Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Casa vie. O introducere în științele vieții pe înțelesul copiilor de Egor Egorov și Yury Nechiporenko, Editura Paralela 45

Casa vie.
O introducere în științele vieții pe înțelesul copiilor

Egor Egorov, Yury Nechiporenko

Editura Paralela 45

Domeniu: Literatură pentru copii & Adolescenți
Colecție: Cărți Educative
Traducere: Antoaneta Olteanu
Ilustrații: Olga Zolotukhina
Nr. de pagini: 96
An apariție: 2019
Vârsta: 8 ani +
Cum funcționează o celulă? Dar un virus? Cum se apără organismul de intruși? Ce este ADN-ul? Cum atacă virușii o celulă? Ce sunt mutațiile? Ce fac antibioticele? Dar mitocondriile?
Află răspunsurile la toate aceste întrebări și la multe altele din cele mai noi informații de la frontierele științei, explicate și ilustrate aici pe înțelesul tuturor!
Casa vie. O introducere în științele vieții pe înțelesul copiilor de Egor Egorov și Yury Nechiporenko, apărută recent la Editura Paralela 45, ne explică, în cuvinte și ușor de înțeles, sprijinite de ilustrații foarte atractive și sugestive, ce este o celulă și cum funcționează aceasta, cum este organizată o moleculă de ADN, ce este o bacterie, cum acționează un virus, care este modalitatea de apărare a organismului, ce sunt antibioticele și cum acționează acestea, ce sunt și ce fac mitocondriile.
Informațiile prezentate sunt grupate în 6 capitole, fiecare dintre ele având un titlu sugestiv: Celula vieAmenajarea căsuțeiÎmpărțire pentru înmulțireCe fel de celule există, Viața e o luptă, Cosmosul la microscop.

Celula vie este cea mai complexă construcție de pe Pământ: e mult mai complexă decât mașinile, computerele, orașele și chiar state întregi, Nu credeți? Citiți informațiile prezentate în carte și o să vă convingeți!
Celulele sunt cele mai mici particule ale vieții. În interiorul fiecăreia dintre ele se află o mulțime de construcții interesante. Celulele respiră, se hrănesc și se înmulțesc la fel ca ființele independente.
Unele celule foarte mici trăiesc independent. Acestea sunt microorganismele, cea mai mare parte a lor fiind bacteriile.
Celula are un centru de comandă, numit nucleu. În nucleu există o bibliotecă unde se păstrează înregistrări-instrucțiuni pentru toate situațiile din viață. Dacă celula trebuie să îndeplinească o sarcină, atunci trec la treabă dispozitive speciale care seamănă cu niște roboți microscopici.
ADN (acidul dezoxiribonucleic) este cea mai mare moleculă și cea mai rezistentă. Ea este biblioteca fără de care celula nu poate exista.
Celulele diferite se hrănesc diferit. Celulele plantelor se hrănesc cu lumină și gaze, celulele organismelor animale se hrănesc fie cu alte celule, fie cu resturile lor.
Orice organism trebuie să știe să se apere, altfel va fi mâncat. Sistemul special de protecție se numește imunitar. Este de-a dreptul fascinant modul cum funcționează acesta. Celulele imunitare care se înmulțesc în lupta cu microbii sunt păstrate ca rezervă și poartă amintirea tuturor bolilor pe care le-am avut.
Virușii sunt niște microorganisme parazite, care conțin un set de instrucțiuni. Aceștia intră în celule și folosesc totul de-a gata. Fabricile celulei încep să lucreze după instrucțiunile virușilor, reproducând toate părțile lui. În consecință, toată gospodăria celulei este lăsată de izbeliște, celula se umple de fragmente de virus și se sparge… Virusul se eliberează și încearcă să intre în celulele vecine. Din fericire, există și un antidot. Celulele-polițist ale sistemului imunitar îi ordonă celulei cu virus să se sinucidă. Prin aceste mijloace foarte dure organismul luptă cu virușii.
Sunt multe informații interesante și inedite în carte, dar vă las să le descoperiți singuri. Pentru ca acestea să fie mai ușor asimilate și fixate, la sfârșitul cărții găsim un Dicționar de termeni speciali.

Cartea Casa vie. O introducere în științele vieții pe înțelesul copiilor de Egor Egorov și Yury Nechiporenko poate fi comandată pe edituraparalela45.ro, elefant.ro, carturesti.ro, libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Paralela 45

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți de nonficțiune

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *