narative oscilează între prezent și trecut, iar misterul se dezvăluie abia la finalul tulburător, când toate firele se unesc.

Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Grace Breadley, în vârstă de nouăzeci și nouă de ani, ce fusese cândva menajeră la Casa de la Riverton, pentru ca mai apoi destinul să o conducă pe căi nebănuite, ajungând după cel de-al doilea război mondial doctor în arheologie.

În anul 1924, pe când Grace era încă menajeră la Casa de la Riverton, în timpul unei petreceri avusese loc un eveniment tragic, un poet celebru sinucizându-se sub privirile a două surori, Emmeline și Hannah, zvonindu-se că prima era logodnica iar cea de-a doua iubita lui. Cele două surori nu-și mai vorbiseră niciodată după aceea.

Șaptezeci și cinci de ani mai târziu, Ursula, o regizoare americană renumită, decide să facă un film inspirat din acea tragedie, mai ales că străbunica ei le cunoscuse personal pe cele două surori, iar Ursula crescuse cu povești despre ce se întâmplase atunci.

Contactată de Ursula pentru a-i furniza amănunte despre acea perioadă, Grace se întoarce la Riverton, iar amintirile o năpădesc brusc, iar secrete bine ferecate într-un colțișor al memoriei se cer scoase la iveală.

Tragedia de atunci nu schimbase definitiv numai destinul familiei Hartford, ci și pe al lui Grace. Profund marcată de propriul rol nefast jucat, fără voia ei, în respectiva întâmplare catastrofală, Grace refuzase să mai fie menajeră și își căutase mult timp o identitate până să o găsească. Mai mult, dramele celor două surori îi secătuiseră propriile resurse emoționale, astfel că pe propria ei fiică o tratase cu multă răceală, simțindu-se incapabilă de afecțiune. Își regăsise capacitatea de a iubi abia când se născuse nepotul ei Marcus, pe care îl adorase încă de atunci.

Dar acum Marcus trecea prin propria lui criză existențială, izolându-se de lume fiind copleșit de vinovăție, întrucât soția lui murise la scurt timp după ce se despărțiseră.

Pentru a-l ajuta pe Marcus să se elibereze de propria vină, Grace a simțit că a venit momentul să-i dezvăluie acestuia adevărul despre povestea din trecut, inclusiv recunoașterea propriilor ei greșeli făcute atunci.

O însoțim astfel pe Grace în anul 1914, când ea, în vârstă de paisprezece ani pe atunci, s-a angajat menajeră la Casa de la Riverton, o reședință maiestuoasă a unul lord, unde și mama ei lucrase cândva.

Alături de Grace intrăm și noi într-o lume fascinantă, conduse de reguli strice de bună-purtare, cu ținute elegante și recepții fastuoase. Fiecare își avea un rol bine definit, iar liniile de demarcație erau foarte clare. Servitorii își îndeplineau cu multă sârguinciozitate îndatoririle, fiind complet devotați stăpânilor lor, fără vreo aspirație de a accede într-o clasă superioară.  După cum ne vom lămuri, devotamentul nu era și reciproc, destinul trist al mamei lui Grace fiind o dovadă vie în acest sens…

La fel ca și restul personalului, ambițiile de atunci ale lui Grace se limitau doar la a promova la o poziție superioară în slujba stăpânilor ei.

”- Sper că-ntr-o bună zi am să devin și eu camerista unei lady!

Ea m-a privit, dând să se încrunte.

– Da, e un viitor în asta, a spus ea cu vocea subțiată. Dar fericirea… fericirea crește la gura sobei tale, nu se culege de prin grădinile altora.”

Cuvintele mamei ei se vor dovedi dureros de adevărate, când o decizie luată de Grace la un moment dat avea să o priveze de șansa la fericire mulți ani de atunci încolo…

Revenind la anul 1914, Grace îi cunoaște pe cei doi fii ai lordului, Jonathan și Frederik, ce avea trei copii – David de șaisprezece ani, Hannah de paisprezece ani și Emmeline de zece ani.

Grace este fascinantă de relația strânsă dintre cei trei frați și de un joc fascinant pe care aceștia îl jucau doar între ei, un joc ce presupunea asumarea unor identități secrete de către fiecare și crearea de aventuri captivante, în care fiecare avea propriul rol bine determinat.

Ambele surori erau izbitor de frumoase, însă pe când Hannah părea desprinsă de pe un tărâm al zânelor, frumusețea lui Emmeline era mult mai accesibilă. Hannah visa să fie independentă și să ia parte la multe aventuri, idealurile lui Emmeline erau mult mai casnice.

Primul Război Mondial avea să zdruncine din temelii acea lume, curmând brutal destine și visuri, răsturnând întreaga ordine, supraviețuitorii făcând mari eforturi să se adapteze și să înțeleagă noile reguli… După atâta amar de ani, rememorând evenimentele de atunci, Grace le privește într-o cu totul altă lumină, sesizând amănunte care-i scăpaseră atunci…

”Războaiele fac istoria înșelător de simplă. Ele marchează repere clare, distincții simple: înainte și după, învins și învingător, rău și bine. Dar istoria adevărată, trecutul nu sunt așa. Nu sunt liniare, nu au contur. Sunt alunecoase, asemenea lichidelor, infinite și de nepătruns, asemenea spațiului. Și totul se schimbă: chiar atunci când crezi că deslușești un tipar, perspectiva se schimbă și apare o versiune alternativă, adusă la suprafață de o amintire îndelung reprimată.”

Destinul le-a forțat pe cele două surori să ia decizii complet contrare cu dorințele lor de odinioară. Pentru a-și salva familia de la faliment, Hannah s-a căsătorit cu un moștenitor american bogat, ce avea aspirații politice, iar Emmeline s-a avântat plină de frenezie într-o viață socială bogată, ținând-o din petrecere în petrecere alături de tot felul de persoane excentrice.

”Trecuseră doar patru ani de la balul de la Riverton, dar vremurile se schimbaseră. Și fetele odată cu ele. Se eliberaseră de corsete, ca să se supună tiraniei ”dietelor”. Aveau picioare de mânji, sâni jucăuși și părul lins. Nu mai șopteau cu mâna la gură și nu se mai ascundeau îndărătul unor ocheade timide. Glumeau și beau, fumau și înjurau în rând cu băieții.”

Când Robbie, poetul veteran atât de sensibil, dar marcat de tragediile trăite în timpul războiului, a apărut în acțiune, nu m-am putut abține să nu doresc ca povestea de iubire din trecut, intensă și emoționantă, să fi avut o altă finalitate…

De-a lungul cărții, am avut parte de mai multe răsturnări spectaculoase de situație. Dacă pe unele le-am anticipat, cum ar fi identitatea tatălui lui Grace, altele au constituit adevărate lovituri de teatru, precum deznodământul șocant al poveștii de dragoste din trecut și, mai ales, legătura Ursulei, regizoarea filmului, cu cele două surori…

Eliberată de secretele ce o apăsaseră atâta timp, Grace își găsește în sfârșit liniștea și pacea…

Deși nu oferă o lectură ușoară, solicitându-ți în permanență atenția, mi-a plăcut foarte mult această carte, autoarea reușind să mă facă să simt parfumul acelei epoci de mult apuse, de multe ori având senzația că eram martoră la toate acele evenimente, de parcă aș fi vizionat un film.

Cartea Casa de la Riverton de Kate Morton, Editura Humanitas Fiction poate fi comandată pe librex.ro

Cărțile autoarei Kate Morton se pot comanda pe elefant.ro, libris.rolibrex.rolibrarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro  librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți Kate Morton

Recenzii și prezentări cărți Editura Humanitas

Recenzii și prezentări cărți din colecția Raftul Denisei

 

    

18 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *