Delicatese Literare
Recenzii

Casa de lut de Pearl S. Buck, Editura Tribuna Craiova – recenzie

Trilogia casa de lut

Pearl S. Buck

EdituraTribuna Craiova

An apariție: 1993

Nr. pagini: 1213

Traducerea: Jul. Giurgea

Titlu original: House of Earth Trilogy

1. Pământ bun – The Good Earth, 1931

2. Feciorii – Sons, 1932

3. Casa învrăjbită – A House Divided, 1935

 

Pearl S. Buck (1892 – 1973) s-a născut la Hillsboro, în Virginia de Vest, într-o familie de misionari ai austerei biserici prezbiteriene, dar a crescut și s-a maturizat în China unde a petrecut mai bine de patruzeci de ani.

Părinții săi, după cum își amintește Pearl Buck , „se mutau foarte des dintr-o localitate într-alta, până ce, la un moment dat, când eram încă foarte mică, s-au statornicit la Tsingkiang, un oraș de pe malul fluviului Yangtze. Acolo, maica-mea m-a învățat carte și m-a pregătit ca să pot fi admisă la școala secundară. Dânsa mi-a dezvăluit puterea cuvintelor și a înțelesurilor ce pot fi împărtășite cu ajutorul lor.”

Primii scriitori pe care i-a citit au fost Mark Twain, Dickens, Thackeray și George Eliot și clasicii literaturii chineze.

Opera sa cuprinde: East Wind, West Wind (Vânt de Răsărit, Vânt de la Apus), 1930; The Good Earth (Ogorul), 1931; Sons” (Feciorii), 1932; The Mother (Mama), 1934; House of Earth (Casa de lut), 1935; Fighting Angel și The Exile, 1936 – cărţi biografice, inspirate din viaţa părinţilor ei. Doi ani mai târziu aceste scrieri biografice împreună cu romanele ei despre satul chinezesc cuceresc sufragiile Academiei Suedeze, care-i acordă Premiul Nobel pentru literatură pe anul 1938. 

Deşi au trecut mai bine de 60 de ani de când remarcabilul roman Casa de lut a câştigat Premiul Pulitzer, şi-a păstrat popularitatea devenind unul dintre marile romane ale literaturii clasice moderne. „Pot să scriu doar despre ceea ce cunosc şi nu cunosc altceva decât China, pentru că totdeauna am trăit acolo” scria Pearl S. Buck.

Câştigătoare a Premiului Nobel pentru literatură, Pearl S. Buck realizează o prezentare a ciclului complet al vieţii cu spaimele, pasiunile, ambiţiile şi bucuriile ei. Casa de lut este povestea universală a destinului uman, constituind o imagine memorabilă a unei ţări şi a unei civilizaţii.

Pământ bun”, „Feciorii” şi „Casa învrăjbită”, sunt cele trei volume care alcătuiesc trilogia Casa de lut. 

O trilogie de exceptie, o incursiune în lumea Chinei începutului de secol XX, o impresionantă experienţă de descoperire a unei civilizaţii atât de diferită de a noastră, cu tradiţii, obiceiuri şi prejudecăţi ce ne par de neînţeles, cu un mod de viaţă şi de gândire cu totul aparte.

În „Pământ bun”, primul volum al trilogiei Casa de lut, autoarea prezintă o imagine vie a ceea ce era China în timpul domniei ultimului împărat, ca şi marile frământări politice şi sociale ale secolului XX.
Această poveste clasică, emoţionantă a onestului fermier Wang Lung şi a devotatei sale soţii constituie o frescă a profundelor schimbări petrecute în viaţa poporului chinez în secolul trecut. E povestea unui fermier și a familiei sale din vechea China agrară, o poveste de umilinţă şi curaj. Tatăl său îi dă lui Wang Lung o sclavă eliberată ca soţie. Mai întâi este căsătoria dintre fermierul  Wang Lung și O-Lan. Urmează sărăcia și bogăția, evoluţia familiei și trădarea, războiul și boala, apoi dragostea. Este povestea ascensiunii unui țăran sărac dintr-o provincie chineză de la începutul secolului XX, un bărbat care, prin trudă îndârjită și oportunism de moment, izbutește să se îmbogățească și să asigure un viitor prosper copiilor săi. Personajul central al cărții, Wang Lung, este obsedat de pământ, de bogăția pe care o aduce acesta, și încearcă să-și sporească mereu proprietățile, prin orice mijloace, pe tot parcursul vieții. Cot la cot cu el trudește O-lan, o soție supusă dar, în același timp, încrâncenată, unul dintre cele mai puternice personaje feminine din create de Pearl S. Buck.

Cartea combină povestea de dragoste a lui Wang si O-Lan, cu istoria impresionanta a Chinei din timpul revolutiei.

 

Prin sârguinţă şi chibzuinţă, cei doi reuşesc să-şi extindă proprietatea. În apropiere, nobilii Casei lui Hwang se consideră mai presus de pământ și muncitorii săi, dar vor cunoaşte în curând propria lor cădere. Vremuri grele vin şi asupra lui Wang Lung și a familiei sale, când inundațiile și seceta îi forțează să caute de muncă în oraș. Cu toate acestea, se dovedeşte a fi o binecuvântare pentru ei…

Urmează revolta oamenilor muncii, spargerea caselor celor bogați și forțarea acestora să fugă. Când Wang Lung arată milă unui nobil și este răsplătit, el începe să se ridice social și material, pe când Casa lui Hwang cade.

În al doilea volum, ”Feciorii”, citim povestea clasică și plină de realism despre fiii care se ridică împotriva tatălui lor onorat, despre lupta amară cu moartea, dintre vechiul și noul din China. Revoluțiile decimează marea națiune, lăsând distrugerea și moartea în urma lor, dar asistăm și la emanciparea promițătoare a milioane de oameni oprimați ai Chinei, care se străduiesc să găsească o cale de supraviețuire într-o epocă modernă.

În „Casa învrăjbită” pentru prima oară în viaţa sa, Wang Yuan, fiul lui Wang Tigrul, intră în casa de lut a lui Wang Lung, bunicul său. Într-o seară de iarnă, când vântul de nord aducea uşoare răbufniri de zăpadă, lovind grătarele de la ferestre, Wang Tigrul stătea singur în sala cea mare a casei sale şi privea licărul domol al cărbunilor în vatră, cum făcea întotdeauna, depănând amintiri şi visând că, într-o bună zi, fiul său se va întoarce acasă bărbat în toată puterea cuvântului şi va conduce armatele lui spre victoriile pe care le plănuise de mult, dar nu avusese timp să le ducă la îndeplinire deoarece bătrâneţea îl cuprinsese înainte de vreme. În noaptea aceasta, Wang Yuan, fiul Tigrului se întorsese acasă, exact atunci când nu se aştepta nimeni.

Încheierea acestei extraordinare saga ne oferă un puternic portret al Chinei în mijlocul revoluției. Wang Yuan este prins între ideile opuse ale diferitelor generații. După şase ani în străinătate, Yuan se întoarce în China în mijlocul unei revolte țărănești. Vărul său este căpitan în armata revoluționară, sora lui a scandalizat familia prin faptul că a rămas însărcinată necăsătorită fiind, iar tatăl său continuă să se agațe de idealurile sale tradiționale. Prin eforturile lui Yuan, un fel de pace este redată familiei. Frământările istorice şi realităţile perioadei respective sunt amănunţit redate, pe lângă povestea în sine, iar lectura cărţii poate părea pe alocuri obositoare, însă documentarea sa şi complexa lecţie de istorie din paginile sale sunt impresionante.

Cartea a fost ecranizată, iar filmul, lansat prima dată în Danemarca în 1937 a câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță, Premiul Oscar pentru cea mai bună imagine – alb-negru.

11 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *