Delicatese Literare
Calatorii

Castelul Bran

Castelul Bran

Aflați în vacanță în Zona Bran – Moeciu, primul obiectiv pe care l-am vizitat a fost, bineînțeles, Castelul Bran, pe care îl vizităm cu plăcere de câte ori ajungem în zonă. Am stat cam o oră la rând să luam bilete, dar merită! E o experienţă ca o călătorie în timp…
Castelul Bran se află la mai puțin de 30 km de Brașov, construit pe o stâncă, într-un amplasament cheie din punct de vedere strategic, pe șoseaua ce leagă Brașovul de Câmpulung.

bran

În prezent, în muzeul ce se întinde pe cele patru etaje ale castelului, sunt expuse colecții de mobilier, costume, arme și armuri, iar în curtea castelului se află un mic muzeu al satului, cu case tradiționale din regiunea culoarului Rucăr-Bran.

bran1

Domeniul Bran cuprinde, de asemenea, Parcul Regal cu cele două lacuri, Casa de ceai, Casa administratorului și Casa Principesa Ileana.
Castelul, construit între 1377 și 1382, nu lipsește din marile ghiduri turistice ale lumii, fiind cunoscut în lumea întreagă drept castelul lui Dracula, iar multă lume face confuzie între domnitorul Vlad Dracul și Vlad Țepeș.
Deși a intrat în circuitul și folclorul turistic drept Castelul lui Dracula, se pare că Vlad Țepeș nu a locuit niciodată la castel. Cu toate acestea, legenda pare să fie mai puternică decât realitatea… aici turnându-se celebrul film „Interviu cu un vampir ”.  În anul 2000, Castelul Bran a fost revendicat de Arhiducele Dominic de Habsburg și de surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer, moștenitorii castelului.
Pentru a putea redeschide muzeul, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colecția personală. Redeschiderea oficială a muzeului s-a realizat la 1 iunie 2009.

b1

b2b3

b4

Povestea castelului
Un document emis de regele Ludovic I al Ungariei (1342-1382) la 19 noiembrie 1377 în Zvolen confirmă sașilor din Scaunul Brașovului dreptul de a ridica, conform promisiunii, pe cheltuiala și cu meșterii lor, o nouă cetate de piatră la Bran. Cu această ocazie, regele promite brașovenilor că, dacă Țara Românească va ajunge „în mâinile noastre”, atunci vama va fi mutată de la Rucăr (Ruffa Arbor) la Bran. Referința din textul documentului din 1377 cu privire la o „nouă cetate de piatră”, permite deducția că fortificația de piatră, ce urma să fie edificată pe acest loc, a fost precedată de o întăritură de graniță mai veche. Această cetate, probabil din lemn, ar fi fost ridicată de cavalerii teutoni între 1211-1225. Ea este atribuită magistrului Theodorikus. În secolul al XIII-lea, teritoriul cetății Bran a fost supus jurisdicției comitatului regal de Alba Iulia.
În anul 1395 Sigismund de Luxemburg, împărat german și rege al Ungariei, a folosit castelul Bran ca bază strategică pentru o incursiune în Țara Românească, în urma căreia l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Bătrân, vasalul său.
În 1407 Sigismund îi acordă lui Mircea stăpânirea castelelor Bran (fără domeniul aferent) și Bologa. Branul rămâne sub autoritatea Țării Românești până în 1419. În anul 1427 Castelul Bran a trecut din proprietatea scaunului Brașovului în cea a coroanei Ungariei, care a finanțat lucrările de fortificare și de extindere. În 1498 cetatea Branului a fost închiriată de regalitatea maghiară către scaunul Brașovului. În 1920 Consiliul Orășenesc Brașov a donat Castelul Bran reginei Maria a României, în semn de recunoștință față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Regina l-a amenajat și l-a lăsat moștenire fiicei ei, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. După expulzarea din țară a familiei regale, în 1948, Castelul Bran a intrat în proprietatea statului român, fiind abandonat și devastat.
Castelul s-a redeschis apoi vizitelor publice în 1956, fiind parțial amenajat ca muzeu de istorie și artă feudală. În 1987 a intrat în restaurare, lucrare terminată în linii mari în 1993. (Sursa: www.timpul.md)

b5

După ce am vizitat Castelul Barn, ne-am îndreptat spre Cetatea Râşnov, un alt obiectiv turistic pe care doream de mult să-l vizităm, o altă experienţă minunată.

Vă invităm să citiți și celelalte articole ale noastre din categoria Călătorii

 

15 Comments

Spune-ți părerea!