Delicatese Literare
Recenzii

Castelul din nori s-a sfărâmat de Stieg Larsson, seria Millennium, Editura Trei – recenzie

Castelul din nori s-a sfărâmat

(The Girl Who Kicked the Hornets’ Nest – 2010)

Stieg Larsson

Editura Trei

Născut în 1954, jurnalistul Stieg Larsson a scris mai multe eseuri cu caracter economic şi reportaje despre războaiele din Africa. A fost redactor-şef al revistei suedeze Expo, care în romanul de faţă se regăseşte sub numele simbolic de Millennium. A murit brutal în 2004, înainte de a-şi vedea publicat primul roman din seria Millennium, care ar fi trebuit să aibă 10 volume. O serie captivantă, care combină elemente de roman de spionaj şi carte poliţistă, dar mai ales un thriller politic care se foloseşte de mijloace narative pentru a dezvălui secrete de stat, detalii jurnalistice neortodoxe şi o conspiraţie ce a luat naştere chiar în sânul serviciilor secrete suedeze.
Trilogia Millennium a înregistrat vânzări de peste 13 milioane de exemplare în întreaga lume.
În 2013, David Lagercrantz a semnat un contract cu editura Norstedts pentru a scrie continuarea trilogiei Millennium a lui Stieg Larsson.
Castelul din nori s-a sfărâmat este cartea a treia din seria Millenium.
1. Bărbați care urăsc femeile – Editura Trei – The Girl with the Dragon Tattoo – 2005 – recenzie vol.1, recenzie vol.2
2. Fata care s-a jucat cu focul – Editura Trei – The Girl Who Played with Fire – 2006 – recenzie
3. Castelul din nori s-a sfărâmat – Editura Trei – The Girl Who Kicked the Hornet’s Nest – 2007
4. Prizonieră în pânza de păianjen – Editura Trei – The Girl in the Spider’s Web – 2015
5. Dinte pentru dinte – Editura Trei – The Girl Who Takes an Eye for an Eye – 2017
6. Fata care trebuia să moară – Editura Trei – The Girl Who Lived Twice – 2019

De partea binelui, putem conta pe Mikael Blomkvist care, pe de-o parte ține foarte mult la Lisbeth, deși nu are voie să o vadă în starea în care ea se află, pe de altă parte, încearcă să aducă la lumina o conspirație și un secret de stat care, odată revelate, ar dovedi nevinovăția acesteia. Întrebarea este: mai poate Mikael conta pe prietena lui, Erika Berger, acum când aceasta devine redactor-șef al unei publicații concurente? Lisbeth Salander – o tânăra hackeriță genială, dar și puțin stranie – și Mikael Blomkvist – jurnalist seducător care reușește să scoată întotdeauna la iveală subiecte încinse (un fel de alter ego al autorului) – sunt personajele principale ale trilogiei Millennium.

În primul volum, Bărbați care urăsc femeile, cei doi rezolvă un caz misterios: Harriet Vanger, moștenitoarea uneia dintre cele mai bogate familii din Suedia, a dispărut cu 40 de ani în urmă. Un scenariu fascinant care combină misterul unei crime, saga unei familii, o poveste de dragoste și o intrigă financiară.
Volumul 2, Fata care s-a jucat cu focul, se centrează pe Lisbeth Salander care devine brusc ținta unei conspirații, la baza căreia se află o facțiune ultramisterioasă a serviciilor secrete suedeze. Salander este vânată de poliție, Blomkvist aduce la lumina o afacere murdară în care, în spatele comerțului cu prostituate, se ascunde de fapt un secret de stat. Lisbeth Salander este împușcată în cap, umăr și picior.

Corupție, trafic de influență, prostituție: intrați în lumea lui Stieg Larsson și veți deveni captivi. – Le Nouvel Observateur

Stieg Larsson este un mare maestru care creionează cu mult talent situații, scenarii, povești complexe și bulversante, intrigi spectaculoase, dând scrierilor sale ritm alert, suspans și o stranietate care taie răsuflarea!
Castelul din nori s-a sfărâmat„, volumul trei al seriei Millennium este un mistery-crime de mare clasă, o carte extrem de originală care strălucește. Eroii acestei serii sunt personaje puternice, dar și marcate de traume din trecut, imperfecte și de aceea credibile,  extrem de bine portretizate de către autor.
Lisbeth Salander este protagonista care îmi place cel mai mult. Tăcută, capricioasă, bizară, aspră și tatuată, o adevărată vrăjitoare a computerelor, tânăra  ajunge la spital cu un glonț în cap în urma confruntării pe viață și pe moarte cu tatăl ei biologic și fratele ei vitreg. La spital, în salon, este izolată  de toată lumea și pusă în stare de arest. A fost vânață de poliție pentru faimoasa triplă omucidere din Stockholm, devenind o asasină celebră în Suedia. Tot șirul de evenimente tragice care au dus la rănirea ei și la acuzațiile care i se aduc își are rădăcini în trecutul tulbure al acesteia.
Tatăl ei biologic este Alexander Zalachenko, un fost agent secret care a dezertat din serviciile de spionaj rusești, un personaj foarte important pentru poliția secretă suedeză, un pervers de cea mai joasă speță care a maltratat-o sistematic pe mama ei până a ucis-o. Lisbeth a încercat să facă dreptate incendiindu-l, când nicio autoritate a statului nu i-a  luat în considerare acuzațiile la adresa acestuia. În urma îndrăznețului atac, Lisbeth Salander, pe atunci în vârstă de treisprezece ani, a fost internată într-o clinică de psihiatrie infantilă unde a fost declarată nebună, incapabilă să se integreze în societate.
A urmat un șir lung de centre de plasament, apoi  un tutore responsabil care a văzut în ea cu totul  altceva decât diagnosticul pus  de o mare „autoritate” în domeniu, însă ghinioanele s-au ținut continuu de Lisbeth și omul pe care ajunsese să-l respecte s-a îmbolnăvit, fiindu-i alocat, de către stat, un alt tutore, un veninos care a abuzat-o fizic și pe care ea s-a răzbunat tatuându-l cu un mesaj rușinos, distrugându-i viața. Sadicul a vrut să-i plătească polița și l-a contactat pe tatăl ei biologic, asasinul Zalachenko, în încercarea de a se debarasa de ea.
Așa ajunge Lisbeth să-l urmărească pe tatăl ei care are un ajutor de nădejde în persoana fratelelui ei vitreg, o namilă violentă ce suferă de o boală congenitală, un monstru pentru care cuvântul „durere” nu există. Așadar, Zalachenko se află sub aripa protectoare a serviciului secret suedez care a băgat sub preș, de-a lungul anilor, toate mizeriile dementului asasin, persoane din acest departament conspirând să o interneze pe Lisbeth la psihiatrie și să  o declare inaptă  pentru a lua decizii, incapabilă de a se adapta unei vieți în societate.
Revenind în prezent, Lisbeth se vede prinsă la mijloc în ancheta pe care doi ziariști ai ziarului Millennium o desfășoară în colaborare cu Mickael Blomkvist, ziarist de investigații și coproprietar al ziarului, pe parcursul  căreia cei doi ziariști sunt uciși împreună cu sadicul ei tutore. Această anchetă complicată  se desfășoară  prost încă de la început, pe de o parte datorită incompetenței crase a polițiștilor responsabili cu acest caz, pe de altă parte datorită intervenției sistematice în anchetă a serviciului secret suedez.
Lisbeth, fugară și acuzată de trei omoruri, este ajutată de Mikael Blomkvist, prietenul ei, deși ea a avut altfel de sentimente, mult mai profunde pentru el. Mikael  este  un bărbat șarmant, inconstant în relațiile cu femeile, dar un om care luptă pentru dreptate și un reporter care dezvăluie mașinăriile și subrefugiile ce stau în spatele corupției și al afacerilor dubioase, un personaj cu o minte decisă, care știe cine este și știe ce dorește să facă. Îi datorează viața și  propria reputație lui Lisbeth Salander și de aceea este hotărât să facă lumina în  acest caz, în care aceasta este acuzată de uciderea foștilor lui colegi de la Millennium. Așa că Mikael  încearcă să dezvăluie, prin anchetă pe care o face pe cont propriu, secretele trecutului lui Lisbeth, care sunt strâns legate de secretele poliției serviciului de informații suedez, dar și mașinațiunile folosite de autorități împotriva fetei, aducând lămuriri, măcelărind ancheta procurorului de caz, ștergând pe jos cu poliția și autoritățile statului. Serviciul secret suedez are însă mare influență și multe resurse, este inatacabil și demonstrează aceste lucruri punând la cale urmăriri și acțiuni care au ca scop ștergerea urmelor dosarului Zalachenko.
Spionaj, atacuri, urmăriri, totul pentru a nu fi deconspirate ororile serviciului secret suedez făcute asupra unei fete care a vrut să facă dreptate pentru mama ei. Se pregătește un mare proces, deosebit de intens, în care viață Lisbethei va fi disecată în cele mai mici amănunte, în care reflectorul va fi pus pe abuzurile fizice, psihice și judiciare la care a fost supusă Lisbeth din copilărie și până în prezent, cu aliați neașteptați de partea ei, dar și cu dușmani cu care încă nu și-a reglat conturile.
Ce secrete oribile ale unor membrii ai poliției serviciului secret vor fi dezvăluite  și  ce impact vor avea  asupra tuturor celor implicați în acest caz extrem de amplu și complex, vă las pe voi să descoperiți citind acest volum extrem de palpitant al seriei Milleniumm, o serie de excepție pe care o recomand cu multă plăcere tuturor iubitorilor de literatură polițistă și nu numai.
„Lisbeth Salander stătea pe marginea patului, privind pe fereastră .(…) Considera că viața ei era treaba ei personală. Nu era greșeala ei că taică-sau era un sadic patologic și un criminal. Nu era vina ei că frate-sau era un ucigaș în serie. Și, slavă Domnului, nimeni nu știa că-i era frate, altminteri și asta ar fi atârnat  probabil tot pe umerii ei, în expertiza psihiatrică ce se va face mai devreme sau mai târziu. Nu ea îi ucisese pe Dag Svensson și Mia Bergman. Nu ea își numise un tutore care s-a dovedit a fi un porc care o violase. Și totuși, viața ei avea să fie întoarsă pe față și pe dos și va fi obligată să dea explicațîi și să ceară iertare pentru faptul că se apărase. Voia să fie lăsată în pace. (…)  Afurisitul de Kalle Blomkvist se află undeva, afară (…)  Nu se aștepta ca acesta să facă prea multe eforturi pentru ea (…) Se întreba ce simțea ea însăși pentru propria-i persoană și ajunsese la părerea că propria ei viață îi provoca mai ales indiferență.”
The Girl Who Kicked the Hornets’ Nest este un thriller dramatic suedez din 2009, regizat de Daniel Alfredson. Filmul e bazat pe bestsellerul The Girl Who Kicked the Hornets’ Nest a scriitorului și jurnalistului suedez Stieg Larsson, a treia și ultima parte din Trilogia Millennium.

Cărțile autorului Stieg Larsson (autorul trilogiei Millennium) pot fi comandate pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro, dol.ro

Cărțile autorului David Lagercrantz (cel care a scris continuarea trilogiei Millennium) pot fi comandate pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro, librariadelfin.ro, dol.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Trei

Recenzii și prezentări cărți thriller

10 Comments

  • anasylvi

    Ma tenteaza seria aceasta, cand o sa am chef de mystery-crime, o sa apelez la ea. Tare fain ai prezentat-o pana acum, Iar Lisbeth Salander este un personaj pe placul meu. Multumesc pentru recomandare!

    • Oli

      Superbă recenzie, Carmen, m-ai tentat la maxim cu seria asta, felicitări și mulțumesc pentru ispita, am pus-o pe lista de dorințe literare! ❤ Tare mult îmi place personajul feminin, Lisbeth Salander, îmi plac personajele atipice. ❤

    • familiasimionescuyahooro

      Multumesc mult, Oli, cu mare drag!❤Lisbeth este un personaj pe care nu ai cum sa nu-l indragesti. Sunt convinsa ca aceasta serie va fi pe placul tau!❤

  • Mirela Barbalata

    Felicitări Carmen pentru incitanta recenzie!
    Este o serie captivantă! Am citit doar prima parte și am fost fascinantă. Cu siguranță fiecare volum devine și mai intens.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *