Casa strâmbă de Agatha Christie, Editura Litera, Colecția Buzz Books – recenzie
Casa strâmbă
(Crooked House – 1949)
Agatha Christie
Editura Litera
Colecția Buzz Books
Nr. de pagini: 304
An apariție: 2018
AGATHA CHRISTIE este cunoscută în întreaga lume drept „Regina Crimei“. Hercule Poirot, cel mai renumit detectiv după Sherlock Holmes, a fost creat pentru primul roman al Agathei Christie, Misterioasa afacere de la Styles. Poirot și Miss Marple au devenit faimoși la nivel mondial și au făcut subiectul multor filme realizate pentru marele și micul ecran.
Agatha Christie a fost numită de către Guinness Book of World Records, printre alții, ca cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, împreună cu William Shakespeare. UNESCO consideră că ea este actualmente autorul individual tradus în cele mai multe limbi (cel puțin 56), fiind depășită doar de operele colective ale corporației Walt Disney Productions.
Până în 2006, cărțile sale s-au vândut în două miliarde de exemplare, în întreaga lume. Agatha Christie a publicat 80 de romane și nuvele și 19 piese de teatru, traduse în peste 70 de limbi.
Pentru un observator întâmplător, familia Leonides părea cât se poate de fericită și unită. Cu toate acestea, odată cu asasinarea lui Aristide Leonides, șeful familiei, legăturile dintre membrii supraviețuitori se dovedesc la fel de șubrede ca uriașul conac în care locuiesc.
În urma crimei, atmosfera claustrof
obică a casei sporește suspiciunile fiecărei rude, până când aparența de familie iubitoare este spulberată de tristețe, suferință și secrete bine ascunse.
Casa strâmbă este genul de roman clasic în care recunoști imediat amprenta specifică scriitoarei Agatha Christie. În anul 1947, într-un vechi conac englezesc, o crimă tulburătoare se petrece, toată lumea din casă fiind suspectă, având atât mijloacele cât și posibilitatea să o înfăptuiască însă, în același timp, nimeni nu părea să fii avut vreun motiv temeinic.
Aristide Leonidas era un grec ce venise în Anglia în anul 1884. Cu un deosebit simț al afacerilor, acesta reușise să se îmbogățească în scurt timp, creând un lanț profitabil de restaurante și servicii de catering. Deși scund și urât, Aristide avea un șarm incontestabil, reușind să cucerească inima unei englezoaice de familie bună, Marcia, care și-a înfruntat familia pentru a se căsători cu el. Mariajul lor fusese unul foarte fericit, având împreună opt copii. Din păcate, Marcia murise în anul 1904, Aristide fiind nevoit să-și asume toată responsabilitatea creșterii copiilor, dintre care cel mai mic avea doar un an. O mână de ajutor i-a întins-o Edith, sora Marciei, care a venit să-l ajute la educația copiilor, rămânând apoi definitiv în casa acestuia.
De-a lungul timpului, Aristide își împărțise de mai multe ori averea copiilor săi, el rămânând cu mai nimic, ca mai apoi să și-o reîntregească la loc cu flerul lui formidabil pentru afaceri.
În prezent, din cei opt copii nu mai trăiau decât doi – Roger și Philip, care locuiau împreună cu familiile lor alături de Aristide în vechiul conac construit de acesta, fiecare familie ocupând o aripă distinctă, dar care comunica liber cu celelalte.
În urmă cu zece ani, pe când Aristide avea 77 de ani, îi uluise pe toți recăsătorindu-se cu Bertha, o chelneriță în vârstă de doar 24 de ani la acea vreme. Destul de predictibil, familia o întâmpinase cu multă ostilitate pe Bertha.
Charles Hayard o întâlnise pe Sophia, fiica lui Phillip și nepoata lui Aristide, în anul 1945, într-un loc foarte îndepărtat: Cairo, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acum, la doi ani după terminarea războiului, Charles s-a reîntors la Londra, decis să-și reia relația cu Sophia și să se căsătorească cu ea. Din păcate, Charles a descoperit că sorții nu erau prea favorabili planurilor sale.
Aristide Leonidas, bunicul viitoarei sale soții, murise otrăvit de curând, după ce cineva din jurul său introdusese ezerină, o substanță ce era prezentă în picăturile de ochi, în fiolele de insulină pe care trebuia să și le injecteze zilnic.
Ancheta desfășurată de poliție nu este deloc simplă. Toți cei aflați în jurul lui Aristide, adică întreaga familie, inclusiv Sophia, cât și servitorii, puteau să înfătuiască crima și nimeni nu are un alibi bun.
Realizând că viitorul lui alături de Sophia nu era posibil atâta timp cât făptașul nu era dat în vileag, Charles decide să investigheze cazul pe cont propriu infiltrându-se, ca invitat, în casa Sophiei.
Rând pe rând, intră în scenă fiecare ocupant al casei și posibil suspect:
Sophia, logodnica lui Charles, o tânără energică și foarte cerebrală
- Edith, cumnata lui Aristide, o femeie greu de descifrat la prima vedere
- Philip, tatăl Sophiei, un bărbat cu un sânge rece remarcabil
- Magda, mama Sophiei, o actriță cu multă înclinație spre dramatism
- Roger, fiul cel mare al lui Aristide, un bărbat agitat, lipsit de orice simț practic
- Clemency, soția foarte devotată a lui Roger
- Josephine, sora mai mică a Sophiei, o copilă urâțică în vârstă de doisprezece ani, care avea obiceiul de a se furișa peste tot și de a spiona pe toată lumea, visul ei fiind acela de a ajunge detectiv
- Eustace, fratele mai mic al Sophiei, ce suferea de paralizie
- Bertha, văduva lui Aristide, o tânără repudiată de toți membrii familiei și principala suspectă
- Laurence, profesorul lui Josephine și Eustace, un tânăr cu un caracter slab, cu care se părea că Bertha avea o legătură amoroasă
Bona copiilor
Fiecare dintre ei i-a oferit lui Charles frânturi de informație, dar care se vor dovedi a nu fi cu toate corecte sau exacte.
Personajele sunt fascinante și bine creionate, misterul plutește în aer iar, pe măsură ce mai multe drame familiale și secrete tulburătoare ies la iveală, autoarea ne duce pe mai multe piste false.
Finalul ne aduce, așa cum autoarea ne-a obișnuit deja, o spectaculoasă răsturnare de situație.
Cine era criminalul? Care era motivația lui? Cum a fost deconspirat? Care a fost pedeapsa acestuia?
Vă las plăcerea să descoperiți singuri răspunsurile citind această carte deosebit de captivantă, asigurându-vă că veți fi uluiți.
Recomand cartea cu mult drag!
Cartea a fost ecranizată în anul 2017, în regia lui Gilles Paquet-Brenner, cu Gillian Anderson, Glenn Close, Christina Hendricks în rolurile principale.
13 Comments
Oli
Superba recenzie, felicitari Tyna! Imi plac cartile Agathei, dar pe aceasta nu am citit-o, multumesc pentru recomandare!
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag! Și eu sunt fan Agatha Christie!
Oli
Stiu!
familiasimionescuyahooro
Minunata recenzie, Tyna! ❤ Felicitari si multumesc mult pentru excelenta recomandare!❤
Tyna
Mulțumesc! Cu mult drag!
Daniela Balan
O autoare genială ! Felicitări pentru recenzia frumoasă și tentantă ❤️
Tyna
Mulțumesc!
anasylvi
Cat de faina e recenzia, iar cartea se anunta o lectura tare buna. Nu stiam ca e si film, ba chiar cu actori cunoscuti. Multumesc pentru dubla recomandare!
Tyna
Mulțumesc! Cu multă plăcere!
Mirela Barbalata
Pare interesantă cartea!
De altfel, amprenta autoarei își spune cuvântul. .
Nu am citit cartea dar mă tentează .
Mulțumesc pentru recomandare!
Tyna
Cu mult drag! ❤
Geo
Frumoasa recenzia, Tyna! Felicitări! Îmi place si ai reușit sa mă tentezi.
Tyna
Mulțumesc! Mă bucur!